torstai 1. tammikuuta 2015

lattia

Tulevan talon lattia on pohdituttanut meitä jo jonkin aikaa. Lattian on talon isoin yhtenäinen pinta ja  sille kohdistuu aikamoinen kulutus lapsitaloudessa. Ei siis ole yhdentekevää, millä lattian pinnoittaa. Ja mitäs niitä pinnoitteita sitten on? Tai oikeastaan mitä pinnoitteita me olemme pohtineet.

No tietysti parketti. Parkettien hinnat pyörivät 30-90€/m2 välillä. Useimmiten parketti on lautaparkettia, eli koostuu kahdesta kerroksesta puuta. Parketti on miellyttävän tuntuista jalan alla ja ei kopise niin paljon kuin laminaatti. Parketin huono puoli on sen pintapehmeys, eli se naarmuuntuu ja kolhiintuu suht helposti. Lautaparketin voi tarvittaessa hioa yhden kerran, eli pinnan saa uudistettua tarpeen mukaan. Hionta tosin ei ole ilmaista, ja vaatii irtaimiston siirron toisaalle sen ajaksi. Toinen huono puoli on aidon puun värin muuttuminen. Ilmeisesti puu saattaa auringonvalon vaikutuksesta muuttua erinäköiseksi. Eli kun muutaman vuoden päästä haluat muuttaa asunnon järjestystä, niin näet missä matto on ennen sijainnut. Nykymuoti taitaa suosia yksisauvaista mallia, joka jäljittelee lattialankkujen ulkonäköä. Jos meille tulisi parketti- tai laminaattilattia, olisi se todennäköisesti juuri tuota yksisauvaista. Värejä löytyy puulajien mukaan ja parketit on useimmiten joko vahattu tai lakattu ja siten saadaan sävyjä lisää. Itseä miellyttää vaaleat lattiat, ehkä sen takia, että nykyisessä kodissa on wengen värinen laminaatti. Ensimmäisessä omistusasunnossamme oli Kanadanvaahteraparketti, se oli ihanan vaalea ja se pysyi aina puhtaan näköisenä. Nyt olen iskenyt silmäni suomalaisen Timberwisen parketteihin. Tässä mieluisia tunnelmia:

Kuvat Pinterest
Kun selasin keräämiäni puulattiakuvia, huomasin, että ne olivat lähes aina lankkulattioita… Tanskalaisella Dinesenillä on aivan mahtavia vaaleita lankkulattioita. Lankkulattia olisi siitä ihana, että se on aidosti oikeaa, paksua puuta, mutta mahtavat ovat hinnatkin… Dinesenin lankut maksavat kuulemma kolminumeroisia summia per neliö… Lankkulattian ja lattialämmityksen yhteensopivuus pitää myös selvittää. Eli ei lankkua meille, vaikka kauniita ovatkin :)
Kuvat Pinterest
Kun kerran parketti on kallista ja pehmeää ja itseasiassa silmää miellyttäisi parkettia enemmän lankku, niin mites sitten laminaatti? Nykykodin laminaatti on palvellut tähän saakka ihan hyvin. Laminaatti on edullisempaa ja tarpeeksi kovaa kestääkseen lapset ja eläimet. Mutta toki se kopisee ja olemme me tähänkin lattiaan jälkiä saaneet. Lisäksi laminaatti keittiössä ei vain toimi kosteusherkkyyden takia, eli jos päätyisimme laminaatti- tai parkettilattiaan, niin keittiö ja eteinen pitäisi todennäköisesti silti laatoittaa… Laminaateissa löytyy väri- ja kuviointivaihtoehtoja vaikka millä mitalla. Lisäksi laminaatti on useimmiten halvempaa kuin parketti. Olimmekin jo henkisesti päättäneet säästää hieman rahaa ja valita lattiamateriaaliksi laminaatin, kunnes…

Tämä rouva aivopestiin muissa raksa- ja sisustusblogeissa betonilattialle. Ensimmäisen kerran, kun esitin idean miehelle, minut tyrmättiin täysin. Kuulemma mies ei halua asua teollisuushallissa ;) No sehän tietysti tulee ensimmäisenä mieleen, mutta taidolla tehty betonilattia on kaukana moisesta mielikuvasta. Tai siis toki betonilattian saa kotiinkin hyvin rouheana jos sellaisen haluaa. Itse olen viehtynyt vaaleisiin, mattakäsiteltyihin betonilattioihin. Betonilattia houkuttaa useasta eri syystä. Ensinnäkin se on kestävää ja ei säihkädä vedestä ainakaan kovin nopeasti. Toiseksi sen saisi siis kaikkiin tiloihin (no ei kylpyhuoneeseen ilman erikoisversiota, mutta sinne en sitä todennäköisesti haluaisikaan), eli tilat jatkuisivat yhtenäisinä koko talossa. Kolmanneksi käy järkeensä, että kun lattiat joka tapauksessa valetaan betonista, niin miksi laittaa siihen päälle jotain muuta materiaalia? Ja neljänneksi, se on kaunista! Pidän näistä tunnelmista. Ja rakastan sitä, ettei lattanrajoissa ole lattialistoja.

Kuvat Pinterest

Kuvat Pinterest
Nyt siis mieskin on alkanut lämmetä ajatukselle. Betonilattiasta voisin jorista niin kauan, että kirjoittelen siitä varmaan vielä toisen kirjoituksen, jos päätetään viedä ajatusta pidemmälle. Betonilattian hinnat ovat minulle vielä jonkinmoinen arvoitus, mutta ymmärtääkseni ei ole tuhottoman kallista. Hintaa tulee hieman lisää normaalia tarkemmasta betonin liippaamisesta, betonin hiomisesta ja pintakäsittelystä. Tunnetuin betonilattoiden tekijä Suomessa taitaa olla Designbetoni. Eli jos aihe kiinnostaa, etkä jaksa odotella tulevaa, penkkiin betonilattoihin keskittyvää, kirjoitustani, niin käyppä lukemassa lisätietoa sieltä.

Muitakin lattiavaihtoehtoja toki olisi. Monet vannovat laatoitetun lattian nimeen, mutta itseäni jännittää ne saumaukset… Jääkö niihin kaikki murut pyörimään? Mitä jos vaalealle saumaukselle kaatuu punaviinilasi? Eikö laatoitus tule hurjan kalliiksi (laatat, laastit, saumauslaastit ja laatoitustyö)? Vinyylikorkki olisi myös melko kiinnostava materiaali. On kuulemma kestävä, hiljainen, ekologinen ja mukava jalan alla. Hinta tosin on kai aika samoissa parketin kanssa ja vetääkö vertoja aidon puun ulkonäölle? 

Mutta nähtäväksi jää mihin päädytään. Fakta on, että kaikissa tiloissa missä seuraavan puolen vuoden aikana astellaan, kiinnitetään erityistä huomiota lattiamateriaaleihin. Kovasti jo odotan ensi kesän asuntomessuja Vantaalla. Ensimmäistä kertaa menemme messuille agendan kanssa, pelkän fiilistelyn sijaan :)

18 kommenttia:

 1. Meillä on öljytty parketti. Kovasti sitä kehuttiin kaupoissa kun sen ulkonäköä ihastelin, mutta niin olivast markkinamiesten puheita... Öljytty parketti ei kestä pissaa... niin, lapsiperheessä sitäkin on lattialle joutunut niin ettei heti huomannut ja sitten kun huomasi niin lattiaan oli jo tullut pysyvät tumma läikkä... Lisäksi naarmua on tullut - huonekaluista ja jopa imurista kun suuttimeen oli mennyt kivi... JA olohuoneessa kun on iso matto niin jo 1,5v jälkeen maton alla oli selvästi erivärinen lattia kuin muualla. Toista kertaa ei öljyttyyn parkettiin päädyttäisi! Eli ihan hyvä, että se ei ainakaan ensisijaisesti ollut myöskään teidän toivelistalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kiva" kuulla käyttökokemuksia. Toki ymmärrän, että kaikki lattiat naarmuuntuvat ja ulkonäkö kärsii iän myötä, mutta kyllä sitä toivoisi että noin tuore lattia olisi vielä melko hyvässä kunnossa… Mies ei ole parketista innostunut, eli jos meille ei betonilattiaa tule niin varmaan sitten se laminaatti.

   Poista
 2. Liputa betonilattian puolesta, yllättäen! Ei tämä ole ollenkaan teollisuushallimainen vain varsin kodikas. Lastenhuoneissa yläkerrassa meillä on lankkuparketti ja kellarissa on sekä laattaa että parkettia (tai on kunhan saadaan kellari valmiiksi). Betonilattia siis ykköskerroksessa ja siellä se onkin sitten läpi koko kerroksen, myös makuuhuoneessa ja vessassa. Jos Hyvinkään suunnalla liikutte, saa tulla kurkkaamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saatetaan ihan oikeasti tarttua tuohon kutsuun. Olisi ihana päästä livenä tarkastelemaan betonilattiaa. Ollaan toki sellaisella ennenkin asteltu, mutta ei olla osattu kiinnittää siihen samalla tavalla huomiota. Lisäksi mulla asuu sukulaisia Hyvinkäällä, eli ehkä tulee sinnepäin tultuakin :) Palaamme siis asiaan ;)

   Poista
 3. Me laitettiin laattaa vain eteiseen, vessoihin ja pesutiloihin - ja saunaan tietysti. Muuten tyydyttiin laminaattiin, mutta keittiöön ja ruokailutilaan laitettiin lukkoponttivinyyliä. Ei halutti keittiöön ja ruokailutilaan laattaa, laatta on kova sekä selälle että todennäköisesti lattialle tippuville esineille - menevät rikki... Ei lukkoponttivinyylikään nyt kovin hyvin kosteutta kestä, pyyhittävä on lammikot heti kun ne tulevat, etteivät saumat turpoile. Vaan jaloille (ja selälle) on kyllä mukava materiaali kun hiukan joustaa.

  Laminaatiksi valittiin 33-käyttöluokan laminaatti kahden koiran takia (koirat ovat tosin pienehköjä, mutta lähtönopeus onkin sitten kyllä sellainen, että pehmeämpään lattiaan tulisi kyllä jälkiä). Koirat olivat tuon lattiavalinnan alkuperäinen syy, mutta kyllä tuo laminaatti on osoittautunut ihan hyväksi kun meille syntyi pikkuinen tyttö, joka on aika touhukas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon lukkoponttivinyylin olisi voinut ottaa kyllä vaikka kaikkiin ei-kosteisiin tiloihin, mutta on aika hintavaa, joten siksi laminaatti muualle kuin keittiöön ja ruokailutilaan.

   Poista
  2. Mulla on haaveena pitää lattiamateriaalit mahdollisimman yhtenäisinä läpi tilojen ja siksi se betoni houkuttaa. Ihan erillisiin huoneisiin, kuten makuuhuoneisiin, voisin laittaa eri lattian, mutta kun meillä on haaveena se yhtenäinen keittiö, ruokailutila, olohuone, niin olisi suotavaa jos ei tarvisisi yhtä niistä laatoittaa. Laminaattia, tai muuta saumallista lattiapäällystettä, en haluaisi laittaa enää keittiöön. Nykyasunnossa on jo joutunut huomaamaan kuinka paljon sitä vettä roiskuu lattialle ja on stressaavaa olla sitä heti pyyhkimässä. Lisäksi jos sattuu tulemaan joku vuoto kodinkoneeseen, niin lattia on aika äkkiä pilalla vaikka vuoto olisi pieni ja hetkellinen.

   Laminaatti on muuten ihan mieleeni. Toki on kiiltävä ja kopisee, mutta on meillä pysynyt suht hyvänä kahdeksan vuoden ajan.

   Poista
  3. Ymmärrän. Yhtenäisessä tilassa on kiva, jos lattiamateriaali on yhtenevä ja toki betonilattia varmasti kestää kosteutta paremmin kuin laminaatti tai lukkoponttivinyyli. Me vaan haluttiin vähän laattaa pehmeämpi materiaali kettiön lattiaan, molemmilla kun on noita selkävaivoja.

   Poista
  4. Lattian pehmeyttä on tosiaan hyvä miettiä jos tulee sillä paljon seisottua ja selkä vaivaa. Muistan aikanaan vaatekaupassa työskennelleenä, että selkä oli jatkuvasti kipeänä, vaikka kassapisteellä laattalattian päällä olikin sellainen pehmeä muovimatto. Nämä on varmaan niitä asioita joita osaa kaivata ja huomioida vasta iän karttuessa tai elämäntilanteiden muuttuessa :)

   Poista
 4. Nämä on niin makuasioita, mutta itse en laittaisi laminaattia ollenkaan. Mihinkään. Taino, on meillä sitä lämpimän varaston lattiassa, mutta sisätiloissa parkettia ja laattaa. Minulla on kaikkien materiaalien kanssa sellainen päähänpinttymä, että haluan materiaalien olevan sitä miltä ne näyttävät. Eli siis ettei joku näytä esim. puulta/kiveltä, mutta koskettaessa tunnukkin muovilta (tasot, lattiat). Puulattia kuluu, mutta niin kuluu laminaattikin. Aito materiaali ikääntyy kuitenkin huomattavasti kauniimmin, ja on myös huollettavissa. Öljyttyyn puulattiaan tulevia naarmuja on tosi helppo korjata itsekin, lakattu taas kestää vähän paremmin käytössä, mutta huolto on käytännössä melkein teetettävä ammattilaisilla jos ei itse satu olemaan. Ja tehtävä koko huone kerrallaan, öljytyssä kun voi käsitellä vain sen naarmuisen kohdan eikä paikkauksen reunat jää näkyviin. Onhan noissa kaikissa aina puolensa :-) Betonilattian olisin minäkin halunnut meillä eteiseen ja kodinhoitohuoneeseen ym, mutta ei nyt tuolla rakennustavalla valitettavasti onnistunut. Pitäähän sitä jäädä vielä jotain haaveita hampaankoloon, niin joutuu joskus rakentamaan sen kolmannenkin talon :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin, että sinulla oli tämä mieltymys :) Muistan lukeneeni, että Mrs Ojalla Hemma hos Oja-blogissa oli sama ;) Ja ymmärrän sen kyllä. Kun mietin tarkkaan, niin esim äidilläni parkettilattia on toki naarmuuntunut, mutta se ei hyppää silmille. Laminaattiin kun saa naarmun tai kolon niin sen kyllä huomaa ja kauas.

   Ei taida täydellistä lattiamateriaalia ollakaan. Betonilattiankin saa koloille tai huonolla tuurilla valu menee pieleen ja lattia halkeilee...

   Hahhah. Kolmas talo se toden sanoo ;)

   Poista
 5. Täällä ihan samoja juttuja mietitty joululoma. Betonia tulossa yleiset tilat, mutta makkareihin oltais haluttu lankku. No siinä tulee taas korkoeroa betonilattian kanssa ja sen alle ei käy (tai ainakaan suositella) lattialämmitystä. Nyt mietinnässä valkoinen lankkumainen parketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! :D Onkohan meidän kodit identtiset ;) Onneksi teillä tulee sentään kahteen tasoon ;) Lankku on kaunista, täällä on muuten puhetta tuosta lattialämmitys sopivuudesta http://www.passiivipuutalo.com/2013/06/lattialankkuja-katsomassa.html. Mutta korkoeroa joo, sen pystyy tosin kyllä valussa huomioimaan. Ainakin Hemma hos Oja -blogissa tehtiin korkoerot kun keittiöön tuli sitä kumimattoa (tms). Mä mietin juuri, että tarvitaanko eri materiaali makuuhuoneisiin? Betoni kun on kuitenkin kuulemma ihan kivan tuntuinen paljaan jalan alla ja meille on kuitenkin suunnitteilla mattoja makuuhuoneisiin. Ehkä sen smantein vetäisi samalla materiaalilla :)

   Poista
  2. No samaa olen miettinyt itsekin, mutta jotenkin betoni tuntuu vähän kolkolta makuuhuoneissa (mielessä siis, käytännössä voi olla ettei edes ole) ja haluaisin niihin kotoisamman tunnelman. Mulla riittäis tähän vaikka mitä puntaroitavaa, ehkä teen sun innoittamana kans postauksen seuraavaksi lattioista! :D

   Poista
 6. Kiitos Essi tästä ja tehokkuudestasi! Mulla oli ihan sama lattia-agenda tälle illalle! Meitäkin kiinnostaisi betoni - vinkkaa jos tulee vastaan esittelytalo tms. missä pääsisi näkemään ja testaamaan jalkatuntumaa! Mua kiinnostaisi tietää mitä siinä pinnoitteessa on, siis myrkkynäkökulma.. ja tuntuukohan betoni oikeasti pehmeämmältä kuin esim.meillä (siinä "hankalimmassa" tilassa eli keittiössä) nyt oleva kivilaatta?? Pohdinta jatkuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos mun pintapuolisesta tekstistä oli jotain hyötyä :) eipä ole hajuakaan noista myrkyistä. Pitää ottaa selvää ja kirjoittelen siihen tekeillä olevaan betonilattiatekstiin sitten toivottavasti siitäkin. Enpä usko että tuntuu pehmeämmältä kuin laatta, mutta ainakin on sitten yhtenevä materiaali kaikissa tiloissa ja ei ole saumoja. Mutta käytännön kokemusta ei siis tosiaan ole. Olisikohan designbetonilla joku esittelytila jossa pääsisi tassuttelemaan? Heiltä varmaan ainakin saisi tietoa noista myrkyistä.

   Kiva kun kommentoit Anu :)

   Poista
 7. Kannattaa tutustua myös Weberin Casa Floor lattiapinnoitteeseen, joka on sementtipohjainen, mutta betonia pehmeämpi ja helppo levittää. Vaalean harmaa väri on hyvin betonimainen, myös muut harmaan sävyt on kivoja. http://www.e-weber.fi/lattiat/tuotteet/teollisuuslattiat-ja-vaerilliset-lattiat/weberfloor-casa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kirjoittelinkin tänään jo tuon betonilattiatekstin ja Weber onkin siellä mainittuna :) Kiva olisi tietää kaikkien näiden eri pinnoitteiden hintaerot. No selviäähän ne sitten kun pyytää tarjouksia :)

   Poista

On mukava kuulla sinusta