sunnuntai 17. tammikuuta 2016

valoa kansalle - ulkovalaistus

Viimeisenä valaistussuunnitelmastamme esittelen ulkovalaistuksen.

Talomme sijaitsee alueella, joka on asuinalueeksi melko harvasti rakennettu. Näin talvella kun olemme alueella ajelleet, niin pimeää on. Myös meidän aluettamme edeltävällä alueella, jossa talot on jo pääosin rakennettu. Siksi halusimme panostaa myös ulkovalaistukseen.

Pääosin talomme valaistaan tämänkaltaisilla seinävaloilla, joita käytämme myös sisällä valkoisena. (tarjousta ei olla Decolightiltä vieläkään saatu, eli katsotaan nyt haluavatko meille näitä myydä...).

Decolight Sitra Cube

Ulkovalaisimien väri noudattaa tehosteväritystämme, eli valaisimet ovat tumman harmaat. Näitä valaisimia tulee paikoille, jotka tarkimmat voivat bongata tästä sähkösuunnitelmastamme. Yhteensä huimat 12 kappaletta J

Lisäksi taloon liitettyä ulkovalaistusta hoidetaan takaterassin alakattoon tulevilla LED-spoteilla. Näitä oli suunniteltu myös etuterassin kattoon, mutta kun halusimme säilyttää katon jatkamaan avoräystäiden ilmettä, ei uppovaloja siihen saanutkaan.

Lisäksi meille on suunniteltu erillisiä pihavaloja, pollareita pihasuunnitelman mukaisesti. Nämä kuitenkin jätettiin tässä vaiheessa valaistussuunnitelmasta kokonaan pois ja niitä ei meinata edes kilpailuttaa. Tämä aihe on niin vaikea hahmottaa näin rakennusvaiheessa, että olen siirtänyt sen suosiolla pihanrakennusvaiheeseen. Kalliopihalla pollareiden paikat pitää pohtia pihanmuotojen mukaan ja lisäksi tietysti valaistustarpeen mukaan.

Mutta tässä on muutama pollarityyppi joka minua viehättää. Törkeästi plagioin ne naapurin Viivin ihanasta Kalliolle Kukkulalle -blogista. Ehdottomasti haluan että pollarit valaisevat alaspäin, eivät sivuille.

Pollareiden lisäksi haluan pihalle ehdottomasti korostusvaloja valaisemaan ihania mäntyjä sekä kiviä tähän tyyliin. 


Kuva yksiö puutarhassa

Talo Raution Mika on puhunut monesti Airamin Easy Connect valojen puolesta. Konsepti kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta sekä helpolta asentaa. Syvä asennussyvyys kun ei ole meillä mahdollinen.

Näiden lisäksi mietin, että pitäisiköhän terassiinkin upottaa jotain valoja? Nämä reunavalot ovat mielestäni nerokkaita, mutta tarvitaanko niitä? Meneekö joulukuusilinjalle?Ai niin. Ja ei saa unohtaa, että sitten kun saamme Dropaltaan hankittua ja kun se on käytössä, niin pimeällähän se näyttää tältä:Silloin varmaan haluamme laittaa muun valaistuksen minimiin ;)


Loppukaneettina sanottakoon, että valaistus on ihan oma maailmansa ja siihen saa upotettua tuhottomasti rahaa. Itse siis koimme erittäin hyödylliseksi ammattimaisen, johonkin tiettyyn valaisinfimaan sitoutumattoman valaistussuunnittelijan käytön. Nyt saimme ulkoistaa ainakin niiden teknisten ominaisuuksien sekä valon riittävyyden pohtimisen. Hämmentävää oli tässäkin suunnittelussa se, että hurjan aikaisin pitäisi olla tiedossa tehosteseinät, sisustus sekä värit. Aloittakaa siis suunnittelu ajoissa J

1 kommentti:

On mukava kuulla sinusta