sunnuntai 1. helmikuuta 2015

hyvä viikonloppu

Kyllä tämä (tulevan) rakennuttajan elämä on yhtä vuoristorataa! Perjantaina oli aamupäivällä hyvä fiilis erillisen saunarakennuksen tekemisen päätöksen syntymisestä, mutta sitten jo illalla äitini sai minut epäilemään päätöstä. Tuskaisena puntaroin erillisen saunarakennuksen hyviä ja huonoja puolia. Muunmuassa tällaisia asioita päätyi plussalistalle:

+ kesämökkifiilis, kun siirtyy ulkokautta saunaan
+ saunan kosteus ei päädy päärakennukseen
+ vilpolassa / vierashuoneessa on omaa rauhaa a) aikuisille saunomisen jälkeen (me kun pidetään hurjia saunailtoja ihan jatkuvasti) b) vieraille (meillä kun on niitä varmaan joka viikonloppu ;) ) ja c) lapsille, sitten kun ovat teini-ikäisiä ja haluavat olla rauhassa kavereiden kanssa tai soittaa musiikkia hieman kovempaa
+ erillinen saunarakennus vaan sopisi meidän talon pohjapiirustukseen paremmin
+ se toisi meidän taloon sitä "erilaisuutta"

Miinuslistalle päätyi seuraavia asioita:

- kallis: erilliset perustukset, palokatkot (jos alle 4m päässä, 1h palokatko, jos alle 8m päässä 30min palokatko), erillinen katto, putkien louhinta kallioon, 1 extra ulkoseinä
- tympiikö ulkokautta saunalle rämpiminen?
- miten rakennuksen lämmitys hoituisi jos päätyisimme maalämmön sijasta vaikka johonkin hybridilämmitysjärjestelmään esim vesitakka + aurinkopaneelit?

Rakenna ja remontoi -messuille lauantaina mennessämme, yhtenä keskusteluaiheena ammattilaisten kanssa olikin sitten erillisen saunarakennuksen kustannukset. Erillinen saunarakennus herätti ammattilaisissa osittain ihastelua ja osittain kauhistelua. Siklataloilta saimme karkean arvion, että pelkästään erilliset perustukset, se ylimääräinen ulkoseinä ja katto huomioon otettaessa, saunarakennuksen kustannukset ovat minimissään 15 000€ kalliimmat, kuin jos sauna olisi päärakennuksessa.

Tiukassa budjetissa 15k€ on aikalailla. Mutta erillinen saunarakennus on ollut haaveemme alusta saakka. Mitä siis tehdä? No, messujen jälkeen aloimme piirtämään ja pohtimaan saisiko saunan jotenkin järkevästi päärakennuksen sisään. Kaikissa versioissa talosta tuli hurjan käytävämäinen. Ongelmaksi nousi, että minä en halua saunaan kuljettavan esim kodinhoitohuoneen läpi. Lisäksi saunan täytyy sijaita talon länsipäädyssä (haluamme pesuhuoneesta kulun ulos terassille jossa on palju). Lisäksi länsipäädyssä sijaitsee ainoa rajanaapurimme, joten olisi kiva, jos käynti pesuhuoneesta olisi ennemmin sisäpihalle. No summa summarum, järkevästi emme saaneet saunaa noilla spekseillä päärakennukseen sovitettua. Mutta olisihan se kiva säästää budjetissa…

Lopulta kaivoin kasan eri valmistajien talokirjoja esiin ja aloin selailla L-muotoisia taloja. No niissä kaikissa tuntui olevan ongelmana juuri se käytävämäisyys jota halusimme välttää. Kunnes jossain talokirjassa törmäsin saunarakennukseen, joka oli kiinni päärakennuksessa. Eli käynti sinne oli vain ulkokautta, mutta silti sillä oli päärakennuksen kanssa yhtenäiset perustukset, ulkoseinät ja katto! Sitten tajusin, että melkein näin asia oli ratkaistu myös Puuta ja kiveä -raksablogissa. Joten piirsinpä sitten saunarakennuksen kiinni päärakennukseen ja voilá! Samalla piirrellessäni ratkaisin muutaman muunkin aikaisemmissa pohjapiirustuksissa ahdistaneen asian ja kaiken lisäksi neliöitä kului alle 160m2!

Fiilis on nyt siis katossa! Olemme tuijotelleet nyt koko päivän tuota pohjapiirrosta ja se näyttää ihan meidän talolta :) Laitoinpa sen siis arkkitehdille kommentoitavaksi ja nyt sitten odotetaan hänen tuomiotaan hengitystä pidätellen. L-muotoinen talo saattaa tosin tarkoittaa, että joudumme luopumaan kaksoislapekattoajatuksista. Mutta nyt kun olen sillä silmällä katsellut harjakattoisia taloja, niin eivät nekään huonolta näytä. Ja internetin ihmeellisestä maailmasta luin, että myös harjakattoisiin taloihin voi nykyään tehdä vinon sisäkaton. Eli ei huono vaihtoehto :)

Muutenkin viikonloppu oli kiva. Tänään pääsimme vihdoin ihastelemaan Uuteen kotiin -blogin H:n (ja T:n) kaunista betonilattiaa ja muutenkin mahtavaa kotia. Hienoja ratkaisuja ja tilaa riitti! Kiitos emännälle ja isännälle. Miestä jäi vielä hieman mietityttämään betonilattian teollisuushallimaisuus, kai hän on tehnyt liikaa hommia konehalleissa ;) Itse pidin lattiasta, tosin ehkä olen itse viehtynyt hieman vaaleampaan versioon, sellaiseen jonka olen kuvien perusteella nähnyt Musta Ovi -blogissa. Päätimmekin siis vielä odottaa milloin pääsemme katsomaan Majan lattian ja sitten vasta päättää mikä on lattiamme kohtalo. Vinyylilankku on alkanut myös kiinnostamaan, mutta silloin joutuisin luopumaan lattialistattomuus unelmastani…

Viikonlopun aikana pohdimme lisäksi myös talon seinämateriaali- (mies viehtyi Jetta-talojen seinärakenteeseen, missä on villan lisäksi SPU-eriste höyrysulkuna) ja lämmitysvaihtoehtoja (mies liputtaa vesitakan ja aurinkopaneelien puolesta, minä pohdin ennemmin sitä maalämpöä). Näistä asioista kuitenkin tarkemmin sitten vasta myöhemmin :)

Kaikin puolin siis mahtava viikonloppu! Toivottavasti sinullakin oli :) Loppuun vielä muutama kaunis kylpyhuonekuva uudesta Est Magazinesta.
PS. nämä kauniit kuvat löytyvät nyt myös Pinterest-tililtäni täältä ;)

9 kommenttia:

 1. Tehän olette olleet tehokkaita! Tuo erillinen saunarakennus yhdistettynä päärakennukseen olisi teille varmasti hyvä kompromissi! Ja se sopii hyvin moderniin taloon. Pääsisitte edelleen saunaan ulkokautta omalla sisäänkäynnillä säästäen silti vähän kustannuksissa erilliseen saunarakennukseen verrattuna. Samalla saisitte jotain vähän spesiaalimpaa kuin L-muotoisen talon (joka sekin voi olla arkkitehdin luonnostelemana upea). Se on mahtava fiilis, kun pohja alkaa hahmottua ja näyttää omalta. Tervetuloa vaan tähän stressaavaan kilpailutusvaiheeseen, kun teidän pohja on lyöty lukkoon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tehokkaita ja tehokkaita ;) Mutta on kyllä mahtava fiilis kun ekaa kertaa tuntuu oikea pohja löytyneen :) Niissä muissa kun on aina ollut jotain vikaa.

   Ja joo, stressitaso alkaa jo nousta tuon kilpailutuksen suhteen...

   Poista
 2. Kiva kun kävitte, oli hauska tavata ihan oikeassa elämässä! Toivottavasti käynnistä oli hyötyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihanaa päästä teille kylään :) Kun sitten joskus kaukana tulevaisuudessa meillä on koti esittelykunnossa, niin vastakutsu käy varmasti :) Käynnistä oli ehdottomasti hyötyä. Mies nyt vielä taistelee tuota betonilattiaa vastaan, joten saa olla miten käy. Käydään vielä Majalla kylässä ja jos ei senkään jälkeen lämpene, niin pitänee antaa periksi ja tyytyä siihen vinyylilankkuun. Sitten kyllä pidän huolen, että saan betonia tasoihin ja pinnoitteena joihinkin seiniin ;)

   Poista
 3. Teillä on kyllä todella samoja ajatuksia kuin meilläkin projektin alussa! Tuo erillinen saunarakennus on minusta aivan ihana ajatus, mutta meillä juuri budjetin takia se jätettiin suosiolla pois ensimmäisestä vaiheesta. Putket ja sähköt vedettiin maatöiden yhteydessä takapihan puolelle. Rakennusoikeutta meille jäi vielä 100 neliötä, joten kunhan saamme hieman lisää rahaa kasaan, niin teemme takapihalle erillisen puusaunan ja vierastuvan. Ja paljun! ”Päätaloon” tulee siis sähkösauna. Hyvä lenkkisauna, joka lämpiää nopeasti. Pihasaunassa voi sitten nauttia viikonloppuisin pehmeistä puulöylyistä. Siis sitten joku päivä kun saamme piharakennuksen tehtyä // Kirsti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit Kirsti :) Itsekin pohdimme tuota jälkeenpäin rakentamista, mutta aika pian totesimme, että kalliotontille se ei ole kovin järkevää. Moni kallis osio pitäisi silti tehdä jo päätalon rakentamisvaiheessa (louhinta, putkivedot...) ja sitten olisi piha mullin mallin pitkän aikaa. Ja mistäköhän sitä rahaa ilmestyisi vastarakentaneille muutaman vuoden päästä :D päätettiin sitten, että se on kaikki tai ei mitään. Ja näin ei tarvitse rakentaa kahta saunaa (sisälle ja ulos) vaan riittää yksi, johon tosin ollaan kaavailtu kahta kiuasta. Voi tosin olla, että sisätyöt jäävät hieman odottelemaan ja teemme niitä sitten itse ilta- ja viikonloppupuhteina muuton jälkeen. Teillä toki on eri tilanne kun maaperä on niin suotuisa myöhemmin kaiveluun :)

   Poista
 4. Pihasaunaa täälläkin pohditaan :)
  Meille on tulossa perinteisen näköinen talo, en tiedä sopisiko tuommoinen L-muoto sitten. Pyöritetään budjettiarviota ja mietitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, uusi kommentoija :) Pihasaunat ovat selkeästi nouseva trendi ;) Ja musta hyvä niin. Joku rakentamisen ammattilainen sanoi, että onhan se hyvä siirtää edes osa kosteudesta pois päärakennuksesta. Ja itse ajattelen, että pihasaunasta saa sitä mökkifiilistä ;) Pyörittelyä ja pohtimista tässä rakennuttamisessa riittää… Tuntuu, että me pyöritään edelleenkin ympyrää...

   Poista
 5. Tehokasta touhua! Meillä myös rakentaminen meneillään. Olisi tarkoitus nuo palokatkotyöt saada myös teetettyä lähiaikoina. Onhan tässä urakkaa, mutta lopussa kiitos seisoo. Todella tyylikkäitä nuo kuvat kylpyhuoneesta.

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta