maanantai 1. helmikuuta 2016

saunainspiraatio

Viime viikot mielessä on pyörinyt sauna. Pinterestin sauna-tauluni on päivittynyt tasaisen varmasti koko projektin ajan, mutta selkeää visiota ei ole syntynyt. Kun niin moni tyyli viehättää! Yhtenä rajoittavana tekijänä villeimpien ideoiden kohdalla toimii jälleen mies, joka on julistanut saunan omaksi tilakseen. Hieman nuristen olen melkein tyytynyt kohtalooni. Mutta kyllähän minun pitää lusikkani soppaan silti pistää. Mieheltä on tullut saunalle seuraavat vaatimukset, jotka on osittain otettu huomioon jo talon suunnitteluvaiheessa:

 • sähkö- ja puukiuas
 • tilavat lauteet, mielellään U-mallisena
 • ei musta eikä ihan valkoinen
 • ei liian laatikkomainen (peitelaudat eivät saa lähteä suoraan ylälauteen reunasta)
 • saunassa tulee olla kaiuttimet, niinkuin edellisessäkin oli.
Itsehän rakastan hyvin moderneja, laatikkomaisia ja erityisen vaaleita saunoja. Jos tilaa (tai miehen asettamia rajoitteita) ei tarvitsisi ottaa huomioon, niin meille voisi tulla sauna joka näyttäisi ehkä tältä

Kuva
Tai ehkä tältä

Kuva
Erityisen ihastunut olen myös Kaksi Savua -blogin saunaan, joka näyttää tältä

Kuva
Selkeästi siis minua viehättää vaalea haapa, teräväreunaisena (sts) ja yllättäen I-lauteet. No, meidän tila ei I-lauteita mahdollista.

Tällainen se tila siis onSauna on kooltaan 5,5m2. Sivuseinät ovat 2,2 metriä pitkät ja takaseinä 2,5 metriä. Etuseinä on harkkoa oven molemmin puolin 1,2 metriin saakka ja siitä ylöspäin lasia. Oikealla puolella on Harvian Legend 240 -puukiuas ja vasemmalla puolella Harvian Cilindro EE110
Kahdesta kiukaasta ja erityisesti puukiukaan turvaetäisyyksistä johtuen (Legend syö seinästämme 85cm turvaetäisyyksineen) isosta saunastamme lähtee suuri osa laudetilaa pois. 

Alunperin suunnittelimme U-laudetta, mutta nyt alamme taipua ajatukseen, että laude olisikin L-mallinen (L:n sakara alalauteeseen upotetun sähkökiukaan edessä) ja puukiukaan eteen jäisi avointa alalaudetilaa.

Nyt pitäisi laudemuodon ja -materiaalin lisäksi päättää, mitä laitetaan puukiukaan taakse seinälle. Itse olen visioinut ehjänä pesuhuoneen puolelta saunan molemmin puolin jatkuvan laatoituksen, mutta mies vielä nikottelee. Se kun tarkoittaisi, että pesuhuoneemme olisi täysin harmaa, kaikilta seiniltä samalla tummanharmaalla 60x60 laatalla laatoitettu. Ei ymmärrä mun visiota… toinen vaihtoehto olisi sitten jättää puukiukaan takaa seinä panelille ja laatoittaa puukiukaan takaa jollain ihan muulla laatalla. Mutta en sitten tiedä… lasiseinä huutaa mielestäni selkeää jatkumoa.

Loppuun vielä muutama Oikotie aunnoilta lainattu fiiliskuva, jotka varmaan muistuttavat jossain määrin enemmän sitä, mitä meille tulee. Ellei taas muuteta mieltämme ;)10 kommenttia:

 1. Onko joku erityisen timanttinen syy kahdelle erilliselle kiukaalle? Eikö sähkö-puu-yhdistelmäkiuas palvele tarkoitusta, saisi yhden pepun verran lisää laudetta kun toinen kiuas jäisi pois? Väliaikaisasumuksessa on tällainen yhdistelmäkiuas, ja on minusta ihan tosi kiva ja hyvät löylyt molemmilla tavoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä tullut suunnitteluvaiheessa moinen edes mieleen... Ja nyt kaikki on suunniteltu noiden mukaan (hormit, sähkövedot jne). Eli myöhäistä meille. Minkä merkkinen tuo teidän yhdistelmä on? Jos joku lukija saisi vinkkiä :)

   Poista
 2. Hienoja saunakuvia! Mullakin oli tuo eka saunakuva "pohjana". Meille tuli saina haapa-puusta. Se on kaunis. Mietin oisko sitä sittenkin pitänyt hiukan "valkoistaa" saunavahalla... mutta pelkäsin että kaunis puun vaalea sävy menee tukkoon. Ehkä sitten myöhemmin jos tuntuu että kellertää liikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunavahakäsittely on hyvä siitä, että sen ehtii tekemään myöhemminkin :) Teidän kauna on kyllä myös todella kaunis! Mä olen tyytyväinen että mies suostui tuohon haapaan, aiemmin halusi vahvasti enemmän sellaista tervaleppämäistä värimaailmaa. Nyt toki mietin vielä, että mikä sopisi parhaiten meille valittuun tummanharmaaseen laattaan… Onko kontrasti liian suuri jos paneelit ja lauteet ovat vaaleat ja kaikki laatat tummia?

   Poista
 3. Pssst! Blogissani on sinulle haaste. Olisi kiva kuulla millainen sisustaja sinä olet?

  ... sitten kun muilta suunnitelmiltasi ehdit! Mukavaa viikkoa.

  VastaaPoista
 4. Mun suosikki on myös toi ensimmäinen kuva!!! Mies kuitenkin haluaa perinteisempää versiota, joten kunhan tästä jossain vaiheessa voimat ja rahat palautuvat niin joudutaneen kompromissia lähteä hakemaan. Tosin mies on enemmän saunoja kuin minä, joten voi olla että hän vie voiton...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On selkeästi nykymuodin mukainen kuva, kun kaikki naiset tuosta tykkäävät :) En kyllä ymmärrä mikä noita miehiä vaivaa sauna-asioiden suhteen… Jotenkin se sauna profiloituu miesten valtakunnaksi ja siellä he pistävät jalan maahan ja vaativat omia ratkaisujansa läpi :D Mutta sallittakoon se heille. Aika monessa asiassa joutuvat meille antamaan periksi ;) Jään odottamaan innolla teidän saunatoteutusta ja niitä kompromisseja ;)

   Poista
 5. Hmm ollaan kanssa mietitty keväällä alkavaa saunaosuutta ja päädyttiin mustaksi paneloituun saunaan ja lautaat tummaksi paahdettu lämpökäsiteltyä. Iki kiuas nurkkaan ja Lasina nimiseltä manselaiselta firmalta musta lasitus mittojen mukaan tehtynä. Lasia tulee L-muotoon eli kiukaan puolella päädyssä puoliseinä ja ovipuolella kokonaan. Saunasta saa hämyisän vaikka kylppärissä oliskin valot päällä. Se että millä seinän ja katon saa mustaksi on vielä auki ja mitä muuta ja minkä kokoista värkkiä lauteet on.

  VastaaPoista
 6. Fantastic post! Saunas are great for well being and rest. I am a admirer!  saunajournal.com

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta