lauantai 26. maaliskuuta 2016

stretch-sisäkatto

"Mikä ihme se on?" on yleensä ensimmäinen reaktio, kun kerron, että meille tulee osaan tiloista stretch-sisäkatto.
Stretch-sisäkatto on PVC-kalvo joka pingotetaan alumiinilistoista joko kattoon tai seiniin. Viileänä kalvo on pienempi kuin asennettava tila vaatii, mutta lämmitettäessä se venyy. Asennuksessa huonetila lämmitetään 50 asteiseksi ja kalvo asetetaan paikoilleen. Kun lämpötila lasketaan normaaliksi niin kalvo kutistuu ja pingottuu tasaiseksi.
Mutta miksi moinen? No ensimmäinen kiinnostus materiaalia kohtaan tuli akustiikka-asioista johtuen. Kaikuuko? -kirjoituksessani pohdin korkean tilamme mahdollista akustiikkaongelmaa ja kun tutkin eri akustointivaihtoehtoja niin stretch-sisäkatto nousi yhdeksi vaihtoehdoksi. Varsinkin perforoituna katon akustiikkaominaisuudet ovat erinomaiset. Perforointi siis tarkoittaa sitä, että kalvoon on tehty pienenpieniä reikiä, jotka päästävät ääniaallot kalvon läpi. Perforoitu stretch-katto on erittäin suosittu materiaali isoissa hallitiloissa, joissa ääni pääsee helposti kaikumaan. Esimerkiksi uimahalleissa stretch toimii erinomaisesti. 
Muut akustoivat materiaalit putosivat pois vaihtoehdoista kustannus- ja ulkonäkösyistä. Minulle oli ehdotonta, että kattomme olisi sileä, kipsilevykattoa imitoiva. Saatuani päätähuimaavia tarjouksia ruiskutettavista akustiikkamassakatoista olin jo luovuttamassa ja päätymässä alkuperäiseen ajatukseen, eli tavalliseen kipsikattoon. Kipsikaton huono ominaisuus olisi kuitenkin ollut juuri se akustiikka, erityisesti korkeissa tiloissa. Lisäksi kipsikaton asennus on hidasta ja sotkuista hommaa. Puhumattakaan siitä, että vaikka EPS-harkkotalon seinät eivät elä, ja siten murru saumoista, niin katto on puuta ja elää normaalisti varsinkin ensimmäisinä vuosina. Kipsikaton saumat siis tulisivat varmasti kaipaamaan paikkausta tulevina vuosina. Ei kuulostanut houkuttavalta. Stretch-katto on sileä ja siinä ei ole saumoja. Materiaali on joustavaa, eli se elää katon mukana ja huoltotarvetta ei ole.
Kuva täältä
Olin pyytänyt tarjousta jo yhdeltä stretch-kattotomittajalta ja hintatietoa toiselta, mutta he eivät osanneet myydä materiaalia minulle kovin vakuuttavasti. Asiakaspalvelu jäi tarjoukseen ja minusta se tuntui kalliihkolta. Mutta sitten löysin Vectan. Ensin ajatus oli, että ehkä Virolainen firma olisi halvempi ja laitoin heille nettisivujen kautta tarjouspyynnön. Tarjousta ei kovin nopeaa kuulunut ja sattumalta eksyin Facebookin Raksakimppa-ryhmässä keskusteluun, jossa sivuttiin stretch-kattoa akustiikkamateriaalina. Ja sieltä löytyi Juuso Koivusaari, Vectan Suomen jälleenmyyjä, jolla on asiakaspalvelu verissä. Vaihdoimme muutaman viestin ja hän sai kiinnostukseni materiaaliin nousemaan uudestaan. Kävi myös ilmi, että Vecta käyttää samaa materiaalia kuin toisaalla suositeltu Barrisol ja se on ainut CE-merkitty stretch-kattomateriaali Pohjois-Euroopassa. Käytyämme tutustumassa yhteen kohteeseen, jossa stretch-katto oli valittu kaikkien tilojen sisäkattomateriaaliksi, oli miehenikin jo myyty. Vaikka stretch-katon kustannus on hieman korkeampi kuin kipsilevykaton (ottaessa huomioon materaalit, asennus, tasoitus ja maalaus), niin akustoivana materiaalina uskaltaisin väittää sen olevan yksi halvimmista. Voit lukea lisää stretch-sisäkaton ominaisuuksista täältä.
Meille siis tulee perforoitu Vectan stretch-katto tilaan, joka alkaa eteisestä, jatkuu yleisiin tiloihin (keittiö, ruokailutila ja olohuone) ja nousee aina 4 metrin korkeuteen. Lisäksi TV/Elokuvahuoneemme saa katokseen mustan perforoidun stretchin. Tavallista stretchiä, siis sitä missä ei ole niitä akustointia entisestään parantavia reikiä, tulee kaikkiin makuuhuoneisiin sekä makuuhuoneitten edessä olevaan käytävään. Bonuksena katto laitetaan vielä arkieteiseen, jonne innostuimme testaamaan kattoa valokattona. 
Meidän kattomme siis odottaa valmiiksi maalattuja seinäpintoja ja se asennetaan vasta ihan viimeisenä. Tämä on mahdollista, sillä asennuksesta ei aiheudu sotkuja. Asennus on kuulemma myös erittäin nopeaa. Meidän kohteessamme varaudumme noin viikkoon. Jännityksellä odotan valmista kattoa ja sen akustiikkaominaisuuksia. Kerron asiasta varmasti lisää kun asennus alkaa :)

16 kommenttia:

 1. Meillä on vuonna 1975 rakennettu talo ja kaikissa huoneissa, sekä oh korkeassa katossa on pvc strech -kalvo katossa. Hyvin on katto kestänyt aikaa. Hiiri on ilmeisesti nakertanut makkarissa pienen reijän, mutta paikkasin sen valkoisella teipin palalla. Keittiössä kattoon oli tullut tummentumia vanhojen kaapistojen kohdalle, joten se piti maalata. Maalaaminen kuitenkin onnistui hyvin :)

  Ei voi kuin ihmetellä syitä miksi tämä nerokas materiaali ei ole kovin yleinen vieläkään. Hyvin kestää käyttöä ja aikaa.

  -Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin, että mainitsit teillä olleen tuo jo pitkään. Ei siis mikään uusi keksintö :) Itsellä ei toki ole vielä käyttökokemusta, mutta etukäteen olen ihan myyty. Jos osoittautuu yhtä hyväksi kun odotan, niin varmasti tulen sitä myöhemminkin hehkuttamaan ;)

   Poista
 2. Stretch-housut on ainakin loistavat, miksei siis kattokin :D

  VastaaPoista
 3. Onpa mielenkiintoinen, en ole koskaan ennen kuullutkaan vastaavasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taidan olla tällainen hieman erilaisia ratkaisuja etsivä persoona ;)

   Poista
 4. Kiitos postauksesta! Olen lukenut materiaalista, mutta ilmeisesti vielä niin uusi, että vähän löytyy tietoa.
  Tämä tuli avulsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nina ja kiitos kommentista :) Kati tuossa ylempänä kertoo, että heillä on sama materiaali jo 70-luvulla rakennetussa talossa. Uusi siis ei ole, mutta ei kovin yleinen. Nyt kun korkeat tilat ovat yleistyneet ja rakentajat törmäävät akustiikkahaasteisiin, niin uskoisin yleistyvän hurjasti. Tämä on tosiaan kiva siitä, että laittaminen on siistiä myöhemminkin. Yksi ystäväpariskunta ja oma isänikin kamppailevat korkean tilan akustiikkaongelmien kanssa ja odottavat mielenkiinnolla meidän valmista kattoa. Saa nähdä tuleeko Juusolle muutama lisätilaus pian ;)

   Poista
 5. http://www.ardecor.fi/ Onko teillä mielipiteitä ja kokemuksia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole. Meidän Vecta-katon asennus alkaa piakkoin. Lisäksi muutama blogini lukija on ollut meitä hieman nopeampi ja heille on jo Vectan katto asennettu. Ilmeisen tyytyväisiä ovat olleet kattoon ja palveluun :)

   Poista
 6. Kattohan on PVC-muovia, josta irtoaa ftalaatteja hengitysilmaan. Miten perustelette materiaalin käyttöä terveydellisestä näkökulmasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi! Erittäin hyvä kysymys ja näihin asioihin kannattaakin kiinnittää erityisesti huomiota ennen kuin valitsee kattotoimittajan. Meidän Stretch-katto tulee Vectalta joka ostaa materiaalin Eurooppalaiselta tehtaalta, samalta jota mm Barrisol käyttää. Tämä tehdas käyttää pehmentimenä kasviperäisiä aineita jotka eivät ole myrkyllisiä. Vecta ja Barrisol ovat tietääkseni ainoat suomessa Stretch-kattoja myyvät tahot jotka käyttävät tätä CE-merkittyä kalvoa. ftalaatteja käytetään pehmentiminä kiinasta tulevissa katoissa. Lisää voi lukea mm. täältä http://www.sisustusweb.ee/en/uudis/4153/how-to-distinguish-different-stretch-ceiling-manufacturers-and-installers.html jos englanti taipuu.

   Poista
 7. Moikka, voinko kysellä suuntaa-antavaa neliöhintaa?:)

  VastaaPoista
 8. MOikka!

  tämähän olisi meille just sopiva vaihtoehto :) Miten on toiminut ja mikä oli neliöhinta?

  /JOhanna

  VastaaPoista
 9. Kuinka kauan teillä kesti ennen kuin haju haihtui? Meillä asennuksesta viikko ja edelleen voimakas muovin haju.

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta