sunnuntai 23. elokuuta 2015

ensimmäinen raksaviikko

Haa, nyt minäkin saan vihdoin tehdä raportin ensimmäisen raksaviikon tuloksista. Raksaviikkojen tapahtumien listaaminenhan taitaa kuulua lähes jokaisen raksabloggarin tapoihin. Mitään ohjeistusta en kirjoittamisen sisällöstä tai tarkasta aloittamisajankohdasta en ole löytänyt, joten noudanpa nyt ihan omia sääntöjäni. Oma blogi, omat säännöt ;) Plagioida saa ken tahtoo ;) Eli meillä raksaviikot lasketaan alkaneeksi perustusvaiheesta, siitä mistä talo lähtee nousemaan. Maatyöt jäävät meidän laskuissa raksaamisen ulkopuolelle. Vaikka meillä siis anturan ja sokkelin latominen alkoi keskiviikkona, niin en jaksa laskea ensimmäistä raksaviikkoa ensi keskiviikkoon saakka, vaan katkaisen sen aina sunnuntaihin. Helpompi (ehkä) pysyä perässä laskemisessa.

Mutta siis asiaan.

Kauniina keskiviikkoaamuna huristelin raksapakulla vanhaa Porvoontietä kohti tonttia. Hymyilytti maisemia katsoessa ja maalaismaisema täydentyi kahdella pellolla ruokailevalla hirvellä. Pelottavia, mutta niin kauniita ilmestyksiä, varsinkin kun eivät ole tiellä. Vajaan vuoden päästä me saadaan asua täällä :) Äh, taas eksyin aiheesta. Mutta siis keskiviikkona aloitimme anturan sekä sokkelin kasaamisen.

Tästä sitä lähdettiin liikkeelle keskiviikkoaamuna.

Ensin vedimme linjalankaa kulmamerkkien väliin ja sitten valmiiksi anturaharkkoja lähelle oikeita paikkoja.

Hieman ennen kymmentä paikalle kurvasivat Lauri ja Santtu HEVI Kivitaloilta. Oltiin sovittu Laurin kanssa kauppoja tehdessä, että hän olisi paikalla aloituspäivänä muutaman tunnin, että päästään alkuun ja lisäksi sitten valupäivänä. No bonuksena saimme paikalle myös HEVIn uudehkon myyjän Santun ja eihän se "vierailu" vain muutamaan tuntiin jäänyt. Miehet uurastivat kanssamme raksalla melkein kuusi tuntia ja hyvä niin. Saatiin hommat hyvään vauhtiin ja HEVIn poistuessa paikalta oli antura (lähes) valmiina, kaksi seinäpätkää sokkelia liimattuna ja aika pitkälti harkkovarveja jo paikoilleen mallattuna. Kiitos kauheasti isosta avusta Lauri ja Santtu! Valitettavasti oltiin aloitettu sieltä selkeimmästä kohdasta taloa ja minulle ja miehelle jäi sitten ikävästi saunasiiven kohta, jossa oli eniten korkoeroja pohjatöissä sekä useita aukkoja (kulkuaukot tuulettuvaan alapohjaan). Yksin jäätyämme meinasi mennä pupu pöksyyn. Helppohan se on ammattilaisten apuna tehdä, mutta kun pitäisi itse tehdä kaikki päätökset niin homma hidastui ihan älyttömästi. Neljä tuntia hiottiin yhtä kulmaa ja itku meinasi tulla. Lopulta päästiin hommasta jujulle ja saatiin hieman jo valmistakin. Seuraavalle päivälle minulla oli tiedossa lastenhoitovuoro, joten alkoi hieman pelottaa aikataulussa pysyminen, valu kun oli tilattu jo perjantaille. Eikun soittoa yhdelle ystävälle, jolla onneksi on kokemusta FinnEPS-harkoista jo etukäteen, ja vieno toive, josko hänestä saisi apuja tuleville päiville.


Allekirjoittanutkin todistettavasti surraushommissa. Pienet kädet ja Byggmaxista ostamani automaattisurrari osoittautuivat hyödyllisiksi.Tähän tilanteeseen jätettiin raksa keskiviikkona. Anturat kaikki tehty ja raudoitettu. Harkot oikealla liimattu (paitsi ylin kerros, joka vaan tuki tehtyä liimausta) ja raudoitettu. Takasivusta puolet liimattu ja raudoitettu.

Seuraavana päivänä apuja löytyi ja homma alkoi taas sujua. Hiottiin apumiehen kanssa harkkorivejä suoraksi välillä soraa anturan alta kaivaen ja välillä sitä sinne lisäten. Hidasta hommaa. Loppujen lopuksi pelkkiin pohjien suoristamiseen saatiin kulutettua aikaa kaikkiaan kuutisen tuntia. Kuulinkin Laurilta sitten, että jos oltaisi otettu urakoitsija runkovaiheeseen, niin sopimuksessa on vaade, että pohjassa ei saa olla kuin max 20mm heittoa ja anturan alla soran pitää olla pientä. No, oppikoon joku toinen tästä. Hiomisen jälkeen mun homma meni rautakauppa-ajeluksi kun ensin kävin ostamassa putkenpätkää alapohjan tuuletusaukkoja varten (ei muuten ollut moisista hajuakaan etukäteen), ontelolaattojen korokepaloja (eikä noista…) ja muuta sälää. Päästyäni takaisin raksalle sainkin sitten kääntyä kannoillani ja lähteä metsästämään maadoituskaapelia. Vastaava työnjohtaja osasi onneksi moisen tarpeesta varoittaa, valun jälkeen olisi ollut myöhäistä. Tuon keikan jälkeen jouduin poistumaan lastenhoitohommiin, mutta miehet painoivat duunia pitkälle iltaan. Ja valmista tuli valua varten. Harkot leikattuna, liimattuna ja raudoitettuna. Autokatoksen Formex-anturamuotit paikoillaan.

Tässä tilanne ennen valua. Betoniauton varjo pääsi mukaan kuvaan :)

Perjantaina olikin sitten vuorossa valu. Kilpailutin kolme betonifirmaa ja lopulta valitsin talotoimittajan suositteleman Kalle Urho Oy:n osittain hinnan, osittain fiksunoloisen hinnoittelumallin (esim pumppuautoa ei veloitettu erillisellä tuntihinnalla vaan kuljetukset ja pumppuauto olivat kaikki betonin hintaan laskettuna) sekä osittain EPS-harkkovaluasiantuntemuksen takia. Kahdeksalta aamulla valu aloitettiin autokatos-varaston Formex-anturamuotin valulla.Se oli pikkujuttu ja nopeasti tehty.


Myös talon antura- ja sokkelivalui sujui pääosin helposti ja ilman kommelluksia. Betoni valutettiin harkkojen väliin ja harjateräksellä heiluteltiin sitten mahdollisiin ilmataskuihin/koloihin. Vibraahan ei EPS-harkoissa saa käyttää. Tämän takia betonin raekokokin on hienompaa, meillä 8 millistä.

Ainut kommellus sattui, kun saunasiiven yhden kulman anturaharkko poksahti rikki.


Kyseisessä kulmassa oli aika pieni jatkopala ja siten ilmeisesti ei jaksanut pitää betonin painetta. Ei siinä sitten muuta kun painettiin kulmaa takaisin paikoilleen, lapioitiin betonia pois ja laitettiin alkuunsa isoja kiviä tukemaan halkeamaa. Sitten vaan uretaania reunoihin. Jälkiviisaana olisi ehkä voinut laittaa isot kivet kulmien tueksi jo etukäteen, varsinkin noissa kohdissa joissa kulmapalat olivat pieniä. Vinkkinä tuleville FinnEPS-rakentajille. Valut olivat valmiina joskus yhden jälkeen. Aika paljon tuli betonikuormien odottelua, eli sen puoleen hyvä, ettei pumppuautosta veloitettu erikseen. Yhteensä pumppuauto oli paikalla reilu viisi tuntia.

Mitkä fiilikset siis ensimmäisen raksaviikon jälkeen? Erinomaiset. Kaikki meni tosi hyvin. Aikataulussa ollaan ja mitään mokia ei ole tullut. Mutta jos listaisin tämän viikon opetukset niin tässä ne ovat:

 • Jos alat itse urakoimaan EPS-harkkotaloa ilman mitään aiempaa rakennuskokemusta, niin hommaa paikalle yksi henkilö jolla sitä kokemusta on. Nopeuttaa tekemistä ja antaa varmuutta onnistumisesta.
 • Hommaa työmaasähkö ennen kuin alat rakentaa, 10mm harjateräksen poikkaiseminen on aika hankalaa ilman laikkaa ja sähköä jolla se laikka toimii. Jos sinulla ei ole sähköä, toivo, että naapurisi ovat ihania ja sitä sinulle lahjoittavat. Terkkuja Tiinalle ja Jusalle :)
 • Vaadi maatyöntekijää tekemään pohjat millintarkasti ja pyydä päällimmäiseksi kerroksesi pientä soraa. Säästät tunteja hiomisaikaa.
 • Muista, että vaikka ostaisit talo"paketin" niin aina toimituksesta puuttuu jotain. Nyt ihan ensialkuun yllärinä tulivat nuo läpivientien putket (sinne hujahti taas muutama satanen), maadoitusjohto (tänne reilu satanen) ja ontelolaattojen korokepalat.
 • Jos saat ammattilaisia rajatuksi ajaksi opastamaan sinua, aloita heidän kanssaan vaikeimmasta kohdasta. Tee valmistelevia töitä niin pitkälle kuin mahdollista, ettei niihin mene turhaa aikaa.
 • Jos pääset apupojaksi jollekin samantyyppiselle raksalle ennen oman rakennusprojektin alkamista, niin mene ihmeessä! On tosi hyvä päästä kokeilemaan hommia ihan oikeasti kuin vain lukea ohjeita. Väitän, että harva pahastuu apukäsistä. Tervetuloa vaan meille, jos EPS-harkkorakentaminen kiinnostaa ;)
Ja huomenna proggis jatkuu ontelolaattojen asennuksilla. Sitten meillä on jo lattia! Hurjaa!

Pakotettua vapaaviikonloppua betonin kuivumista odotellessa ollaan meillä vietetty sairastaen. Juniori sai syksyn ensimmäisen (ja toivottavasti viimeisen) keuhkoputkentulehdus-korvatulehdus-silmätulehdus combon. Näitä meillä oli turhan paljon viime talvena, joten todella toivon näiltä säästyttävän. Itseäkin hieman köhityttää, toivotaan että herra rakentaja säästyy terveenä.


8 kommenttia:

 1. Hienosti on hommat lähteneet käyntiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä tosiaan tuntuu :) Toivotaan että meininki jatkuu yhtä hyvänä :)

   Poista
 2. Vihdoinkin teillä ensimmäinen raksaviikko, onnea siitä! Kova on ollut teillä meno ja meininki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Tätä on odotettu. Siitä varmaan johtuu myös alun spurtti, eiköhän se tästä hidastu ;)

   Poista
 3. Tuo tunne, kun ensimmäisen kerran tontilla alkaa tapahtua,on kyllä huikea! Mahtavaa, että tekin olette nyt päässeet kokemaan sen. : ) Meillä 10 mm harjateräkset katkottiin kaikki käsin, vaikka sähköäkin olis ollut tarjolla. Jotkut tekee asiat näköjään vaikeimman kautta. :D

  Mahtavaa, että olette edistyneet jo noin hienosti. Tsemppiä vaan jatkoon!

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikeaa on ollut, en malta odottaa kun seinät on nousseet ja näkee talon oikeasti! Nyt näyttää omaan silmään vielä pieneltä, mutta niin kai se on kaikilla. Me yritettiin katkoa pihdeillä, mutta joku (=allekirjoittanut) osti liian heppoiset pihdit… Mutta laikalla meni poikki hupsis vaan.

   Kiitos tsempeistä, teille myös :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos :) Itse näitä ohjeita tankkasin ennen tämän projektin alkua ja yritän muistaa jakaa onnistumisia ja epäonnistumisia toistekin. Jos joku niistä jotain iloa saisi :)

   Poista

On mukava kuulla sinusta