lauantai 20. joulukuuta 2014

julkisivun pohdintaa

Yksi syy, miksi päädyimme piirrättämään talon arkkitehdilla, on ongelma talon julkisivun kanssa. Wikipedia määrittää julkisivun näin: "Julkisivu on rakennuksen ulkopinta, jonka muodostavat yleensä ulkoseinät. Julkisivu on oleellinen rakennussuunnittelussa, sillä sen tyyli pitkälti määrittää rakennuksen luonteen.". Julkisivu on siis aika oleellinen juttu. Tiedän toki, minkälaiset talot viehättävät minua, mutta silti kuvien etsiminen moisista on osoittautunut haasteelliseksi. Pidämme moderneista taloista, joten aika pitkälti kaikki modernihkot yksikerroksiset talot ovat kauniita. Ensisijaisesti pidämme rapatusta pinnasta, mutta jos päädymme puutaloon, niin leveähkö vaakasuora paneeli olisi varmaan laintamme.

Tässä muutama suuntaa antava kuva

Vasemmanpuoleinen kuva honka.fi ja oikeanpuoleinen Sievitalo.
Lisäksi huomaan, että pidän säännönmukaisesti valkoisista tai tosi vaaleista taloista, tai päinvastoin tosi tummista, mutta meidän kaava määrää talon väriksi kellertävän ruskean. Alla olevassa kuvassa on rakennustapaohjeessa määritetyt julkisivun päävärit.


Ja tässä tehosteväritItseäni ei noista ensihätään viehätä yksikään. Tai no, ehkä jos päädymme rapattuun taloon, mutta puutaloon ei millään… Onneksi kunnan rakennusviranomaiset vaikuttivat melko rennoilta ja antoivat ainakin ymmärtää, että joustavat väreissä kunhan se ei sodi alueen yleisilmettä vastaan. Mutta tässä vaiheessa siis olisi ihanaa, jos olisi ammattilainen apuna etsimässä niitä värejä ja ilmettä. Voihan olla, että kun joku sijoittaa nuo värit piirrustuksiin, niin tykästyn niihin :)

Mutta palatakseni siihen talon ilmeeseen, muuten kuin värin puolesta. Tiedämme, että haluamme taloon kaksoislapekaton ja kattomateriaalina tulee olemaan konesaumattu tummanharmaa pelti. Tielle päin olevaan julkisivuun emme todennäköisesti halua isoja/korkeita ikkunoita, mutta metsän puolelle sitäkin enemmän. Jos talosta tulee kustannustehokkaasti suorakulmio, haluamme julkisivuun ilmettä sillä erillisellä, pergolalla tai katoksella taloon liitettävällä, saunarakennuksella. Sunhousella on kivannäköisiä julkisivuja ja tässä alla on saunarakennus sijoitettu aikalailla visioimallamme tavalla.Lisäksi ilmettä tullaan saamaan isoilla puuterasseilla. Pitää vielä pohtia, halutaanko joku osa terassista katettuna ja mahdollisesti lasitusvarauksella. Joskus haaveenani on ollut iso lasitettu tila saunarakennuksen ja päärakennuksen välille, mutta ei taida käytännössä olla niin toimiva. Tässä melkein sellainen toteutus kun ajattelin.

Omakoti Villa Valli, Kalajoen loma-asuntomessut 2014
Lasitetussa terassissa olisi se ihana puoli, että se olisi kuin yksi lisähuone, jota voisi lämmittimien kanssa käyttää ympäri vuoden. Modernisti kodikas -blogissa terassin lasitus toteutettiin jälkikäteen ja toteutus oli oikein mainio. Meilläkin budjetti vedetään varmaan niin tiukoille, että nämä jäävät odottamaan myöhempää toteutusta. Varaus lasituksille pitää kuitenkin varmaan tehdä.

Tällaisia hajatelmia tänään :)

2 kommenttia:

  1. Meille on tulossa lasitettu terassi - sitten joskus. Eli suunnitelmissa on, mutta toteutusta odotellaan nyt jonkun aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehtiinkö teillä betonista pohjat tuolle terassille jolle joskus tulee lasitus? Onko kuinka iso tila? Pitää alkaa tutustumaan tuohon asiaan asap :)

      Poista

On mukava kuulla sinusta