perjantai 24. heinäkuuta 2015

päivitystä ja aikatauluhaaveita

Rakennusprojekti etenee maatöiden merkeissä, mutta oman päivätyöt häiritsevät raksahehkutusta blogikirjoitusten ja instagramin puolella. Instassakin tuli vietetty ennen aikaa hurjasti päivittäin, mutta nyt on vain jyvitettävä päivän rajallinen aika. Mitenköhän sitten käy kun raksa ihan oikeasti käynnistyy ja itsekin pitäisi siellä fyysisesti jotain touhuta? Ihastellen nostan hattua kaikille kanssaraksabloggareille, jotka ehtivät blogia päivittää kaiken muun ohella. Teen parhaani ja pahoittelen samalla muille bloggareille laiskaa kommentointiani teidän teksteihin. Mukana ollaan (viiveellä tosin) ja yritän vapaina hetkinä lukaista päivityksiänne kännykän ruudulta. Sydämeen iski kyllä Helsingin Sanomien kirjoitus älypuhelimista ja vanhempien läsnäolosta. Inhottavaa arkipäivää meillä. Puhelin ja netti vie huomiotani aivan liikaa. Mutta yritän antaa itselleni anteeksi, nyt on hektinen vaihe meidän elämässä ja me kaikki varmasti kestämme tämän kun se vain on väliaikaista.

Mutta mitäs meillä on tapahtunut? No eilen aloitettiin louhiminen ja nyt jännitetään miten pian maatyöt saataisi päätökseen. Meillähän ei pitänyt olla mitenkään kiire, mutta nälkä kasvaa syödessä ja kun tässä tekemisessä joutuu sovittamaan yhteen useiden eri tasojen aikatauluja, niin aina ei eteneminen mene siinä tahdissa kuin itse haluaisi. Lisä"haastetta" aikatauluun tuo se, että päätimme sitten lähteä extempore lomalle. Lähtö on 2.8. ja sitä ennen pitäisi saada pakattua kahdeksan vuoden romut ja siirtää ne motivaatiokämppään. Ei muuten olla edes aloitettu pakkaamista... Niin ja avaimet saadaan asuntoon vasta 31.7. Ja jottei elämä olisi yhtään haastavaa jo näillä spekseillä, niin päätettiin sitten vielä järjestää esikoisen 5v synttärit tulevana viikonloppuna. No, on meillä viikko aikaa sitten pakata, kaksi päivää aikaa siirtää kamoja ja sitten lähdetään nollaamaan viikoksi aurinkoon, että ollaan energiaa täynnä kun palataan.

Aikataulullisesti meillä oli alkuperäinen ajatus, että oltaisi alettu rakentamaan ylöspäin 17.8. Miehellä on siinä vielä viikko lomaa, ja toivottiin että oltaisi saatu talon runko hyvään malliin ahkeralla töidenpaiskimisella. No eihän se tosiaan mene aina niinkuin toivoo. Talotoimittajamme HEVI Kivitalojen Lauri on tulossa auttamaan ja neuvomaan meitä harkkovaiheen alussa, mutta nyt näyttääkin siltä, että hän on omalla "post-asuntomessut nollauslomalla" juuri tuolloin. Lisäksi ensikertarakentajalle oli "ylläri", että rakentamisessa pitää varautua sellaisiin asioihin kuin antura- ja sokkelivalun kuivumisaika ennen ontelolaattojen asennusta ;) Eli kun olemme saaneet anturaharkot ja sokkeliharkot asennettua, raudoitettua ja valettua, pitää valun antaa kuivua kolme päivää ennen kun siihen saa ontelolaattoja päälle laittaa. Ei siis toivetta, että paiskittaisi hommia viikko putkeen pelkän talon rungon osalta. No toki siinä voisi sitten aloittaa autokatoksen anturavalun valmistelua (autokatoksen antura tehdään perinteisesti, ei FinnEPS:n anturaharkoilla), mutta ensisijaisesti haluaisi nyt käyttää ajan talon runkovaiheen valmistumiseen.

No nyt sitten pidetään sormia ja varpaita ristissä, että maatyöntekijät louhintafirma BJ-Eklund ja mahtava kaivinkonekuskimme Jan-Erik olisivan yhtä yllättävän tehokkaita ja saisivat lomamme aikana tontin siihen kuntoon, että voisimme tilata harkkotoimituksen lomaltapaluupäivämme iltaan ja latomisen voisimme aloittaa maanantaina 10.8. Sitten paiskisimme yötämyöten hommia, jotta antura ja sokkeli olisivat valukunnossa 11.8. Sitten mies lähteekin työmatkalle, joten työmaa seisoo, mutta jatkaa voisimme ontelolaattojen asennuksella 17.8. Aika näyttää olemmeko ihan täysin epärealistisia näiden aikatauluhaaveiden kanssa. Voin kertoa, että päätä särki aikalailla, kun eilen pohdin miten saadaan tämä paletti toimimaan...

Muutenkin on ollut aikalailla selvitettäviä asioita. Olemme nyt tainneet vihdoinkin saada päätettyä ikkunat sekä ulko-ovet. Pitää vielä käydä valinnat läpi toimittajien kanssa. Näistä valinnoista lisää myöhemmin. Lisäksi olen saanut laitettua tarjouspyynnöt keskuspölynimurista, ilmanvaihtokoneesta, ilmanvaihtoputkistoista, saanut kontaktin potentiaaliseen putkimieheen + KVV- & IV-työnjohtajaan, olemme palaveeranneet potentiaalisen keittiötoimittajan kanssa, etsinyt Saksasta halvempia tavaroita keittiöön ja kylpyhuoneisiin, vertaillut integroitavien suihkujen hintoja ja pohtinut LVI-suunnittelijan ja pääsuunnittelijan kanssa hulevesiemme kohtaloa. Mies on ahkeroinut tontilla puutöiden merkeissä sekä olipa hän innoissaan ensimmäisestä nikkarointiprojektistaan, kun työmaakyltille piti rakentaa teline :) Tekijäihmiselle on varmasti kivempaa kun asioita alkaa suunnittelun sijasta tapahtumaan :)

14 kommenttia:

 1. Huh, hiki nousee otsalle kun miettii, kuinka paljon ehdittävää onkaan, ja samalla hattu nousee päästä, kuinka paljon ehdit töiden ohella tehdä! Ihanaa, että päätitte lähteä lomalle, se tulee varmasti hyvään saumaan ja siellä voi ottaa takas noita kännykkäaikojakin ;)
  Tsempit kaikkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Taitaa sen äkkiä unohtaa kun on omalta osalta ohi ;) Siihen minäkin luotan ja yritän vain elää nyt päivän kerrallaan. Muistelen, että tekin otitte raksailuaikana irtioton loman muodossa. Hassua miten omasta lomasta voi tuntea huonoa omaatuntoa :D Omaa elämäähän tässä eletään :) Ja toivottavasti ehdin olla enemmän läsnä lapsillekin siellä auringossa rentoutuneena. Ainakaan en toivottavasti tiuski niin paljon ;)

   Poista
  2. Heh, juuri samaa mekin podettiin, kun aika samassa vaiheessa lomailtiin: huonoa omaatuntoa lomasta :) Mutta kun on tilivelvollinen vain itselleen, niin huoli pois ja rentoutukaa!

   Poista
  3. Olet oikeassa. Tämä on kai jokin perisuomalainen (naisten) ongelma tämä syyllisyys kaikista valinnoista ja tekemisistä ja tekemättä jättämisistä :D

   Poista
 2. Täällä kanssa yksi huonoa omatuntoa poteva älypuhelinäiti. Selvitettäviä asioita on niin tuhottomasti, mutta onneksi talonrakennusprojekti on vain vaihe elämässä. Ja me ollaan pyritty tekemään pari kertaa viikossa jotain kivaa perheenä ilman raksailua ja niitä puhelimia ;) Loma tekee teille hyvää ja hyvä tehdä se ennen rakentamisen aloittamista. Nyt kun talo on jo rakenteilla niin ei malta lomailla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen niin uppoutuja, että pelkään että mä liimaudun raksalle ja mitään muuta ei saisi kukaan tehdä. Aavistat muutaman perheriidan jo vaanivan nurkan takana ;) Tätä lomaa en sitten kuitenkaan raaskinut mieheltä kieltää vaikka itse olisin kyllä preferoinut rakentamisen aloittamisen ;) mutta eipä voi kieltää, että tekee loma varmaan hyvää mulle ja meille. Nimimerkki heräsin tänään neljältä enkä saanut enää unta...

   Poista
 3. Kiva että pääsette lomalle, nauttikaa että jaksatte huhkia. :)

  VastaaPoista
 4. Siellä tapahtuu niin että hengästyttää! Ainakin minua joka tunnen sympatiaa kaikkia niitä kohtaan jotka hommaavat kamppeet ja tekevät kilpailutusta. Onnea aikataulujen suhteen - joskus ne menee putkeen, joskus ei ja siihenkin on varauduttava ja oltava hermostumatta.

  Kun etsin tietoa eri materiaaleista ja kasasin niitä kokoon niin samalla tuli kirjoitettua blogitekstikin aiheesta. Minulla se helpotti valintoja - etenkin kun sain niihin vielä kivasti kommentteja ja näkökulmia ja ideoita muilta.

  Tsemppiä muuttoon ja oikein hyvää "energian latauslomaa" teille. Sillloin kun eletään kiireistä ja työpainotteista elämänvaihetta pitääkin muistaa tarkasti "järjestää" lomia. Meillä on ollut aivan ihana kesä kun saatiin muutettua ja lomailtiin koko perheellä ja nyt on taas virtaa aloittaa noiden pikku-hommien loppuun veto täällä sisällä ja ulkona on myös rakentamista vielä jäljellä. Kun ne on tehty on sitten aia lähteä aikuisten minilomalle. Se on hyvä porkkana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet Karolina kyllä mun idoli blogitekstien tuottamisessa. Sun tekstit on niin hyvin kirjoitettuja ja sisällöllisesti laadukkaita, että en tiedä miten pystyt siihen työn ja suurperheen kanssa! Että kyllä muakin on hengästyttänyt kun olen teidän projektia seurannut ;)

   Ja aikuisten miniloma... Kuulostaa superhyvälle, tilaan meille sellaisen kanssa kun raksa on samassa vaiheessa kuin teillä :)

   Poista
 5. Mukava seurata teidän projektin etenemistä, toivotaan että seuraavien viikkojen aikana hommat menee purkkiin! Meillä on aika lailla vastaava urakka alkamaisillaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lauri kommentista ja kiva kun löysit tänne!

   Poista
 6. Oih, ihanaa lomaa ja akkujen latausta sinne :) Se on nimittäin varmasti tarpeen, kun urakka alkaa. Aikataulutukset ovat kinkkinen ja monitahoinen juttu. Niin moni toimija ja asiakokonaisuus linkittyy toisiinsa, että haastetta sumplimisessa riittää.
  Meillä isäntä hoisi aikataulutukset ja siitä annan pisteet suosiolla hälle. Raksamme ei seissyt viikkoakaan etteikö siellä olisi jotain tehty. Siitäpä syystä meillä jäi lomat raksan aikana täysin, vaikka viime kesänä olisinkin lasten kanssa halunnut hieman huilahtaa. Oman työpanoksen suuruus vaati veronsa. Isäntää ei saanut raksalta kirveelläkään pois, vaikka oma isäni välillä sanoikin "ettei tämä homma viikkoon kaadu". Mutta kova luu antaa harvoin periksi ja tämä kyllä hieman söi "meikäläistä" (myönnän). Onneksi nyt talon valmistuttua päästiin to-del-la kaivatulle hengähdystauolle. Teki lapsillekin terää.

  Lomat ja pienet irtiotot ovat raksa-aikana tosi tärkeitä. Juurikin sille omalle ja parisuhteen jaksamiselle. Raksa-aika kun on oikeasti pirun raskasta aikaa, vaikka ajoittain onkin palkitsevaa nähdä töiden etenevät ja unelmien talon nousevan.

  Ihanaa lomaa :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän loma vaikutti niin hyvältä, että oli pakko itsekin varata loma ;) no ei, mies on vinkunut lomaa yli vuoden ja nyt vielä siihen mahdollisuus oli. Onhan se hyvä päästä nollaamaan ja kyllä ne lapsetkin ansaitsee hieman vapaata meidän kanssa.

   Meillä taitaa olla toisinpäin nuo roolit. Minä päällepäsmärinä hoidan aikataulutukset ja muutenkin projektin pyörityksen ja siten en malttaisi olla poissa tai sallia viivästyksiä. Haasteellista tuo aikataulutus tulee kyllä olemaan ja jännittää että miten siitä selviän...

   Mutta tosiaan parisuhteen osapuolten erilaisuus pitää ottaa huomioon ja molempien joustaa hieman mukavuusalueen ulkopuolelle. No, mulla tämä lomalle joustaminen ei loppujen lopuksi ole mikään epämukavuusalue ;)

   Poista

On mukava kuulla sinusta