torstai 18. helmikuuta 2016

onko meillä passiivitalo?

Tiiveysmittaus on siis tehty. Ennen ihmettelin kovasti muiden bloggareiden tiiveysmittausbloggauksia. Mitä ihmeellistä jossain painemittauksessa on? No, nyt ymmärrän. Itselleni se alkoi mittauksen lähestyessä merkitä jonkinnäköistä arvosanaa rakentamisen tarkkuudesta. Matkan varrella meille on myös noussut tärkeäksi energiatehokkuus ja siihen tiiveysarvo antaa myös osviittaa.

Tiiveysmittaustarjouspyynnöt laitettiin matkaan jo reilu kuukausi sitten. Tarjouspyynnöt laitettiin kolmelle Raksakimpasta suositusten perusteella bongatulle toimijalle joista jopa yksi osasi palvella asiakasta ja vastasi tarjouspyyntöömme. Toki minulla oli hajua hintatasosta ja kun tämä hyvä asiakaspalvelija alitti tuon odottamani kustannuksen, niin kaupat tuli ja tiiveysmittauksen suorittajaksi valittiin Certek.

Tällä viikolla tuli tuo jännittämäni päivä jota varten oltiin taloa tiivistetty uretaanein ja höyrynsulkuteipein. Ensin tehtiin taloon alipaine ja mittaaja kiersi taloa merkkisavulaitteen kanssa, jonka avulla havaitaan ilmavirtoja. Kaikki mahdolliset vuotopaikat tarkistettiin ja tarvittaessa eristettiin. Sitten talo käytiin vielä läpi lämpökameran kanssa. Oli aika huimaa nähdä livenä missä talon kylmimmät kohdat olivat! Muutama yllätyskin koettiin kun mm ikkunoista löytyi kylmiä pisteitä lasin ja karmin välistä… Nämä pitää vielä selvittää ja pyytää kommenttia ikkunatoimittajalta kun saan lämpökameran kuvat.

No kun kaikki tiivistyksen mahdollistavat kohdat oli teipattu ja tukittu uretaanilla, tuolla rakentajan parhaalla kaverilla, oli aika tehdä ensimmäinen mittaus.




Ensimmäisellä mittauksella ei päästy ihan arvoon mitä toivottiin ja sitten taas tiivistettiin. Sitten taas mitattiin, saatiin parempi arvo ja lopulta jouduttiin toteamaan, että kaikki "selkeät" vuotokohdat oli tukittu ja arvo ei tulisi enää putoamaan. Ja olihan se pettymys. Arvomme oli erinomainen, 0.61, mutta jäi 0,1 vajaaksi mittaajan mainitsemasta 0.6 haamurajasta, jolla kuulemma määritellään passiivitalo. Siis surkean pieni ero!

Mutta minkäs teet. Käytännössähän nimityksellä "passiivitalo" ei ole merkitystä. Ehkä se vaikuttaisi jälleenmyyntiarvoon? Mutta eipä olla ajateltu taloa myydä ainakaan lähiaikoina :D Parempi tiiveysmittauksen tulos ei meidän kohdalla vaikuta edes energialuokitukseen. Energialuokitus talollemme tulee muuttaessa olemaan B. Arvo huitelee jossain 103 paikkeilla. A luokitukseen vaadittaisi 79 tai alle, eli ei olla vielä lähellä. Sitten kun joskus saamme rahatilanteen ojennukseen ja sijoitamme aurinkopaneeleihin niin tilanne on eri. Silloin talomme nousee A-energialuokkaan. Mutta tällä hetkellä energialuokituksellakaan ei ole merkitystä. Suunnitelmissa ilmeisesti on, että jossain vaiheessa kiinteistöveron määrä olisi jossain määrin riippuvainen energialuokasta. Siinä vaiheessa jos suunnitelmat toteutuvat niin aurinkopaneeleiden asennuksesta tulee entistä houkuttelevampaa. Mutta siis käytännössä passiivi"tittelillä" ei ole mitään merkitystä. Paitsi tietysti minulle. Henkisesti. Eli ottaa päähän.

No. Eihän tämä niin simppeli asia ole siltikään. Taloahamme ei ole vielä rapattu. Rappaus tiivistää taloa entisestään. Samoin sisätasoitukset ja ikkunasmyygien kittaukset tiivistävät. Jos siis kovasti jäisi tittelin puuttuminen ottamaan päähän niin voisihan sitä tehdä uusintamittauksen talon valmistuttua. Passiiviluokitus olisi taattu. Mutta uusintamittaus maksaa 300e. Ja keksin tässä kohtaa aikalailla monta parempaa kohtaa minne sijoittaa tuo raha. Eli ei mitata uusiksi.

Muille passiivititteliä havitteleville rakentajille siis vinkiksi, että kannattaa lainata/vuokrata lämpökamera omaan käyttöön ja tarkistaa talo höyrynsulkuvaiheessa. Löytää silloin jo mahdolliset vuotokohdat ja tilata tiiveysmittaus vasta kun talo on täysin valmis. Tai voihan palvelusta maksaakin jos on ylimääräistä pätäkkää taskussa ;)

Mutta passiiviunelma elää vielä. Omassa mielessä se on ihan fakta eikä pelkkä unelma :)

ps. Vielä aikaa osallistua Saana ja Olli pussukan arvontaan täällä :)

pps. Jos passiivitalon määritelmä kiinnostaa, niin laajasti asiaa on selvitetty mm. täällä

10 kommenttia:

  1. Kaikki tiiveys on kotiinpäin. Me olemme makselleet ihan järkyttäviä sähkölaskuja tämän talven ajalta. Meille ei tule passiivitalo, mutta toivon että se on Tiivis, eikä lämpö karkaa ulos ja harakoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Entisaikaan, kun ilmanvaihto oli painovoimaista, oli asia erikseen, mutta nyt pitää tehdä tiivistä :)

      Sähkölaskut ovat meilläkin olleet nyt raksa-aikana huimia. Mutta kun talossa pöhöttää samaan aikaan kosteudenpoistajia, lämppäreitä ja nyt vielä lattialämmitysvesikin lämpiää sähköllä, niin eipä ole ihme. Sinänsä ymmärrän kesärakentamista taas hieman paremmin...

      Poista
  2. Hyvä huomio, että lämpökameralla kannattaa tarkistaa lämpövuodot ajoissa. Uskon, että jonakin päivänä vielä saatte tuon passiivitalon tittelin, jos asia jää vaivaamaan. Niin oli pienestä kii!

    -Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei ole itselläkään epäilystä, mutta kai nämä ovat niitä pieniä asioita jotka nyt vaivaavat ja kohta on muut murheet :D

      Poista
  3. Kun pinnat, sisältä ja ulkoa ovat valmiina, ihan taatusti irtoaa passiivititteli. Mutta ymmärrän kyllä että harmittaa, ihan tuelta! Olisi kaiken ähräämisen ja vastoinkäymisten jälkeen toivonut teille onnistumista ja kilistelynaihetta! Mutta kun nyt jo tiiveysluku oli noin hyvä, niin voitte kyllä taputtaa itseänne selkään, hienosti tehty! Meillä ei ole mitattu, eikä varmaan edes mitata, eikä lämpökuvata. KOska tieto lisää tuskaa :D Ollaan tyytiksinä Beeluokan kansalaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Beeluokka on nykyään ihan hyvä, eipä siinä mitään. Pitääpähän mutkin kurissa kun en pääse liikaa rintaa röyhentelemään passiivikortti taskussa ;)

      Poista
  4. Tiedän niin ton tunteen, kun itseä harmittaa ihan hirveästi joku asia ja muut on vaan että "no se häiritsee vaan sua itseä". No niinpä! Oma talohan se on ja jos joku häiritsee niin se häiritsee.

    Mutta ehkä tekin saatte joskus vielä ne passiivitalon paperit. :) Itse en oo edes ajatellut koko tiiveys asiaa. Ehkä olisikin ihan hyvä ottaa lämpökamera ja tsekata vuotokohdat. Meillä se ei tosin oo ihan vielä ajankohtaista, kun kaksi kokonaista seinää on eristämättä. :D Pelkään vaan pahoin, että meillä vuotaa ainakin yksi kulma talosta...

    Suvi / Ripaus unelmapulveria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on varmaan tällaisten pilkunviilaaja-täydellisyyteentavoittelija(naisten) ongelma :D Suosittelen sen lämpökameran lainaamista. Ainakin Helsingin Energia kuulemma asiakkailleen niitä lainaa ihan ilmaiseksi (?). Toinen vaihtoehto on ottaa tiiveysmittaajalta välikonsultointi, mutta se tulee aikalailla kalliimmaksi... Mutta nyt kannattaa vuodot tukkia kun on vielä helppoa. Meillä jouduttiin mittauksessa repimään yksi smyygi auki jotta saatiin ilmavuoto tukittua. Helpompaa olisi ollut tehdä smyygi vain kerran ;)

      Poista
  5. "Suunnitelmissa ilmeisesti on, että jossain vaiheessa kiinteistöveron määrä olisi jossain määrin riippuvainen energialuokasta."

    Joskus tuollaista kiinteistöverotustapaa on tosiaan väläytelty, ja ympäristöministeriö julkaisi vuonna 2009 selvityksenkin asiasta:

    http://www.ym.fi/download/noname/%7B8161AEBA-7733-4088-8B3E-C437F47A18D7%7D/31985

    Energialuokituksesta riippuva kiinteistövero on arvioitu teknisesti mahdolliseksi jossain kohtaa. Todellinen toteutettavuus on eri asia, sillä se riippuu monesta muustakin asiasta, kuten verotukseen liittyvistä transaktiokustannuksista ja poliitikkojen näkemyksistä asiaan.

    Toistaiseksi asialla on monta estettä, joista yksi on se, että verottajalla ei ole valmiina käytettävissä kattavasti tietoa kiinteistöjen energialuokista. Energiatodistuksia täytyy teettää, jos myy tai vuokraa rakennusta tai asuntoa, joka energiatodistuksen vaatii. Sähköinen energiatodistusrekisteri https://www.energiatodistusrekisteri.fi/ tulee kattavammaksi pikku hiljaa siellä olevien energiatodistusten määrän jatkuvasti kasvaessa, mutta rakennuksista monet lienevät energialuokituksetta vielä pitkään, elleivät asiaa koskevat määräykset muutu sellaisella tavalla, joka muuttaisi sitä asiantilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista RET! Olipas mielenkiintoinen selvitys (en tosin sitä ihan kokonaan ajatuksella lukenut, vaan silmäilinsuurin osin). Mutta siis ei kannata pidättää hengitystä tuon verotusmuutoksen suhteen ;) Lisäksi itselläni pisti silmään se, että aika tylysti varmaan määriteltäisi että mikä lämmitysmuoto olisi "hyvä" ja mikä "huono". En sitten tiedä miten hyväksi meidän puulämmitteinen talomme asemoituisi. No ne aurinkopaneelit varmaan saisi plussaa ;) Hauska oli lukea, että joissain euroopan maissa (ja jenkeissäkin) oli jo joku alennuprosenttikäytäntö ja juuri tuohon aurinko tai tuulienergiaan liittyen. Toivotaan, että meilläkin asian tutkimista jatkettaisi :)

      Poista

On mukava kuulla sinusta