lauantai 29. lokakuuta 2016

Vinkki! Keittiö

Jopas nyt tuntuu lähtevän isoista kokonaisuuksista tämä Vinkki! -kirjoitus-sarja… Kai mä nyt sitten käytän tätä tekosyynä esitellä eniten valmiita tilojamme ;) Tämä keittiö-kirjoitus syntyi nyt jo ihan vaan siksi, että sattuu olemaan käyttökelpoisia kuvia, kun taloamme kuvattiin useampaan eri mainoskäyttöön männäviikolla. Ja lisäksi yksi lukijoista kyseli keittiötoimittajakokemuksia. Eli keittiökirjoitus siis.

Mutta asiaan. Keittiömme valinnasta kerroin aikanaan tässä tekstissäni ja täällä avasin enemmän mitä meidän keittiöön oli suunniteltu. Eli ei mennä valintaperusteisiin sen enempää. Mutta pakko sanoa, että onneksi käytin tämän(kin) huoneen suunnitteluun aikaa, sillä se on osoittautunut oikein toimivaksi.

Edellisen kirjoituksen listaus -systeemi oli kirjoittajan (ja toivottavasti myös lukijan…) kannalta helppo lähestymistapa, eli ei muuteta hyväksihavaittua.

1. Pieni toimittaja

Etukäteen jännitti hurjasti valita pieni yhden miehen firma toimittamaan keittiömme. Remola onnistui kuitenkin keittiötoimituksessa paremmin kuin osasin toivoa. Seurasin oman keittiön kasausvaiheessa muutaman kaverin ja blogitutun taistelua isojen keittiöfirmojen kanssa ja helpottuneena voin todeta säästyneeni kaikilta keittiömurheilta. Kaikki toimitettiin täysin aikataulussa, puutteita ei ollut ja jos muutoksia tarvittiin, niihin vastattiin heti. Remolan yhteistyökumppanilta Nerosteinilta tulleet kvartsitasot tulivat jopa paljon nopeammin kuin luvattiin. Iso suositus siis Remolan jossain määrin persoonalliselle Markolle :)
2. Aamiaiskaappi

Tämä ihanuus oli minulle ehdoton ja vaikutti lopulta vahvasti myös keittiötoimittajan valintaan. Ja eipä ole kuule kaduttanut! Tämä taitaa ansaita ihan oman kirjoituksen joskus, mutta hyvät ihmiset: tehkää itsellenne aamiaiskaappi! En tiedä miten ilman sellaista enää voisi elää, sillä niin ihana se on. Kaikki kodinkoneet pysyvät piiloissa muruineen päivineen. Ei erillistä mukin hakemista toisesta kaapista, leivät pysyvät paikoillaan. Kahvikoneen härpäkkeet ja teet ovat helposti saatavilla. Pure perfection! Nyt vaan toivon, että olisin nipistänyt tälle jostain vielä 20cm lisätilaa, 60cm on hitusen nafti. Lisäksi olisin ehkä suunnitellut tähän alle ulosvedettävän tason jonka päällä leipien voitelun jne olisi voinut hoitaa. Ottakaa te siis vinkistä vaari ;)


Meidän aamiaiskaapin ovisysteemi on hoidettu pianosaranoilla taittuvilla ovilla

Meillä aamiaiskaapin alle on sijoitettu mikro lapsiystävälliseen tasoon sekä muita härpäkkeitä.


3. Paljon laskutasoa

Tasomateriaaliksemme valikoitui aika helposti kvartsi. Tämä siksi, että se on kestävää (kosteutta ja kuumaa) ja ei ole kiven hinnoissa. Laskutaso maksimoitiin meillä jättämällä saarekkeesta kaikki "toiminnot" pois, eli sijoitimme sekä lieden että altaan seinän viereen. Nyt kun tasosta puhutaan, niin tykkäsin visuaalisesti myös ratkaisustamme laittaa saarekkeen taso jatkumaan myös sivuille. On ihanan yhtenäisen näkönen ja eipä tarvitse katsella halpaa lastulevyä olohuoneesta.

Saareke toimii erinomaisesti myös juhlatilanteissa. Tässä kuva tytön 6v synttäreiltä

4. Komposiittiallas

Ihanan helppohoitoinen ja siistinä pysyvä allas. Edellisessä kodissa oli rosterinen allas joka meni hetkessä naarmuiseksi ja tahraiseksi, eli tämä on taivas aikaisempiin kokemuksiin verrattuna. Meille Blancon Silgranit allas (ja hana) tilattiin saksasta Pro Kiralta, jossa hinta hinta oli hurjasti halvempi kuin Suomesta ostettuna. Allas maksoi 190e, hana 190e ja rahti 190e. Tilaus meni loistavasti ja oikeat tavarat saapuivat ajallaan. Täysi kymppi siis saksasta tilaamiselle :) Ainut pettymys altaaseen liittyen oli se, että Magisson rättiteline ei pysy siinä kiinni :(5. Hana, jossa on ulosvedettävä suihkupää

Tämä on kyllä ollut enemmän kuin hyödyllinen! Ihanaa kun altaan pystyy huuhtelemaan helposti reunoja myöten. Blancon Linus-S Silgranit -hana on muutenkin ollut mieluisa. Ainut ihmetys on "väärin päin" olevat kylmä ja kuumapuoli.

6. Tavaroiden paikkojen suunnittelu

Olipas tyhmä "otsikko", mutta en parempaakaan keksinyt. Tällä siis viittaan siihen, että olin miettinyt jo keittiötä suunnitellessa paikkoja tavaroille, eli kaikille löytyy paikkansa. Ironisesti kyllä, paras oivallus tavaroiden sijoittelun kanssa tuli ystävältäni muuton jälkeen. Hän nimittäin ehdotti, että sijoittaisimme lautasemme sekä aterimme saarekkeen "väärälle puolelle", eli ruokapöydän viereen. Tämä on osoittautunut loistavaksi vinkiksi, sillä nyt astianpesukonetta tyhjentäessä ei tarvitse kannella astioita toiselle puolelle keittiötä ja pöytää kattaessa sama juttu. Kiitos Sabi <37. Twist around -pistorasia

Meillä tämä on sijoitettu saarekkeeseen ja ollaan tykätty kovasti (vaikka ensimmäinen versio menikin rikki…). Saarekkeen ääressä tehdään paljon ruokaa ja töitä, eli pistorasiaa käytetään lähes päivittäin. Ihanaa, että se ei vie alapuolelta paljon tilaa kuten esim ylösnousevat pistorasiapylväät ja lisäksi se on nätti kiinnisuljettuna. Kaikki miespuoliset vierailijat tykkäävät ihmetellä sitä, eli on tarpeeksi teknisen näköinen :D8. Kuivaruokakaappi

Pitkään arvoimme tämän ja apteekkarinkaapin välillä ja onneksi valitsimme tämän. Erikseen ulos vedettävät laatikot ovat kevyitä ja tavaroiden sijoittelua ei tarvitse hurjasti miettiä. Tätä kuvaa varten ei olla stailattu, eli jonkinmoinen hallittu kaaos täällä vallitsee. Silti kaiken löytäminen on helppoa ja tänne mahtuu kaikki perheen kuivaruoat. Alas menee kivasti myös leikkuulaudat.Olipas siinä taas asiaa! Mutta keittiömme on ollut todella ihana ja toimiva. Välillä mietityttää, että olisiko talon suunnitteluvaiheessa pitänyt sitten kuitenkin tehdä päätöksiä jotka olisivat mahdollistaneet noiden korkeiden kaappien venyttämisen ihan ulkoseinään saakka. Korkeat kaapit ovat kuitenkin meillä niitä kaikista eniten hyödynnettäviä. Mutta en silti voi sanoa katuvani näitä ratkaisuja. Miettikää silti keittiötä jo tosi aikaisessa vaiheessa kun alatte taloa suunnittelemaan. Keittiö määrää paljon!

Mistäköhän sitä seuraavaksi kirjoittaisi? Toiveita saa esittää :)


23 kommenttia:

 1. Hei, hyödyllistä tietoa teidän blogissa, kiitos siitä. Miten paljon teillä loppujen lopuksi louhittiin tuota kalliota perustusvaiheesa? Meillä tuo on edessä ja kustannuksia yritän hahmottaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Antti :)

   Piti ihan kaivaa lasku esiin ja tarkastaa paljon on louhittu. Meillä louhittiin 217m3 ajotien, autokatoksen ja talon osalta ja lisäksi 21m3 kanaaleja. Louhintahinta oli 20e/m3 ja kanaalien osalta 45e/m3. Aika hyvin osasivat meillä arvioida louhintamäärän. Tosin me haluttiin, että terassin alta ja ajotieltä jätettiin aikalailla louhimatta. Siinä olisi tullut noin 100m3 lisää louhittavaa. Louhintaa piti tehdä aikalailla vähemmän kun jos oltaisi tehty maanvarainen perustus. Vielä vähemmän oltaisi louhittu jos oltaisi saatu perustaa kallion päälle, niinkuin alkuperäinen suunnitelma oli.

   Poista
 2. Oukkei, meillä louhitaan kanssa talon alta koko lailla kaikki pois sekä kanaalia noin 50metriä. Olen miettinyt kanssa normaalia maanvaraista perustusta. Miten paljon edullisempi teillä oli ontelolaatta verrattuna maanvarainseen perustukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me eroja laskettu, mutta naapureihin verrattuna meillä louhittiin noin 150m3 vähemmän. Lisäksi koen, että rossipohjaperustus on kosteusturvallisempi.

   Poista
 3. Hei! Onko ihana aamiaiskaappinne siis 60cm vai 80cm? Haaveilen sellaisesta tulevaan keittiöön, mutta tilaa leveälle kaapille on niukasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio. Eli on 80cm. Olisi saanut olla 100cm :)

   Poista
 4. Hei! Kiitos, teillä on mahtava koti😍. Mielenkiintoista olisi kuulla vesitakan toimivuudesta arjessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista :) vesitakka olisikin hyvä aihe! Toki kokemus siitä on vielä aika lyhyt, eli esim energiansäästöä on vaikeaa vielä kommentoida.

   Poista
 5. Hei! Ihanalta näyttää! :) Onko teidän saarekkeen yläpuolella olevat valaisimet Enola? Meillähän kävi niin, että ruokapöydän päällä olevat valaisimet olivat valoteholtaan liian heikot ja joudumme ne vaihtamaan...Enolat ovat tarpeeksi lähellä alkuperäistä ideaa ulkonäön puolesta ja olemme pohtineet tilaisimmeko ne. Kuulisin mielelläni kommentteja onko nämä hyvät käytännössä, kun niitä on monta rivissä? Onko teillä himmentimet niihin? Miten ne toimii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Voi harmi, että teidän valot ei toimineet! Ne oli tosi kauniit! Nämä on tosiaan Enolat. Meillä ei ole niissä himmentimiä. Valosävy on sen verran lämmin, että ei koettu tarpeelliseksi. Valoteho ei ole kummoinen, mutta riittää meille. En sitten tiedä saisiko niihin enemmän kelvineitä polttimoihin?

   Poista
  2. Hei,
   Kelvinit ei tuo lisää valoa, vaan lumen:it.
   Kelvim on valon sävy, Jos Enolassa on e 27 kanta, saatte varmasti paljonkin valotehoa, valitsemalla polttimon, joka antaa paljon lumen:eita (tai miten taipuukaan).

   Poista
  3. Kiitos kommentista ja vinkistä Anonyymi! Tästä huomaa, että itse on ihan pihalla näistä valaistusasioista. Sen takia meillä oli ammattilainen suunnittelemassa ;D

   Poista
 6. Kaunis keittiö ja paljon hyviä toimintoja. :) Me vasta saimme keittiösuunnittelun valmiiksi ja nyt odotellaan ensi vuotta, että päästään sitä unelmien keittiötä testailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Keittiösuunnittelu on kyllä yksi tärkeimmistä vaiheista. Tsemppiä odotteluun :)

   Poista
 7. Hei! Onko tuo kvarstitaso kestänyt hyvin kuumuutta, esim. kuuman kattilan tms? Itse juuri keittiötä suunnittelevana olen kivi-tai kvartsitasosta haaveillut. Puustellin keittiömyyjä sanoi että kvartsi ei kestä kuumaa samallalailla kuin kivi..ja hän sanoi myös kvartsin olevan kiveä kalliimpi vaihtoehto. Tätä ihmettelin.. Ihana keittiö teillä, olen saanut tästä monta hyvää ideaa omaamme koska se on lähes saman mallinen! T.Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Hanna. Kummallista... meitä ei kukaan varoitellut kvartsin huonosta lämmönkestosta. Ja meillä taso on kestänyt tosi hyvin. Olen kuumia kattiloitakin sen päälle laskenut. Hinnan olen kuvitellut olevan halvempi kuin kiven. Ja meillä taso tuli Virosta Nerosteiniltä, joka oli halvin jonka löysin. Tsemppiä keittiösuunnitteluun!

   Poista
 8. Moikka! Miten teillä tapahtui altaan kiinnitys tasoon, kun hankitte altaan itse? Alleliimauksesta otetaan hurjia hintoja liikkeissä, eikä altaiden valikoima päätä huimaa. Kiitos muutenkin blogistasi, on aloittelevalle rakentajalle mielettömän kivaa luettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kiinnityksen hoisi paikanpäällä Nerosteinin asentajat ihan ilman erillistä veloitusta :) Ja kiitos Tikkis kivasta kommentista :)

   Poista

On mukava kuulla sinusta