maanantai 23. maaliskuuta 2015

vastaava mestari valittu - vihdoin!

Että tämän postauksen kirjoittamista on odotettu! Vastaava mestari -ajatus on pyörinyt päässä jo kuukausia. Kirjoittelin asiasta aikaisemmin tässä vastaava mestari -kirjoituksessani. Valinta on siis ollut tuskainen taival. Ensin ongelmana oli se, että olimme valinnoiltamme niin päättämättömiä, että tuntui vastaavan mestarin valinnan olevan turhan varhaista. Miten voisimme määritellä hänen työlaajuutensa jos emme tiedä tuleeko talo muuttovalmiina vai otammeko sitä rakentamaan omat timpurit? No, jälkikäteen tarkasteltuna, olisi jo silloin pitänyt ottaa puhelin käteen ja soitella muutamalle ehdokkaalle ja keskustella asiasta. Nimittäin kaikki ehdokkaat sanoivat, että sopimukseen voi tehdä muutosta vielä matkan varrella, sitten kun talopaketin toimituslaajuus on sovittu. No, mutta tämä siis vaan vinkkinä omaa rakennusprojektiaan aloitteleville, me odotimme turhan kauan ja nyt jouduimme sitten taas heittämään viikkoja hukkaan ajallisesti, kun teimme tätä vastaavien mestareiden vertailua vasta piirustusten valmistumisen jälkeen.

Tein jälleen kerran laadukasta google-tutkimusta aiheesta "vastaavan mestarin valinta" ennen kun aloin kartoittaa sopivia ehdokkaita. Aiheesta löytyi paljon vankkaa tietoa, mutta pääosin vain vastaavan mestarin tehtävänkuvasta ja vastuista. Onneksi Villa Tykki -blogissa asiaa oltiin lähestytty asiaa hieman käytännönläheisemmin. Itse olen tällainen hyvin perusteellinen tyyppi ja haluan aina selkeät ohjeet miten asiaa pitäisi lähestyä. Helpottikin kovasti, kun sai lukea niinkin yksinkertaisen vinkin, että ensimmäinen askel on kirjoittaa paperille muutama kysymys ja soittaa ehdokkaille. No näin minä sitten tein.

Ensimmäinen vaihe oli kartoittaa ehdokkaat, joita tehtävään harkittaisiin. Ehdokashankintaa tein omien ystävien joukossa sekä facebookin Raksakimppa-ryhmässä. Lisäksi pyysin suosituslistaa Sipoon kunnalta ja lopulta esittelin fiilispohjalta tekemäni koosteen pääsuunnittelijallemme. Hän toi listalle vielä yhden vahvan suosituksen ja poimi siitä esille henkilöitä, joiden kanssa hän oli tehnyt aikaisemmin yhteistyötä menestyksekkäästi. Tältä pohjalta minulla oli neljä ehdokasta, joille soitin.

Toisessa vaiheessa kirjoittelin itselleni "käsikirjoituksen" puheluille. Puhelun alkuun kerroin ensin millainen projekti meillä on alkamassa. Sitten seurasi kysymyksiä:
 • Minkälaisia projekteja on tehnyt aikaisemmin?
 • Minkälainen työtilanne on nyt (paljonko työmaita)? 
 • Missä käynnissä olevat työmaat sijaitsevat?
 • Onko tehnyt aiemmin hommia Sipoossa?
 • Kuinka usein käy työmaalla projektin aikana?
 • Onko kiinnostusta lähteä mukaan meidän projektiin?
 • Missä hintaluokassa liikutaan? Onko sopimuksen laajuus mahdollista määrittää kun talopaketin toimituslaajuus ja urakointitapa on valittu?
Lopuksi pyysin vielä referenssilistaa/yhteystietoja aiemmille asiakkaille, jotta voisin soittaa heille ja kysellä kokemuksia. Lupasin lähettää kertomani tiedot projektista vielä sähköpostilla, johon he voisivat sitten vastata referenssien kera.

Lähes kaikki ehdokkaat olivat helposti puhelimella tavoitettavissa. Muutama ei heti päässyt puhelimeen vastaamaan, mutta palasivat asiaan saman päivän sisällä. Jokainen ehdokas vaikutti hyvältä puhelimessa ja henkilökemiat tuntuivat kohtaavan. Innolla jäin siis odottamaan referenssilistaa. Kahdelta ehdokkaalta tulikin lista yhteystietoineen jo heti seuraavana päivänä ja se päivä menikin sitten soitellessa. Toinen ehdokas putosi kisasta pois melkein heti, sillä hänen osaamisensa tuntui keskittyvän enemmän halli- ja taloyhtiöpuolelle, eikä omakotitaloprojekteja referenssilistalta löytynyt kovin montaa. Lisäksi hänen hinta-arvionsa oli kalleimmasta päästä. Toinen ehdokas oli tosi kova myymään itseään ja hänellä oli eniten kokemusta alueellemme rakentamisesta. Fiilis hänestä oli todella hyvä alkuunsa ja pettymys olikin sitten kova, kun referensseiltä tulikin hieman kaksijakoista palautetta hänestä. Kaikki referenssit, jotka olivat rakennuttaneet talon avaimet käteen -periaatteella, olivat häneen erittäin tyytyväisiä. Mutta sitten kun soitin henkilöille, jotka olivat tehneet talonsa osaurakointina, suosituksia ei haluttukaan enää antaa. Muutama jopa mainitsi ihan suoranaisista virheistä valvonnassa. Pettymyksekseni jouduin hänetkin sitten hylkäämään.

Niin ja siinä sitten oltiin tilanteessa, että kaksi ehdokasta neljästä oli jo hylätty ja kahdesta ei ollut kuulunut mitään ensimmäisen puhelun jälkeen. Ei edes vaikka lähetin noin viikon jälkeen vielä toisen emailin, jossa tiedustelin tilannetta. Toinen näistä vastaamatta jääneistä oli, pääsuunnittelijan suosituksen sekä hyvän puhelinaikaisen kemian takia, yksi vahvimmista ehdokkaista. Harmitus. Pääsuunnittelijamme soittikin sitten vielä tälle ehdokkaalle ja tiedusteli tilannetta. Kuulemma kiinnostusta projektiimme oli, mutta erinäisistä henkilökohtaisista syistä viestiini ei oltu ehditty reagoida. No selvä pyy, annettiin miehelle vielä mahdollisuus ja odotettiin luvattua viestiä. Jota ei kuulunut. Ei edes vaikka purin vielä kerran hammasta ja soitin miehelle ja lähetin tekstiviestissä pyynnön olla yhteydessä.

Eli neljästä ehdokkaasta jäljellä oli nolla. Aikaa tähän prosessiin oli mennyt melkein kaksi viikkoa. No sitten mieheni hyvä ystävä vinkkasi yhdestä uudesta ehdokkaasta ja hänet otettiin mukaan kisaan. Tylsäähän olisi, jos kisassa olisi vain yksi mies, joten kaivoin omat listaukseni esiin ja poimin sieltä vielä yhden kanssabloggaajan suositteleman nimen. Nämä miehet sitten vielä haastattelin samaan tyyliin kuin edellisenkin setin. Molemmat herrat vaikuttivat erittäin mukavilta ja päteviltä. Varsinkin herra numero 1 oli myös aktiivinen ja vastasi sähköposteihin ripeästi. Referenssit olivat kohdillaan ja suosituksia tuli. Ainut miinus oli miehen asuinpaikkakunta (=pitkä matka tontille), mutta päätimme silti tavata hänet ihan silmätysten. Mies tuli tapaamaan meitä kotiimme ja juttelimme pitkät pätkät. Erittäin asiallinen tyyppi.

Herra numero 2 oli hieman hitaampi vastauksissansa. Hyvä syy hänellä oli viivästyksiin, mutta kärsimätön asiakas hieman pohdiskeli enteileekö huono vastausnopeus ongelmia myös tulevan yhteydenpidon kanssa. No, referenssit kuitenkin karkoittivat tämän pelon ja kai piti vaan uskoa, että rakennusmiehet eivät ole kovin aktiivisia tietokoneen käyttäjiä. Lisäksi ymmärrystä lisäsi hänen loppusuorallaan oleva oma rakennusprojektinsa. Tämä herra tavattiin tontilla ja kemiat olivat heti kohdillaan. Puhuttiin jo melkein kuin sopimus olisi tehty ja ammattitaito vakuutti. Jopa enoni vinkki valita vastaavaksi mestariksi henkilö, joka ajaa pakua tai farmaria sekä jonka kynnenaluset ovat hieman likaiset, täyttyi ;) Kun tarjouksesta paistoi puhdas halu osallistua meidän projektiimme, hintataso oli kohdillaan ja kemiat olivat hyvät, niin valinta oli selvä. Vastaavaksi mestariksemme siis valittiin Petri Rantanen, RI-Toimisto Octagon Oy:sta.

Nyt sitten siis eteenpäin tarjouspyyntiprosessin kanssa. Petri on luvannut auttaa meitä tarjosupyynnön laatimisessa sekä tarjousten läpikäynnissä. Nyt pitäisi sitten vain löytää aika tarjouspyynnön speksien laatimiseen. Yllättävän vaikeaa sekin. Toivotaan, että onnistuisi vielä tällä viikolla. Jos ei, niin sitten se venyy pääsiäisen jälkeiselle viikolle. No, onneksi olen jo pyytänyt testiluonteisesti tarjouksia kolmelta passiivikivitalotoimittajalta sekä, villinä korttina, yhdeltä siporexharkkotoimittajalta. Nämä siksi, että näemme venyisikö budjettimme sitten kuitenkin siihen ultimatehaaveeseemme, eli kivitaloon. Jos ei, niin sitten etenemme vain puutalolinjalla.

Oi kun asiat etenisivät nopeasti, alkaa olla jo kärsimätön fiilis :)

Ai niin, käykääpäs vierailulla www.energianiksit.fi -sivustolla ja äänestäkää suosikkiblogikirjoitustanne! Mieluiten tietysti omaani, mutta Puuta ja kiveä raksablogin kirjoitus on myös erinomainen ;)

Loppuun vielä tunnelmia tontiltamme. On se vaan niin ihana!


14 kommenttia:

 1. No ompa tosiaan ihana tuo teidän tontti! Harmi etten tajunnut aiemmin, minulla olisi ollut hyvä suositus meidän nykyisestä mestarista. Mutta hienoa että saitte valinnan tehtyä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lyde, meidän onni, että saatiin juuri tämä unelmatontti kun kaikki halvemmat meni sivusuun :D Ja harmi tosiaan, olisi mielellään otettu lisää miehiä mukaan kisaan. Mutta eipä sillä, ollaan ainakin näin alkuun tyytyväisiä valintaan :)

   Poista
 2. Hyvä valinta, toivottavasti kaikki sujuu teilläkin Petrin kanssa yhtä sujuvasti kuin meillä. :) Ja ei ne turhaan siitä paukuta että vastaava ja pääsuunnittelija pitäisi ottaa mukaan touhuun heti kun tonttia edes etsitään, säästyisi monelta vaivalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, toivotaan :) Ja kiitos vaan teille molemmille suositteluista :) Voin kyllä allekirjoittaa tuon suosituksen. Mä yritin alkuun etsiä tietoa, että onko parempi, että pääsuunnittelijana on arkkitehti vai vastaava mestari. Jostain luin, että on vaikeampaa löytää vastaava mestari jolla natsat riittää myös pääsuunnitteluun. Nyt jälkeenpäin voin todeta, että ei pidä paikkaansa. Kaikilla haastatelemillani ehdokkailla olisi ollut valmius toimia myös pääsuunnittelijana ja vaikkei olekaan mitään pahaa sanottavaa meidän arkkitehti/pääsuunnittelijasta tuossa asiassa, niin ehkä olisin silti ottanut pääsuunnittelijatehtävät vastaavalta mestarilta. Ja tosiaan kannattaisi valita hänet hommaan jo heti alkuunsa. Mutta saatiin myös hyvää palautetta meidän aikataulusta, eli ilmeisesti ollaan aiemmin liikkeellä kuin moni muu.

   Poista
  2. Meilläkin arkkitehti on pääsuunnittelija ja sitten on erikseen tuo vastaava mestari. Meillä hyviä kokemuksia siitä että projektissa on kaksi eri ammattilaista jotka ratkovat asioita vähän eri näkökulmista. Jotkut asiat ollaan kysytty molemmilta, osa käytöännön jutuista vain vastaavalta mestarilta.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Meillä kävi aika moinen tuuri. Ei kilpailutettu sen paremmin pääsuunnittelijan tehtävää kuin vastaavaa mestarin tehtävääkään (meillä nämä tehtävät olivat eri henkilöllä). Valittiin ensin pääsuunnittelijaksi aivan suositusten perusteella erittäin kokenut ja hyvämaineinen rakennusinsinööri. Ja hänen suosituksensa perusteella sitten jo varttuneempi rakennusmestari vastaavaksi mestariksi.

  Ja vaikka yleisesti ottaen olen samaa mieltä kuin tekin, että ehdottomasti kannattaa katsastaa useampia vaihtoehtoja, niin ONNEKSI ei edes harkittu vastaavan tehtävään jotain muuta henkilöä. Meidän mestarimme osoittautui nimittäin kullan arvoiseksi. Jo louhintatöiden yhteydessä antoi sellaisen vihjeen, että säästi oman palkkionsa verran euronappuloita - antoi nimittäin sellaisen louhintafirman nimen, joka suostui tekemään louhintatyömme tuhansia euroja kilpailijaa halvemmalla (ja osasi hommansa). Ja muutenkin mestarimme oli mies enemmän kuin paikallaan.

  En usko, että parempaa mestaria olisimme voineet löytää. Huonomman kyllä. Ja palkkiokin oli kohtuullinen, vaikka hyvälle mestarille kyllä kannattaa maksaakin, on sen verran tärkeä henkilö rakennusprojektissa.

  Ja mitä tulee tuohon kokemukseen samankaltaisten talojen rakentamisesta, niin sitäkin löytyi. Tunsi Kannustalon paketin metkut kuin omat taskunsa, oli nimittäin valvonut useamman samanlaisen rakentamisen. Olipa toinenkin Kannustalo-projekti valvottavana suunnilleen samaan aikaan meidän projektimme kanssa. Eipä silti, että Kannustalon kanssa asiat sujuivat kyllä muutenkin, ei tarvinnut mestarin soitella talotehtaalle päin, kun asiat sujuivat muutenkin.

  Tsemppiä! Me ainakin tajuttiin heti silmäkkäin tavattuamme, että tuon herran kanssa hommat sujuu... Hyvällä mallilla teillä hommat siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouduin vähän muokkaamaan omaa kommenttiani julkaisun jälkeen, sen vuoksi poistin alkuperäisen.

   Poista
  2. Varmasti voi osua ihan kilpailuttamattakin oikeaan. Onneksi en kuitenkaan itse uskonut ihan ensimmäisiin suosituksiin enkä edes mutuun, sillä ainakin se yksi minulle monesta suunnasta suositeltu mestari sai sitten aikamoisia "syytöksiä" joiltain asiakkailtaan. Sellaisia kauhutarinoita lukenut täältä blogimaailmasta, että ei uskalla ottaa pientäkään riskiä. Toivotaan, että tämä kilpailutus toi nyt oikean miehen hommaan :) ja vaikka tämä henkilö sattui olemaan myös edukas, niin se ei missään nimessä ollut se tärkein syy hänen valitsemiseensa. Toki on plussaa, jos jossain säästääkin :)

   Poista
  3. Blogimaailmasta kyllä hoksaa ja oppii kaikenlaista, tästäkin kirjoituksesta ja hakuprosessista on varmasti hyötyö monelle kun hakevat mestaria.
   Suosituksia kannattee ehdottomasti kuunnella. Ei kukaan turhaan hauku. (Tai kyllä jotkut, mutta heidän negatiivisuutensa kyllä paistaa läpi kaikissa elämän asioissa). Ja kun suosituksia antaa niin on kyllä vastuu sanoa rehellisesti miten on mennyt.

   Poista
  4. Tarkkana tosiaan pitää olla, vastaava mestari on tosi tärkeä palanen projektissa. Meillä toinen oli pääurakoitsija, me kun rakennutettiin avaimet käteen -periaatteella (paria roskakuormaa lukuunottamatta). Pääurakoitsijan kohdalla - kuten muidenkin (esimerkiksi putki- ja sähköfirman) kohdalla noudatettiin sitä periaatetta, että pohjalla piti olla luotettavalta taholta tuleva suositus (esimerkiksi vastaavalta mestarilta) ja vasta sen jälkeen kysyttiin (urakka)hintaa. Halvalla harvoin saa hyvää, mutta liikaakaan ei haluttu maksaa. Pääosin homma toimikin oikein hyvin ja vältyimme isoilta ongelmilta kiitos hyvien avainhenkilöiden.

   Poista
 5. Oletpas tehnyt melkoisen työn hakiessa oikeaa mies, hyvä kun löytyi oikeantyyppinen, kemiat kohtaa ja luotettava. Minä annoin vastaavan mestarin hankinnan miehen harteille, kriteereinä oli että pitää olla tosi kokenut ja pätevä kun kerta ensikertalaisina itse rakennetaan jotta osaa olla tarpeeksi paljon apuna ja vastata kysymyksiin. Parhaimmat suositukset sai vastaava mestari joka kyllä tiedettiin kokeneeksi, mutta koska hänellä on myös projekteja valtavat määrät niin hintakin oli reilusti enemmän kuin mitä oltiin alunperin valmiita maksamaan.
  Harkittiin vielä muitakin, mutta vastaavat mestarit meidän alueella olivat kyllä niin kiven ja kannon takana. Nekin joita suositeltiin olivat lopettaneet hommat, eivät enää tehneet vastaavan mestarin töitä iltahommina. Näin ollen me valittiin "se paras" maksoi mitä maksoi mutta toisaalta olemme olleet huojentuneita siitä että ollaan niin monessa asiassa saatu ongelmat ratkottua kevyesti kun on niin kokenut konkari tuo mestari.

  Oikeilla kriteereillä olette kyllä valinneet, kun on omakohtaista kokemusta niin siitä on taatusti hyötyä teidänkin projektissa. Onnea matkaan, kiva on seurata teidän projektia vaihe vaiheelta :)

  VastaaPoista
 6. Hei, Miten teillä meni tämän vastaavan mestarin kanssa?

  VastaaPoista
 7. Etsin itse vastaavaa työnjohtajaa. Löysin kodinplazasta sellaisen. http://kodinplaza.fi tarjouspyyntö tavoitti paikalliset palveluntarjoajat!

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta