torstai 30. heinäkuuta 2015

tarina tarjousten sisällön tarkistamisen tärkeydestä

Olipa kerran pieni ensikertarakentaja, joka haaveili lasisesta liukuovesta terassille. Suomalaisia hintoja kauhisteltuaan hän sai vinkin Virolaisista toimittajista. Hinnat olivat Viron puolella ihan toiset ja pieni rakentaja oli innoissaan haaveen toteutumisesta.

No tuli se päivä, kun pienen rakentajan piti vahvistaa liukuovitilaus valitulle toimittajalle, jotta se ehtisi oikeaan aikaan rakennustyömaalle. No, eiköhän tullut mutkia matkaan. Ovitoimittaja muisti viimetingassa kysyä, että olikohan Suomen EU-lait sellaiset, että lasin pitäisi olla karkaistua tai laminoitua ns. turvalasia. No kyllä. EU määrittää, että kun lasi tulee tarpeeksi alas, niin sen pitää olla turvalasia kompastumisriskin takia. Toiset lahden toisella puolella tarjonneet yritykset olivat tarjonneet automaattisesti Suomen lainsäädäntöön sopivia laseja ja siksi pieni rakentaja ei ollut tajunnut tavata lasien paksuuksia tai laatuja tarjouksesta.

No eipä siinä mitään, onneksi toimittaja huomasi kysyä asiaa ennen tilausta. Päivitettiin tarjousta ja lisättiin karkaistut lasit. Mutta sitten meinasikin pieni rakentaja pudota ahterilleen. Lisälaskua olisi tullut 1100 erkkiä! No ei auttanut itku markkinoilla. Kaikki suunnitelmat oli tehty liukuovilla ja henkisestikin moisiin ihanuuksiin oli varauduttu. Kaikki muut tarjoukset olivat silti kalliimpia kuin valitun toimittajan tarjous. Mutta yli tonni on iso raha, varsinkin kun maatöistäkin odotetaan budjetoitua suurempaa laskua.

Onneksi myös tässä tarinassa on onnellinen loppu. Asiaa selvitiin toimittajan kanssa ja lopulta todettiin, että ei lasin tarvitse olla karkaistua vaan riittää, että se on 6mm paksua sisä- ja ulkoikkunapinnan osalta. Tämä ratkaisu tuli pienelle rakentajalle vain 200 erkkiä kalliimmaksi, joka tuntui hurjan paljon paremmalta kuin 1100.

Eli tarinan opetus on tämä: tarkistakaa, rakkaat pienet kanssarakentajat, aina tarjoukset kaikilta osin, myös niiltä osin joita pidätte itsestäänselvinä :) Tämä pieni rakentaja yrittää ottaa opikseen myös tässä asiassa :)

7 kommenttia:

  1. Niin tuttua monesta eri kulmasta. Kun alkuun yritimme vääntää arkkitehtikuvista kivitaloa pilkkomalla urakkaa osiin (budjetin tiukkuuden vuoksi erittäin moneen osaan), niin amatöörillä jäi jatkuvasti katveeseen asioista ja urakoiden sekä materiaalien toimitussisältöjen väliin jäi aina jotain aukkoja, joita ei ollut huomionut. Lopulta jouduttiin taantumaan talopakettiin budjetin vuoksi, mutta käteen jäi valtavasti osaamista... jota voi sitten hyödyntää seuraavassa projektissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on näitä tarinoita,joita itsekin on kymmeniä kertoja lukenut blogeista. Jotenkin sitä omassa projektissa silti unohtaa tai ei osaa tarkistaa asioita. Sitten voi käydä näin... Mutta meillä onneksi loppu hyvin kaikki hyvin. Toivottavasti moisia mokia ei käy toiste, ainakaan suuremmassa mittaluokassa.

      Poista
  2. Olisin juuri ehdottanut samaa. Oma muistikuva oli, että alle 700mm lattiasta menevät lasiaukot, pitää rakennusmääräysten mukaan olla 8mm lasilla. Mutta hyvä jos se olikin 6mm. Laita ihmeessä linkki virolaisen valmistajan sivuille, koska meillä on sama haave liuku-ovista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 6mm on paksuus pääsuunnittelija/arkkitehtimme mukaan. Sillä siis mennään. Nyt en ole koneella, mutta toimittaja on Haapsalu Uksetehas. Tätä (osittain omaan piikkiin menevää) mokaa huomioimatta ovat toimineet kiitettävästi. Ja hinta tosiaan oli ihan eri. Toivotaan että laatu miellyttää myös.

      Poista
  3. 6mm on meillä ainakin kaikki isot ikkunat, jotka lähtevät lähes lattiatasosta. Joo, noissa toimitussisällöissä saa olla tarkkana ja ihan kaikkiin osa-alueisiin liittyen. Ja vinkkinä se, että älä pidä MITÄÄN itsestäänselvyytenä. Ja tuplavarmista vielä ennen toimitusta että tulee oikean laisena tontille. Meillä meinasi käydä niin että ulkoverhouslauta olisi tullut eri profiililla kirjoitusvirheen takia, mutta onneksi meidän myyjä oli laittanut tiedon oikein tehtaalle. Ikkunoiden asennus meinasi myös mennä metsään väärän adennustavan takia ja sen vuoksi ettei tieto ollut mennyt tehtaalle. Onneksi ikkunat tulivat myöhässäja asia tuli puheeksi,niimpä sami-talot joutuivat tekemään ikkunat elementteihin upotettuina (yleensä kiinnitetään seinän pintaan). Nämä kaikki opettivat sen, että vaikka asiat olisivat papaerilla oikein,kannattaa silti varmistaa ennen toimitusta että tulevat niinkuin pitääkin.
    Onneksi teillä tuo lisälasku ei ole suurensuuri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, onneksi puhuttiin pienestä summasta. Ja kyllä noita isompiakin mokia käy yhdelle jos toiselle. Toivotaan että säästytään näin vähällä....

      Poista
  4. Tekniikka-arkkitehtimme on palveluksessasi! Tekniikka-arkkitehti on rakentajan todellinen luottokumppani, joka ottaa kokonaisvastuun kotisi LVIS-tekniikan suunnittelusta.
    Tekniikka-arkkitehti laatii toiveidesi mukaiset suunnitelmat ja tekee niihin perustuvat pilkuntarkat LVIS-kustannuslaskennat alan ajanmukaisimmilla ja tarkimmilla ammattiohjelmilla. Energiavalvoja mittaa, etsii, paikallistaa ja raportoi rakentajien sekä LVIS-urakoitsijoiden tekemät virheet jo ennen kuin vahinko ehtii tapahtua. Energiavalvoja vastaa myös tiiviys- ja kosteusmittauksista sekä KVV- ja IV-työnjohdosta ja IV-säädöistä. Suomen LVI Suunnittelu on erinomainen strateginen yhteistyökumppani rakentajille, rakennusliikkeille ja rakennuttajille.

    VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta