sunnuntai 11. tammikuuta 2015

arkkitehti valittu

Arkkitehdin valinta oli meille yllättävän vaikeaa, mutta nyt se on siis vihdoin tehty.

Kuva täältä
Ihan alkuperäinen ajatushan oli ottaa projektiin arkkitehti mukaan. Siinä matkalla mieheni alkoi kuitenkin miettimään, että pystyttäisikö säästämään arkkitehtikustannukset piirrättämällä talo talotehtaalla. No sitä sitten kokeiltiin ja saatiinkin Siklataloilta yksi pohjapiirrosluonnos joulukuun puolella. Mutta jokin minua kokoajan kalvoi tuossa arkkitehdin poisjättämisessä. Minulla toki on voimakkaita ajatuksia tulevasta talostamme ja etenkin sisustuksesta, mutta silti kaipasin ammattilaisen apua selkeyttämään ajatuksiani ja toiveitani. Talotoimittajan piirtämässä talossa takaraivossa jyskytti kuitenkin se puolueellisuus ja se, että loppupeleissä he tekevät sen rahansa sillä meidän talolla. Ja eihän se talotehtaidenkaan suunnittelu ilmaista ole, vaan upotettuna hintaan jonnekin.

Pyöriteltyäni muutamia päiviä tuota Siklatalojen pohjaluonnosta tuli minulle selkeä tunne siitä, että meidän pitää palata alkuperäiseen suunnitelmaamme ja ottaa projektiin mukaan aammattitaitoinen arkkitehti, asiaa pohdin tässä kirjoituksessani. Ja kun mieskin sitten näytti asialle vihreää valoa, niin asia oli päätetty ja edessä oli enää arkkitehdin valinta.

Olin jo ennen Siklataloilla käyntiä kerännyt itselleni listaa mahdollisista arkkitehdeista. Listalle päätyi arkkitehteja SAFA Pientalojen suunnittelijoita -oppaasta, suositeltuja arkkitehteja Raksakimppa Uusimaa Facebook ryhmästä, toisista raksablogeista bongaamiani arkkitehteja sekä ystäviemme talon suunnitellut arkkitehti, jonka kanssa olimme jo tavanneet tonttiasioita pohtiessamme.

Pyysimme tarjoukset yhteensä viideltä arkkitehdilta sähköpostilla, jossa kerroimme tiedot projektistamme; toivotusta neliömäärästä, huoneista ja alueesta.

Arkkitehti A löytyi aluksi yhden alueelle aikaisemmin rakentaneen blogista. Saimme hänelle suosituksen myös Raksakimppa Uusimaa Facebook ryhmästä. Kun tuleva naapurimme kertoi valinneensa arkkitehdiksi tämän kyseisen arkkitehdin ja hinnan olleen enemmän kuin kohtuullinen, innostuin tästä vaihtoehdosta kovasti. Päädyimme siis alussa pyytämään tarjouksen vain tältä arkkitehdilta. Yllätys oli suuri, kun tarjous tuli ja hinta olikin korkeampi kuin odotimme. Yllättävän hinnan takia halusimme sitten pyytää lisätarjouksia. Tämän arkkitehdin tarjous oli jaettu luonnoksiin, lupakuviin, työkuviin ja pääsuunnitteluun.

Arkkitehti B vastasi tarjouspyyntöömme muutamassa päivässä. Hän oli erittäin kiinnostunut projektistamme, mutta ilmoitti kalenterin olevan niin täysi, ettei suunnittelu voisi alkaa kuin vasta maalis-huhtikuussa. Kiitin vastauksesta ja totesin aikataulun olevan meille liian hidas. Hintatietoja emme saaneet.

Arkkitehti C vastasi tarjouspyyntöön myös nopeasti. Saimme häneltä tarkan tarjouksen hintoineen ja samassa muodossa kuin arkkitehti A:n tarjous. Tämä arkkitehti oli kuitenkin kalliimpi kuin arkkitehti A, eikä hänellä ollut aikaisempaa kokemusta Sipoosta. Emme siis päätyneet hyväksymään hänen tarjoustaan.

Arkkitehti D sai tarjouspyynnön samalla kuin B ja C, mutta ei ikinä vastannut tarjouspyyntöön mitään.

Arkkitehti E:n tapasimme jo kun rankkasimme myyntiin tulevia tontteja. Hän on suunnitellut ystäviemme talon ja saimme heiltä hänelle vahvat suositukset. Aiemman tapaamisen johdosta meillä oli hänestä jo hyvä fiilis, mutta samalla tunteeksi jäi, että hänen hintansa olisivat mahdollisesti meille turhan korkeat. Hieman myös pohditutti se, että arkkitehdilla ei ole esim nettisivuja ja suunnittelu tapahtuu hyvin perinteisesti ja ilman tietokoneita. Joululomalla, saatuamme jo tarjoukset A ja C arkkitehdeilta, mieheni sanoi, että pitäisikö silti kuitenkin vielä kysyä tarjousta arkkitehti E:ltä. Tartuin sitten samantien puhelimeen ja mukavan puhelinkeskustelun jälkeen arkkitehti lupasi kirjoittaa tarjouksen heti joulupyhien jälkeen. Tarjous oli kirjoitettu hieman eritavalla kuin arkkitehtien A ja C. Tarjous oli kokonaishinta luonnoksille, lupakuville, työkuville ja pääsuunnittelulle. Perusteluna tälle oli, että hänen kokemuksensa mukaan kaikki vaiheet on hyvä teettää samalla arkkitehdilla ja vaikka lupakuvat ja työkuvat kuuluisivatkin talopaketin hintaan, tulee niihin usein silti tehdä tarkennuksia. Lisäksi tarjouksesta tuli mielikuva, että pääsuunnittelijana hän on aktiivisena osana koko rakennusprojektia. Hinta tarjouksessa oli alempi kuin arkkitehdilla A, eli edullisin kaikista.

Päädyimme siis valitsemaan arkkitehdin E. Loppupeleissä valintaan vaikuttivat hyvät henkilökemiat, arkkitehdin pitkä kokemus, fiilis siitä, että saamme häneltä tukea läpi rakennusprojektin ja tietysti tarjouksen hinta.

Tapasimme arkkitehtimme Juha Aalto-Setälän eilen tontilla ja kävimme katselemassa tontin tunnelmia ja talon mahdollista sijoituspaikkaa. Nopeasti myös pohdimme pitäytyäkkö nykyisessä tontissamme, vai vaihtaako viereiseen, hieman pienempään ja halvempaan, tonttiin joka vapautui varauksesta loppuviikosta. Päädyimme kuitenkin pitäytymään tontissamme ja hyvä niin, sillä illalla huomasin tontin olevan jo taas varattuna.

Seuraava arkkitehtitapaaminen on sovittu vajaan kahden viikon päähän ja silloin saamme jo ensimmäiset luonnokset. Huimaa, näin se prosessi etenee :)

10 kommenttia:

 1. Onnea arkkitehtivalinnasta. On varmasti totta, että hinnan lisäksi henkilökemiat täytyy arkkitehdin kanssa toimia hyvin. Meille oli alusta asti selvää, että projektissa mukana on myös arkkitehti, jotta suunnitelmat ja ratkaisut toteutetaan meidän perheen lähtökohdista. Meidän arkkitehti on lähisukulaisemme ja kun yhteistä historiaa on takana jo pitkältä ajalta, niin prosessi oli meille helppo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) En usko, että noissa toisissakaan arkkitehdeissa olisi ollut mitään "vikaa" ja kemiat oltaisi saatu kohdilleen. Tällä viimeisellä oli kuitenkin tietysti se kotikenttäetu, että oltiin jo tavattu niin aikaisessa vaiheessa :) sama etu lienee sukulaissuunnittelijoilla ;)

   Poista
 2. Hienoa! Ihana varmasti päästä suunnittelemaan kaikki just eikä melkein niinkuin haluaa! Onnittelut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että asiat menee juuri noin, eli saadaan suunniteltua just eikä melkein mieluinen talo. Pahoin pelkään kuitenkin, että jostain joudutaan syystä jos toisestakin tinkimään ;) mutta ei murehdita sitä nyt vaan nautitaan suunnittelusta :)

   Poista
 3. Onnea arkkitehdin valinnasta! Siitä se sitten lähtee! Innolla odotan jo teidän luonnoksia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) muutamaa kuukautta teitä jäljessä täältä tullaan :) ja luonnoksia odotetaan kuumeisesti. Olen jo miehen hermoja koetellut jokailtaisella suunnitelmahöpötyksillä :D lohdutin häntä, että enää noin 1,5v jäljellä höpinöitä :D

   Poista
 4. Onnea arkkitehdin valinnasta. On erittäin tärkeää että kemiat arkkitehdin kanssa menevät yksiin. Siitä se talon rakennuttaminen nyt lähtee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huimaa tosiaan, että nyt ihan oikeasti asiat lähtee rullaamaan! Tähän asti tää on ollut tällaista ajatusleikkiä, mutta nyt on jo rahaa kiinni niin eiköhän tässä mennä eikä vaan meinata :)

   Poista

On mukava kuulla sinusta