torstai 29. syyskuuta 2016

Vinkki! Arkieteinen

Edellisessä kirjoituksessani julistin juhlallisesti, että aloitan Vinkki! -kirjoitus-sarjan, jossa esittelen talomme toimivia ja ei niin toimivia ratkaisuja. Tarkoitus on välillä esitellä kokonaisuuksia ja välillä ihan vain yksittäisiä pikkujuttuja, jotka joko toimivat (eli voin suositella muillekin) tai jotka ovat helvetistä (eli kehoitan pysymään niistä kaukana).

Näin sarjan ensimmäisessä kirjoituksessa haukkaan kuitenkin jo aika ison palan ja esittelen teille arkieteisemme. Ja teenpä tähän heti alkuun sellaisen paljastus-spoilerin, että kerron meidän arkieteisen olevan maailman paras ja toimivin ratkaisu ikinä!Mutta miksi? No minäpä kerron mitä siinä on niin mahtavaa:

1. Helppo saavutettavuus

Meidän arkieteisen ovi on se ovi, johon on logistisesti helpoin tulla ulkoa. Tämä on arkielämässä mahtava juttu, mutta toki kun vieraat haluaisi ohjata pääovelle, niin se on myös kirous. No, meille ja meidän arkeen tämä talo on suunniteltu, eli sijainti on sen kannalta mahtava. Ei tarvitse kiertää talon taakse tai sivulle. Arkieteiseen tulee se laiskinkin.


Arkieteisen ovi on tässä heti edessä. Pääovi jää kulman taakse oikealle.

Arkieteisen ovi iltavalaistuksessa.

2. Kuramatto

Luit oikein. Kuramatto, ei kurasyöppö. Meidän kuramattomme (Rovamatolta hankittu) vaan on upotettu valuun tehtyyn syvennykseen johon on sijoitettu ihan tuiki tavallinen viemäri. Nerokkainta tässä ratkaisussa on se, että matto peittää melkein 2 neliötä oven edestä ja sen vierestä. Taloa suunnitellessani pohdiskelin, että mihin kohtaan kurasyöppö pitäisi laittaa. Laittaako se oven eteen, jolloin sisään tullessa kurat oikeasti menevät sinne? Vai laittaako se oven viereen, jolloin sen päälle voi jättää märät kengät kuivumaan ilman, että ne tukkivat kulkutietä? Onneksi menin sitten tilaamaan muutaman tunnin sisustuskonsultoinnin Sisustus Soffan ihanalta Susannalta ja hän asiaa pähkiessäni ehdotti tätä kuramattoratkaisua. Matto on siis samalla tasolla kuin lattia ja siihen ei kompastele. Iso ala mahdollistaa sen, että lapset lähes aina onnistuvat riisumaan hiekkaiset kenkänsä maton päällä pois ja hiekanjyvät ropisevat iloisesti maton rakosiin. Siivouspäivänä sitten vaan nostan maton reunaa ja imuroin hiekat pois. Yksi kuramaton ylivoimainen plussa on sen hinta. Kun perus kurasyöppö maksaa jotain 400e + niin maton hinta oli muistaakseni jotain 150 euron luokkaa. Siihen toki päälle perusviemäri, mutta se ei montaa kymppiä maksa. Voisi siis sanoa, että isompi syöppö alle puoleen hintaan :) Jos jotain pitää harmitella, niin maton olisi voinut laittaa vieläkin isommalle alalle.


Tältä maton alla näyttää ennen imurointia. Viemäriin olen laittanut ihan tavallisen roskien kerääjän, että isoimmat kivet jäävät talteen.


3. Pesunurkka

Pesunurkka on heti oven vieressä ja sen on erotettu vieressä olevista kaapeista laatoitetulla 1,2m korkealla seinämällä. Pesunurkassa on seinällä pieni käsienpesuallas (jota kukaan ei kyllä käytä kuin hanskojen huuhteluun…) ja lattialla se äsken hehkuttamani kuramatto. Kuramaton alla oleva viemäri on sijoitettu pesunurkkaan, eli jos lapset tulevat rapaisina kuravaatteissa sisälle, niin ei kun nurkkaan seisomaan ja suihkutus. Ei tarvi roiskeita pelätä laatoitetussa ja vesieristetyssä nurkassa.4. Rättipatteri

Ja ei mikä tahansa rättipatteri, vaan orsimainen sellainen Fiskebäckiltä. Kiitän jälleen rakennusjumalia, että löysin tämän idean Zico's home -blogista. Olin jo katsellut niitä ihan perinteisiä Rej Designin tikapuupattereita, mutta kun näin tämän niin olin myyty. Kuinka kätevää, että sakarat saa erilleen kun lasten talvihanskat ovat märät tai kuravaatteita on kahdet! Älkää kertoko meidän energiasuunnittelijalle, mutta tämä rättipatteri on sähkökäyttöinen. Toisaalta se laitetaan päälle vain tarvittaessa ;)5. Tila

Avaruus. Se, että kun meitä tulee ovesta sisään neljä samaan aikaan, niin kehenkään ei tarvitse törmäillä. Arkkitehtimme oli vaikea ymmärtää, että halusimme huoneesta niin ison (noin 10m2), mutta olipa hyvä, että pidimme päämme. Lapsille on heti oven vieressä isot naulakot joihin voi mättää vaatteet ties minkäkokoisiin kasoihin, henkareihin ne eivät kuitenkaan päätyisi.6. Säilytystila

Arkieteisestä löytyy yhteensä 4,25 kaappimetriä. All from Ikea. Ja ensimmäistä kertaa olen sellaisessa tilanteessa, että minulla on tyhjiä kaappeja! Jos nyt jotain pitää inistä, niin ehkä olisin halunnut enemmän perinteisiä hyllyjä. Nyt nimittäin esimerkiksi kansioille ei oikein löydy hyvää paikkaa, ellei varastoon niitä vie.

Vetolaatikoihin uppoaa tuhoton määrä hanskoja ja pipoja7. Valoisuus

Tässäkin tilassa on Vectan stretch-sisäkatto ja kattomiehemme Juuson ehdotuksesta muutimme sen valokatoksi. Valo siis kuultaa stretchin läpi antaen mitä ihanimman valon. Jos aamulla ei muuten ole hereillä, niin valokatto viimeistään herättää ;)

8. Liukuovi

Arkieteisen saa suljettua seinän sisään liukuvalla liukuovella. Eli jos vieraita tulee ja arkieteisessä on kaaos, niin eikun ovi kiinni ja sotkut piiloon!

Liukuovi on arkisin pääosin auki ja siksi se on kiva saada piiloon seinän sisälle. Kaikki sisäovet tulivat meille Haapsalu Uksetehtaalta.


Tämäkään tila ei ole vielä valmis. Vielä puuttuu ikkunan edestä lipasto, jonka laatikoihin saisi kaikki ne pikkuromut, joille ei paikkaa tunnu löytyvän. Lipaston päälle saisi rojauttaa postit, avaimet ja kännykät. Nyt ne nimittäin helposti päätyvät keittiön saarekkeen päälle. Lipaston viereen pitäisi noiden Ikean Lack-kuutioiden sijaan saada oikea penkki, jonka alla olisi vetolaatikot lasten kengille. Mutta nämä kalustehankinnat odottavat inspiraatiota sekä budjetin tasoittumista. Niiden jälkeen tila on mielestäni täydellinen. Vinkkinä siis kaikille, että jos

31 kommenttia:

 1. Hauska sattuma, itse postasin juuri meidän kodinhoitohuone/arkieteisestä, ja sen säilytystilan puutoksesta :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D tää kirjoitus on odottanut julkaisua ja kuvien ottamista yli viikon :D Pitääpä käydä lukemassa sun postaus. Yhtä laiskasti olen seurannut blogeja kun olen kirjoittanut...

   Poista
 2. Varmaan jossain postauksessa oletkin kertonut, mutta mistä hankittekaan tuon liukuoven?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki sisäovet on Haapsalu Uksetehtaalta. Saa puolet halvemmalla liukuovet kuin Suomesta :)

   Poista
 3. Oi, onpas kiva kuulla, että ideasta on ollut teille hyötyä!
  Olen jäänyt seuraamaan blogiasi ja talonne vaikuttaa tosi kivalta. Sama kuramatto-ratkaisu tulee meidänkin taloon, kunhan nyt vaan pääsisimme alkuun... Blogista löytyy lisää, jos vielä jaksat raksajuttuja lukea ;)

  Ihanaa syksyä uuteen kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mahtava vinkki sulta, kiitos siitä! Muiden blogien lukeminen on jäänyt rikollisen vähälle. Kaikki tsemppi menee arjen pyörittämiseen. Tsemppiä teidän projektiin!

   Poista
 4. Tuo kuramatto on ihan loistava idea! Meillä jäi kaikki kurasyöpöt heti kättelyssä pois juuri pienen koon vuoksi. Kun tällainen ratkaisu olisi ollut pari vuotta sitten tiedossa niin olisi ehdottomasti toteutettu meille arkieteiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, normi kurasyöpöt on tosi pieniä ja ne jättiversiot hurjan kalliita. Ehkä Hertta sitten siihen kuuluisaan "seuraavaan taloon" ;)

   Poista
 5. Kadehdittavan paljon tilaa!!! Näyttää kyllä huippukäytännölliseltä.

  VastaaPoista
 6. Tuo kuramatto on kyllä loistoidea! Ja valokatto <3 Tosi onnistunut kokonaisuus!

  VastaaPoista
 7. Mahtavaa, kiitos!!!!!!!!!! :) En malta odottaa seuraavaa vinkkiä! Itse olen aina selannut rakennus ja sisustus-blogeja, mutta nyt on itselle tontti löytynyt ja oman pohjapiirrustuksen suunnittelu ja tämä sinun sivustosi on aivan taivaasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos kauniista sanoista! Seuraavat kirjoitukset ovat jo ideatasolla päässä. Pitää yrittää pian kirjoitella taas. Tsemppiä alkavaan projektiin! Itse keräsin blogeja lukiessa listausta johon tallensin kaikki hyvät vinkit ja ideat. Suosittelen!

   Poista
 8. Moikka! Mulla on vähän offtopic kysymys. Päädyin blogiisi kun etsiskelin kokemuksia Remola -keittiöistä. Ja näin, että valitsitte sen, mutta en nopealla selaamisella löytänyt mitään käyttökokemuksiasi siitä. Kuulisin mielelläni kokemuksiasi, oletko ollut tyytyväinen siihen? Oliko toimitus ajallaan, onko pinnat hyvässä kunnossa edelleen muutaman kk asumisen jälkeen jne?

  Kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Keittiökirjoitus on jäänyt odottamaan, mutta sen voisikin kirjoitella pian. Remolan toimitukseen ja laatuun olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Yksi harvoista jutuista jonka kanssa ei tullut ongelmia. Suosittelen!

   Poista
 9. Teilläpä on tehty paljon onnistuneita ratkaisuja! Stretch-kattoidean bongasimme blogistasi ja olemme ihan super tyytyväisiä siihen (kiiltävänä :) ).

  Olisinpa lukenut blogiasi tarkemmin rakennusvaiheessa - tuo kuramatto vaikuttaa todella fiksulta vaihtoehdolta. Saatte nauttia mahtavasta khh-ratkaisuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina ja ihanaa, että olette olleet yhtä tyytyväisiä Vectan stretch-sisäkattoon kuin mekin :)

   Voi, olisi pitänyt nostaa kuramattoa esiin aiemmin ja selkeämmin. No, nyt sentään tulevat rakentajat voivat hyötyä tästä ideasta :) Ja ehkä tekin sitten siinä "seuraavassa talossa" ;)

   Poista
 10. Kiitos kuramatto vinkistä, se tulee meillekkin. Kurasyöppö on epäkäytännöllisen pieni, ja maksaa ihan liikaa suhteutettuna kokoonsa...
  Ihan mielenkiinnosta mikä tuon kumimaton "malli" on? Ja onko se minkälainen paljaan jalan alla? Jos tuon läpi pitäisi kulkea saunasta ulos viilentymään... :) Kiitos, jo etukäteen. Odotan jo sitä hetkeä että pääsen hehkuttaa omaan blogiini joskus tätä ratkaisua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HIenoa, että vinkistä oli hyötyä! Lämmittää mieltä :)

   Meidän maton malli on Rovamaton Modula Prima ja väri vaaleanharmaa 987. Ei ole maailman ihanin jalan alla, mutta olen pahemmillakin seissyt. Tällä kuitenkin riisutaan kengät joka päivä ja ei siitä päältä kiire pois ole.

   Poista
 11. Meillä ratkaistiin edellisessä talossa vieraiden tulo arkieteisen kautta (joka oli luonnollisin kulkureitti) sillä, että valitsimme molempien ovien ovikelloon eri soittoääni, näin tiesimme kummalle ovelle mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin olisi ehkä pitänyt laittaa ovikello myös arkieteisen ovelle. Toivottiin, että kukaan ei sitä käyttäisi, mutta kyllä se silti pn vieraidenkin käytössä varsinkin kura-aikana ja lapsiperheille.

   Poista
 12. Eksyin blogiin sattumalta, kun raksa blogeja selailin. Sain kyllä kivoja vinkkejä. Tosi mahtava tämä teidän kuraeteinen ja tuo kuramatto juttu. Mistä olette sen hankkineet? Tuo onkin hyvä keksintö seinään mihin ripustaa vaatteita kuivumaan jne. Toimiiko se ihan katkasijalla jostain päälle ja pois? Kestääkö laittaa kuivumaan vaikka jotain pyyhkeitä tai aikuisten takkeja? Lämpeneekö nopeasti, että pitääkö kauan pitää päällä yleensä? Tuollainen olisi kätevä joten täytyy pistää mietintään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit vinkkejä :) kuramatto on tilattu Rovamatolta. Rättipatteri toimii loistavasti. Ja tosiaan laitetaan katkaisijalla päälle js pois. Lämpenee todella nopeasti. Ja päällä pidetään sen aikaa kuin tarvis. Hyvin kestää painaviakin vaatteita. Suosittelen lämpimästi :)

   Poista
 13. Hei. Miten kuramaton alle toteutettava valun syvennys teillä hoidettiin? Tehtiinkö sitä varten muotti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Ei tehty. Annettiin vaan valumiehille mitat ja syvyys. He sitten liipatessa tekivät valuun syvennyksen.

   Poista
 14. Onpa mahtavaa nähdä tämä kuramattototeutus blogissasi! Itse bongasin idean jostain sisustuslehdestä reilu vuosi sitten, ja ihastuin kyllä ikihyviksi! Meille on tulossa aika samantapainen kuraeteinen, pienempi vain. Muutenkin näyttää, että teillä on paljon sellaista, mitä meidänkin taloon haaveilen. Täytyykin lukea kaikki postaukset tarkasti läpi. :)

  30vuodenunelma.blogspot.fi

  VastaaPoista
 15. Olipa mielenkiintoista löytää blogisi. Paljon hyödyllisiä vinkkejä. Itse jo viimeistellään projektia, mutta joihinkin pieniin juttuihin ehtii vielä vaikuttaa. Mielenkiintoista tuo, kuinka arkkitehti tms ei suosittele joitain ratkaisuja, vaikkei talo tule hänen tarpeisiinsa. Itselle käynyt samoin mutta onneksi pidimme päämme :D onko talollanne instagram-tili? Meidän projektia voi seurata @lapsuudenkoti.

  VastaaPoista
 16. Onpa aivan loistoidea kuraeteiseen! Osaatko sanoa miten siinä on vesieristys tehty? Eli onkohan tuolla maton alla tavallinen vesieriste ja sen päällä laatoitus? Ja onko kaadot tehty valun jälkeen vain tasoitteella? Entä onko ollut käytössä pidemmän päälle hyvä?

  Pitääkin tutkia muitakin postauksiasi, ainakin tämä oli ihan nappilöytö, kiitos siis siitä!

  VastaaPoista
 17. Moikka, kiinnostaa kun kerrot että kuramatto on samalla tasolla kuin lattia. Onko se jotenkin upotettu?

  VastaaPoista
 18. Moikka, kiinnostaa kun kerrot että kuramatto on samalla tasolla kuin lattia. Onko se jotenkin upotettu?

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta