keskiviikko 3. joulukuuta 2014

ensimmäinen talotoimittajavierailu

Kävimme tiistaina juttelemassa toiveistamme Siklataloilla. Siklatalot löysin aikanaan Tule hyvä talo-blogista. Olin yllättynyt uuden talotoimittajan löytämisestä, kun sitä kaikkivoipaisesti luuli jo tietävänsä "kaikki". Sikla-talot ei ole osallistunut yhdellekään Asuntomessuille (ainakaan joilla minä olen ollut) ja siksi on varmaan suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi toimittaja.

No tilasin siis talokirjan heiltä ja totesin sen hyvin samankaltaiseksi kuin muidenkin muuttovalmiiden talojen toimittajien talokirjat. Aika peruskauraa siis. Mihin kuitenkin kiinnitin huomiota, sekä esitteissä, että Tule hyvä talo-blogissa, oli joustavuus materiaalivalinnoissa ts. se, että poikkeavista materiaalivalinnoista ei rokoteta isolla kädellä. He myös tekevät muuttovalmiita taloja valmiista arkkitehtipiirrustuksista ja se kiinnosti myös. Onpa heillä myös Täysvalmis-konsepti, jossa talon saa oikeasti valmiina yhdeltä toimittajalta avaimet käteen maatöitä ja nurmikon kylvöä myöten.

Emmepä olisi varmaan muuten aloittaneet talotoimittajavierailuja Siklataloilta, ellei heiltä olisi tullut soittoa aika pian talokirjan tilaamisen jälkeen. Oli erittäin mieluista, että talotoimittaja on proaktiivinen ja ei silti vaikuttanut liian tyrkyltä. Kerroin suoraan, että arkkitehdin suunnittelema talo houkuttelee ja että meillä ei vielä (tuolloin) ollut tonttia. Sain kuulla heidän tarjoomastaan ja myös siitä, että tarvittaessa heidän oma arkkitehtinsa suunnittelee talon ilman erillistä veloitusta. Kuvat toki saadaan käyttöön vain silloin jos talo heiltä tilataan. No, sovittiin, että palataan asiaan marraskuun lopulla kun tiedetään tontin tilanne. Ja niinpä sitten tehtiin ja tapaaminen sovittiin.

Kuva Siklatalot
Kävin viikonloppuna etukäteen heidän taloesittelyssään Espoossa ja sain jo hieman tuntumaa myyjiin ja talotoimittajaan. Espoon talo näytti hyvin tehdyltä ja mukava omistajapariskunta kertoi rakennusprojektin olleen erittäin helppo ja nopea. Itse rakentaminen oli kestänyt maatöiden jälkeen vain alle 6kk! Siklatalot tekevät kuulemma talot pitkästä tavarasta tontilla, mutta kasaavat elementit maassa ja nostavat ne sitten pystyyn. Mutta hieman talosta jäi sellainen "tusinafiilis" ja se mietityttää. Toki tiedän, että talosta tulee oman näköinen pääosin juuri pohjaratkaisulla ja sisustuksella, mutta valmistalossa pelottaa juuri se, että naapurilla on sama koti (ei siis kirjaimellisesti, mutta tietänette mitä tarkoitan).

Tiistaina siis mentiin ihan tunnustelumielessä juttelemaan toiveistamme ja heidän tarjonnastaan molempien pääkaupunkiseudun myyjien kesken. Tapaamisessa käytiin läpi meidän toiveitamme aika karkealla tasolla ja annoimme heille tämänkaltaiset toiveet:
 • 3mh (koot noin 10-12m2) mielellään talon päädyssä rauhassa meteliltä
 • TV-huone olohuoneen yhteyteen/viereen
 • yhdistetty keittiö (saarekkeella), ruokailutila ja olohuone (ainakin tämän pitää olla korkeaa tilaa ja isot mahdollisesti lattiaan asti ulottuvat ikkunat)
 • takka hissiluukulla keskeisellä sijainnilla (näkyy kolmeen suuntaan)
 • kodinhoitohuone, josta uloskäynti samalle sivulle kuin pääsisäänkäynti tai autokatokseen, kuraeteinen
 • iso vaatehuone kodinhoitohuoneen yhteyteen
 • iso eteinen
 • erillinen saunarakennus, jossa vilpola/vierashuone
 • päärakennukseen kylpyhuone, jossa vessa ja lisäksi pikkuvessa
 • autokatos kahdelle autolle varastolla
Yleisilmeeksi toivoimme modernia ja omalaatuista. Avaraa ja valoisaa.

Kivasti tuntuivat ymmärtävän toiveemme ja heti piirsivät muutamia ehdotuksia pohjaksi. Heti tajuttiin, että varmaan joudumme luopumaan ajatuksesta että makuuhuoneet olisivat "omassa siivessään" sillä L-mallinen talo maksaa aikalailla enemmän kuin suorakulmio. Pohdittiin myös, että pitäisikö kuraeteinen laittaa ison eteisen yhteyteen, jolloin kuraisilla vaatteilla ja jaloilla ei tultaisi tilaan jossa käsitellään puhtaita vaatteita. Pohdiskeltiin myös vaihtoehtoa josko sisälle taloon rakennettaisi pieni sähkösauna ja saunarakennus toteutettaisiin joskus myöhemmin budjettisyistä.

Mutta lupasivat siis nyt piirtää meille ehdotuksen pohjaksi ja tehdä sille alustavan hinta-arvion sisustusvalmiilla toimituksella. Sisustusvalmiina, sillä epäilen olevani niin nirso että haluan hankkia kaikki materiaalit ihan omia reittejäni. Kuulemma toimituslaajuutta voi kuitenkin muokata vielä myöhemmässä vaiheessakin, eli jos kesken projektin tajuaisin tyytyväni heidän materiaalitoimittajiensa valikoimiin niin saamme ne tilata.

Mutta summa summarum. Mies oli Siklataloista hyvin innostunut. Minä olen ehkä hieman varovaisempi innostumisasteessani. Ehkä siellä takaraivossa kummittelee se kivitalokortti, jonka haluaisin vielä tutkia. Niin ja se arkkitehtisuunnittelu. Mutta annan valmistalolle mahdollisuuden. Olisihan se helpompaa rakennuttamista. Ja hyvin todennäköisesti kukkaroystävällisempää. 

Onko teillä mielipiteitä ja kokemuksia muuttovalmiista talotoimituksista? Vai oletteko ehdottomasti sitä mieltä että on halvempaa/parempaa/kivempaa rakennuttaa talo vaikka itse palkatuilla timpureilla tai erillisurakoina?

6 kommenttia:

 1. Hei, me ollaan ekaa kertaa rakentamassa, joten aiempia kokemuksia ei ole. Meille tulee itse suunniteltu malli, jonka on piirtänyt puhtaaksi talomyyjämme. Meille tulee talo tehtaalta elementteinä ja sen kasaa palkkaamamme rakennusporukka, sisätöihin palkkaamme taas eri ryhmän. Mieheni ei halunnut ottaa talotoimittajan pystytystä, koska se oli aika hintava. Toisaalta avaimetkäteen talo olisi varmaan todella helppo ja vaivaton ratkaisu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Scilla kun löysit tänne :) Kävin nopsaan vilaisemassa sun blogeja ja pitää palata ajan kanssa takaisin :)

   Olisi ihanaa kun itsellä olisi ihan selkeä visio siitä miten tässä taloprojektissa haluaa edetä. Mutta kun vielä tässä vaiheessa vaihtoehtoja on miljoona! Ottaako avaimet käteen talo ts päästä halvalla mutta saada suht peruskauraa? Vai ottaa vain levyvalmiina jolloin saa itse etsiä kaikki sisustat ja kilpailuttaa ne? Vai ottaako vain elementit ja sitten ottaa teidän tapaan urakkatarjoukset ulko ja sisätöistä? Vai palkatakko verokortilla muutama timpuri rakentamaan taloa ja autella itse töiden sivussa? Niin ja nuo olivat nyt sitten vaan silloin jos löytyy suht itseään miellyttävä talo joltain talotoimittajalta… Tuohonhan voi sitten lisätä sen arkkitehtisuunnittelun jos haluaa personoidun talon. Niin ja jos edes tietäisi mistä materiaalista se talo olisi. Helpottaisi kovasti :D Mutta eiköhän tässä asiat hiljalleen selkeydy. Kiitos kun kävit kommentoimassa :)

   Poista
 2. Kyllä se omanlainen talo sitten ajan kanssa selkiytyy, ei kannata hätiköidä. Mä oon löytänyt tosi paljon hyviä vinkkejä blogimaailmasta ja Pinterestistä! Ensi talvena saadaan keskittyä materiaalivalintoihin sisäpuolella, ulkoapäin kun oikeastaan kaikki on jo lyöty lukkoon. Sitten keväällä alkaa rakentaminen, on välillä ihan perhosia vatsassa kun sitä ajattelee... :)))

  VastaaPoista
 3. Anna itsellesi ja perheellesi aikaa tutustua rauhassa eri vaihtoehtoihin. Paljon pohdittavaa ja kaikki noista ovat ISOJA päätöksiä pienelle ihmiselle, jolla on vielä rajallinen budjetti ja rajattomasti haaveita.. :)

  Meille oli alusta asti selvää, että jonkun talotoimittajan muokattu "perus"puutalo on meidän talo. Kivitaloon budjetti ei olisi venynyt, eikä välttämättä arkkitehdin piirtämään unelmaan. Toisaalta, tällä hetkellä koen, että olen saanut taloon kaiken sen, minkä olen halunnut. Talotoimittajia oli isompi kysymysmerkki ja eri talotoimittajien kirjoja selattiin kyllä vino pino. Kastelliin päädyimme oikeastaan sen vuoksi, että mittasuhteet olivat tutut aikaisemmasta talostamme joka oli myös Kastelli. Lisäksi tuossa aikaisemmassa talossa ei ollut mitään vikaa, vaan mielestämme se oli hyvä perustalo ja kun lähipiiristä löytyi vielä kokemusta Kastellin rakentamisesta niin valinta oli aikalailla itsestään selvä. Viitta vaille valmis-toimitukseen päädyimme juurikin siksi, että halusimme tehdä sisätiloista mahdollisimman pitkälle oma näköisen, emmekä halunneet rajoittaa valintoja ainoastaan talotoimittajan tarjoamiin vaihtoehtoihin.

  Tähän saakka olen ollut enemmän kuin tyytyväinen kaikkiin tehtyihin valintoihin alkaen talosta ja pohjapiirustuksesta aina toimitustapaan ja toteutukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Hertta, että olette olleet tyytyväisiä. Meillä (=minulla) ehkä on vielä ongelmana realiteettejen kohtaaminen. Ehkä minun suuruudenhullu puoleni ei ole vielä valmis luopumaan arkkitehdin luomasta kiviunelmasta ;) Ehkä sitten kun olen saanut vierekkäin hinta-arvion perus puutalosta ja siitä arkkitehtilinnasta… ;)

   Poista
 4. Me aikoinaan myös kovasti pähkäiltiin, tuleeko elementtitalo vai aivan perinteinen. Perinteiseen päädyttiin, mutta se oli kovan työn ja tuskan takana. Sisareni parhaillaan on aloittamassa rakennusurakkaa miehensä kanssa. Odottavatkin nyt elementtisaumausta.

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta