torstai 30. heinäkuuta 2015

voihan itku(muuri)

Kyllä tässä ensikertarakentaja on taas tällä viikolla saanut kokea pienuutensa. Tai siis tietämättömyytensä. Aika asiantuntijoiden armoilla tässä saa olla. Ja helppoahan se olisi, jos ne kaikki asiantuntijat olisivat samaa mieltä. Mutta ei. Lähes aina saat niin monta ohjeistusta ja ehdotusta kun niitä asiantuntijoita on. Neuvoihin vaikuttaa tekijän kokemukset, sidokset, koulutus ja alue missä hän on aiemmin toiminut. Sitten tietysti on se kuuluisa oma mielipide joka monesti korreloi sen kanssa mihin ratkaisuun itse päätyisi (tai on päätynyt) kun itse rakentaa. Jostain kuulin, että jos kaksi asiantuntijaa on samaa mieltä, niin silloin se on suunnilleen niin ;)

Meillä harmaita hiuksia on aiheuttanut maatyöt. Meillähän oli alkuperäisenä ajatuksena perustaa talo suoraan kallion päälle. No, erinäisistä tekijöistä riippuen tästä (lompakkoa säästävästä) ratkaisusta jouduttiin luopumaan. No tiedossahan oli, että louhittava määrä tulisi nousemaan. Oletettamus oli, että louhintamäärä olisi noussut sadalla kuutiolla 200 kuutiosta 300 kuutioon. Keskusteltiin louhijan kanssa ajotien louhintatarpeesta, eri kanaaliratkaisuista ja siitä, louhitaanko myös terassien pilareiden alta vai perustetaanko ne kallion päältä. Lopuksi vielä vastaava työnjohtajamme Petri kävi keskustelua louhijan kanssa ja asioiden piti olla selkeitä.

Tällä viikolla louhintatyöt ovat päässeet ihan kunnolla käyntiin. Ensin oli haasteita huonosti lohkeavan kallion kanssa ja siitä tuli aikatauluviivästyksiä. Kaivinkonekuskimme soitteli sitten minulle eilen ja kertoi tehneensä tonttimme oikeaan reunaan tukimuuria louhejärkäleistä ja että saattaisi olla syytä tulla katsastamaan luomus jonka muut työmiehet olivat kuulemma nimenneet itkumuuriksi… Ei kovin lupaava nimitys… No painelimme illalla tontille ja olihan se luomus aikamoinen… Aika hurjaa, että meille ei (eikä muuten pihasuunnittelijallekaan) tullut mieleenkään tukimuurin tarve. Ja katsokaapas nyt tätä meidän "itkumuuria"

Mutta ei itkumuuri paljon huolettanut kun kävelimme tontille ja näimme tehdyn louhinnan määrän sekä valmiiksi poratut panosreiät. Mies oli esittänyt huolensa louhinnan määrästä jo viime viikolla, mutta vasta nyt minä tajusin mitä hän oli tarkoittanut. Nyt siis näytti siltä, että louhittu oltaisi koko talon alalta sekä panosreiät oli tehty koko ajotien matkalle. Alkoi aikalailla pelottaa, että louhitaanko nyt paljon isompaa määrää kuin oli alunperin sovittu. Ja kaiken lisäksi vastaava työnjohtajamme on tämän viikon lomalla, eli ketä nyt pientä rakentajaa neuvoisi?

Unettoman yön jälkeen tein sitten treffit kaivinkonekuskimme Jan-Erikin kanssa tontille, jotta saisin hieman selvyyttä asiaan. Asioita ensin Jan-Erikin kanssa tunnin pyöriteltyäni, soitettuani pääsuunnittelijalle ja sitten vielä louhijan kanssa toisen tunnin höpöteltyäni asiat alkoivat selkeytymään. Louhinnan arvioitu määrä oli noussut melkein 100 kuutiolla... Ilmeisesti ajotie oltiin päädytty poraamaan kokonaan vastaavan työnjohtajan ohjeistuksesta, vaikka heidän mielestään sen voisi hyvin jättää räjäyttämättä. Tämä olisi tietänyt noin 50 m3 lisälouhintalaskua. Vastaavaa en saanut kiinni, jotta olisin ohjeistuksen syyn voinut vahvistaa, mutta kuultuani, että tien louhinnan vähentämisellä ja autokatoksen koron kasvattamisella 20 cm säästämme louhintakuutioita noin 80! Ei varmaan ole vaikeaa arvata mihin ratkaisuun päädyimme, kun pääsuunnittelija oli käynyt tontilla toteamassa myös, että tietä ei ole pakko louhia. Lopulta päätimme myös, että itkumuuri saa jäädä, tosin kerrosta matalampana. Eipä sille muuta vaihtoehtoa olisi, kuin ihan betonista valaminen. Ja se taas sitten maksaa. Eli ei kiitos, laitamme mielummin luonnonkivimuurin omista louheista ja säästämme perustus, raudoitus ja valukustannuksissa sekä tietysti siinä louheen poisviennissä. Jos muuria katsoessa itkettää, niin peitetään se sitten kasvillisuudella :) Ja pakko todeta, vaikka ei se muuri maailman kaunein ole, niin hattua pitää nostaa Jan-Erikille kivien asettelutaidossa! Ei varmasti ole helppoa isolla kaivurilla!

Tältä siellä meidän tontilla näytti muutama päivä sitten. On ilme hieman muuttunut.
Tässä siis tämän hetken itkut. Seuraavalla kerralla kerron teille, kuinka pieni raken(nut)taja huomaa tilausten tietojen tarkistamisen tärkeyden ;)

2 kommenttia:

 1. Meillä ei pitänyt louhia tontilla juuri mitään ja lopulta kalliota taidettiin räjäyttää huikeat 600 kuutiota! Sitä kiveä oli ja paljon! Olin tosi huolestunut, että mihin ihmeeseen se oikein laitetaan, mutta niin vaan se on holahtanut pitkin pihoja. Ihan ihmeen kaupalla. Ja piha näytti ensin ihan kamalalta, mutta on sittemmin ehtinyt muuttua jo niin moneen kertaan, etten enää ole huolissaan, vaikka saunan takana on vieläkin aika iso kivikasa. Ei siis kannata murehtia pihan ulkonäköä liian aikaisin. Kaivurikuskit tietävät kyllä mitä tekevät. :) Tsemppiä raksaamiseen! :)

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iik Suvi! Hirvee määrä! Siinä taisi budjetti ottaa siipeensä ison kerran? Meillä on naapureissa räjäytetty 500 kuutiotakin. Se itseä pelotti, sillä jokainen kuutio maksaa hurjasti. Muuri miellyttää silmää kokoajan enemmän. Kyllä se siitä. Tsemppiä myös teille!

   Poista

On mukava kuulla sinusta