perjantai 5. elokuuta 2016

esittelyssä: stretch-sisäkatto

Kerroin teille hieman tavanomaisesta poikkeavasta sisäkattoratkaisustamme tässä stretch-sisäkatto -kirjoituksessani. Viimeisessä raksaviikko-postauksessani jo hieman hehkutin valmistunutta kattoa, mutta nyt kun kaikki on jo jonkin aikaa ollut valmista niin otetaanpa hieman tarkempi katsaus siihen mitä meille tehtiin ja oliko ratkaisu oikea.

Aiemmin jo avasin syitä, miksi päädyimme valitsemaan stretchin, mutta tiivistyksenä sanottakoon, että pääsyy oli akustiikka. Harva uudisrakentaja tajuaa, miten paljon korkea tila kaikuu. Muutamassa akustoimattomassa nykyarkkitehtuurin mukaisessa talossa oleiltuamme totesimme, että haluamme kodin äänimaailman olevan pehmeä. Lisäksi meille Haloradion toteutettama monikanava-audiojärjestelmä olisi mennyt hukkaan, jos musiikki olisi päässyt kaikumaan. Akustiikkaratkaisujahan on useita, mutta tämä materiaali vakuutti meidät hinnallaan, asennusnopeudellaan sekä ulkonäöllään.


 Meille stretchiä laitettiin siis perforoituna (akustiikkaominaisuudet ylivoimaiset) isoon oleskelutilaan, jossa sijaitsevat eteinen, keittiö, ruokailutila ja olohuone. Lisäksi perforoitu stretch tuli tv-/elokuvahuoneeseen ja tavalliset stretchit kaikkiin kolmeen makuuhuoneeseen sekä käytävään. Pisteenä i:n päälle laitoimme kattotoimittajamme usuttamana valokattoratkaisun stretchistä arkieteiseemme.

Käytävässä stretch onnistui erittäin hyvin, sillä lista seinän vieressä saa katon käyttämään leijuvalta molemmin puolin. Tässä tilassa kuitenkin hieman kaikuu, eli perforoitu stretch olisi ollut parempi vaihtoehto.

Perforoitu stretch keittiön kohdalla. Kuvasta näkyy ainut pettymys: näiden kiskojen piti olla upotettuna, mutta se ei materiaalin kanssa onnistunut...

Katto ruokailutilassa

Meidän iso tila on niin pitkä, että siihen piti tehdä yksi sauma listoilla, se on sijoitettu eteiseen. Muuten stretch-kangas on 2 metriä leveää ja sen saumoja ei näe kuin erittäin tarkkaan katsomalla. Perforoidussa katossa sauma näkyy vielä heikommin.
Meidän makuuhuoneen tavallinen stretch-katto ja valoura

Yritin ottaa kuvaa tv-/elokuvahuoneen mustasta perforoidusta stretchistä, mutta kovin hyvää ei iPhonella saanut. No, ideasta ehkä saa kiinni :)

Arkieteisen valokatto

Näin näpsäkästi ammattilainen avaa valmiin katon huoltotöitä varten (tässä resonoivaa kaiuttimen paikkaa korjatakseen). Kuvassa myös pieni apuri :)


Ja olemmeko tyytyväisiä? Todellakin! Tuote on aivan ylivoimaisen mahtava. Asennus oli, alun aikatauluhaasteiden jälkeen, nopeaa ja sujuvaa. Yllätyksiä ei tullut. Ja se äänimaailma. Se on älytön. Asiaan ei itse kiinnitä huomiota ennenkuin käy tiloissa joissa kaikuu. Mutta meidän korkeassa tilassa ei kaiu. Ei yhtään. Muutama vieras on pysähtynyt olohuoneeseen ja ääneen ihmetellyt asiaa. Mahtava extra meillä on vielä katon yläpuolelle sijoitetut kaiuttimet, jotka viimeistään saavat vieraat pyörittelemään päätään ja ihmettelemään mistä ihmeestä musiikki oikein tulee. Mahtava ehdotus Vectan Juusolta :) Valokatto on toinen asia joka saa ihmiset huokailemaan ja valonlähteenä se on myös mahtava. Suosittelen! Kustannus jäi siinäkin halvemmaksi kuin olimme budjetoineet kun tilaan olisi tullut kattospotit sekä LED-kiskot kaappien päälle.

Harmittaako mikään? Ainoastaan se, että en laittanut stretchiä perforoituna kaikkialle. Eron äänessä nimittäin kuulee. Erityisesti käytävässä. Mutta eipä se ole haitannut. Lisäksi olisin nyt jälkiviisaana laittanut stretchin myös kylpyhuoneeseemme. Laatoitettu tila nimittäin kaikuu!

Mutta erittäin lämpimästi voin suositella kaikille Vectaa ja stretch-sisäkattoa. Loppukaneettina vielä, että materiaali on varmasti yleistymässä ja jo nyt on olemassa kaikenlaisia toimittajia markkinoilla. Kun valitsette toimittajaa, niin varmistattehan mistäpäin maailmaa materiaali toimittajalle tulee. Valitettavasti kaikki PVC ei ole turvallista, joten varmistakaa, että laitatte kattoihinne ftalaatitonta materiaalia.

9 kommenttia:

  1. Hienot! Meillä jäi katot jotenkin ihan miettimättä, ja vasta kun oli tavallaan liian myöhäistä aloin miettimään akustiikkalevyjä, massakattoa jne. No, nyt meillä on tavallinen kipsilevykatto ja kaikuva koti, mutta ehkä sinne voi joskus jälkeenpäin lisätä jotain matskua kun lakkaa köyhtymästä ensin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on aika yleinen ongelma. Meilläkin akustiikkaan herättiin vasta rakennuksen jo alettua ja siinä vaiheessa budjetti oli tiukoilla. Saatuani tarjouksia muilta stretch-toimittajilta olin jo luovuttamassa. Sitten löysin Vectan Juuson joka ensimmäisenä osasi oikeasti myydä materiaalin. Ja oikeasti hinta on edukkaampi kuin akustiikkalevyillä, varsinkin jos säästää kipsikaton teko- ja materiaalikustannukset. Nekään ei ole halpoja vaikka moni niin kuvittelee.

      Stretchin hyvä puoli on myös siinä, että se on helppo ja siisti asentaa myös korjausrakentamisessa. Yksi blogin lukija oli asentanut uusrakennukseen sellaisen massakaton, joka ei jostain syystä toiminut. Mun edellisen kirjoituksen inspiroimana pyysi tarjouksen Juusolta ja heille asennettiin stretch jo ennen meitä :) myös yksi ystäväni ja isäni ovat pohtineet kattoa omiin aiemmin rakennettuihin taloihinsa kipsin päälle. Eli kannattaa pitää tämä pohdinnassa mukana, sitten kun sitä rahaa taskunpohjalle ilmaantuu ;)

      Poista
  2. Hei, kiitos hyvästä tekstistä! Meillä talo on vasta paperilla ja rakennuslupahakemus sisällä, mutta olen blogistasi lukeneena ollut kiinnostunut stretch-sisäkatosta. Isäntä on kuitenkin lähes kokonaan tyrmännyt sen kalliin hinnan vuoksi, ja koska akustoinnin tehosta ei ole hänellä näyttöä ja kokemusta. Tämä kirjoituksesi sai meidät palauttamaan sen pöydälle keskustelua varten! Jes! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mies oli myös ensin hyvin skeptinen. Vaati, että käytiin livenä katsomassa Vermossa taloa jossa kaikki tilat oli toteutettu stretchillä. Kannattaa kontaktoida Juuso ja tehdä päätös vasta kun on kaikki faktat pöydässä :) me ei ainakaan kaduttu :) Onnea ja voimia rakennusprojektiin!

      Poista
  3. Hei, mikä teillä on huonekorkeus? Tuo kaikuminen on todella ongelma, kävin Seinäjoella Talo Koskelassa, seinät kiveä ja sisäkatto muistaakseni puuta, kaikui, kaikui..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katto nousee noin 4 metriin. Alimmillaan 2,5m. Kaikuminen on minunkin mielestä iso ongelma uudisrakennuksissa, joten on ihmeellistä ettei siihen enempää kiinnitetä suunnittelussa huomiota. Meillä oli 40 vierasta viikonloppuna ja silti äänimaailma oli siedettävä :)

      Poista
  4. Hyvältä näyttää. Me mietittiin jossain vaiheessa tuota, mutta jäi sitten jostain syystä laittamatta. :)

    VastaaPoista
  5. Hienoja kuvia! Suunnitelmakirjoituksissa sinulla oli maininta, että olohuone valaistaan pääosin epäsuoralla valaistuksella ikkunakarmien päälle laitettavilla listoilla (?). Olisiko sinulla kuvaa, miltä toteutus näyttää ja kokemuksia valon riittävyydestä tuossa epäsuorassa valaistusmallissa?

    VastaaPoista
  6. Kivalta näyttää teillä. Meillä tuo sisäkatto on myös seuraavana vaiheessa. Kattorimat pitäisi asentaa. Koskaan en ole tämmöistä ratkaisua nähnyt kuin mitä teillä on, mutta näyttää hienolta ja ehdottomasti näytän tämän myös tutulleni, joka on aloittamassa rakentamisen.

    VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta