lauantai 28. maaliskuuta 2015

kolme pientä porsasta...

Kaikki kai tuntevat tarinan kolmesta pienestä porsaasta, joista jokainen rakensi talonsa eri materiaalista. Ensimmäinen oljista, toinen puusta ja kolmas tiilistä. Näiden päätösten äärellä täällä itsekin painiskellaan ja takaraivossa jyskyttää kokoajan pelko siitä isosta pahasta sudesta…

No, meillä ei ole vaihtoehtona oljet, mutta puu ja kivi/betonivaihtoehtoja täällä ollaan pyöritetty. Kivitalo on meidän ultimate haaveemme, mutta puutalot ovat olleet mukana kahinoissa pääosin budjettisyistä. Mutta koska en ole yksinkertainen ihminen, joka vaan tyytyisi johonkin vaihtoehtoon, niin haluan katsoa kaikki kortit ennen kuin mistään haaveesta luovutaan. Siksi aloitimmekin talotarjousten pyynnit lopullisilla kuvilla pelkästään passiivikivitalotoimittajilta. Tarjousta pyydettiin Passiivikivitalot.fi:ltä, Passiiviharkko.fi:ltä sekä HEVI Kivitaloilta.

Tarjouksia odotellessa juttelin pitkään yhden kanssarakentajan kanssa ja hän sai minut kiinnostumaan siporex harkoista rakennusmateriaalina. Toki olin kyseisiin harkkoihin jo aiemmin törmännyt, mutta en ollut perehtynyt eri kivitalojen harkkovaihtoehtoihin. No, siporex harkot taitavat olla aikamoinen vedenjakaja rakentajien ja rakennuttajien kesken. Mutta näitä kevytbetoniharkkotaloja ollaan rakennettu Suomessa jo aikapäivät ja ei niistä asukkailla kai paljon huonoa sanottavaa ole. Harkkohan on ns umpiharkko, eli erillistä betonivalua siihen ei tarvita samaan tapaan kuin vaikka Lammi-harkoissa tai noissa eps/neopor harkoissa. Se on myös huokoinen, eli helpommin muokattava kuin kiviharkot, eli rakentaminen on nopeampaa. Materiaali kiinnostaa myös siksi, että sitä ei tarvitse kuorruttaa muovilla vaan eristävyys tulee huokoisesta materiaalista. Kuulostaa maallikolle yhtä hyvältä kuin hirsirakenne. Pyysinpä siis kiusallani myös tarjouksen Rock-kivitaloilta. Lisää vettä myllyyn heitti vasta valittu vastaava mestarimme Petri, joka viimeistelee juuri omaa aeroc-siporexharkkotaloaan. Hän mainitsi, että sai omat harkkonsa suoraan Viron tehtaalta n. 70% edullisemmin kuin näiltä kotimaisilta siporextalofirmoilta (Rock, Jämerä…) ja hänen talonsa neliöhinnat ovat aikasta edulliset. Kuulostaa enemmän kuin hyvältä tällaiselle budjetin kanssa painivalle. No, nyt siis odotellaan tarjousta sekä Rock-kivitaloilta vesikattovalmiista toimituksesta sekä harkoista aerocin tehtaalta Virosta.

Passiiviharkkovalmistajilta taasen sain viimeiset tarjoukset tällä viikolla. Vaikeaa on vertailu, sillä vaikka pyysimme kaikilta tarjousta vesikattovalmiista toimituksesta, niin keneltäkään ei sitä ihan suoraan tullut. Eniten toiveitamme kuunteli HEVI Kivitalot joka tarjosi hyvin laajan materiaalitoimituksen ja välitti tarjouspyynnön urakoitsijalleen. Erinomaista ja nopeaa myyntityötä heiltä ollut nyt tarjouksen saamisen jälkeenkin. Passiivikivitalot taasen on voittanut sydämemme useilla asuntomessuilla ja heidän myyjänsä on meitä jo useamman kerran kosiskellut esimerkiksi messuilla ja heidän taloesittelyissään. Passiivikivitalojen tarjouksessa oli paljon asioita, mutta siitä myös puuttui olennaisia osia vesikattovalmiista toimituksesta. Heidän viehätyksensä on brändin lisäksi harkko, jota ei tarvitse liimata kiinni sekä heidän vahva koulutuksensa omatoimirakentajille. Passiiviharkoilta saimme taasen hurjan riisutun tarjouksen. Käytännössä vain harkot. Harmittaa kun tarjouksiin ei vastata pyydetyllä tavalla tai edes pahoitella asiaa jos kaikkien osioiden tarjoaminen ei ole mahdollista. No, emme nyt pyytäneet heiltä vielä tarkennusta, katsotaan näitä muita nyt ensin.

Tämä kuva mun instagram-tililtä. Tarjousten purkua tehty apukuskin paikalla välillä HKI-Kuopio. Tämäki teksti syntyi samoissa asetelmissa välillä Kuopio-Kuusamo.

Mutta puutalotarjoukset on jätetty odottamaan hetkeksi, että saataisi nyt tämä haaveen mahdollisuus selvitettyä. Vaikeaa on vertailla näitä kahta materiaalivaihtoehtoa, sillä molemmissa on hyvät ja huonot puolet ja molemmilla on kannattajansa. Jos sinulla on viisautta jaettavana niin go ahead :) Päätäni voi sekoittaa entisestään ;)

3 kommenttia:

 1. Itse olen jo käynyt paikan päälläkin ihmettelemässä Euroopan suurinta puukerrostaloa, jota rakennetaan Vantaan asuntomessualueelle parasta-aikaa. Se on ainakin jotakin sellaista, mitä en meinaa itse millään ymmärtää. Jos isot kerrostalot osataan jo rakentaa teräs-betonista, niin miksi sinne ison talon runkorakenteisiin pitää puuta tunkea?

  Puu on kyllä kaunis sisustusmateriaali, ja sopii myös pientaloihin, ja tottakai - kyllähän se 3 pienen porsaan kivitalo on varmasti vahva ja hyvä, ei kai siitä pääse yli eikä ympäri. Mutta kaikki mikä on hyvää, se myös aina maksaa. Siitäkään ei pääse yli eikä ympäri?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se hinta-asia onkin ainut joka voi tulla haaveemme eteen. Pohdinnat jatkuvat.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta