torstai 31. joulukuuta 2015

vuosikatsaus

Näin vuoden vaihtuessa on tapana tehdä jonkinnäköinen katsaus menneeseen vuoteen. Blogini ollessa näin uusi, tämä onkin ensimmäinen mahdollisuus moiseen. Tartutaanpa siis haasteeseen!

Tammikuussa pohdittiin lattiamateriaaleja, erityisesti betonilattia viehätti silloinkin. Lisäksi keittiöhaaveita avattiin ja arkkitehti saatiin valittua. Arkkitehdilta saatiinkin tammikuussa ei vain yksi vaan kaksi luonnosta pohjapiirrokseksi, mutta emme olleet tyytyväisiä. Herättiin vasta tässä vaiheessa pohtimaan vastaavan mestarin valintaa, jälkikäteen ajateltuna sen olisi pitänyt tapahtua jo paljon aikaisemmin. Lisäksi vierailtiin talonäyttelyissä ja elämäkin pohditutti.

Helmikuussa pohdittiin erillisen saunarakennuksen hyviä ja huonoja puolia, mietittiin miten ihmeessä talotoimittaja ja urakointitapa pitäisi valita, vilautettiin ensimmäistä pohjapiirrosluonnosta, treffattiin muutama bloggari, villiinnyttiin lankkupöydistä ja käytiin ensimmäisessä keittiösuunnittelussa.

Maaliskuussa jouduimme päästämään rakkaan koiramme kivuistaan. Raskasta aikaa elettiin muutenkin. Iloa toi pohjapiirustuksen valmistuminen ja ensimmäiset keittiökuvat. Konkretiaa raksaprojektiin toi pintavaaituksen teko ja vastaavan mestarin valinta. Melkein varmana olimme myös pitäneet puuta runkomateriaalina, mutta takavasemmalta tulikin idea rakentaa EPS-harkoista ja tarjousrumba laajentui.


Huhtikuussa olin musertua päätösten paljouden alla ja se aiheutti melkein kahden viikon blogihiljaisuuden. Isoja asioita pohdinnassa, niistä yhtenä vanhan kodin myynti. Kevät kasvatti pihainnostusta ja aloitimme pihasuunnittelun Viher-Lindan kanssa. Huhtikuussa saatiin myös lopulta päätettyä, että talomme rakennetaan EPS-harkoista ja lopulta talotoimittajaksi valittiin HEVI Kivitalot. Eipä muuten ole tuota valintaa pitänyt katua kertaakaan :)


Toukokuussa pääsin asuntomessualueelle katsomaan hienoa Panthera Tigristä, kävin tapaamassa kivoja bloggareita Byggmaxissa, pyörin tontilla isojen kivien kohtaloa pohtien, herätin haaveen terassille vievästä lasiliukuovesta, kilpailutin & selvittelin, käytiin katsomassa miten se HEVI Kivitalo nousee ja pohdin ulko-ovia.

Kesäkuussa sitten tapahtui. Jätettiin rakennuslupa, valittiin liukuovitoimittajaksi Haapsalu Uksetehas, saatiin projektiin avuksi ihan korvaamaton apu energia-asioiden pohtimiseen, myytiin vanha asunto, löydettiin maatyöntekijä, laitettiin ontelolaattatilaus jo matkaan, suunniteltiin pihaa, tehtiin kaupat tontista, aloitettiin puiden kaato, valittiin sähkösuunnittelija ja saatiin vuokra-asunto. Huh!

Puiden kaato ihan ikiomalta tontilta. Huima tunne!
Heinäkuussa saatiin rakennuslupa (!!!), saatiin valmis pihasuunnitelma, pääsin asuntomessuille ennen avajaisia ja avajaisten jälkeen, jatkettiin raivaustöitä, aloitettiin maatyöt ja louhinta, pidettiin aloituskokous, suunniteltiin sähköjä, pyydettiin noin miljoona tarjousta, haudattiin (ainakin melkein) betonilattiahaaveet ja opittiin (ainakin melkein) opetuksia tarjousten tarkistamisen tärkeydestä. Ai niin ja aloitinhan minä työtkin kahden vuoden kotiäitiyden jälkeen ja neljän viikon töiden jälkeen oli pakko lähteä lomalle ;) Sitä ennen kuitenkin pakattiin kimpsut ja kampsut, hyvästeltiin vanha koti ja muutettiin vuokralle rakennusajaksi.Elokuussa maatyöt olivat valmistuneet ja FinnEPS-harkot saapuivat tontille. Ensimmäisen raksaviikon aikana antura saatiin valmiiksi ja valettua. Toinen raksaviikko toi mukanaan ontelolaatat, ulkopuoliset eristykset ja täytöt sekä paljon kilpailutusta ja tarjouspyyntöjä. Nautittiin me kuitenkin ekaa kertaa iltapalaa raksalla :)


Syyskuussa talon ja autokatoksen seinät tulivat valmiiksi! Saatiin ulkotäytöt ja varaston sisätäytöt tehtyä. Kattotuolitkin jo saatiin paikoilleen saunasiiven osalta ja aluskate paikoilleen. Katosten tukitolpat nousivat ja meillä alkoi hurja maalausurakka kun kaikki räystäslaudat haluttiin saada maalattua, ennen kuin ne laitettiin kiinni. Aloitettiin valaistussuunnittelu ja viimeisteltiin sähkösuunnitelmaa. Jouduttiin myös elämään kauhunhetkiä kun huomattiin muutamaa päivää ennen kattotuolien toimitusta, että meille oli tulossa vääränlaiset sellaiset. Pohdittiin, että tuleeko meille keskuspölynimuri (ei muuten tule) ja raotettiin meidän energiavalintoja.

Tästä lähdettiin kuun alussa ja tähän lopetettiin. Aika huimaa!
Lokakuussa katto edistyi kattotuolien nostolla, räystäiden, aluskatteen ja katosten teolla. Putkimies aloitti urakkansa ja kaikki putket vedettiin valmiiksi ryömintätilaan ja lattiasta läpi. Maalausurakka jatkui ja jatkui ja jatkui. Valitsimme vihdoin keittiötoimittajan! Kävimme myös yhdistetyllä raksa- ja parisuhdematkalla Tallinnassa. Räiskyi ne tunteet muutenkin, kuten raksatessa kai aika monella ;)

Tältä talo näytti lokakuun lopulla
Marraskuu helli talvirakentajaa. Kelit nimittäin jatkuivat lämpiminä. Tässä kuussa saimme vihdoin levitettyä lattiastyroksit, sähkömies pääsi aloittamaan työnsä, vesiputket ja lattialämmitysputket asennettiin, lattiat raudoitettiin, valettiin ja hiottiin, ikkunat asennettiin, vietettiin isojen ikkunoiden asennustalkoita, vesivaraaja, takkasydän ja paljon muuta tavaraa saapui raksalle, peltikatto asennettiin ja valaistussuunnitelma viimeisteltiin.


Joulukuussa höyrynsulut olivat valmiit, puhallusvilla tuli, ovet asennettiin, sisäseiniä levytettiin ja väliseinät alkoivat nousta. Lisäksi tehtiin miljoonia pieniä, huomaamattomia hommia jotka ovat turhauttavia, koska niitä ei pysty esittelemään. Siitä johtuu myös raksaviikkopäivitysten puutos ja into kertoa ennemmin suunnitelmista ;) Joulukuussa myös lomailtiin ahkerasti ja siinä sivussa tehtiin hankintoja taloa varten. Niistä lisää sitten ensi vuonna.Olipas tämä vuosi. Hauskaa nähdä, että ihan hukkaan ei ole mennyt ja edistystä on tapahtunut. Nyt täysillä vauhdilla kohti uutta vuotta, sitä muuttovuotta, 2016! Toivotan kaikille lukijoille ja kanssaraksaajille oikein ihanaa ja tehokasta Uutta Vuotta! Toivottavasti jaksatte roikkua mukana vielä vastakin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kuulla sinusta