Minä olen tässä jonkin aikaa pohtinut niinkin hurjaa asiaa, kuin milloin hankkia taloprojektillemme vastaava mestari. Niin ja millainen sellainen. Nyt seuraa asiasta tietämätön, keltanokkarakennuttajan pohdintakirjoitus aiheeseen liittyen.
Netin syövereistä, RKL:n sivuilta, löysin seuraavan kuvauksen vastaavasta mestarista, tai työnjohtajasta, joksi häntä myös kutsutaan:
Jokaisessa luvanvaraisessa rakennustyössä tulee olla rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymä vastaava työnjohtaja, joka on palkattava viimeistään töiden alkaessa. Vastaavan työnjohtajan eli mestarin tulee huolehtia, että työmaalla noudatetaan rakentamista koskevia säännöksiä ja määräyksiä. Hänen tulee myös valvoa erityisalojen työnjohtajia ja varmistaa, että tarpeelliset valvontailmoitukset tehdään, katselmukset ja tarkastukset pidetään ja että rakennustyössä noudatetaan kaikkia turvatoimia.
Vastaavan mestarin tehtävät voivat tapauksesta riipuen olla hyvinkin laajat, sisältäen mm. rakennustarvikkeiden kilpailutuksen ja materiaalien valinnassa avustamisen. Tällöin vastaava saa monesti lisänimikkeen rakennuttajakonsultti. Useimmiten kai vastaava hoitaa vain nuo lain määräämät asiat. Vastaavat mestarit kai tavallisesti otetaan projektiin mukaan siinä vaiheessa kun talo on piirretty ja talopakettikin ostettu. Tässä se ongelma siis piileekin. Kun emme tässä vaiheessa projektia vielä tiedä edes mistä materiaalista talomme rakennetaan tai millä laajuudella talo meille tilataan, niin mistä voimme tietää minkälainen sopimus pitäisi vastaavan mestarin kanssa tehdä? Mitä jos päädymme valitsemaan talomateriaaliksi passiiviharkot ja vastaavalla ei ole niistä minkäänlaista kokemusta? Toisaalta me tarvitsisimme erityisesti tässä alkuvaiheessa tukea ja apua ammattilaisilta ettei mentäisi vaikka kilpailuttamisessa metsään.
Toinen pohdintaa aiheuttava asia tässä vastaavassa mestarissa on hinta. Tiedän, että hinta määräytyy mm. tehtävälaajuuden mukaan, mutta olen kuullut hintahaitarin olevan hurja. Kaikkea 4000 euron ja 10 000 euron väliltä. Hurjia summia! Tuolla mainitun RKL:n sivuilla sanotaan yleiseksi ohjehinnaksi kaksi kokonaista rakennusmestarin työkuukautta. Silloin vastaavan mestarin palkkio voisi keskipalkkojen mukaan olla n. 6300e.
No, olen nyt tainnut päättää, että aloitan vastaavan mestarin metsästyksen, kun saamme arkkitehdin kanssa asioita hieman pidemmälle ts. tiedämme edes minkä kokoinen talostamme suunnilleen tulee. Villa Tykki -blogista luin heidän vastaavan mestarin hakuprosessistaan ja ajattelin, että varmaan oikea tapa lähestyä asiaa olisi aloittaa soittamalla potentiaalisille ehdokkaille. Puhelinkäyttäytyminen ja saavutettavuus ovat ainakin meillä yksi tärkeimmistä ominaisuuksista vastaavan mestarin osalta. Muita toivottavia ominaisuuksia ammattitaidon lisäksi on kärsivällisyys tyhmien kysymysten äärellä ja että hän kävisi aktiivisesti työmaalla.
Onko teillä kanssaraksaajilla, tai jo rakennusprojektinne päättäneillä, jakaa kokemuksen syvää rintaääntä tässä aiheessa? Miten ja missä vaiheessa projektia te valitsitte oman vastaavan mestarinne? Oliko yhteistyö sujuvaa? Haluatteko valoittaa vastaavanne tehtävänkuvaa ja mahdollisesti jopa hintaluokkaa? Muita vinkkejä aiheeseen liittyen?
Ekassa taloprojektissa meillä oli ihan hirveä vastaava. Valehteli päin naamaa, väitti käyneensä työmaalla vaikka ei ollut jne. Talo valmistui vastaavasta huolimatta, ei tosiaankaan yhtään sen avulla. Tällöin meillä oli siis tuo palvelu sellaisesta isommasta firmasta, joka tarjosi noita palveluja. Onneksi se firma menikin sittemmin nurin... Nykyinen vastaava löytyi eräästä taloesittelystä joka oli paikkakunnalla. Paikalla oli siis talofirman edustaja, talon rakennuttaja ja tämä vastaava. Päättelimme, että jos he ovat edelleen väleissä vaikka talo on valmis, on tyyppi varmaan ihan ok :-) Suosituksia voi kysellä (ja lukea jo olemassaolevia) myös fb:n raksakimppa-ryhmässä!
VastaaPoistaHui... Vastaava mestari helvetistä... Juuri tuollaiset haluaisin eliminoida valintalistalta heti alkuunsa. Kaipa ne suositukset ja vahvat referenssit ovat ne tärkeimmät. Niin ja tarkka työlista.
PoistaRaksakimpasta olenkin noita vastaavaehdotuksia keräillyt ja muutaman saanut kavereiltakin.
Eniten pelottaa, että vastaava on vähättelevä naisvihaaja joka ei vastaa puhelimeen :D
Meillä sama henkilö toimii sekä vastaavana mestarina että pääsuunnittelijana ja hän astui kuvaan siinä vaiheessa, kun oltiin tehty päätös talofirmasta. Näin täysin amatöörinä kun ollaan projektiin lähdetty, niin vastaavasta mestarista on kyllä jo alkumetreilläkin moneen otteeseen ollut paljon apua.
VastaaPoistaMeillä on onni, että ollaan saatu tähän mennessä kaikki rakennusprojektimme erikoisammattilaiset hankittua tuttavapiirin kontaktien kautta ja vastaavan mestarin/pääsuunnittelijan palkkiokin on hyvin kohtuullinen.
Näin ilmeisesti on melkein aina silloin kun ostetaan talopaketti ja ei käytetä arkkitehtia. Paitsi että teillähän on arkkitehdin suunnittelema talo? Oliko joku erityis syy, että valitsitte vastaavan pääsuunnittelijaksi ettekä arkkitehtia? Jostain taisin kyllä lukea, että tuo vastaava pääsuunnittelijana on toimivampi kuin arkkitehti pääsuunnittelijana. Ongelmaksi tulee kai useimmiten vastaavalta puuttuva koulutus että voisi pääsuunnittelijana toimia. Hyvä tsägä teillä siis :)
PoistaMeilläkin pääsuunnittelija ja vastaava mestari on yksi ja sama henkilö, me ei ihan maltettu ottaa pääsuunnittelijaa heti alkuun mukaan kun talon kuvat olivat jo rakennuslupavalmiit siinä vaiheessa kun tehtiin sopimus... :D Porvoossa järjestettiin ainakin silloin meidän aloitellessa infotilaisuuksia rakentajille ja sinne tuli esiintymään useampi mestariehdokas, joista yksi sitten valikoitui meidän mestariksi.
VastaaPoistaSuosittelen ottamaan huomioon ainakin seuraavat asiat:
- paljonko on kokemusta
- paljonko on asiakkaita tällä hetkellä
- laskuttaako kilometrit käynneistä ja onko käyntejä jokin tietty määrä
- jos päädytte tekemään itse, onko tavoitettavissa puhelimitse asap
- tunteeko rakennuspaikkakunnan käytännöt ja kikat läpikotaisin :)
Meillä on mainio vastaava mestari, on melko tuore alalla (ennen meitä oli valvonut vasta 5 kohdetta), mutta on osannut neuvoa ja ohjeistaa meitä aina tarpeen tullen ja useaan otteeseen on myös kehunut meitä kasvotusten ja rak. valvonnan suuntaan. Blogista löytyy hänen yhteystietonsa jos kiinnostaa. Koska meidän projekti on ajallisesti melko pitkä ja vaatii mestarilta hommia, niin me maksetaan hänelle vajaat 6000 euroa.
Niin ja lisäyksenä, haastatelkaa useampi livenä, pyytäkää käymään tontilla ja näyttäkää kuvia ja suunnitelmia ja budjetillekkin kannattaa ottaa jokin siunaus. Näin me toimittiin haastateltaessa. :)
PoistaKiitos Maria! Pitää käydä ottamassa toi teidän vastaavan nimi ylös, kuulostaa hyvältä! Onko sulla (tai jollain muulla) vinkkiä ton asiakasmäärää suhteen? Eli kuinka paljon saisi vastaavalla olla projekteja päällä samaan aikaan että pystyy vielä hoitamaan hommat?
PoistaNo sehän on varmaan niin paljon kokemuksesta kiinni, jos on tehnyt vuosia hommia niin taitaa mennä vähän vasurilla jo, mutta itse en kyllä lähtisi sellaisen kelkkaan jolla on enemmän kuin 10 aktiivista kohdetta. Kannattaa ehkä kysellä onko monta kohdetta sellaisessa vaiheessa että niissä ei vielä asuta tai tehdään vasta runkoa yms. Ja jos mahdollista, tietenkin kannattaa aina kysellä entisiltä/nykyisiltä asiakkailta onko kaikki mennyt hyvin. :)
PoistaMeillä myös vähän sama homma. :) Talotehtaan edustaja/myyjä/suunnittelijalla on valmius toimia myös vastaavana mestarina. Luotamme häneen, koska asumme samalla paikkakunnalla ja tunnemme hänet, tiedämme tunnolliseksi ja olemme nähneet taloja joissa hän on toiminut vastaavana mestarina ja hyvin on hommat sujuneet. :)
VastaaPoistaMielenkiintoista. On kai aika harvinaista että käyttää talotehtaan henkilöä vastaavana? Meille Siklataloilla sanottiin, että kannattaisi aina olla ns puolueeton henkilö vastaavana sillä hänen pitää ensisijaisesti huolehtia rakennuttajan eduista. Mutta teillä on varmasti eri tilanne kun on tuttu henkilö kyseessä :)
PoistaNiin, en tiedä kuinka yleistä se on, monella talomyyjällä ei ole sellaista koulutusta kai, että voisivat toimia vastaavana mestarina. Jos olisimme päätyneet toiseen toimittajaan, niin silloinkin olisi vastaava mestari ollut talotehtaan edustaja. Mutta hänkin on tuttu. Näin täällä maalla... Pieni piiri pyörii. ;)
VastaaPoistaNäinhän se on :)
PoistaHei,
VastaaPoistaKeräilen linkkikokoelmaa raksablogeista
http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html sivulle. Ajatuksena olisi että sieltä löytyisivät vaikka kaikki raksablogit, uudet ja vanhat. Kiva jos ehdit käydä linkittämässä oman blogisi listaan ja saa myös tuota sivua mainostaa että saadaan siitää mahdollisen "kattava".
Mukava alkavaa vuotta,
Karolina
Mahtava idea Karoliina :) kävin lisäämässä omani ja nyt toivon bongaavani sieltä uusia tuttavuuksia :)
PoistaMoikka, kun kilpailutit vastaavaa mestaria teidän projektiin niin olisiko sinulla jäljellä yhteystietoja? Meillä olisi rakennusprojekti tulossa Sipooseen ja Petri Rantanen ei pystynyt ottamaan työta vastaan koska ei ole syksyllä/talvella maassa. Myös muutama muu joita olen kysellyt eivät pysty ottamaan hommaa tai sitten en itse ollut vakuuttunut heistä.
VastaaPoistaAnteeksi Cato kun en ole vastannut! En ole tainnut säästää yhteystietoja. Muutama muu kilpailutettiin, mutta oli kyllä tosi vaikeaa hommaa hyvän vastaavan mestarin löytäminen… Naapureissa on jyllännyt yksi ja sama mestari, mutta hänet jätimme omasta projektista ulos muutaman huonon referenssin ja yleisen "huonon fiiliksen" takia. Yksityisviestillä voidaan jutella tarkemmin :)
Poista