keskiviikko 14. joulukuuta 2016

esittelyssä: sauna

Edellinen kirjoitus esitteli saunasiipeämme, mutta se tärkein, eli sauna, jäi esittelemättä. Päätin, että tämä kirjoitus olkoon puhtaasti esittely, sillä enpä tiedä osaanko erityisiä "vinkkejä" saunan suhteen antaa. Niin tai näin, saunaa(kin) meillä suunniteltiin pitkään ja hartaasti eikä suunnittelu mennyt hukkaan, sillä on erittäin toimiva.

Saunan suunnittelu lähti liikkeelle ajatuksesta saunasta, jonne mahtuisi isompikin porukka saunomaan, jossa olisi sekä sähkö- että puukiuas ja paljon luonnonvaloa. Saunan kooksi piirtyi suunnittelussa 5,5m2 ja päätimme laittaa sinne ikkunan kohti metsää sekä paljon lasiseinää.

Saunaa suunnitellessamme haaveilin pitkään nykyaikaisesta ja modernista vaaleasta haavasta tehdystä saunasta. Aloitimmekin saunan materiaalivalinnan suuntaamalla Suomen Tervalepän varastolle. Nappasimme mukaan vaaleaa haapaa, tuttua ja turvallista tervaleppää sekä jokerina erittäin tummaksi lämpökäsiteltyä haapaa. Värejä raksalla pyöriteltyämme mies sai kakistettua ulos, että häntä vaalea sauna ei kyllä sytytä ollenkaan. Ajatuksena kun oli, että saunassa olisi sitä mökkisaunan tunnelmaa. Niin eihän siinä sitten mitään. Värisuunnitelmat uusiksi. Ja pakko sanoa, että yhtään ei harmita :)

Tärkeää saunan ilmeessä oli kulmikkuus (työmaalla oli koko rakennusajan vitsi, että emäntä ei tykkää pyöreistä muodoista :D ), listattomuus ja jonkinnäköinen saumaton jatkumo pesuhuoneesta saunaan. Lopulta sitten päädyttiin tilaamaan lasitehdas.com :ilta isot puolilasiseinät sekä niiden väliin täysikorkea lasiovi, siten, että ainoastaan kiukaiden takana on 120cm korkeat kiviseinät ja niiden päällä siis lasia kattoon saakka. Lasien kiinnityslistat upotettiin kattoon ja puoliseinien päältä laatoitukseen. Olisin halunnut, että sivuille ei olisi tullut minkään näköisiä listoja, mutta se ei jostain ihmeen teknisistä syistä onnistunut, eli sivuille laitettiin rosterin väriset listat. Toisaalta, nyt kun niitä katsoo, niin ei niihin kiinnitä huomiota.

Ja tässä se on. Kaikki paneelit ja laudemateriaalit on hankittu Suomen Tervalepältä. 120mm STS paneelia ja 28x120mm laudelautaa.


Kuva: Suomen Tervaleppä
Tästä kuvasta näkee, kuinka laatoitus jatkuu samanlaisena seinällä saunan puolelle.
Kuva: Suomen Tervaleppä
Kuva: Suomen Tervaleppä
Lasit Lasitehdas.com
Kuva: Suomen Tervaleppä





Jotain ilmettä piti suoriin lauteisiin saada, joten Tillin raksa -blogin inspiroimana plagioin meille samanmoisen kalanruoto-kuvion lauteiden risteämiskohtaan. Kiitos vaan ideasta <3


Tässä vielä tarkempaa kuvaa niistä lasitusten integroinnista (pahoittelen kännykkälaatua)



Ja tässä vielä ne kiukaat Harvialta, jotka inspiraatio-kirjoituksessani tarkemmin esittelin.

Kuten epäilin, niin tätä Harvian Cilindroa ei olla lämmitetty kuin kahdesti. Puusaunassa on sitä jotain, vaikka tästäkin hyvät löytyt irtoaa :)

Tästä kuvasta näkyy, että meillä tosiaan siis on LTO-piippu myös saunassa. Kuparinväriset putket paljastavat ja herättävät kyllä keskustelua saunavieraiden kesken.

Ei haittaa polttaa montaa pesällistä puuta, kun tietää, että energia otetaan talteen käyttöveteen. Harvian Legend 240 lämpiää kauan, mutta lämmittää yhtä pitkään.
Kiukaat ovat olleet erittäin toimivia. Sähkökiuasta ei ole tullut käytettyä sen jälkeen kun puukiuas sai käyttöluvan, mutta hyvät löylyt siitä sai. Mutta ei ole puukiukaan voittanutta <3 Monesti sammutetaan valot pesuhuoneesta ja saunasta ja nautitaan vaan tulen loimusta sekä rätinästä. No okei. Ja musiikista. Meillä nimittäin soi saunassa musiikki aina kun saunotaan. Se oli yksi suunnittelun lähtökohdista ja kuten edellisessäkin kodissa, niin ollaan tykätty hurjasti. Nyt Haloradion suunnittelema monihuoneaudiojärjestelmä vaan huolehtii siitä, että kaikissa huoneissa ei tarvitse soittaa samaa musiikkia samaan aikaan. Suosittelen! Niin mutta siihen puukiukaaseen vielä. Aika pitkään tuota kivimäärää saa lämmittää (lämmittämiseen menee noin 1,5h), mutta eipä ole ottanut päähän. Poltettava puumäärä on aikamoinen, mutta sen antaa itselleen anteeksi kun tietää energian menevän hyötykäyttöön kun Hormiproffan lämpöhormi kierrättää sen meidän käyttöveteen. Suosittelen myös tätä ratkaisua!

Niin valaistuksesta vielä, että emme tuoneet saunaan mitän muuta valoa kuin hyvin tylsät perinteiset saunavalot lauteiden alle molemmille sivuseinille. Tämä siksi, että halusin että valo siivilöityisi lauteiden läpi ja muu valaistus tulisi kiukaasta, ikkunasta ja tarvittaessa pesuhuoneesta. Nyt pääosin jätämme valot laittamatta päälle sekä saunaan, että pesuhuoneeseen ja pimeänä aikana ainut valo tulee kiukaasta sekä pukuhuoneesta maitolasioven kautta. Hyvä ratkaisu, että ei sijoitettu kuituvalaisimiin.

Mitä muuttaisin saunassamme? No en mitään! Tai no, yllätys on ollut kuinka paljon Sipoon kalkkipitoinen vesi sotkee saunan laseja varsinkin kun kiukaat ovat suoraan niiden edessä. Mutta enpä keksi miten olisimme voineet saunan erilailla toteuttaa. Eli no regrets! Tervetuloa saunomaan :)
TallennaTallennaTallennaTallenna

9 kommenttia:

  1. Hieno on sauna!

    Onko paneelit käsitelty millä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Paneeleita ei ole käsitelty millään. Ovat siis valmistajalla jo lämpökäsiteltyä haapaa. Erittäin tummaa sellaista.

      Poista
  2. Näin jälkijunassa pakko kommentoida että ihanan tunnelmallinen ja kaunis sauna <3 ja ole hyvä :)

    VastaaPoista
  3. Olen erittäin iloinen voidessani jakaa kokemukseni täällä, nimeni on Brenda ja olin onnellisesti naimisissa. Vasta kun aviomieheni sanoi pettävän häntä, niin meistä molemmista tuli nagging parit, hän ei voinut uskoa, eikä hän myöskään luottanut sanoihini, joten jätimme avioeron, myöhemmin erotimme ja lupasimme koskaan asettamatta. Yritin pitkään siirtyä eteenpäin, mutta en voinut pysyä ilman häntä, joten aloin pyrkiä palaamaan mieheni, sitten minut ohjautui Dr.IZOYAan. Upea mies, jonka tapasin, hän rakasti loitsun ja sai mieheni palaamaan 24 tunnin sisällä. Tämän vuoksi olen täällä jakamassa tohtori IZOYAn kontaktia, tavoittamassa häntä drizayaomosolution@gmail.com kautta. Hän on todella voimakas ja erikoistunut seuraaviin asioihin ...
    (1) Kaikenlaiset rakkausloitsut. (2) Lopeta avioero. (3) Lopeta rauha. (4) Tarvitaan henkistä apua.

    VastaaPoista
  4. Minkä kokoiset saunan lauteet on? :)

    VastaaPoista
  5. Hieno sauna, otamme mallia omaan pihasauna projektiimme teidän saunasta :)

    VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta