keskiviikko 9. syyskuuta 2015

keskuspölynimurin valinnan tuskaa

Yksi tuskaa tällä hetkellä aiheuttava asia on keskuspölynimurin valinta. Meille on ollut alusta alkaen selvää, että sijoitamme keskuspölynimuriin. Jotkut ovat moista kapistusta vastaan, mutta itse olen vahvasti sitä mieltä, että sen positiiviset puolet ovat niin vahvat, että se kannattaa asentaa.

Mutta keskuspölynimurien vertailu on hurjan vaikeaa! Allaway näkyy vahvasti messuilla ja markkinointi on agressiivista. Melkein samoilla linjoilla on Putzer. Jostain toisesta blogista bongasin valinnan osuneen Beamiin. Mutta mitä eroa näillä toimittajilla ja tuotteilla on? Kaikkien nettisivut hehkuttavat parhauttaan, mutta kun esim asuntomessuilla yritin eroavaisuuksia Allawayn messuständillä tiukata, niin eihän (ulkoa ostettu) edustaja osannut sanoa muuta kun että on nyt vain täällä messuilla töissä ja tietoa ei löydy…

Itseäni kiinnostaa imuteho, desibelit, asennettavuus, hinta, huollettavuus (ja sen huollon hinta), käyttömukavuus (esim varren pituus, lisäosat, varren ominaisuudet…) ja lopuksi tietysti visuaalisuus, eli minkä näköisiä ne luukut ovat joihin letku kiinnitetään (tätä tietoa on muuten hyvin vaikeaa löytää!).

Helppoahan olisi, jos voisin pyytää tarjouksen suoraan näiltä firmoilta, mutta kun heillä ei ole suoraa kuluttajamyyntiä, vaan tarjous pitää pyytää esim joltain jälleenmyyjärautakaupalta. Työlästä! Ja mites pyydät tarjouksen jos et tiedä mitä osia ja kuinka pitkiä sellaisia tarvitset?

Allawaylta saimme ilmaisen suunnitelman ja laskelman tarvittavista osista. Mutta kuten muissakin suunnitelmissa, olisi hyvä että siinä käytäisi jonkinnäköistä keskustelua asiakkaan kanssa, eikä vain ominpäin suunniteltaisi. No, sainpas tuolla laskelmalla ainakin jotain hinta-arviota pyydettyä ja budjetin linjaan.

Ei tässä muuten mitään, mutta kun asialla taitaa tulla kohta melko kiire. Meidän väliseinämme tulevat kivestä ja katot ovat pääosin vinoja, joten olettaisin lattia-asennuksen olevan meille järkevä vaihtoehto. No lattiahommat alkavat varmaan jo puolentoista viikon päästä, eli asia olisi hyvä saada maaliin jo ennen sitä.

Eli huudan apua teiltä rakkaat lukijat. Mikä teidän valintanne keskuspölynimuriksi oli ja miksi? Ja jos joku keskuspölynimurikauppias tämän kirjoituksen bongaa, niin minuun saa mielellään olla yhteydessä. Olen myyntipuheille hyvin altis tällä hetkellä ;)

Kuvat Allaway A30, Beam Alliance625SB ja Putzer Aino

15 kommenttia:

 1. Meillä on Putzerin Aino ja ihan tyytyväinen olen ollut. Yksikkö on meillä sijoitettu vaatehuoneeseen ja siellä on suurin melu. Letkut kulkee seinissä ja luukkuja (voin tarvittaessa laittaa sulle kuvan) on kaksi, joista tosin vain toinen käytössä kun pitkä letku yltää koko asuntoomme (122m2). Toinen käyttämätön luukku hieman fuskaa ja vähentäisi imutehoa, joten se on osittain tukittu. Imuteho on ihan riittävä, mutta alussa oli totuttelua kun oli aiempaan normi-imuriin verrattuna heikompi. Jossain kohti tehot hävisivät ja pikkasen tuskaista oli selvitellä mistä kohti mahtaa joku liitos vuotaa ja pitääkö koko talon seinät purkaa! Onneksi ongelma oli lähellä yksikköä ja seinää purettiin vaatehuoneesta eikä näy minnekään. Myös kerran 3 käyttövuoden aikana on kahva jouduttu uusimaan kun murtui kenties liian ahkerasta imuroinnista:) Systeemi on hyvä, mutta letkukasalle olisi kiva olla joku järkevä sijoituspaikka. Ei sitä jaksa siivouskaappiin jatkuvasti rullata nätisti, koska meillä lapsiperheenä imuroidaan useampi kerta viikossa. Eli imuri on lähes "perheenjäsen" ja asuu pääosin eteisaulassa:(

  Terkuin
  Emilia, ex-työkaverisi

  Ps. Kiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa Emilia että kommentoit! Juuri olin mielessäni männäviikolla. Olen tainnut uuden numerosi hävittää jonnekin, eli kun sinulla on hetki niin soitteleppa :)

   Tuo noissa keskuspölynimureissa juuri jännittää, että miten ne korjaustoimenpiteet hoituu? En haluaisi piikata lattiaa auki jos putkistoon tulee joku vika…

   Letkun vaikeutta moni valittaa, mutta minusta myös tavallinen pikkuimuri on aika haastava sulloa kaappiin. Ainon imutehosta tässä on nyt muutama valittanut, joten alkaa tulla olo, että Putzer on poissa vaihtoehdoista.

   Äh, vaikeaa!

   Poista
 2. Meillä on myös tuo Putzerin aino kodinhoitohuoneessa siivouskaapissa. Normi-imuria heikompi imuteho tosiaan alkuun vähän häiritsi, mutta siihenkin on tottunut. Ja sama kuin yllä, letku makaa aina eteisen tai olohuoneen lattialla, koska imuroin vähintään 1-2 kertaa päivässä, ja letkun sullominen kaappiin on ärsyttävää. Niin meillä kyllä lojui edellisessä kodissa se tavallinenkin imuri aina esillä, koska senkin sullominen kaappiin oli ärsyttävää :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, ja tosiaan kahvakäynnistys on ollut minusta ihan ehdoton ominaisuus!

   Poista
  2. Kiitos kommenteista Lyde. Heikompi imuteho ei kyllä houkuttele. Meillä ei imuroida noin usein, hyvä jos kerran viikossa ehdin… Mutta meillä onkin vain kaksi lasta ;D Äidilläni olen päässyt keskuspölynimuria kokeilemaan ja ehdottomasti paras ominaisuus siinä on mielestäni sen hiljaisuus!

   Poista
 3. Meille tuli Sistem Air, pääsyynä tuttu myyjä jolta saatiin paketti kohtuuhintaan. :) Tärkeimpinä ominaisuuksina pidin helppoa täydennettävyyttä ja kahvakäynnistystä! :D Vielä en ole päässyt kokeilemaan, toivottavasti on hyvä.

  Itse ajattelin tuon letkun raijaamisen ratkaista sillä, että hankin toisenkin letkun alakertaan ja pienen rikkaimurin ulko-oven lähettyville niin voi sitten helposti imuroida roskat ilman että pitää kaivaa koko höskä esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan näpsäkän näköinen tuo Sistem Air, ensimmäinen puute johon vaan heti kiinnitin huomiota on tehonsäädön puuttuminen kahvasta. Kaipaakohan sitä? Ainakin tavallisessa imurissa vaihdan tehoa usein.

   Mä en jaksa uskoa, että letkun kuljettaminen olisi ongelma, ainakaan yksikerroksisessa talossa. Ystävillä on kaksikerroksisessa talossa juuri kaksi letkua. Rikkaimuri meillä on myös, joten sen ajattelin sijoittaa eteiseen myös. Vaikkakin niiden teho on surkea varsinkin vähän vanhentuneena.

   Poista
  2. Jos on tottunut käyttämään niin sitten voi olla että kaipaa, minä vaan posotan täysillä kaikki pinnat. :D Ja se letkun raijaaminen olikin lähinnä noille aiemmin kommentoineille. Mun aivotoiminta on ollu tällä viikolla kyllä jotenkin erityisen jäissä. :D

   Poista
 4. Me valittiin keskuspölynimuri loppupeleissä ihan pelkästään hinnan perusteella, ja valituksi sellainen "never-höörd-before" malli kuin "SC-335 EA", jota myi Tmi KPI Leo Herold tässä ihan meidän lähistöllä. Hyvin on pelannut, ja tehoa löytyy. 3-kerroksisen talon systeemi tuli maksamaan 950€. Oviaukoissa pitää keskuspölynimurinta käyttäessä olla tosi tarkkana - jos letkua vetää huoneesta toiseen, oviaukosta liukuva letku "syö" oviaukoille varsin ikävät jäljet noin 10-15 cm korkeudelle, eli kulmat tuppaa pyöristymään listoissa ja kipsilevyissä. Keskuspölynimurin nostatti joskus aika vilkasta keskustelua myös omassa blogissani, joka on nyt (omaksi hämmästyksekseni) siirtynyt tuolta ajalta tällaiseen osoitteeseen: http://talo-rautio.kotivertailu.fi/2012/10/29/keskuspolynimuri-plussat-miinukset-kokemukset/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin googlailla tuota mallia mutta tarjoaa Beamin SC 335 mallia? Ei kuitenkaan ole se?

   Varmasti letkukin voi saada tuhoa aikaan, mutta henkilökohtaisesti inhoan perinteistä imuria enemmän, sillä itse sain sen aina iskeytymään kulmiin, oviaukkoihin ja listoihin. Varsinkin tummissa listoissa olikin muutaman vuoden kuluttua ikäviä koloja.

   Keskuspölynimuri on kyllä aikalainen vedenjakaja… Jotkut rakastaa ja jotkut vihaa.

   Poista
 5. Keskuspölynimurin kun ostaa, kannattaa panostaa imutehoon (mitä pidempi putkisto & letku sitä paremman moottorin tarvitset). Jóku oli ostanut ylimääräisen moottoriosan, jotta imuteho pysyisi hyvänä ja kehui valintaansa. Keskuspölyimurin hyvä puoli "normi-imuriin" verrattuna on se, että huoneilmaan ei tule pölypussista pölyä takaisin. Lapsuuden kodissa imuroin 13 vuotta keskuspölynimurilla ja tässä mielipiteeni : ei koiratalouteen - imuteho ei kertakaikkiaan riitä sohviin/mattoihin (tai sitten meillä oli huono moottori), letku on ärsyttävä! - sen on käytännön syistä oltava melko pitkä, ja se laahaa nurkkia auki aina huomaamattakin, vaikka yrittäisi olla kuinka tarkkana + letku (eli koko imuri) lojuu aina lattialla (on niin vaivalloista aina sitä kaivella ja asetella siivouskaappiin (ensimmäinen vuosi jaksettiin, sen jälkeen ei enää). Jos asentaisin keskuspölyimurin käyttöön, huolehtisin, että siellä, missä imuroidaan useimmiten, on myös imurin säilytyspaikka. Imurissa melkein ehdotonta on käsikahvasta käynnistäminen!

  Meille ei tule keskuspölynimuria. Voi olla, että asennamme putkiston taloomme, mutta itse imuria emme osta. Me päädyimme siihen, että varasimme budjetista isomman siivun rahaa, ja hankimme allergiaystävällisen vesi-imurin, jossa on normi keskuspölynimuria parempi imuteho, ilmanpuhdistaja ominaisuus, vesipesuria ym. härpäkkeitä - fiksua tai ei, olen niin kauan haaveillut tuosta kapistuksesta, että siitä en tingi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkoi kiinnostamaan, että millainen tuo sinun tuleva superimurisi oikein on? Pakko sanoa, että tonnin investointi keskuspölynimuriin mietityttää, samalla hinnalla kun saisi parikin erinomaista perinteistä imuria joiden vaihto onnistuu helpommin. Mutta kun se hiljaisuus ja allergiaystävällisyys kiinnostaa. Vaikka meillä ei edes olla allergisia… Mutta samaan aikaan mietin, että kun noita keskuspölynimureita on erilaisia (ja eri tehoisia) niin ei niitäkään voi merkkien välillä samaan ruutuun laittaa.

   Koiraa meillä ei ole tällä hetkellä ja jos sellaisen saamme vielä joskus, niin hän tulee olemaan pienikokoinen. Karvaongelma ei siis tule olemaan suurensuuri. Toisaalta kyllä odotan, että keskuspölynimurissakin pitää tehoa olla!

   Poista
 6. Meillä on Beamin keskuspölynimuri enkä voisi olla tyytyväisempi. Imuteho on todella hyvä ja mattojen osalta imutehoa on jopa pakko laskea, että pystyy kunnolla imuroimaan. Meillä on tosin yksitasoinen pohja mutta keskusyksikkö on sijoitettuna kellariin. Mutta Ilman imutehon laskua matto on suulakkeessa vähän niinkuin kunnolla kiinni :) kahvakäynnistys on aivan ehdoton samoin kuin imutehon säätö.
  Mielestäni keskuspölynimuri on kevyempi käyttää mitä normaali imuri. Kahvakäynnistys, todella tukeva ja leveä suulake ovat vaan yksinkertaisesti mielestäni parempia mitä perusimurissa. En kaipaa yhtään sitä että joudut "repimään" vanhaa imuria perässä johtoineen, keskuspölynimurin johto tulee mielestäni paljon todella huomaamattomammin perässä ja on kevyempi rullata takaisin pidikkeeseen käytön jälkeen. Suunnittelin meillä siivouskomeron niin että keskuspölynimurin johdolle on sellainen johtorulla komerossa. Siihen se on helppo rullata käytön jälkeen niin ettei jää lojumaan lattialle. Allergikkoperheenä emme kyllä vaihtaisi takaisin perusimuriin. Beamistä annan lämpimät suositukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos N! Hyvä myyntipuhe, laitoin Beamille sen innostamana heti tiedustelua.

   Muutamia kertoja keskuspölynimuria kokeilleena oli minulle kanssa melko selvää että moinen meille hankittaisi. Toki nyt budjetin kanssa painiessa houkuttaisi sijoittaa se noin tonni jonnekin muualle ;) Mutta silti uskon että en pettyisi keskuspölynimurin hankintaan. Kunhan tehot ja ominaisuudet ovat kohdillaan.

   Poista
 7. Beam näytti olevan Bauhaussin sensaatiopäivillä 499€, 20.9 asti. Tosin itsellä ei ole hajuakaan onko se nyt kilpailukykyinen hinta vai ei, mutta ajattelin mainita:)

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta