keskiviikko 7. tammikuuta 2015

ajatuksia keittiöstä

Keittiö. Olen yrittänyt herätellä miestä pohtimaan kanssani tulevan keittiömme funktioita, jotta keittiösuunnittelu olisi sujuvaa sitten kun piirrustukset ovat siinä vaiheessa. Mutta niinkuin moni muu asia, on tämäkin hänestä vielä turhan aikaista. Pöh, sanon minä. Keittiö on hurjan keskeinen tila ja sen kalusteita ei niin vain vaihdella. Ja koska meillä on haaveissa avokeittiö, vaikuttaa se koko talon sisustukseen. Eiku nyt mun pitäisi tietysti vedota niihin tärkeämpiin asioihin, eli sähkö- ja LVI suunnitelmiin, joiden pitää olla aikasta pitkällä jo heti kun talokauppaa aletaan tekemään ;)

Mutta vaikka mies ei suostukaan ihmettelemään, että montako laatikkoa meidän pitää varata muovikipoille ja montako leivontavuoille, niin se ei estä minua fiilistelemästä ja listaamasta jo tässä vaiheessa minun ajatuksiani keittiön suhteen :)


Keittiön pitää olla isohko. Koko saisi olla enemmän kuin 10m2. Siihen saisi kuulua yksi seinä, jolla on korkea jääkaappi ja korkea pakastin. Tai mies taitaa toivoa jääpalakonetta, eli ehkä sitten sellainen side by side jääkaappi ja lisäksi sitten pakastinarkku vaikka varastoon. Seinällä saisi mieluusti olla myös korotettu astianpesukone, sillä sitä meillä eniten käytetään, ja mielummin nostan sen seinälle kuin uunin. Astianpesukone integroituna kiitos. Kylmäkalusteita en enää halua integroituna, vaikka kauniita ovatkin. Korkealle seinälle saisi tulla myös ainakin yksi apteekkarin kaappi, eli kaappi joka vedetään sisältöineen ulos ja tavaroita saa otettua molemmin puolin. Nykyiseen asuntoomme emme sitä saaneet mahtumaan ja se on nyt meidän molempien ykköstoive.

Keittiötä saa hallita iso saareke. En ole vielä varma, haluanko saarekkeeseen mitään koneita. Alunperin ajattelin, että saarekkeeseen sijoitettaisi liesi ja uuni, mutta nyt olen alkanut miettiä josko saareke pyhitettäisi vain tasoksi, jonka ääressä voidaan syödä aamupalaa, tehdä läksyjä, seurustella emännän (tai isännän) kanssa, leipoa ja jolle voidaan kattaa tarjoilut aina kun meillä on hurjat aikuisten tai lasten bileet ;) Saarekkeen alle voitaisi sijoittaa isoihin laatikoihin hurja määrä astioita.

Kodinkoneiden toivoisin olevan väritykseltään keittiön väriä mukailevia ts että ne erottuisivat mahdollisimman vähän. Liesitaso tulee tällä kertaa olemaan täys-induktio (nyt meillä on 50-50) ja haluan, että se joko upotetaan tasoon tai että siinä on mahdollisimman vähän reunaa, johon kaikki möhnät ja murut jäävät kiinni. Uunille minulla ei ole paljon muuta toivetta, kun että siinä on pyrolyysitoiminto (mä vihaan uunin pesemistä) ja että siinä on teleskooppikannattimet. Mikro, ei saa olla tason päällä, eli se on integroitu tai piilotettu kaappiin. Oikeastaan preferoisin sen kaappiin piilotettavan perusmikron, sillä integroidut ovat hurjan kalliita ja korjaaminenkin maksaa hunajaa (testattu on, monta kertaa…). Liesituuletin on minulle vielä arvoitus. Nykyisessä kodissa on Lapetekin saarekemalli ja inhoan sen putsaamista. Todennäköisesti meille siis tulee kappien alle piiloitettava liesituuletin, jos meille tulee yläkaappeja. Jos ei tule, niin sitten joku mahdollisimman eleetön. Esimerkiksi tällainen putkilomalli.

Kuva Falmec
Tai sitten tällainen kattoon upotettava

Kuva Gutmann
Näissä liesituulettimissa mietityttää niiden pitämä meteli eli desibelit. Yhdellä ystävällä oli tuollainen kattomalli (jota operoidaan muuten kaukosäätimellä) ja meteli oli päätähuimaava! Ja mitenköhän tuon putsaaminen sujuu?

Keittiön tasot olen visioinut betoniksi (mutta vain jos meille ei tule sitä paljonpuhuttua betonilattiaa), kiveksi tai joksikin muuksi kiveä imitoivaksi materiaaliksi. Tasomateriaaleja on toisaalta ilmestynyt niin hurjasti lisää, sen jälkeen kun kahdeksan vuotta sitten edellisen kerran perehdyin keittiöihin, että pitänee olla muodostamatta vielä kovin vahvaa visiota asiasta. Asia selvinnee kun alamme kiertämään keittiönäyttelyitä.

Mutta minkä tiedän varmasti, on että meidän keittiön allas ei tule olemaan rosteria. Ja se tullaan ehdottomasti upottamaan tasoon niin, että sen reunoille ei jää korokkeita (ne möhnät ja murut taas). Hana voisi olla esimerkiksi tämä

Blanco Linus S-F
Vaikka äitini liputtaakin Oras Venturan puolesta, sillä siinä on kosketusvapaatoiminto. Kätevä, mutta en syty ulkonäölle.

No minkä värinen se keittö voisi olla? Nykyinen keittiömme on korkeakiiltovalkoinen ja olemme pitäneet siitä kovin. Mutta kun keittiötä on katsellut kahdeksan vuotta ja seuraavaa pitäisi katsoa ehkä vielä pidempään, niin kai sitä voisi hieman päivittää. Olin jo täysin myyty mattavalkoiselle, mutta sitten minua peloteltiin tulevien naapureiden toimesta sen olevan vaikeasti puhtaanapidettävä. Toisaalla tämä väite kyllä jo kumottiin, mutta epäilyksen siemen on istutettu. Mitäs olette mieltä valkoisista keittiöistä?

Kuvat Pinterest

Kuvat Pinterest

No sitten löysin tämän kuvan ja aloin pohtimaan, josko keittiö voisi olla ainakin osittain musta?

Kuva Pinterest
Ja yllättäen sain mieheltäkin vihreää valoa! Tässä vielä muutamia tummia/mustia keittiöitä jotka viehättävät

Kuvat Pinterest
Mutta voisi se keittiö olla jonkun muunkin värinen. Vaikka harmaa.

Kuva Pinterest
Ai niin. Keittiöstämme tulee löytyä myös viinikaappi. Ja haluan, että ainakin leivänpaahdin ja ehkä vedenkeitinkin on poissa pöytätasolta, joko aamiaiskaapissa tai ulosvedettävään laatikkoon kaapin sisään laitettuna.

Muita toiveita on astioiden kuivauslaatikko, paljon tilaa kierrättämiselle ja roskis pöytätason alle lavuaarin viereen. Niin ja meidän keittiöön en visioi ollenkaan vetimiä.

Näiden toiveiden kanssa onkin sitten hyvä mennä kauhistuttamaan sitä keittiösuunnittelijaa. Ja sen jälkeen voi olla, että hän kauhistuttaa meitä hinnalla.

16 kommenttia:

 1. Myös täällä on alettu pohtimaan mustan ja valkoisen yhdistämistä keittiössä. Kokonaan mustan keittiön "synkkyys" vähän mietityttää. Toisaalta ikkunoilla ja valaistuksella saa ihmeitä aikaan. Ihania keittiökuvia! Tykkään! Ja toiveet näyttää olevan jo hyvinkin selvillä toiminnallisuuksien ja varustelun suhteen. Vitsit että odotan jo teidän varsinaisia keittiövalintoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletteko käyneet jo suunnittelemassa keittiöitä? Teillähän olisi jo mitat ja kaikkea :) musta keittiö ei välttämättä ole ollenkaan synkkä jos tila on avoin ja valoisa. Teidän pohjaan sopisi musta varmasti tosi hyvin!

   Hassua, miten sitä odottaa tosiaan niin paljon myös muiden projektien edistymistä :)

   Poista
  2. Ei olla vielä, vaikka mua jo houkuttelis! Yritetään edetä askel kerrallaan ja päättää ensin talotoimittaja. Tää päivä meni Planialla, eilinen Samitalolla että kyllä tässä saa ajan kulumaan ;)

   Poista
  3. Huhhuh... Me ei kyllä millään pystytä käydä kaikissa istumassa. Pitäähän miehen töissäkin käydä! Eikö ne oikeesti pysty antamaan tarjousta ilman että siellä pitää istua? Käsittämätöntä.

   Poista
 2. Keittiötä kannattaa nimenomaan miettiä jo ennen kuin pohjaratkaisua on edes lyöty lukkoon. Kun tiedä millaisen keittiön haluat, siis koko, toiminnot, mittasuhteet ym, niin pohjakuva on helpompi muokata sen ympärille. Meillä ainakin aloitettiin pohjakuvan teko keittiöstä, eli kun tiesin muodon, mihin haluan tulevan ikkuna ym, niin se vaikutti keittiön sijoitukseen pohjassa paljonkin. Noissa sinun suunnitelmissa on paljon samaa kuin mitä meille on tulossa. Iso saareke, osa keittiöstä mustaa, osa valkoista. Vetimetön ym :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis voisinko mä nyt mennä vaan jonnekin keittiömyyjälle ja sanoa, että piirrä mulle keittiö vaikka mulla ei ole mitään mittoja? Niin siis kai sitä voi mennä :) mitäköhän meidän arkkitehti sanoo kun tulen sille valmiin keittiöpiirrustuksen kanssa ja sanon että piirräppä talo ton ympärille :D no, tavataan tuleva arkkitehti lauantaina, niin voin kysellä asiasta häneltä :)

   Menenkin vierestämään muistojani teidän keittiöstä samantien. Muistan suunnilleen kyllä millainen se on :) mutta en muista toimittajaa jne.

   Mulla ei taida olla kovin valtavirrasta poikkeava maku keittiön suhteen. Blogimaailma on aivopessyt mut tässäkin asiassa :D

   Poista
  2. Mulla ei viimeisintä versiota keittiöstä taida blogissa ollakkaan. Olen ehtinyt sen kanssa veivata niiiin paljon... :-D Ja joo, sellaistahan se on, että näitä ideoita napsii täältä netistä, ja sitten "keksii ne ihan ite" uudestaan :-D Aina ei siis edes tajua mistä jotkut ideat tulee, mutta sellainenhan se pitää tehdä mikä itseä miellyttää!

   Poista
  3. Joo, ei mua haittaa vaikka en olisikaan originelli :) hauska vaan huomata juuri tuo ilmiö, missä huomaa omaksuneensa jonkun mieltymyksen jostain toisaalta :)

   Laitapas ihmeessä viimeinen versio! Kävin ihastelemassa sitä Topi-keittiöiden mallia jo tänään. Hauskaa kun säkin pohdit tuota liesituuletinasiaa ihan samalta pohjalta kuin minäkin.

   Poista
 3. Kaikki kauniita keittiöitä :) Suosittelen myös Lyden tapaan suunnittelemaan tai ainakin hyvin miettimään mitä haluatte tulevalta keittiöltä. Taisit jo aika hyvin tuossa listata noita asioita, eli eikun ranskalaisille viivoille ja annat listan pääpiirteistä, eli yksi seinä korkeaa kaappitilaa ja iso saareke arkkitehdille. Kunnon arkkitehti pääsee näillä jo hyvin eteenpäin eli osaa ottaa huomioon pohjaa piirtäessä. Tämähän on vähän sama kuin ne huonekortit, eli meillä listattiin hyvinkin yksityiskohtaisesti ja hyvin eteni. Suosittelisin että menet keittiöfirmaan siinä vaiheessa, kun teillä on suhteellisen hyvin jumpattu pohja, tai ainakin keittiön osalta. Näin kävi meillä. Muutoksia pohjaan vielä tehtiin, mutta keittiön koko ja paikka oli lukkoon lyöty ja aloitin samantien keittiön suunnittelun. Eikä siinä voi olla yhtään liian ajoissa. Meille tulee musta matta vetimetön keittiö vaalea koivuviilu kaverina, mikä osoittautui materiaaliensa puolesta haasteeksi. Naapurille tulee taasen ihana vaalean cappuccinon värinen matta keittiö, ja sekös ihastutti allekirjoittanutta erilaisuudellaan ja kauniilla värillä :) Vaihtoehtoja alkaa onneksi olla värien puolesta mukavasti markkinoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo huonekortit tosiaan varmaan ajaa osittain asian. Pitänee vielä keskusteluissa alleviivata keittiön ominaisuuksia. Ja juuri noin ajattelin, että keittiösuunnittelu aloitettaisiin jo ennen kun lopulliset piirrustukset on valmiit. Mutta saa nähdä miten mahtuu aikatauluihin.

   Ihailen ihmisiä, jotka uskaltaa tehdä rohkeita valintoja keittiön värin suhteen. Itse olen aikamoinen pelkuri, eli vaatii multa aikamoista ponnistusta päätyä muuhun kuin valkoiseen :D aika näyttää miten käy.

   Poista
  2. Makuja on niin monia. On ollut hienoa huomata että myös värejä on tullut keittiöfirmoille enemmän. En sillä että olisin itse päätynyt johonkin mattaväriin, mutta on pakko myöntää että ne ovat hienoja. Edellinen keittiömme oli mustaa ja tummaa wengeä, joten tummallahan tässä taas jatketaan. Klassinen valkoinen on ajaton ja raikas valinta aina. Mielestäni kaikkein tärkeintä keittiön valinnassa on se, että keittiö on sellainen millainen haluatte sen olevan. Väritykseltään, toiminnoiltaan ym. Tehän sitä päivittäin käytätte ja siellä hääritte :)

   Poista
  3. Näin on. Siksi kai sitä helposti menee siihen turvalliseen kun jännittää jos ei sitten jaksakaan katsoa jotain eriväristä keittiötä ;) Helpompaa on sitten vaihtaa vaikka seinän tai tekstiilien väriä kun niitä monen tonnin kiintokalusteita. Ihailen Lydeä kun uskaltaa laittaa keltaista kodinhoitohuoneeseen :)

   Poista
 4. Hei tuosta apteekkarinkaappihaaveesta... Meillä oli myös sellainen haaveissa, mutta Keittiömaailman suunnittelija sai meidät ympäripuhuttua erillisiin ulos vedettäviin hyllyihin/matalareunaisiin laatikoihin. Apteekkarin kaapin kun vetää ulos niin siinä tulevat kerralla kaikki hyllyt ja on siksi raskaampi vetää kuin yksittäiset hyllyt. Itse olen ollut todella tyytyväinen tuohon meidän ratkaisuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuon kommentin kuullut ennenkin. Mutta vaikka olen kokeillut molempia, niin silti kallistun edelleen sen apteekkarin kaapin puoleen. mutta lupaan pohtia asiaa vielä kerran :)

   Poista
 5. Meillä oli edellinen keittiö musta ja nyt on valkoinen. Mustavalkoinen saattaa siis olla meidänkin seuraava askel :)
  Nykyisessä keittiössä on himmeät mdf ovet. Himmeä valkoinen keittiö on maailman helpoin pitää puhtaana! Ei se suotta ole ollut suosituin ovimalli. Onko matta valkoinen jokin uusi pintakäsittely? Ihan pohjamaalin matta saattaa hankala siivotessa ollakin.

  -K-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni matta ja himmeä on sama asia. Tai siis itseasiassa en ole ennen kuullut termiä "himmeä" keittiönovista puhuttaessa? Mutta olettaisin että on sama asia. Periaatteena siis, että ei ole kiiltävä :)

   Paljastettakoo, että meidän tulevassa keittiössä on ripaus mustaa, mutta pääosin kaapit ovat valkoisia. Myös harmaata löytynee. Kaikkien asioiden suhteen voin kyllä vielä pyörtää päätökseni, keittiötä voi muuttaa vielä helmikuun puoleen väliin saakka :D Välillä mietin, että olisiko sitä mustaa pitänyt olla enemmänkin.

   Poista

On mukava kuulla sinusta