perjantai 14. elokuuta 2015

kohta se alkaa!

Huhheijaa kun on kiirettä pitänyt. Voin kertoa, että raksablogeista saattaa välittyä turhan optimistinen kuva rakentamisajan kiireistä. Tämä johtunee siitä, että kun on se kaikkein kiireellisin hetki, niin sitä blogia ei ehditä kirjoittamaan. Kyllähän minä osasin aavistaa, että se kiire jossain vaiheessa iskee päälle, mutta pakko sanoa, etten löydä sanoja kuvaamaan viime viikkojen härdelliä ja stressikerrointa. Ja toim.huom. me vietimme tuossa välissä viikon all inclusive loman Rodoksella... Kuluneiden viikkojen aikana olemme siis pääosin tehneet muuttoa 9v aikaisesta kodistamme motivaatiokämppään. Kuulostaa iisiltä, mutta voin kertoa, että ei ole sitä. Joko me olemme pahemman luokan hamstraajia, tai sitten nostan hattua kaikille kerrostaloasujille siitä, että saavat kaikki romunsa kämppiinsä mahtumaan. Minusta siis tuntui, että se muutto vain jatkui ja jatkui ja jatkui. Aina kun kuvittelin muuton olevan kohta valmis, sitä romua vain ilmestyi jostain. Ja eikä siinä kaikki. Lisäksi niille romuille piti löytää joku sijoituspaikka motivaatiokämpän 20m2 pienemmistä neliöistä.

No tuossa välissä saimme kuitenkin (osittain) unohtaa raksailun ja makoilimme neljän tähden täyshoidossa yli 30 asteen lämpötiloissa. Teki hyvää! Mutta valehtelisin jos sanoisin loman olleen pelkkää rentoutumista. Allekirjoittaneen stressikerroin alkoi palailla normitasoille, yöllisine ToDo-listojen kirjoitus-sessioineen, siinä loman puolivälissä. Asiaa ei yhtään helpottanut vastaavan työnjohtajan kanssa käyty keskustelu, jossa kävi ilmi, että joku ystävällinen naapuri oli tehnyt kunnalle valituksen itkumuuristamme. Valituksen perusteena, että muuri on "pelottava ja uhkaava" sekä ilmoittajan mielestä liian lähellä tietä. Tottakai oltiin sitten valitettu myös ajoliuskamme jyrkkyydestä sekä liuskan louhintareunan rosoisuudesta. Sensuroin tästä kohtaa mietteeni moisista vastalauseista. Kunta oli sitten käynyt katsomassa tilanteen, mutta todenneet, että pakko kyseiseen kohtaan on tukimuuri rakentaa ja että louhe on paras mahdollinen materiaali sen tekemiseen. Myöhemmin sitten tuli päätös, että muuria suositellaan muutettavan siten, että sitä madalletaan kaksi kerrosta ja siirretään ne kaksi kerrosta muurin sisäpuolelle luoden porrastus. Näin muuri ei ole niin korkean oloinen tielle päin (eikä niin pelottava, että pienen naapurin täytyy saada sydäri aina kun siitä ohi kävelee) ja lisäksi onnellisena lopputulemana säästymme aidan rakentamiselta muurin päälle kun putoamisriskiä suoraan muurin päältä tielle saakka ei ole. Muutokset on tänään toteutettu mahtavan kaivinkonekuskimme Jan-Erik Boxtrömin toimesta, mutta tulosta en ole vielä nähnyt. Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta kalliiksi tulee muuri. Laskeskelin tässä, että kaivinkonekuski taisi tehdä muurin parissa melkein kaksi työpäivää hommia ja kun tunnin hinta on 60€ + alv niin siitä voi jokainen laskea että paljonko tämä ystävällinen naapuri meille lisähintaa toi.

No, jotta ei oltaisi näin katkeran kuuloisia, niin kerrottakoon, että maatyövaihe on nyt siis ohi. Loppulaskua (ja sitä sydäriä) odotellessa siis. 

Tärytetty talonpohja. Kuva otettu paikasta johon saunamme tulee. Taustalla ruokahuoneemme sivuikkunan eteen jäävä ihana käppyrämänty :)

Sama pohja, eri kuvakulma. Tämä kuva otettu suunnilleen meidän makuuhuoneemme kohdilta. Kaivinkone autokatoksen pohjia tekemässä.

Tässä näkymä pihaan tultaessa. Täry suunnilleen keittiömme kohdilla.

Tässä pieni kanaali talolta autokatokselle. Tämä on nyt täytetty ja pohjat viimeistelty.
Tontille on myös ilmestynyt ensimmäiset tarviketoimitukset. Harkot saapuivat heti lomaltapaluumme seuraavana päivänä (hieman yllättäen). Eikun lapset hätähoitoon, raksakengät jalkaan ja kantamaan. Harkkoja tuli rekallinen + perävaunu ja talotoimittajamme oli ohjeistanut, että purkamiseen pitää olla paikalla kaksi miestä. No, minä en moisia usko ja ajattelin että kyllä yksi Essi yhden miehen korvaa. Onneksi paikalla oli kuitenkin yksi apumies extraa ja kolmeen pekkaan sitten purimme harkkolastin alle puolessatoista tunnissa. Harkkopaketit painoivat suunnilleen 3kg x 4 = 16kg (osa jonkin verran enemmän), eli kyllä tälläinen tyttökin niitä liikutteli. Epätasainen maasto, paahtava helle ja puutteelliset harkkojen sijoituspaikat aiheuttivat haasteita, mutta tyytyväinen olin lopputulokseen.

Tässä harkot purettuna peräkärryn osalta. Rekassa oli vielä anturaharkot, maskiharkkoja sekä kaikki autokatoksen kapeammat harkot. Napsin enemmän kuvia järkkkärillä, mutta sitä ei tullut mökille mukaan jossa tätä tekstiä vihdoin ehdin kirjoitella tarjouspyyntörumban ohella.

Nyt on tontille ilmestyneet lisäksi jo mm. raudoitusraudat. Lisäksi kunta kävi erittäin lyhyellä varoitusajalla merkkaamassa rakennusten kulmamerkit paikoilleen. Kiitos kunnalle taas jouhevasta toiminnasta! Tästä tuli jälleen pieni budjetoimaton kulu, sillä olimme laskeneet merkkauskäyntejä vain yhden. Louhinta aiheutti sen, että käyntejä piti ottaa kaksi.

Mutta hei, keskiviikkona siis aletaan oikea raksailu! Silloin aloitetaan anturan sekä sokkelin latominen. Viimeistään perjantaille pitäisi tilata betonivalu, jotta valu saa kuivua viikonlopun yli. Puolentoista viikon päästä maanantaina nimittäin tulee jo ontelolaatat. Huimaa sanon mä ja jatkan perustusvaiheen opiskelua... Jännitys ensikertaomatoimirakentajalle on kova ja aiheuttaa öisiä ahdistuskohtauksia, mutta silti uskon asioiden menevän hyvin. Wish us luck!

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa kun tekin pääsette aloittamaan!! Ja kyllä Essi taitaa korvata helposti vaikka kaksikin miestä! Jos ei voimalla niin ainakin tehokkuudella ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä! Ja kiitos <3 Kovasti täällä yritetään tehdä itseään tarpeelliseksi.

      Poista

On mukava kuulla sinusta