tiistai 6. joulukuuta 2016

Vinkki! Erillinen saunarakennus

Mietin hetken tämän kirjoituksen otsikkoa. Ensin mietin, että esittelen saunamme, mutta koska meidän saunasiipiratkaisu on herättänyt niin paljon kipakkoja ajatuksia (niitä voitte lukea mm. täältä ihanasta hevostalli.netin keskustelusta), niin ajattelin, että ensin pitää kertoa kokonaisuudesta. Tiedä sitten onko tämä Vinkki! -kirjoitus vai ennemminkin esittely, mutta eipä kai sillä mitään väliä ole. Ottakaa vinkkejä talteen jos siltä tuntuu :)

Saunamme sijaitsee siis erillisessä "siivessä", jonne kuljetaan olohuoneen liukuoven ja katetun terassin kautta. Kutsumme tilaa saunasiiveksi, sillä se kuulostaa mielestämme tarpeeksi pröystäilevältä ;)


Miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin? Alunperin mietimme ihan erillistä pihasaunarakennusta, mutta kun tiukassa budjetissa se olisi tietänyt joidenkin arvioiden mukaan noin 15 000 euron lisäsijoitusta, päätimme kiinnittää saunan päärakennukseen ja säilyttää pihafiiliksen erillisellä sisäänkäynnillä. Tämä paljon ihmetystä herättänyt ratkaisu on meitä kuitenkin miellyttänyt kovin. Ei ole ottanut päähän mennä olohuoneen ja terassin kautta saunaan edes silloin, kun räntää on satanut viistossa. Hieman ehkä on harmittanut se, että emme tajunneet tilata liukuoveen parempaa kahvaa myös ulkopuolelle (nykyisestä ei saa otetta oikein mitenkään), mutta muuta valitettavaa en keksi. Ehkä kiroan, jos sataa metrin lunta ja se tuiskuaa katoksen alle, mutta sallittakoon moinen. Toki ajatuksissa siintää myös mahdollinen terassilasitus sitten kun voitamme eurojackpotissa, silloin ei tarvitsisi luntakaan luoda saunaan päästäkseen ;)

Noh, vitsit sikseen… Erillinen saunarakennus on osoittanut arvonsa muun muassa aamusuihkuissa, kun haluaa olla hipihiljaa, eikä halua häiritä perhettä suihkuhoilotuksella tai hiusten kuivaamisella. Uskon sen myös olevan talon rakenteille terveellinen, sillä saunahöyryt pysyvät nyt tiukasti eri tilassa. Tiiviissä talossa ei myöskään tarvitse pelätä asuintilojen liikalämpeämistä, kun lämpö pysyy erillisessä tilassa. Saunasiipi on kätevä myös silloin jos joku asukkaista haluaa kestitä ystäviä saunomisen merkeissä ja muu perhe on kotona. Saapahan rauhaa metelöidä. Uskon, että saunasiipi on myös lapsille mieleen sitten, kun teini-ikä joskus koittaa. Mikä mukavampaa, kun istua kavereiden kanssa paikassa jossa vanhemmat eivät sinua kuule?

Eli siinä teille epäilijöille! Meille tämä toimii ja en tekisi edelleenkään toisin.

Meillä sijaitsee saunasiivessä siis pukuhuone, wc, suihkuhuone sekä sauna. Pukuhuone palvelee myös vierashuoneena siellä olevan tukevan vuodesohvan ansiosta ja siksi se on melko iso (10m2). Tilassa on myös tv, jotta vieraat voivat halutessaan katsoa sitä tai jos vaikka kesken saunomisen pitää katsoa erä jääkiekkoa. Tilaan on tarkoitus jossain vaiheessa tuoda pieni jääkaappi...öööö, virvokkeita varten, sekä haluaisin sinne säilytyspenkin sekä jonkun yläkaapin, jotta siellä voisi säilyttää vieraspyyhkeet sekä pefletit. Nämä kuitenkin odottavat sitä kuuluisaa budjettivajeen häviämistä.

Kutsun tätä tilaa myös nostalgia-huoneeksi, sillä se on sisustettu täysin edellisen kodin kalusteilla. Tauluseinän läpi on mahdollista tehdä oviaukko kodinhoitohuoneeseen, joskus jos jostain ihmeen syystä erillinen sisäänkäynti joskus ottaisi päähän.

Pikkuvessa on meidän budjettivessa. Sinne hankittiin pönttö ja allas raksakimpasta, hana alesta ja tasot tehtiin ruokapöydän vanerin jämäpaloista. Peili hankittiin ikeasta ja lamppu (jota ei olla vielä asennettu…) tuotiin vanhasta asunnosta. Niin ja laatat hankittiin kavereiden kautta ja maksoivat kaikkinensa yhteensä valkkaripullon (kiitos vaan Onnitalon Jenni <3) + 16e. Mutta tila toimii mainiosti siinä tarkoituksessa, johon se on luotu, eli kun hätä yllättää kesken saunomisen tai vieraat haluavat laittautua yöpuulle.Suihkuhuone on melko tilava (5,5m2). Tämä siksi, että sinne olisi teoriassa mahdollista vielä sijoittaa kylpyamme. Mutta tarvitsemmeko sitä? Toistaiseksi vastaus on ei, eli sitä ei ole hankittu. Hana ammeelle kuitenkin laitettiin ja se ei ole kaduttanut ollenkaan! Miksi? No siksi, että se on tilan ainut juoksuputkellinen hana (juoksuputket ovat yök!) ja saunaveden ottaminen on siitä ihan super helppoa. Lisäksi tämä hana toimii oivana siivousapuna, jos joku erehtyy tilassa siivoamaan ;) Kaksi suihkua on ollut oikea ratkaisu tilaan, sillä niitä oikeasti myös käytetään paljon samaan aikaan. Hansgrohen Raindancet ovat olleet ihanat! Jonkin aikaa harmittelin, että en saanut niitä seinän sisään integroitavia malleja, mutta nämä ovat kaikessa graafisuudessaan todella kauniit ja toimivat. Aikaisemmassa kodissa oli toisen merkin sadesuihku ja ei kyllä vedä vertoja aidolle Hansgrohelle. Pisteet siis näille!Muuta vinkkiä mitä voisi antaa tästä tilasta on shampoohylly/-syvennys. Tämä oli yllättävän helppo toteuttaa, kun meillä EPS-harkko on niin paksu. Siihen vaan styrox-leikkurilla koloa ja tadaa, vesieristettävä ja laatoitettava kolo on valmis. Onneksi tehtiin siitä yhtä leveä kuin ikkunasta, sillä mielestäni se on visuaalisesti kaunis ratkaisu.
Saunasiiven onnistuneisiin ratkaisuihin pitää listata myös valaistus sekä äänentoisto. Valaistuksessa olemme hyödyntäneet paljon epäsuoraa valoa ja lisäksi tehoa valaistukseen tuovat spotit (joita kuitenkin hyödynnetään melko vähän). Ihanan tunnelman saunasiipeen tuo myös meidän monihuoneaudiojärjestelmä, jonka kautta voimme soittaa musiikkia sekä pukuhuoneessa, että saunassa. Tuo kyllä tunnelmaa :)

Mitä muuta vinkattavaa olisi saunasiipeen liittyen? Joo, tiedän… se sauna tietty! Mutta se on niin pitkä tarina, että haluan säästää sen ihan erilliseen kirjoitukseen ;) Tässä kuitenkin pieni makupala.Tästä tuli nyt hieman erilainen Vinkki! -kirjoitus, mutta annan sen itselleni anteeksi. Toivottavasti tästä tuli kuitenkin ajatuksia :)

Ja lopuksi: mahtavaa Itsenäisyyspäivää 99-vuotiaalle Suomelle!

11 kommenttia:

 1. Mua niin huvittaa, miten porukka jaksaa aika raa'allakin tavalla arvostella toisten tekemiä valintoja ja ratkaisuja raksaprojekteissa :D "joo hyvä kun sanoit, me ei siis YHTÄÄN olla mietitty tätä toimivutta eikä oikeastaan yhtään mitään tähän taloon liittyvää etukäteen, ollaan vaan läiskitty sokkona huoneita paperille" haloooo :D

  Tykkään tosi paljon tästä teidän saunasiivestä, ja jos me vielä joskus rakennetaan, niin varmasti harkitaan tällaista ratkaisua. Se tuo mun mielestä asumiseen kivaa tunnelmaa ja sen myötä ylellisyyttäkin, kun voi hipsiä "toiseen rakennukseen" saunaan. Tuo kylppäri on todella kaunis! Meidän piti myös tehdä tuollainen hyllysyvennys, mutta me muurasimme kylppärimme kahitiilistä ja sen työstäminen oli suoraan sanonko mistä :D ei riittänyt taisteluhenki enää hyllyn tekemiseen. Sauna-postaus kiitos seuraavaksi, näyttää nimittäin ihan törkeän upealta!!

  VastaaPoista
 2. Asuin 15 vuotta talossa, jossa oli vain ulkosauna. Saunaan mentiin pihanpoikki kesät talvet, tyynet ja myrskyt. Nyt olen asunut 5 vuotta talossa, jossa on vain sisäsauna. Ja ei muuten ole sama asia, sisäsaunassa käydessä puuttuu täysin sauna-fiilis. Kaipaan TODELLA paljon sitä että saunaan siirrytään ulkokautta toiseen tilaan!

  Tuo teidän ratkaisu on ihan huippu ja tuo sitä luksusta saunan yhteyteen, ei saunassa käynti voi olla vain peseytyminen suihkussa, sitä varten on suihkuttelut erikseen. Saunassa käynti on myös aika rauhoittumiseen ja mikä parhainta on siirtyä siihen hetkeen siirtymällä tilasta toiseen henkäisemällä samalla raikasta ulkoilmaa :)

  VastaaPoista
 3. Tykkään kovasti teidän saunasiivestä, hieman puolueellisesti, koska meillekin tulee pihasauna :)
  Tyylikästä ja rauhallista tunnelmaa, onnittelut vielä uudesta kodista!

  VastaaPoista
 4. Minulla on romanttinen haave pihasaunasta, olen kaksi vuotiaaksi saakka sellaisessa käytetty. Ajatus saunaan menosta myrskyssä, pakkasessa, liukasta tai kuraista polkua pitkin ei tunnu yhtään kivalta. Tälläinen saunasiipi oli juuri se oikea, kuivin jaloin kipitetään saunaan ja olla kuin pihasaunassa omassa rauhassaan. Jos valita voisin, olisi käynti ennen olohuoneesta kuin kodinhoitohuoneesta. Minusta teidän saunanne on erittäin viihtyisä ja juuri se unelmien sauna. :)

  VastaaPoista
 5. Häh, voiko erillisestä saunasiivestä olla mitään muuta mieltä kuin i-h-a-n-a??!! :D :D Ehkä hiukan puolueellinen mielipide ;) mutta allekirjoitan täysin joka sanan: yksi parhaista päätöksistä talossa! On se vaan niin ihana fiilis astella saunareissulle ulkokautta, tuiskussa tai paisteessa. Yhtään aliarvioimatta "sisäsaunoja", joihin on myös upeita ratkaisuja vaikkapa raksablogeissa vino pino. Tärkeintähän lopulta on, että koti on juuri asujiensa näköinen ja heille tehty. Ihania saunahetkiä itse kullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitä kyllä pitää ehkä hieman kiittää tästä ideasta. Monta kertaa tavasin teidän saunasiipiratkaisuja kun omaa suunniteltiin. Jos jotain harmittelen niin samaa jota tekin. Olisi ollut mahtavaa jättää parvivaraus tähän tilaan!

   Poista
 6. Hei! Olen niin iloinen kun löysin tämän blogin. Olemme juuri tänään menossa neuvottelemaan talopaketista. Suuri haave olisi erillisrakennus "saunasiipi". Perustelut juuri samanlaiset kun teillä. Ensi yönä ei varmaan tule nukuttua, kun luen blogisi läpi.

  Terveisin: Susirajalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit ja jos tuli ideoita! Vinkki!-sarja jatkuu heti kun tämä mamma saa itsensä taas ruotuun ;) paljon olisi vinkkejä jaettavana :) tsemppiä rakennusurakkaan!

   Poista
 7. Kivannäköinen sauna. Pihasauna on kiva idea ja näin sen voi toteuttaa myös. Muistan, kun lapsena meillä oli pihasauna, olihan siinä tunnelmaa. Meille tulee nyt ihan perussauna kylpyammeella, käynti kodinhoitohuoneesta. Enää en halunnut kulkua pesutiloihin olohuoneen lävitse. Vielä ei olla muutettu, mutta kohta pääsemme testaamaan meidän uuttaa taloa, josta löytyy vähän mo tietoa täältä http://kotionnea.blogspot.fi

  VastaaPoista
 8. Etsitkö yrityslainaa, henkilökohtaisia lainoja, kiinnelainoja, autolainoja, opintolainoja, velan vakauttamislainaa, vakuudettomia lainoja, riskipääomaa, matalaa korkoa ja edullista korkoa 2%. Vastaa meille sähköpostilla: (dakany.endre@gmail.com)

  Lainatarjous.

  VastaaPoista
 9. Mutta tuohan on ihana, kun on tavallaan semmoinen pihasauna. Meillä on sauna talon sisällä, mutta välillä toivon, että meilläkin olisi saunarakennus erillinen. Pieni remontti alkaa nyt tuohon meidän saunaan, esimerkiksi saunan lasiovi lähtee vaihtoon ja lauteille tehdään hieman päivityksiä. https://www.suihkutilat.fi/tuotteet/saunan-valiseinat-ja-ovet/lue-lisaa

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta