perjantai 15. tammikuuta 2016

väliovet

Jälleen yksi iso hankinta on tehty, kun tilasin tällä viikolla väliovemme Haapsalu Uksetehtaalta.

Väliovivalinta oli minulle jotenkin hurjan vaikeaa. Oli lähes mahdotonta päästä vertailemaan ja hypistelemään ovia minnekään. Ainakin kun ei innostanut laittaa kotiinsa ihan perus väliovia Bauhaussista. Aloitin siis etsimällä inspiraatiokuvia, ylläripylläri, Pinterestistä. Ideataululleni, joka keskittyy oviin, ikkunoihin jne, kertyi aika pian seuraavanlaisia kuvia.


Ei siis ihan perusovia :) Olin siis iskenyt silmäni hyvin huomaamattomiin oviin. Viisaammilta opin, että näin huomaamattoman oven saa vain huultamattomilla karmeilla ja piilosaranoilla. Suomen markkinoilta löytyy pääosin ihan perinteisiä ovia ja siksi katseeni kääntyi aika pian lahden toiselle puolelle. Kanssabloggareiden positiiviset kokemukset vahvistivat fiilistä ja viime vuoden Viron reissulla tärkein asia olikin vierailu Haapsalu Uksetehtaan myyntinäyttelyyn.

Reinin kanssa siellä käytiin läpi ovitoiveitamme, keskusteltiin eri herkkujen lisähinnoista ja hypisteltiin ovia ja kahvoja. Lähtiessämme visio olikin jo aika selvä. Tarjous saatiin joitain viikkoja tapaamisen jälkeen ja sitten asia unohtuikin hetkeksi.

Kunnes nyt havahduimme, että ovienhan pitäisi olla täällä jo kohta, sillä päädyimme tilaamaan Uksetehtaalta myös seinän sisään liukuvan liukuoven, joka tulee arkieteiseemme. Ja seinäähän ei voi rakentaa, saatika sitten tasoittaa, ennen kuin oven runko on sen sisällä. Eli suit sait sukkelaan tilausta viimeistelemään.

Ja mitä meille sitten tilattiin?

Saranoidut väliovet meillä tulee kaikkiin makuuhuoneisiin, molempiin vessoihin sekä kylpyhuoneeseen. Arkieteiseen tulee seinän sisälle liukuva liukuovi, kodinhoito-/vaatehuoneeseen seinän päälle liukuva liukuovi ja TV-huoneeseen teemme itse "latomaisen" liukuoven joskus tulevaisuudessa.

Kaikki tavalliset väliovemme ovat mahdollisimman vähäeleisiä, eli kaikki karmit ovat huultamattomia. Tämä tarkoittaa, että taitavalla asennustyöllä oven voisi asentaa vaikka täysin ilman listoja. Käytännössä tämä on kuitenkin aika haasteellista ja saattaa olla, että joudumme taipumaan jonkinlaiseen ohueen ja mahdollisimman huomaamattomaan listaan, kuten esim Villa Luovassa tehtiin. Jotta ovet olisivat yleisissä tiloissa ns seiniin uppoavia, tulee päärakennuksen oviin piilosaranat. Piilosarana tarkoittaa, että oven saranapuolelle ei jää näkyviin niitä saranan "mötiköitä" vaan tuloksena on yllä olevien kuvien kaltainen suora linja. Saunasiiven vessan oven kohdalla iski piheys ja siihen en viitsinyt maksaa piilosaranoiden suolaista hintaa.

Piheys iski myös ovien väreissä, eli ovet tulevat yhtä poikkeusta lukuunottamatta perinteisesti kalustevalkoisina. Meinasin jo tilata ne paperin valkoisena, mutta extra hinta (39e per ovi) tuntui liian raskaalta. Nyt toisaalta jo hieman kaduttaa, sillä en tiedä haluanko maalata seiniämme sillä kalustevalkoisella ja jos en niin tee, niin näyttävätkö ovet tunkkaisilta? Poikkeuksen värissä tekee saunasiiven vessan ovi, jonka uskaliaasti tilasin mustana. Mustana!?!-ihmettelee nyt moni (mm äitini…). Kyllä, mustana, sillä seinä, jolla ovi sijaitsee, tulee olemaan mustalla vanerilla vuorattu ja en halunnut, että siitä hyppää silmille valkoinen ovi.

Ovet tulevat olemaan sisuksiltaan hitusen stydimpää tavaraa, kuin se halvimmissa ovissa oleva pahvisisus, mutta massiivioviin meillä ei sijoitettu.

Yksi luksusominaisuus ovissa on magneettilukot. Niille jotka eivät tiedä mitä magneettilukot ovat, niin tässäpä kuva

Kuva Haapsalu Uksetehas

Eli lukon "kieli" on oven aukiollessa huomaamaton ja oven sulkeutuessa tulee ulos. Nämä lukot kiehtoivat minua, sillä niiden markkinoidaan olevan sekä kauniita, että hiljaisia sulkea ja avata. Hieman aloin epäilemään niiden järkeä, kun luin Puuta ja Kiveä -raksablogin kokemuksia heidän Skaalalta tulleista magneettilukoista. Mutta kun menimme käymään Uksetehtaalla, niin halusin nekin tsekata. Moneen otteeseen suljettiin ja avattiin sekä tavallista, että magneettilukollista ovea ja vaikka ero äänessä ei ollut älytön, niin oli se silti siellä. Ja kun lisähinta magneettilukolle ei Uksetehtaalla ollut mahdoton, niin tilattiin ne meidän makuuhuoneiden oviin.

Tilasimme myös painikkeet Uksetehtaalta, niiden hinnat kun ovat Virossa noin puolet halvemmat Suomen hintoihin verrattuna. Mitään ihmeellisyyksiä ei valittu, vaan tämä hyvin yleisesti käytetty Habon (11762) painike.

Kuva Habo
Saranoitujen väliovien lisäksi meille siis tulee kolme liukuovea joista kaksi Uksetehtaalta ja yksi nikkaroidaan itse.  Yksi ovista tulee liukumaan seinän sisään jotta säästetään seinäalaa. Olin jo kartoittanut suomen tarjontaa samanmoisista, mutta Viron hintatason ollessa 200 euroa halvempi kuin esim Eclissen vastaava, niin valinta oli helppo. Vaate-/kodinhoitohuoneen kohdalla päätettiin hieman vielä sniiduilla ja päädyttiin sekä rahasyystä että rakentamisen helpottamiseksi laittamaan seinän päälle liukuva liukuovi, eli se sellainen perinteinen. Tässä säästettiin noin 130e.

Se DIY ovi TV-huoneeseen tullaan tekemään mustaksi petsatusta vanerista ja tulee toivottavasti näyttämään joltain tämänkaltaiselta


Väliovien(kin) suhteen olin budjetoidessa ollut hieman yltiöoptimistinen, mutta toisaalta en osannut ennakoida kaikkia toiveita niiden suhteen. Mutta lopulta ei menty budjetissa kuin 600e metsään ja saamme ihan älyttömän hienot ovet. Tai ainakin toivon niin ;)

7 kommenttia:

 1. Tulee hienot! Kiva nähdä nuo piilosaranat teidän ovissa sitten muutaman kuukauden päästä (jee loppu häämöttää!!), kun me ei niitä otettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä odotan kiinni olevia väliovia hurjasti. jotenkin vaan ennakoin ongelmia asennukseen… Jännittää miten saadaan tuo huomaamattomuus toteutettua…

   Onneksi tuo väriasia selvisi eilen kun surffailin ja kävin Lyden inspiroimana hakemassa rautakaupasta Jasmiini-sävyn värimallin. Se sulautuu aika hyvin kalustevalkoiseen ja ei silti minusta näyttänyt niin tunkkaiselta tai harmaalta. Luulenpa, että se tulee olemaan meidän valkoinen :)

   Poista
 2. Kiitos Essi tästä postauksesta! Menee mulla talteen siihen asti, kunhan päästään itse muutaman viikon tai kuukauden (?!?) päästä oviakin miettimään. :) Ovet kuulostaa todellakin hyvälle teillä! Pitäisi vielä löytää hyvä ovien toimittaja täältä meidän lähistöltä, jossa pääsisi vierailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos oli jotain hyötyä :) Ihan varmasti saksasta löytyy paljon enemmän toimittajavaihtoehtoja mageille oville kuin täältä. Ja luulisi että lähimaista voisi saada edullisestikin? Teiltä varmasti saisi niitä mageita Pivot-oviakin! Ja jos ei muuten, niin äkkiähän sieltä hilpaisette suomen kautta Tallinnaan ;) tai vaikka suoraan Air Balticilla.

   Poista
 3. Kiitos hyödyllisestä postauksesta! Siis voi apua, en ole ehtinyt ajatella vielä väliovia ollenkaan :) Mutta samat ajatukset kuin sinulla, eli mahdollisimman huomaamatonta ja sulavaa muuhun sisustukseen. Sain paljon ajattelemisen aihetta ja vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos oli hyötyä :) Äkkiä miettimään, vaikuttaa nimittäin aika moneen asiaan ;)

   Poista
 4. Hei, onko ovimallinne "sileä" vai Fancy? Tuo sileä taitaa olla edullisin ja mietin vaan,että onkohan ihan pahvia.

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta