tiistai 4. marraskuuta 2014

ja millainenkohan sen talon pitäisi olla?

Tontista ei ole vielä tietoakaan, mutta olen jo ensimmäisestä tonttivierailusta lähtien ahminut tietoa rakentamisesta ja sisustuksesta. Muiden ihmisten raksablogit ovat mitä mainioin tietolähde sekä rakennusprojektin etenemisen, että sisustamisen suhteen. Lisäksi netin ihmeellisestä maailmasta löytyy lukematon määrä ihan virallisiakin ohjeistuksia mm. maanrakentamisen suhteen.

Kun aloimme rakentamisesta puhumaan, olivat haaveemme talon suhteen jotakuinkin tällaiset:
  • muuttovalmis, mahdollisimman vähän itse tehtävää työtä
  • yksitasoinen
  • puu- tai hirsitalo
  • 3 makuuhuonetta
  • erillinen tv-huone
  • avoin keittiö saarekkeella, ruokailutila ja olohuone
  • kolmeen suuntaan näkyvä takka
  • erillinen (tai esim pergolalla taloon liitettävä) saunarakennus + vilpola.

Puutalo ei ikinä ole ollut haaveemme, sillä meitä ei houkuta noin 7 vuoden välein toistuvat maalausurakat, mutta olimme ymmärtäneet, että puutalo on kaikista halvinta rakennuttaa. Hirsitalo nousi ajatuksiin sen ekologisuuden takia, siksi, että viime vuosina asuntomessujen lempikohteemme ovat olleet hirsitaloja ja lisäksi äitini suosituksesta sisäilman suhteen. Mutta sitten menimme käymään Omakotimessuilla Myyrmäessä ja tehokkaat myyjät Basso kivitaloilla, Passiivikivitaloilla ja Passiiviharkoilla saivat meidät pohtimaan, että olisiko meillä sittenkin varaa rakentaa kivitalo. Epäilen suuresti Basso kivitalojen myyjän suuria lupauksia siitä, että meidän budjettiimme sopisi ihan "oikea" kivitalo, mutta ehkä passiivikivitalo?

Passiivikivitalo on meille ihan uusi tuttavuus, ja messujen jälkeen olenkin tankannut passiivikivitaloprojekteista kertovia blogeja.

Toinen muuttunut asia (ainakin minulla) on se mahdollinen oman työn määrä. Lähdimme lähtökohdasta, että rakennusprojektin pitää työllistää meitä rakennuttajia mahdollisimman vähän ja talon pitää olla muuttovalmiina yhdeltä toimittajalta tuleva. Mutta mitä enemmän luen raksablogeja, niin sitä enemmän alkaa tuntua siltä, että kyllä sitä joutuu omat kätensä likaamaan... Varsinkin kun budjetti on niin rajallinen. Mutta sen näkee sitten.

Eli kaikki suunnitelmat ovat ihan levällään. Ei tiedetä millainen tontti saadaan, jos saadaan, eikä tiedetä millainen talo ja minkälaisesta materiaalista sille mahdolliselle tontille nousee. Eipä muuten olla käyty vielä puhumassa pankissakaan, eli ties vaikka pankki torppaisi suunnitelmat heti alkuunsa ;)

Mutta tänään tulee taas yksi askel eteenpäin tämän projektin suhteen, kun lähden illalla opiskelemaan talorakennuksen suunnittelua Talo Talon suunnitteluiltaan. Ehkä olen illalla taas hieman fiksumpi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kuulla sinusta