Passiiviharkoista! Eli pitkäaikainen haaveemme kivitalosta ja rapatusta pinnasta toteutuu sittenkin :) Kaksi toimittajaa vielä kilpailee keskenään, joten toimittajaa en voi vielä paljastaa, mutta en malttanut olla kirjoittamasta jo passiiviharkon ominaisuuksista ja miten tähän ratkaisuun päädyttiin. Asiaahan olen pohtinut viimeksi tässä kolme pientä porsasta... - kirjoituksessani sekä tässä passiivikivitalo(ko) -kirjoituksessani, mutta ajatukset ovat tiedon myötä kehittyneet eteenpäin.
Eli passiiviharkothan ovat tuttavallisesti sanottuna styroksia tai EPS:ää. Hui, sanoo varmaan moni. Ja niin sanoin minäkin, kun jokin vuosi sitten katsoin naapuriin noussutta taloa joka näytti huvittavalta leikkitalolta ennen rappausta. Mutta mitä enemmän tutustuin rakennusmateriaaliin, niin sitä fiksummalta se vaikuttaa. Styroksiahan käytetään lähes kaikissa rakennuksissa vähintään lattian eristeenä lattiavalun alla, eli mikään ihmellinen rakennusmateriaali se ei ole. Suomessa passiiviharkkorakentaminen on uudehko rakennustapa, 2000-luvulla tänne rantautunut. Keski-Euroopassa tämä rakentamistapa on jo vakiintunut ja Suomessakin valtaa alaa huimaa vauhtia. Ja ei ihme, varsinkin kun energiamääräykset tiukentuvat jatkuvasti ja EU kaavailee, että vuonna 2019 kaikkien uudisrakennusten pitäisi olla vähintään passiiviluokkaa.
Passiiviharkkorakentaminen tapahtuu niin, että kevyet passiiviharkot raudoitetaan ja täytetään betonilla. Käytännössä siis näissä harkoissa eriste on ulkopuolella ja ei sisäpuolella niinkuin esim Lammi-kivissä. Passiiviharkko on kevyttä (paino jossain 3kg paikkeilla) ja siten helppoa ja nopeaa työstää. Tämä nopeuttaa (ja halventaa) rungon kasausta. Passiiviharkko pinnoitetaan ulkopuolelta rappaamalla tai millä tahansa muulla pinnoitteella, rappaukseen se antaa erinomaisen pohjan. Passiiviharkko on erittäin energiatehokasta ja passiivirakentamisella voidaan saavuttaa seinille jopa 0,08 U-arvo. Tämä tarkoittaa, että kun muussakin rakentamisessa suositaan energiatehokasta rakentamistapaa ja materiaaleja, saadaan passiivitalosta erittäin vähän lämmitysenergiaa käyttävä rakennus.
Oma huoleni oli pitkään se, että haluanko asua "pullossa", kuten mielsin erittäin tiiviit asuinrakennukset. Miten kosteusturvallisuus? Passiiviharkkorakentamisessa näitä asioita ei tarvitse huolehtia. Toki tiiviissä talossa ollaan pitkälti hyvän ilmanvaihtolaitteen varassa, mutta niin ollaan pitkälti kaikissa muissakin uudisrakennuksissa. Itseasiassa passiiviharkko päästää kosteuden lävitseen ja kastepistettä ei pääse rakenteen sisälle muodostumaan. Talo on siis tavallaan "hengittävä" (vaikka moista sanaa ei kuulemma enää saisi käyttää).
Mikä lopulta sai sitten meidät päätymään rakentamaan passiiviharkoista? No ensimmäinen asia oli se haave kivitalosta. Olemme aina haaveilleet rapatusta, jykevästä talosta. Mutta budjettimme ei vaan venynyt perinteiseen kivitalorakentamiseen ja siksi olimme jo melkein luovuttaneet ja siirtyneet tutkimaan puutalorakentamista. Syystä tai toisesta minua kuitenkin karsastutti ajatus höyrynsulkumuovista seinän sisällä ja osittain siitä syystä jatkoimme vaihtoehtojen hakemista. Kun kiusallamme pyysimme sitten kuvien valmistuttua tarjouksia ensimmäisenä muutamalta passiiviharkkotoimittajalta, saimme todeta, että tähän rakentamistapaan meidän budjettimme riittää. Tosin se tarkoittaa, että oman työn osuutemme lisääntyi hurjasti ;) Toisekseen passiiviharkoissa kiinnostaa energian säästäminen ja vaihtoehtoiset lämmitysmuodot. Kun lämmitysenergiaa kuluu vain vähän, voi talon lämmittää vaikka aurinkoenergialla ja puilla. Matkan varrella on löytynyt muitakin, ei niin isoja asioita jotka ovat positiivisia. Minua ilahduttaa jo valmiiksi, että passiiviharkkorakenne ei elä niin paljon kuin puu- tai perinteinen kivitalorakenne. Tämä tarkoittaa, että me välttynemme seinien halkeamien kittaamisesta ja maalaamisesta noin vuosi-kaksi muuton jälkeen.
Mutta nyt siis kilpailussa on mukana vielä kaksi toimittajaa. Viimeinen tarjouksentarkennus on lupailtu vielä tällä viikolla, eli eiköhän päätös ole valmis viimeistään maanantaina :) Huimaa!
Ihanaa, pääsette taas urakassa eteenpäin! Täällä jännätään teidän paljastuksia, vaikka rakennusmateriaali onkin eri, mihin me tulemme päätymään :) Työosuuden kasvaminen vaatii pitkää pinnaa (ja päivää), mutta pitää muistaa, että joskus haaveiden eteen on vain pakko "kärsiä". Kyllä se siitä, vuoden päästä olette jo aivan eri tilanteessa kuin nyt!
VastaaPoistaKyllä päätös helpotti oloa hurjasti. Nyt kun lopullinen päätös vielä toimittajasta tulee, niin voidaan siirtyä tuskailemaan seuraavia osioita ;) Huomaan, että kun ei ole kokemusta vielä tuosta itse tekemisestä niin liian helppona sitä ajattelen mielessäni. No aika näyttää miten meidän käy ;)
PoistaNonni, jes! Kunhan saadaan tämä meidän homma muuttokuntoon niin tullaan kyllä sitten vierailemaan teidän projektin ääressä, meitä jäi nimittäin hieman kaivelemaan kun tuo teidän materiaali kiinnosti, mutta se ei ihan sopinut meidän tarpeisiin. :)
VastaaPoistaHauskaa, enpä tiennyt että tekin olette pohtineet tätä vaihtoehtoa! Saat sitten kertoa miten päädyitte puuhun kun tulette. Niin ja siis ehdottomasti tervetuloa! Toivottavasti päästäisi aloittelemaan jo kesällä, huomenna jälleen asuntonäyttö. Kaikille sormet ja varpaat ristiin että kaupat syntyy :)
PoistaHienoa, että tämä ratkesi ja asiat menevät eteenpäin! Helpottaa ihan varmasti tosi paljon, kun ei enää tarvitse miettiä yhtä suurimmista asioista taloon liittyen. :) Jännityksellä odotan, mitä tuleman pitää. :)
VastaaPoistaSuvi / Ripaus unelmapulveria
Helpotus oli tosiaan aikamoinen, varsinkin tänään kun saatiin päätös myös toimittajasta. Nyt on takki ihan tyhjä ja yritän löytää energiaa alkaa tekemään päätöksiä ikkunoista ja miettiä siis ihan lopulliset kuvat loppuun että saadaan lupahakemus sisälle mahdollisimman nopeasti. Yksi iso päätös tehty, miljoona edessä :)
PoistaOnnea päätöksestä ja haaveen toteutumisesta! Jee, kiva päästä seurailemaan kuitenkin noin erilaisen talon valmistumista!
VastaaPoistaKiitos. Mahtava fiilis on kyllä :) Ja kiva että seuraat, täällä odotetaan kovasti teidän kuvia valmiista talosta :)
PoistaHieno juttu! Kateeksi jopa käy, mutta toisaalta ei harmita enää että kivitalo meni sivu suun, koska tänään alkoi omalla työmaalla maatyöt! Mutta hienon materiaalin valitsitte!
VastaaPoistaUskon, että vaikka itseäkin olisi kivitalounelman kariutuminen ottanut hetken päähän, niin kyllä siitä yli olisi päässyt. Omaa kotia kun jokatapauksessa rakennetaan, niin eihän siitä voi tulla muuta kuin täydellinen ;) Onnea maatöiden aloituksesta, kävinkin jo kurkkimassa :)
PoistaTuo onkin kätevää, jos ei seiniä tarvitse kitata vielä hetkeen. Meidän täytyy teettää injektointi, sillä seinissä on halkeamia. Hieman jännittää, kuinka kaikki pysyy 'kasassa'. Uskon kyllä, ettei talo tästä minnekään romahda. Mutta kyllähän tuolla täytyy olla jokin vaikutus.
VastaaPoista