torstai 15. syyskuuta 2016

toimiiko talomme oikeasti?

Olemme nyt asuneet talossamme kohta neljä kuukautta. Talo tuntuu ihan kodilta ja arki alkaa löytää uomiinsa. Neljä kuukautta on tavallaan pitkä ja tavallaan lyhyt aika. Mutta ehkä se on tarpeeksi pitkä? jotta osaa jo kertoa, olisiko joku talossa pitänyt tehdä toisin? Mitkä ovat ne onnistuneet ratkaisut ja missä meni metsään. Mihin kannatti laittaa euroja ja missä ne menivät kankkulan kaivoon.

Muutama lukijani onkin jo joko vienosti vihjaillen tai kärkkäästi ilmoittaen pyytänyt, että josko voisin jakaa ajatuksiani siitä miten talomme toimii. Joo, olin minä ajatellut sen tehdä, mutta laiskuuttani (?) en vain ole saanut aikaiseksi. Mutta sitten selailin yhtenä sunnuntai-aamuna blogin statistiikkaa ja aloin ihmetellä, että miksi ihmeessä blogiini ollaan eksytty niin monta kertaa Hevostalli.net -keskustelufoorumilta? Linkin takaa löytyi lyttäyskeskustelu, jossa oli aiheena meidän talo ja siinä tehnyt ratkaisut. Huvittuneena lueskelin ihmisten mielipidettä kodistamme. Kuinka epäkäytännöllinen se on. Kuinka rumat ovat valitsemamme sävyt. Kuinka järkyttävän tyhmää on haluta sauna, johon ei ole kulkua sisältä. Tiedänhän minä, että pohjaratkaisumme (tai toiveemme sen suhteen) herätti täällä blogissakin jossain määrin ihmetystä silloin kun sen julkaisin, mutta että ihan ihka oma topikki meidän talosta :D

Herkempi saattaisi ottaa itseensä, mutta minua tosissaan vain nauratti. Ehkä siksi, että ne ratkaisut, joita ketjussa eniten haukuttiin, ovat niitä joista eniten olemme pitäneet ja jotka ovat toimineet meidän arjessamme parhaiten. Ehkä minua ei niin paljon harmittanut senkään takia, että kirjoittajista paistoi läpi se, etteivät he ikinä ole joutuneet/saaneet suunnitella taloa alusta loppuun. Se nimittäin ei ole niin yksinkertainen prosessi. Ei riitä, että päätät monta huonetta haluat, vaan pitää osaa sijoitella ne toistensa viereen niin, että kaikki toiminnallisuudet täyttyvät. Ei riitä, että päätät haluavasi aurinkoisen olohuoneen isoilla ikkunoilla, vaan pitää ottaa huomioon tontin ominaisuudet ja ne ihanat rakennusmääräykset. Ei riitä, että julistat haluavasi sitä ja tätä vaan pitää olla eurot, joilla ne maksat. Ja jokainen neliö maksaa. Paljon. Tällä ei tietenkään meille ollut mitään merkitystä, sillä olemmehan selkeästi "miljonäärejä" niinkuin joku tuossa ketjussa epäili. Onhan pihassa hieno Skoda ;)

Mutta kyllä kirjoitukset minussa jonkun reaktion saivat. Ne saivat minut miettimään oikeasti meidän talon ominaisuuksia ja ratkaisuja sekä sitä, että mikä meillä toimii ja mikä ei. Ja muistin siinä samalla, kuinka tärkeää minun oli talon suunnitteluvaiheessa lukea sellaisia kokemuksia rakennusblogeista. Joku voisi sanoa, että olen siis velkaa rakennusjumalille ja nyt pitää maksaa velat takaisin jakamalla kokemuksia niille tuleville (raukoille…) rakentajille, jotka ovat vasta aloittamassa tätä pitkää ja vaikeaa taivalta.

Juhlallisesti siis julistan, että aloitan Vinkki! -kirjoitus-sarjan, jossa esittelen meidän kodin hyviä ja huonoja puolia. Pieniä ja isoja. Ja toivon, että ne tuottavat iloa muille. Vahingoniloa tai plagioimisen tarvetta. Ihan miten vaan. Mutta tuleepahan esiteltyä samalla meidän nurkkia. Valmista täällä ei ole, mutta onkohan ikinä? Lupaan itselleni myös, että en ota stressiä, vaikka en jaksaisi kaivaa järjestelmäkameraa kaapista vaan jatkaisin näpsyjä iPhonella. Tuskin ne kuvat kuitenkaan ovat tämän blogin herkku ennenkään olleet :)

Stay tuned.

Tältä meidän kotimme näyttää tällä hetkellä ulkopuolelta

14 kommenttia:

 1. Hevostalli on parasta viihdettä mitä somesta löytää. Siellä kokoontuu 24/7 maamme omituisimmat naiset. Osa varmaan vain lueskelemassa ja nauramassa itsensä tärviölle, kuten minäkin olen jo vuosia tehnyt. :)

  T. Spessu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, foorumi on kyllä maineeltaan tuttu. Onneksi oma hevosaika sijoittuu aikaan ennen internetin ihmeellistä maailmaa :D Kai minä vaan edelleen ihmettelen, että miten pienestä ihmiset löytävät asiaa :D

   Poista
 2. Ah, hevostalli.netin kaikki teini-ikäiset tietäjä... :D Olinkin jo unohtanut (entisestä elämästä) koko hevostalli.netin olemassaolon! Mutta joo, jätä täysin omaan arvoonsa, siellä kommentoivilla on tuskin kokemusta edes omassa vuokrayksiössä asumisesta, saati sitten ihan talon rakentamisesta. :)

  Totuushan on se, että jokainen tekee itselleen sopivan talon, itselleen sopivilla ratkaisuilla ja itselleen sopivalla budjetilla. Ja tuo Vinkki!-sarja on loistava idea, saisimpa itsestänikin aikaiseksi vastaavia vinkkejä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Mutta joo, jätä täysin omaan arvoonsa, siellä kommentoivilla on tuskin kokemusta edes omassa vuokrayksiössä asumisesta."

   Enimmäkseen Senioreissa eli ainoalla aktiivisella foorumilla kirjoittelee nuoria aikuisia (20-30 vuotta), mutta on siellä vanhempiakin. Väki myös lienee keskivertoa käytännöllisemmin suuntautunutta, koska foorumi ei ole kaupunkilaisten akateemisten valtaama vaan siellä on myös duunariporukkaa, joka aloittaa yrittämisen tai työn tekemisen nuorena. Siksi se maalla oleva talokin on monilla ostettu tai pankilta lainattu jo siinä vaiheessa, kun monet akateemiset kaupunkilaiset vasta opiskelevat.

   Hevostalli on laantunut viime vuosista, mutta kyllä se edelleen on suomalaisista foorumeista ylivoimainen, kun täytyy saada vastauksia erilaisiin käytännön kysymyksiin.

   Koska foorumi ei vaadi kirjautumista, keskustelu voi olla ajoittain varsin värikästä. Siitä on turha ottaa nokkiinsa.

   Poista
  2. Ymmärtääkseni hevostalli.net on verrattavissa Vauva.fi:n, eli hyvin laidasta laitaan on porukkaa ja mielipidettä. Tuskin nämä kommentoivat ihan lapsia olivat, eipä heitä varmaan pohjaratkaisut kiinnosta. Eli ihan aikuisia tietäjiä ;) Ja edelleen, en minä nokkiini ottanut. Kaikilla on oikeus arvostella mitä haluaa. Ehkä ennemminkin ihmettelen sitä, miten kärkkäästi ja mustavalkoisesti ihmiset sen tekevät. Makuja on niin monia, että vaikka itse en jostain tykkää, niin en sulje pois mahdollisuutta, että jollekin toiselle se on täydellinen.

   Poista
 3. Jos tekee talonrakennuksestaan julkisen projektiin, niin pitää olla sitten varautunut ihmisten mielipiteisiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai. Yllättynyt silti kai saa olla siitä tunteen palosta jota omat ratkaisut herättävät?

   Poista
 4. Hötönetin ruppanoilla mielipiteet tarkoittavat aina haukkumista. Jos joku esiintyy vaikkapa valokuvassa, se kiihottaa ruppanat haukkumaan ja puolustuksena on juuri tuo, että jos kerta naamansa laittaa esiin, niin pitää myös sietää "mielipiteitä" (lue armotonta mollaamista). Toisaalta mitäpä muutakaan voi odottaa joukolta naisia, joista 98% on hulluja ja yli 70% ylipainoisia. Ja römpsän väljyyttä tuskin kannattaa erikseen edes mainita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en ota kantaa tuohon viimeiseen lauseeseen :D Sitä tuskin tietää tekstiä ja mielipiteitä lukemalla :D Haukkuminen on tainnut jäädä internetin keskustelupalstojen ikuiseksi kiroukseksi.

   Poista
 5. Missäköhän (raksa)kuplassa olen elänyt kun en ollut koskaan kuullutkaan koko hevostallista? :D Tekisi mieli linkata oma blogi sinne ja kuulla mitä mieltä arvon ammattilaiset meidän pohjasta olisivat ;)
  Kuten näköjään jo aikaisemmin olin kommentoinut! Teillä on käytännöllisen näköinen pohjapiirustus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitappa ja laita höysteeksi vielä joku kärkäs kommentti kirvoittamaan entistä tiukempia kommentteja ;)

   Pakko nyt vaan sanoa, että meidän pohja on meille ollut lähes täydellinen. Aika pieniä muutoksia tekisin ja nekin vain jos olisi ollut isompi lompakko ;)

   Poista
 6. Mahtavaa, odotan jännityksellä!

  VastaaPoista
 7. Ou my :D Kyllä sitä itsekin ensin järkyttyi kun luki noita kommentteja ja tuli tosi paha mieli teidän puolesta, mutta mitä pidemmälle viestejä luin, niin ei niille kyllä voinut kuin nauraa. Ihan "hiukan" äityleiden tasoista juttua :D Hyvä pohja teillä on ja jokainen perhe toimii eritavalla niin tarpeetkin muotoutuu sen mukaan. Onnea uuteen ihanaan kotiin!

  VastaaPoista
 8. pakko mennä tuonne hevostalliin lukemaan! mulle kävi ihan samalla tavalla kun olin T.I.L.A ohjelmassa mun kotiteatterin kanssa. Joku oli ottanut kuvakaappauksia ko ohjelmasta näyttääkseen kaikki muutamien millien heitot seinien akustiikkapaneeleissa!!! :-)))))

  todella huvittavaa ja uskomatonta että jollakin on niin paljon aikaa nähdä vaivaa lytätäkseen toisen tekemää :-)))
  Varmaan harmitti itseä niin paljon kun ei pysty ite samaan.

  -------------------

  ei perhana, pitikin etsiä tää ja löytyyhän ko threadi vielä! harmi et ne kaikki kuvakaappaukset on jostain syystä jääneet pois. Niissä oli "arvostelija" nähnyt tosi paljon vaivaa :-)

  https://www.dvdplaza.fi/threads/t-i-l-a-18-30-mtv3-3-1-2007.56419/


  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta