lauantai 29. marraskuuta 2014

budjetoinnin vaikeudesta ja rahasta

Raha herättää aina voimakkaita tunteita ja rakennusprojekti on loputon kaivo kun rahasta puhutaan. Vaikka emme olekaan vielä aloittanut sitä rahan tuhlaamista, niin jo nyt budjetointi aiheuttaa harmaita hiuksia. Rakennusprojektissa ei puhuta kympeistä eikä satasista ja ne tuhannetkin jäävät usein pikkurahoiksi. Kymmenet tuhannet ja sadat tuhannet ovat muuttuneet puheissamme niin arkisiksi että hirvittää. Samalla ihmetyttää, että millä ihmeen rahalla keskituloiset ihmiset oikein rakentaa? Meillä ei ole hurjat tulot, mutta ehkä kuitenkin hitusen keskitasoa paremmat. Säästöjä on kertynyt oman asunnon maksamisesta ja jonkin verran rahastosäästämisestä. Mutta mikään ei tunnu riittävän.

Olen mietiskellyt, että kuinka tarkasti avaan täällä blogissa budjettiamme ja miehen kanssa päädyimme siihen, että kerrotaan toki suunnilleen mitä mikäkin osaprojekti maksaa, mutta tarkkaa listausta tuskin missään vaiheessa laitamme. Tontin hinta ei ole salaisuus, sillä kuka tahansa pystyy tarkistamaan kunnan sivuilta mihin neliöhintaan tontteja kaupattiin.

Budjetointi on hurjan vaikeaa! Oikeastaan ainoa varma hinta jonka voi laskea heti rakennusprojektin alussa on tontin hinta. Yksi kaverini (nykyinen Taasjärveläinen) varoitteli, että maatyöt heidän alueellaan maksoivat 25 000-75 000€. Aikamoinen vaihtelu sanoisin. Mutta heilläpä ei tarvinnutkaan louhia... Louhinta on hurjan kallista, mutta jostain tutkin, että hinta menee suht samoihin jos joudutaan reilusti paaluttamaan. Parastahan olisi rakentaa moreenimaalle, mutta alapas sellaista tonttia sitten metsästämään…

Yllätys kustannuksissa oli myös kaikenmaailman liittymien ja lupien hinnat. Sipoon kunta antoi tonttiesitteiden mukana esimerkin tontinostajan kustannuslaskelmasta johon on onneksi kirjattu moiset kustannukset keltanokkarakentajien avuksi. Enpä olisi muuten osannut varautua noin huimiin maksuihin. Tässäpä erittely mitä kaikkia "pikku" maksuja postiluukkuun kolahtaa:
 • kaupanvahvistajan palkkio 112€
 • tontin mittaus ja lohkominen 990€
 • varainsiirtovero 4% tontin hinnasta + lohkomismaksu, eli meillä 5 500€
 • rakentamiseen liittyvät lupamaksut (laskettu 200m2 asuinrakennukselle ja 40m2 autotallille) 
 • 1 910€
 • rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen 480€
 • sijaintikatselmuksen suorittaminen 320€
 • vesi- ja viemäriliittymismaksu (kun kerrosala on 101-200m2) 4 842€
 • vesi- ja viemäriliittymien rakentamiseen ja liitostöihin liittyvät maksut 1 223,74€
 • sähköliittymä liittymismaksu 2 400€
 • sähköliittymä kytkentämaksu 153€
Eli heipparallaa melkein 18 000€.

Mutta joo. Ollaan siis nyt siis tässä vaiheessa jo varauduttu seuraaviin kuluihin: tontti 136 350€, nuo yllä mainitsemani varainsiirtoverot, liittymämaksut jne 18 000€ ja maatyöt 50 000€. Lisäksi olen yrittänyt keräillä tietoa muista kustannuksista ja varaudutaan nyt alkuun näihin: Arkkitehti n. 2 000€, pääsuunnittelu noin 1 500€, vastaava mestari n. 6 000€, pihasuunnittelu n. 1 500€, LVI-suunnittelu n. 2 000€, sähkösuunnittelu n. 1 500€. Sitten pitää päättää halutaanko valaistussuunnitelma ja sisustussuunnitelma. Rakennesuunnitelma kai kuuluu aika useasti talomateriaalitoimittajan hintaan, tai ainakin näin on esim Passiivikivitaloilla. Muoks. Lyde kävi muistuttamassa, että taloon tarvitaan tietysti myös nettikaapelit, eli valokuitukaapeli. Rahaa moiselle pitää varata 1000-2000€. Chiching vaan...

Ja kuinkakohan monta kohtaa tuosta unohtui. En edes viitsi laskea noita tähän yhteen, mutta mietinpä, että millä hinnalla se talo sitten rakennetaan… Ajatukset alkaakin siirtyä paljon sen oman työn määrän lisäämiseen, jota alussa päätettiin välttää viimeiseen saakka. Oi ja voi, näissä tunnelmissa tänään. Toivottavasti huomenna hieman positiivisempana ;)

7 kommenttia:

 1. Joo, nuo rahamäärät rakentamisessa ovat kyllä ihan käsittämättömiä! Itsekin muistan kun tuli 1000€ lasku jostain niin "sehän oli vain tonnin"!! Hurjan hintainen tuo teidän tontti kyllä oli, mutta hinta oli varmasti suhteessa siihen, että Helsinki ja palvelut ovat suht. lähellä. Meillä tontti oli huomattavasti halvempi, mutta kyllä monet muut kustannukset sitten yllättivät. Meillähän ei ollut valmista pakettitaloa vaan lähes kaikki (kattopaneelit, parketit, laatat, maalit, työkalut...) piti ostaa itse erikseen. Kaikkien pilviin nousseiden kustannusten kanssa ei sitten tullut mieleenkään enää teetättää valaistus- tai sisustussuunnitelmaa. Sulla Essi on mun mielestä tosi hyvä maku sisustamisen suhteen, niin sanoisin, että luota vaan itseesi! Ja jos kaiken ei tarvitse olla sisustuksen puolesta tip-top-valmiina muuttopäivänä niin anna "sisustussuunnitelman" elää ja hankkikaa vähitellen uusia juttuja kun talous antaa periksi.

  Ihan tyhmä kysymys tuli mieleen, että onko pakettitaloihinkin tarkoitus tehdä sähkösuunnitelma vai eikö se ole kaikissa paketeissa sama? Jos tosiaan saatte itse suunnitelman teettää ja siihen silloin myös vaikuttaa niin muistakaa laittaa riittävästi pistorasioita ja vaihtoehtoisia tv-pistorasioiden paikkoja (ja jouluvaloja varten pistorasia myös ikkunan viereen kattoon!)!

  Kyllä se siitä! Kovasti tsemppiä! Teille tulee vielä upea talo!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi tsempeistä ja kehuista :) Joo en mä varmaan maailman tumpeloin ole sisustamisessa, mutta kyllä ammattilainen kekkaa aina jotain fiksua. mullahan kävi yksi ystävä konsultoimassa meillä nykyasunnossa v.2010 ja oli ihana saada uusia ideoita ja ehdotuksia kotiin. Mutta joo, ei sisustuksen täydy olla heti valmis ja vanhoja tavaroita voi hyvin roudata uuteenkin kotiin, ainakin väliaikaisesti :D

   Pakettitaloihin sähkösuunnitelma (ja noi muutkin suunnitelmat) toki kuuluu, eli niihin ei tarvitse laskea noita tonneja lisää hintaa. Jos ostaa muuttovalmiin talon niin silloin siihen kuuluu yleensä ihan kaikki kiintokalusteita myöten. Ainoastaan maatyöt perustuksia varten pitää teettää itse. Mutta en sitten tiedä tuleeko meille muuttovalmista.

   Poista
 2. Heips! Tsemppiä kovasti projektiin! Tuosta listasta puuttui ainakin vielä nettiliittymä/kaapelointi, sehän nykyään laitetaan kai kaikkiin taloihin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Lyde kun kävit :) No niin, tietysti puuttuu :) Pitää käydä lisäämässä siis listaan 1000-2000€ valokuidulle. Elisan hinta 1890€ ja Soneran 1090€, mistäköhän moinen hintaero?? Jos oikein muistan, niin kunnan ihmiset puhuivat jotain Elisasta… Pitänee varmistaa tammikuun rakentajaillassa jonka kunta meille järjestää.

   Poista
 3. Pankilla on useimmiten näitä ohjelmia nettipankissa esim. millä lasketaan budjetti, varmaan olette sitä jo ehtineet harjoittamaan. Kannattaa etsiä hyvä neuvoja joka osaa hommansa ja on rakennuslainoja myönnellyt. Perusoletus on se että laitetaan 20% päälle siihen budjettiin koska useimmiten menee yli. Tämä asia on ehkä se mikä eniten antoi meille harmaita hiuksia. Kuitenkin saatiinn niin hyvää feedbackiä siitä miten ajan tasalla olemme että oltiin vähän shokissa. Se auttaa tietysti että on tuttava joka on rakentanut juuri ja osaa neuvoa. Suosittelen budjetin seuraamista koko ajan. Aina on jokin joka maksaa enemmän kun ajatteli mutta aina jotain mitä esim. pystyy tekemään itse sittenkin ja säästää siten pitkän pennin! Tsemppiä! /VillaSolsidan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä ja tsempeistä :) Budjetti-asia on edelleen aikamoista pakkopullaa itselleni. Kaipa tämä alkaa tästä selkeytymään kun päästään viemään tarjouspyyntöjä eteenpäin.

   Kiva kun kävit vierailulla :)

   Poista
 4. Oli mukavaa, että jaoit hieman asiaa teidän budjetista. Meidän täytyisi hankkia seuraavaksi mittauspalvelu, eli melko alussa olemme vielä koko projektin suhteen. Tottakai budjetti on laskettu, mutta tulee varmasti varautua siihen, että saattaa se mennä myös hieman yli. https://www.prismarit.fi/

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta