sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

pintavaaitus

Nyt on sitten ihan ensimmäinen konkreettinen asia tehty tontilla :) Perjantai aamulla Uudenmaan Maanrakennussuunnittelu Oy:n Jukka Keränen kävi tekemässä tontillemme pintavaaituksen, kallion luotaamisen sekä teki näiden perusteella perustamistapalausunnon, eli suosituksen talon perustamistavaksi.

Vaaitsijoiden kilpailuttamisesta vielä sen verran, että kätevämmäksi kilpailutustavaksi osoittautui raksakimppa.fi -sivuston kautta tehty tarjouspyyntö. Sai kerralla toimitettua tarjouspyynnön useammalle firmalle ja vastaukset tulivat hurjan nopeasti. Osalla tarjoajista oli tosin ongelmia lukemisen ymmärtämisen kanssa, sillä useampi tarjosi suoraan maaperätutkimusta + vaaitusta vaikka selkeästi pyysimme tarjousta vain vaaituksesta kalliotontille. Hintaeroa ei vaaituksissa hurjasti ollut, mutta joitain satasia silti. Valinnan tein sitten lopulta hinnan sekä palveluasenteen perusteella. Uudenmaan Maanrakennussuunnittelu hoisi asian todella nopeasti, oli helposti tavoitettavissa ja tilasi jopa itse kunnalta tarvittavia papereita. Voin siis suositella heitä täysin sydämin.

Pintavaaitus oli taas yksi asia, jonka olemassaolosta en tiennyt mitään ennen kun aloin perehtyä rakennuttamisen ihmeelliseen maailmaan. No, pintavaaitus siis kertoo yksinkertaisuudessaan tontin muodot tai oikeastaan korot. Normaalisti tonteille tulee tehdä maaperätutkimus, mutta kun on näin selkeä kalliotapaus, niin voidaan tehdä vain vaaitus. Kallion luotaamisella tarkoitetaan sitten vain sen kallion päällä olevan maaperän paksuuden määrittelyä rakennusten kohdilta.Meillä tulokset osoittivat että kalliota siis on. Ja päällä vain ohut 20-30cm paksu humus-/maakerros. Ja tälleen noviisina karttaa tutkiessani totesin, että kallio on myös melko tasaista. Tämä on erinomainen juttu, sillä louhimista ei siis pitäisi tulla mitenkään älyttömästi. Pyysin Jukalta kommenttia myös rakennusten, tai oikeastaan autokatos-varaston, sijoittelusta. Pohdinnassa on ollut katoksen siirtäminen lähemmäksi tietä, eli tontin etureunaa. Tontin etureuna on aikalailla korkeammalla kuin tie, joten liian jyrkän luiskan välttämiseksi, sijoitettiin katos ensin aika pitkälle. Mutta Jukka onneksi sanoi, että hänen mielestään katosta kannattaa siirtää hieman lähemmäksi tietä.

Perustamistapalausunto oli lyhyt ja ytimekäs. Siinä suositeltiin taloa perustettavaksi kallionvaraisesti anturaperustuksella. Alapohja voidaan rakentaa maanvaraisena. Selvää pässinlihaa siis :)

Nyt siis puuttuu enää se talo. Ja se päätös rakennusmateriaalista. Ja ne rakentajat. Ja se vastaava mestari. Jajaja…

No, vastaava mestari asia ainakin edistyy. Hitaammin tosin kun ajattelin. Raportoin heti kun on jotain raportoitavaa.

ps. Etenin taas askeleen somen ihmeellisessä maailmassa ja perustin Instagram-tilin. Löydät minut instassa nimellä @kotitunteella :) Tervetuloa seuraamaan!

10 kommenttia:

 1. Me ei mitään vaaituksia tehty, Porvoossa ei vissiin vaadittu. :D Mutulla mentiin ja siinähän se talo nököttää hyvässä paikassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kai teille maaperätutkimus sitten tehtiin? Ja perustamistapalausunto? Ymmärtääkseni Sipoossa ainakin vaaditaan maaperätutkimus ja perustamistapalausunto luvan liitteeksi. Vai olikohan se vain tuo perustamistapalausunto jota ei kai voi tehdä ilman tutkimuksia? Meille riitti se vaaitseminen kun tontti oli niin selkeää kalliota. Äh, emmää mistään mitään tiedä. Teen vaan niinkuin käsketään :)

   Poista
  2. Ei tehty mitään tutkimuksia, kaupunki oli porannut joka tontille jo reiät missä maaperä selvisi. Päätettiin, että säästetään se raha sitten siihen louhimiseen jos tuleekin kaivaessa kalliota vastaan (ei tullut!). Me tehtiin niinkuin mestari sanoi, että se asia tulisi kyllä teidän hoitaa pikimmiten kuntoon! :D

   Poista
  3. Olipas luksusta! Säästitte monta satasta :) ja äläs nyt, hommaa edistetään. Tällä viikolla tehdään päätökset. Teidän vastaava on kahinoissa mukana, kunhan nyt toimittaisi mulle referenssejä ;)

   Poista
 2. Sehän hoitui teillä nopeasti!! Sen lausunnon mistä puhuin viimeksi saa muuten hoidettua helposti vain yhdellä puhelulla kunnalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ja hyvä kuulla, hommaan ei siis tarvitse varata viikkoja :)

   Poista
 3. Vitsit miten kätevä tuo raksakimppa-sivusto! Olen ollut Facebbok-ryhmän jäsen, mutta en selvästi ollut tutkinut riittävän tarkasti, mistä on kyse kun en tiennyt tuon verkkosivuston olemassa olosta ollenkaan.
  Tuon kauttahan saa kilpailutettua vaikka mitä. Menee kyllä Bookmarkseihin saman tien. :)

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pakko myöntää, etten olisi tajunnut moista ellei Satu Koti rinteessä-blogista olisi vinkannut, että heidän maaperätutkimuksen tekijä löytyi tuolta :)

   Poista
 4. Oulussa rakennusvalvonta vaatii maaperätutkimuksen näytettäväksi tontin vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Varmistavat varmaankin, että rakentajat tietävät mihin ryhtyvät. Jännä, että eri kaupungeilla on niin erilaisia tapoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla on samanmoinen mielikuva Sipoon suhteen. Mutta tässä on tullut huomattua, että kunnasta ja ihan valvontaviranomaisestakin riippuu monta juttua. Esim noi invaympyröiden vaatimukset esim on erilaiset ihan tässä lähikunnissakin.

   Poista

On mukava kuulla sinusta