lauantai 26. joulukuuta 2015

valoa kansalle – makuuhuoneet, TV-huone ja vieras-/pukuhuone

Valaistussuunnitelmaamme koskeva toinen kirjoitukseni avaa suunnitellun valaistuksen makuuhuoneidemme, TV-huoneen ja saunasiivessä sijaitsevan vieras-/pukuhuoneen osalta.

Tytön makuuhuone alhaalla vasemmalla, pojan keskellä ja meidän oikealla. TV-huone on tuo makuuhuoneeksi merkattu tuossa olohuoneen jatkona ja ylimpänä oleva PKH on siis yhdistetty pukuhuone & vierashuone.

Ensimmäisen osan valaistussuunnitelmastamme esittelin tässä valoa kansalle - olohuone, ruokailutila ja keittiö -kirjoituksessani.

MakuuhuoneetLasten makuuhuoneissa mennään aika perinteisesti kattovalaisimilla. Ja kaiken lisäksi molemmat valaisimet muuttavat vanhasta kodista. Pelkkää säästöä siis :) Poika saa lastenhuoneessa olleen Belidin T1251 kangaslampun
Belid T1251

ja tyttö eteisessä meillä olleen Madelene kattovalaisimen. 

Madelene kattovalaisin, kuva täältä

Lisäksi tulee varmaan pöytävalaisimia, mutta niitä ehtii vielä miettiä muutonkin jälkeen.

Meidän makuuhuoneeseemme sen sijaan tulee jälleen sitä epäsuoraa valoa. Koko makuuhuoneen ympäri kiertää LED-profiili, joten valaistus hoituu lähes yksinomaan katon kautta heijastuvalla valolla. 

Tässä valaistussuunnittelijan piirros toteutuksesta:


Tämän toteutus on minulle hieman vielä epäselvä, sillä en tiedä miten käytännössä toteutetaan kun makuuhuoneessa on vino katto. Tai miten valolista muuten soveltuu esim tummaksi maalattuun seinään? Olisikohan valourat olleet parempi vaihtoehto?  Tätä pitää vielä pohtia valaistussuunnittelijan kanssa.

Makuuhuoneeseen oli lisäksi tarkoitus tulla seinälle lukuvalot. Mies kuitenkin kammoaa edelleen niitä varrellisia seinävalaisimia, joten emme nyt sitten vetäneetkään sähköjä seinään valaisinkorkeudelle. Lukuvalot siirtyvät siis pöydälle. Alustavasti olen iskenyt silmäni näihin Ikean Riggad työvalaisimiin.

Riggad -työpöytävalaisin

Mies antoi tälle peukkua, hinta kun on aika erilainen kuin noilla design-valaisimilla, joihin nykyään isken silmäni.

TV-huoneTV-huoneen valaistus hoidetaan valkokankaan/TV:n (päätöstä kumpi tulee, ei olla vielä tehty) taakse kattoon tulevalla valouralla, jonka toteutus hoidetaan näin:

Samalle seinälle valouran kanssa tulee seinävalaisimet jotka siis ovat tämän tyyppiset, samat joita käytetään koko talossa sekä sisällä että ulkona. Lisäksi pohdimme mahdollisuutta tuoda tilaan joku lattiavalaisin. Mahdollisesti tämä Belidin G3066 Exellent, joka meillä on jo nyt (luonnonvalkoisena).

Belid G3066 Exellent

Toisaalta nyt juuri tänään sain kuulla mieheltäni, että hifisuunnittelijan kanssa olivat pohtineet, että TV-huoneen ”laiteseinä” voitaisi koteloida siten, että kaikki laitteet jäisivät piiloon. Tällöin en tiedä miten valoura enää toimisi. Pitäisikö kattoon tehdä kauttaaltaan alaslasku jolloin valoura tulisi ympäri huonetta? Miltä se näyttää jos kattoon tulee akustiikkalevyä? Hyvät ideat otetaan vastaan…

Vieras-/pukuhuone


Saunasiivessä sijaitseva sekä pukuhuoneena että vierashuoneena palveleva tila valaistaan valouralla, joka tulee ikkunaseinälle. Lisäksi tilaan tulee vastapäisen tehosteseinän eteen kattoon kolme kaksiosaista suunnattavaa LED-spottia. Muistaakseni valittiin jotain tämäntyyppistä: 

Decolight Gran Kuvet 2

Tässä siis valaistussuunnitelmamme toinen osa. Seuraavalla kerralla avaan valaistusajatuksemme arkieteisen, eteisen, kodinhoito-/vaatehuoneen ja käytävän osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kuulla sinusta