keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

keittiö vol 1001

Miten sitä jääkin odottamaan jotain "suurta ja ihmeellistä" kirjoitettavaa tänne blogiin. No nyt sitten repäisen ja annan sitä ajatuksen virtaa.

Kävin eilen jatkamassa keittiösuunnittelua, tai oikeastaan aloittamassa sen, Puustellissa. Olin ohjeistanut Puustellin Elina Loukesin samalla setillä kuin Keittömaailmankin, eli listalla keittiötoiveita ja linkeillä tänne blogiin keittiötä käsitteleviin kirjoituksiin. Pyysin häntä myös jättämään liikaa huomioimatta jo tehtyjä suunnitelmia, sillä minusta on hyvä saada täysin fressi näkemys asiaan.

Ja ihan heti Elina alkoikin pyöritellä paperilla ajatusta L-keittiön muuttamista I-keittiöksi. Siis siten, että meillä olisikin vain takaseinä täyskorkeilla kaapeilla ja sitten niiden edessä pitkä saareke. Tähän tyyliin:

Kuva täältä
Muttamutta. Tämä tarkoittaisi meillä sitä, että joutuisin joustamaan vaatimuksessani siitä, että saareke on vapaa "toiminnoista" ja sekä liesi, että vesipiste pitäisi tuoda siihen. Lisäksi koska emme pidä katosta riippuvista liesituulettimista, niin joutuisimme sijoittamaan sellaiseen pöydästä ylösnousevaan malliin joka on a) kallis ja b) ei kuulemma maailman tehokkain (tiedä sitten pitääkö kumpikaan väittämistä paikkaansa). Lisäksi meiltä poistuisi aikamoinen säilytystila siltä yhdeltä seinältä. Saarekkeen venyttäminen puolella metrillä/metrillä seinään päin toisi tilaa molemmin puolin lisää (esim 4 x 100cm vetolaatikko) ja lisäksi kaappiseinän voisi sitten vetää ihan seinään saakka (= esim 80cm leveä kaappi). Että säilytystilan väheneminen ei olisi hurja.

Aika pian luovuttiin ajatuksesta ihan sen takia, että saareke olisi kyllä ihana säilyttää ihan vain saarekkeena. Mutta nyt asia jäi kaivelemaan minua. Jos tuo I-keittiö toteutettaisiin, niin voisimme saada keittiöön täyskorkean ikkunankin. Samaan tyyliin, kuin ihanan Puronmutka-blogin ihanassa keittiössä.

Kuva täältä
Onko teillä kommentteja asiaan liittyen? Onko parempi säilyttää saareke saarekkeena? Vai siirrettäisikö vesipiste ja liesi siihen? Mitä huonoja puolia näette kummassakin ratkaisussa? Ja niemeke ei kuulemma tule kysymykseen, sanoo mies...

19 kommenttia:

 1. Meillä saareke on pöytäpinnaltaan toiminnoista vapaa, koska halusin sen jäävän puhtaasti työskentelytasoksi. Minulla oli myös jo ihan alussa visiona tuollainen korkea ikkuna keittiössä, ja sainkin sen myös. Meillä keittiö muodostuu kolmesta osasta, on korkea seinä jossa kylmälaitteet, sitten se saareke, ja sen takana pitkä taso jossa hella ja vesipiste. Saisiko teille sellaista mahtumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toihan olisi se ideaalitilanne. Siis jos mahtuisi kaikki noi halutut toiminnot. Mutta ei. Meidän pitkä seinä (johon on kaavailtu ne korkeat kaapit) on 4m pitkä ja se lyhyempi seinä 3m. Ja keittiötä ei ole enää varaa siirtää yhtään pidemmälle, sillä silloin ruokailutila jäisi liian kapeaksi. Ongelma olisi ratkaistu suunnitteluvaiheessa sillä, jos oltaisi tehty talosta "syvempi", mutta se olisi tarkoittanut hurjasti lisää neliöitä kun talon pitkän sivun pituus on 16,7m... Tai sitten olisi pitänyt luopua arkieteisestä joka ei ollut vaihtoehto :D tai entäs sellainen aukkokeittiö... En ole sellaista edes pohtinut kun en ole tajunnut niiden ideaa, mutta sellaiseen saisi tietysti siirrettyä edes toisen noista funktioista. Huoh. Mies on ihan ihmeissään kun muutan kokoajan mieltäni. Ja vedän takaisin ehdottomia vaatimuksia :D

   Poista
 2. Meillä on juuri tuo miehensi inhokkilistalla oleva niemeke nimenomaan vaimoni toivomuksesta. Ja meillä se toimii. Meillä tuo niemeke tosin lähinnä erottaa keittiötä ruokailutilasta, varsinaiset toiminnot ovat muualla. Niemekkeen yläpuolella meillä on molemmin puolin lasiaukollisilla ovilla varustetut yläkaapit, joissa on astioita, jotka haluamme olevan näkyvillä. Meille tuo keittiömalli on osoittautunut toimivaksi ja tilavaksi. Kaappitilaa on aika reilusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo teidän malli tosiaan ei poistaisi niitä säilytystiloja. Mutta meillä tarkoitus on säilyttää se esteetön näkyvyys ja kun vielä kattokin on aika korkealla, niin tuo ei meille onnistu. En sitten tiedä, miksi mies kammoaa niemekettä. Kai se perustuu siihen, että silloin ruokatilasta on keittiöön kulku useammasta kohtaa, eli sellaista "sumppua" ei muodostu ruokapöydän toiseen päätyyn. Meillä on sellainen tilanne nykyisessä kodissa ja varmaan se ottaa päähän. Mutta toisaalta meille tulee uuteen ruokailutilaan 80cm enemmän leveyttä, eli myös tuolien takaa pystyy kulkemaan vaikka niissä joku istuisikin.

   Poista
  2. Meille laitettiin tarpeeksi leveä kulkuaukko keittiön ja ruokailutilan väliin emmekä ole kokeneet tuota kulkua ongelmaksi. Avain on varmaankin juuri mainitsemasi tarpeeksi suuri leveys ruokailutilassa (meillä muistaakseni 2,7 m ja enemmänkin voisi olla - taloa ei vaan voinut pituussuunnassa ollenkaan jatkaa tontin ahtauden vuoksi, joten tuli sellaista nollasummapeliä). Makuasioita tietenkin.

   Poista
  3. Meillä taitaa olla samanmoinen leveys (tai olisiko peräti 2,80?) ja mitattiin riittäväksi. Nykyisessä taitaa olla 2,50 tms (tosin 90cm leveällä pöydällä) ja on tuskainen. Meillä ei myöskään voida taloa enää syventää, tekisi aikalailla neliöitä kun talon pitkä sivu on 16,7m pitkä...

   Poista
 3. Meille tuli myös niemeke ja nyt en enää saarekkeeseen vaihtaisi: keittiö on kompakti ja nyt ei tarvitse pelätä, että lapsia houkuttaa tulla juoksentelemaan keittiöön: he kun rakastavat (kuten kaikki lapset?) juoksemista minkä tahansa ympäri, ja saareke olisi juuri ikävän sopiva siihen. Joten turvallisuus(kin) näkökulmasta niemeke ei ole yhtään hullumpi vaihtoehto!

  Juuri tänään purin keittiökamat kaappeihin ja mihin ikinä päädyt(te)kään, älä missään nimessä tingi kaappitilasta, sitä ei vain voi olla liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästäkin kommentista :) Enpä ollut miettinyt tuota turvallisuus asiaa. Meillä pääsee nytkin juoksemaan keittiön ympäri ja ei olla koettu sitä negatiiviseksi asiaksi. Ennemminkin se lisää omaa halua leikkiä lasten kanssa :D Mutta kai niille jahtausleikeille voisi olla parempikin paikka :D

   Mutta tuo kaappitila-asia on meille myös erittäin tärkeä. Ollaan nyt kärvistelty pienen keittiön kanssa ja seuraavaan keittiöön haluan "tyhjiä" kaappeja :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 4. Muuten en osaa ottaa kantaa tähän keittiöasiaan, mutta itse pidin kahdesta asiasta kiinni keittiön osalta: riittävä säilytystila sekä riittävästi työtasoa. Ilman noita kahta keittiö ei ole ruuanlaittopaikka vaan tehty mikropitsan lämmitystä varten (niin kuin meidän nykyinen vuokra-asunnon keittiö on... ) ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Tämä työskentelytaso-ongelma saattaisi nousta esiin jos luovutaan L-keittiöstä. Täysin tyhjä saareke olisi super luxus juttu... Pitänee laskea, että miten pitkän saarekkeen tuohon saisi (ja kuinka leveän) ts paljonko menetettäisiin I-keittiössä laskutasoa. Kiitos kommentista. Mieskin sanoi, että aina ei voi mennä esteettisyys edellä. Joskus käytännöllisyys on tärkeämpää.

   Poista
 5. Meidän edellisessä kodissa oli saareke, jossa oli liesi. Tämä oli ihan toimiva ratkaisu kun keittiöstämme löytyi toisaalta tuota laskutilaa. Nimittäin kokatessa sitä tavaraa on helposti lieden kummallakin puolella joten riittävä laskutila on mielestäni todella tärkeä. Ja sitä suuremmassa roolissa laskutila on jos saarekkeeseen tulee vielä vesipiste.

  Uuteen kotiin meille tulee "niemeke", jonka ympäri pääsee kyllä juoksemaan kun seinän toisella puolella on takka. Se ei sinänsä haittaa meitä, meilläkun juostaanjokatapauksessa. Niemeke jätetttiin puhtaasti laskutilaksi, koska näin halusin. On sitten kunnolla tilaa leipoa, kattaa juhlien tarjottavat ym.

  I-muotoista keittiötä mietin myös yhdessä vaiheessa(olisi yksinkertaisempi ja ehkä hieman modernimpi) mutta käytännöllisyys ja kaappitila veivät voiton. Eikä meidän keittiössä ole nytkään yhtään ylimääräistä kaappia. Eli kannattaa miettiä kaikki kaapit,niiden toiminnot ja mitä niihin tulee etukäteen. Ei jää sitten harmittamaan käytössä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se. Laskettiin tuohon keittiömaailman suunnitelmaan kaikille kaapeille funktio ja ne kyllä riitti tosi mainiosti. Mutta I-keittiössä sekä kaappi, että laskutilaa olisi vähemmän... En sitten tiedä voittaako esteettisyys käytännöllisyyden. Itselläkin tuo "tarjoilutila" olisi tärkeää... Ihan kuin meillä jatkuvasti järjestettäisi isoja bileitä :D no, ainakin 2-4 kertaa vuodessa kun lapsilla on synttärit :) tuossa L-keittiössäkään sitä laskutilaa ei olisi ihan tuhottomasti lieden ja altaan ympärillä, mutta kuitenkin vähän ja lisäksi olisi sitten se saareke kokonaan käytettävissä esim ruoan esivalmisteluja varten. Äh kun on vaikeaa!

   Poista
 6. Meille on tulossa myöskin pienehkö saareke ilman mitään toimintoja. Kaappitilan maksimoimiseen niemeke olis tietty ollut "järkevämpi" ratkaisu, mutta saareke on omaan makuun ilmavampi ja avarampi ratkaisu. Juuri sen takia saarekkeesta jää myös pois kaikki toiminnot, sillä en halua esim. liesituuletinta katkaisemaan avaruuden tuntua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös ollut aina sen saarekkeen kannattaja ja ennen en ole myöskään yhtään karsastanut &-keittiöitä. Jonkinnäköistä Pinterest/blogikääntymistä on tainnut kuitenkin tapahtua, sillä nyt L tuntuu ehkä hieman vanhanaikaiselta ja I Modernimmalta sekä kalustemaisemmalta vaihtoehdolta. Mutta lähdin siis keittiösuunnittelukäyntiin asenteella, että saarekkeen on oltava vapaa toiminnallisuuksista. Näin se ajatusmaailma kehittyy...

   Poista
 7. Hei! Aivan puhtaasti esteettisistä syistä peukutan I-keittiön puolesta :-) Jos keittiö on osa oleskelutiloja, on näyttävyydellä oma merkityksensä. Meillä on saareke, enkä niemekettä ottaisi - toiminnallisuuden ja estetiikan nimissä. Kieltämättä lieskari saarekkeen yllä aiheuttaa lisää pohdittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Mrs Oja! Onkin tuossa täysin vapaassa saarekkeessa ollut paljon mielessä teidän saareke, tosin meidän saareke ei tule olemaan liikkuva :) mutta samanmoinen pistorasia on siihen silti haaveissa :)

   Mutta näinpä. Meillä kun keittiö on osa olohuonetta, niin toive olisi mahdollisimman suuri kalustemaisuus ja esteettisyys. Mutta silti en olisi toiminnallisuudesta valmis tinkimään... Mutta lieskaria meille ei kattoon tule. Nyt on ajatus, jos L-keittiö tulisi, että olisi yläkaappien alla (mahdollisimman huomaamattomana), mutta jos tulisi siihen saarekkeeseen niin tasosta nouseva olisi ainut vaihtoehto. Itse voisin tykätä laatikkomaisesta tai putkimaisesta liestituulettimesta, mutta mies ei nousta tykkää.

   Poista
 8. Lvi-suunnitelmien ja asennuksen kannalta saareke, jossa on vesipiste ja liesi yms. on hankalampi kuin, että ne ovat seinän puolella. Mutta asennus tehdään vaan kerran ja keittiötä käytetään kuitenkin vuosia. Eli puolensa ja puolensa. Meille tulee I-muotoinen keittiö pohjapiirrustuksen vuoksi tai ansiosta. : ) Meille ei kuitenkaan tule saareketta, vaan ihan perinteinen kaappiratkaisu, koska keittiö on ylemmällä tasolla kuin ruokailutila. Kaikki toiminnot sijoitetaan seinän puolelle ja ruokailutilan puoleinen pöytätila jää ihan puhtaasti ruoanlaittoa varten. Sellainen "erikoisuuden" haluan, että roskikset sijoitetaan ruokailutilan puolelle, jotta ei koko ajan tarvitse pomppi tiskialtaalle viemään roskia.

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi vaikeus on kyllä tiedossa. Se on myös fakta, että jos ajattelee vuosikymmenten taakse, niin on haastavampaa vaihtaa noita viemäri ja sähköpaikkoja takaisin niille seinille jos ne ensin on ollut siellä saarekkeessa. Mutta ei me niitä nyt vielä murehdita.

   Hassua on, että luulin suunnittelevani talon osittain juuri keittiö edellä. Mutta silloin ajattelin L-keittiön olevan se ensisijainen vaihtoehto. Nyt kun on kerännyt keittiökuvia pinterestiin, niin huomaa I-keittiöiden viehättävän entistä enemmän.

   Ai roskikset ruokailutilan puolelle? Enpä ole kuullutkaan! Itse haluan roskikset vain pöytätasot alle, että esim kasviksia leikatessa ja kuoriessa on helppo vetäistä kuoret suoraan bioroskikseen. Meillä on sillä tavalla nyt ja on ihan mahtava juttu! Lisäksi haluan, että roskikset ovat suht lähellä allasta ja astianpesukonetta, sillä kun ruokajämät ensin vetäisee roskikseen ja sitten huuhtelee lautaset, niin on ne vettä valuvat astiat sitten helppoa heittää koneeseen.

   Kauheaa kun nää arjen toiminnot pitää miettiä tarkkaan keittiötä suunnitellessa!

   Poista

On mukava kuulla sinusta