sunnuntai 30. elokuuta 2015

raksaviikko 2

Heti valun jälkeisenä maanantaina saimme taloomme lattian, eli ontelolaatat saapuivat. Ontelolaattojen toimitus sekä nosturi oli tilattu klo 12, eli koko aamun pojat ehtivät ensin mitata ontelolaattojen asennuspalat oikeille korkeuksille, sekä sitten vielä kasailla autokatoksen anturan päälle harkkorivejä. Pieni mittavirhe oli pojille sattunut tartuntaterästen laittamisessa ja ne piti yhdeltä (onneksi lyhyeltä) seinältä leikata poikki sekä porata sitten uudet paikat oikeisiin kohtiin. Nopeaa heillä tuntui tuollainen suora, melkein aukoton seinä nousevan.



Ontelolaattatoimitus saapui paikalle melkein tunnin etuajassa, mutta eipä se meitä haitannut.



Nosturin olin tilannut paikalle naapurissa olevalta isommalta työmaalta (ja säästinpä siinä muutaman sata euroa siirtokustannuksia) ja meinasi hiki tulla kun se teki hommia toisella työmaalla vielä varttia ennen meidän ajan alkua. Enpä muuten ollut tiennyt, että ontelolaattatoimituksiin on laskettu tunnin purkuaika per kuorma, jos menee sen yli niin ontelolaattafirma voi veloittaa myöhästymisestä. No varttia yli nosturi oli paikalla, reilun vartin päästä siitä oli saanut itsensä asennettua paikoilleen ja nosto pystyi alkamaan. Oikein mallikkaasti se sujui kolmen miehen + ontelokuskin voimin. Kiitos isille kun oli auttamassa.





Pienelle miehelle riittää vielä aika pienet viihdykkeet. Tässä sellaisena toimii vanha pahvimuki ja tukkoon menneet uretaanipistoolit on myös todettu hyviksi :)

Itse jouduin poistumaan paikalta ensimmäisten ontelolaattojen jälkeen ja sitten alkoikin tulemaan kotiin hermostuneita puheluita. Kun ensimmäinen kuorma oli viimeistä laattaa myöten nostettu, niin huomattiinkin että viimeinen pala ei mahdu paikoilleen millään. Kävi ilmi, että ontelolaattojen (tarkemmin sanoen ensimmäisen laatan ja viimeisen laatan) alaeristeet oli jätetty liian leveiksi, jolloin jo heti ensimmäisestä laatasta lähtien oltiin syöty viimeisen laatan tilaa. No eihän pojilla muu auttanut kuin nostattaa kaikki laatat uudestaan ja sahata lyhyiden sivujen harkkoreunoista EPS:ää pois niin, että ontelot mahtuivat paikoilleen. Hommaan meni noin kaksi tuntia ja se tarkoitti, että hermot olivat tiukoilla ja kuluja syntyi. Nosturin tuntihinta maksoi 124€… No, loppu hyvin ja kaikki hyvin. Kaikki ontelot saatiin asennettua ja nyt olen reklamoinut tilanteesta talotoimittajalle ja talotoimittaja Parmalle. Samaan reklamaatioon jouduin lisäämään 5 puuttuvaa läpivientiä. Harmitus. Toivotaan, että reklamaatio hoidetaan mallikkaasti.

Siinä se meidän lattia nyt on :)
Reklamaatiot eivät tällä viikolla loppuneet tuohon. Jouduin reklamoimaan viime viikon betonivalun laskusta, kun siinä hinta oli kalliimpi kuin tarjouksesta minulle jäi mieleen. No tarjousta tavatessani huomasin, että betonin kuutiohinnat oli esitetty alkuunsa ilman arvonlisäveroa ja vasta ihan loppupuolella tarjousta oli esimerkkilaskelma, jossa oli mainittu, että alv lisätään. Kyllä ketutti. Tuntui, että minua oli tarkoituksenomaisesti vedätetty ja kirjoittelinkin sitten viestiä betonitoimittajalle muistuttaen kuluttajien hintojen merkintätavasta. Olin jo valmistautunut taisteluun, mutta turhaan. Kalle Urholta soitettiin ja pahoiteltiin heidän virhettään. Asia saatiin sovittua ja sain alvin verran alennusta laskuun. Sain vielä selityksenkin virheelle, firma kun asioi niin paljon yritysasiakkaiden kanssa, niin kyseessä oli ihan inhimillinen erehdys kun hinnat oli esitetty ilman alv:ta. Tässä malliesimerkki siitä, miten reklamaatiot pitäisi hoitaa. Minulle jäi erinomainen fiilis asiasta. Harmi, että heidän hintansa alvillisena ovat aikalailla kalliimpia kuin kilpailevan firman, nyt nimittäin eurot ohjaavat meidän loppuasioinnin muualle.

Eurot ovat ohjanneet minua tällä viikolla muutenkin. Enpä ollut tajunnut, että ulkotäytöt oli syytä tehdä, ennen kuin talon seinät lähtevät nousemaan. No, järjellä ajateltuna tottakai, sillä onhan sillä kaivinkoneella hempompi hutkia soraa menemään jos ei ole varottava samalla seiniä. Ja lisäksi on helpompi liikkua talon ympärillä. Eikun soittoa kaivinkonekuskillemme ja tiedustelua milloin pääsisi hommiin. Onneksi hän on joustavaa sorttia ja töiden aloitus sovittiin jo torstaille. Sitä ennen piti kuitenkin hankkia tontille patolevyt sekä routa EPS:t. Patolevyt kuuluivat talotoimitukseen (ne piti vaan nyt sitten noutaa kun aikataulu oli niin tiukka), mutta enpä ollut tajunnut, että ulkopuoliset eristeet piti itse hankkia. No eihän se styrox nyt paljon voi maksaa? Höpöhöpö. Rakentamisessa kaikki maksaa ja paljon. Ensimmäiset nettihaut osoittivat 50mm styroxpaketin hinnaksi 51€/pkt! Älytöntä! Ja meillä tarve oli noin 28 paketille. No, ison rautakauppasoittelukierroksen jälkeen halvin hinta oli 43€/pkt, tietäen taas yli 1200€ budjetoimatonta kulua, niin ja rahdit siihen päälle tietty. Mutta sitten Raksakimppa Uusimaa -facebookryhmä osoitti taas voimansa ja kuin tilauksesta joku mainosti siellä tilanneensa vahingossa tuplastyroxit ja lupuvansa niistä 30€/pkt. Kävin kiinni kuin sika limppuun ja niin neljän tunnin edestakas ajelulla säästin 400€. Ihan pätevä tuntihinta minusta.

Ontelolaatat saatiin raudoitettua asennusta seuraavana päivänä. Isona apuna raudoituksissa oli Joni, joka on yksi blogin lukijoista ja halusi tulla tsekkaamaan miten FinnEPS-talo nousee. Kiitos Joni ja tervetuloa uudelleen ;) Sitten keskityttiinkin maskiharkkojen asennukseen. Sehän on helppoa ja nopeaa, jos sokkeli on suora, mutta meillä ei hurjasta nysväämisestä huolimatta oltu ilmeisesti saatu tarpeeksi suoraa. Se tarkoitti aikamoista lisätyötä ja paljon tunteja kun seinät halutaan saada nousemaan täysin suoraan. Virheet kun tuppaavat kasvamaan mitä korkeammalle päästään… Tässä jälleen muistutus tuleville EPS-harkkorakentajille: vaatikaa ne pohjatyöt just eikä melkein suoraan…
Mitäs muuta tällä viikolla on tapahtunut. Niin siis niitä ulkopuolisia täyttöjä varten ollaan kahtena iltana levitelty niitä routa EPS-levyjä. Opastajana ja apuna oli naapurin Riikka, jolle sain tartutettua uuden talokuumeen. Saas nähdä, päästäänkö auttamaan heitä sitten vuoden-parin päästä raksailussa ;) Kunhan eivät vaan alueelta poistu ;)

Terassien alapuoliset eristeet paikoillaan. Kuvassa myös melkein auringonlasku, aurinko paistaa meidän tontille aamusta ilta kahdeksaan.
Torstaina ja perjantaina Boxtröm teki ulkopuolisia täyttöjä ja sadevesijärjestelmän asennuksia talon osalta. Autokatos ei ole vielä täytöille valmis, sillä sille pitää vielä tehdä sokkelivalu ennen kun kestää soran paineen.

Autokatos odottamassa valua. Kaksi alinta kerrosta on sokkelia ja päällä odottaa seuraavaa valua jo kaksi kerrosta seinää. Varaston oven paikkakin jo näkyy!
Enää tämä pätkä on tekemättä ulkotäyttöjen osalta

Valmiit ulkotäytöt terassin ja takapihan kohdalla

Viikonloppuna siirreltiin seinäharkkoja pois tien sivusta, jotta kaivurikuski pääsee viimeistelemään meidän itkumuurin. On siinä hommaa siirrellä harkkoja, hauikset huusi hoosiannaa. Mutta olinpa jälleen tyytyväinen että rakennetaan styroxharkoista betoniharkkojen sijaan… Nautittiin ensimmäinen iltapalakin omalla tontilla. Ihanaa oli :)


Muuri muuten sai sen valituksen myötä uuden ilmeen ja pakko sanoa, että mielestäni on tosi hieno! Ennemminkin itkuporras kuin -muuri nykyään. Paljon parempi kuin alkuperäinen versio. Kiitos vain valittajalle :)





Muuta ei paljon voitu tehdä, sillä odotellaan tiistain seuraavaa valupäivää. Sitten alkaakin jo seinät nousemaan! Ja toivottavasti tahti on hieman nopeampaa kuin nyt :) Haave on saada syyskuun aikana talo vesikattovalmiiksi. Jää nähtäväksi onnistutaanko tässä haasteellisessa aikataulussa.

Näkymä takapihalle meidän ruokailuhuoneesta. Vielä hieman sotkuista, mutta toivottavasti näyttää erilaiselta vuoden päästä :) Nyt maisemaa koristaa siirtelyn jäljiltä harkkovuori.
Tällä viikolla olen myös saanut vihdoin tarjouksia putkimiehiltä, valittiin sähkömies tekemään nyt ainakin ensimmäisessä vaiheessa tonttikeskuksen asennus (ja se onkin jo melkein valmis), päätettiin tilata valaistussuunnittelu meidän sähkösuunnittelijalta, sain tarjouksen ilmanvaihtokoneesta sekä esilämmitys/viilennys paketista, ollaan väännetty rakennessuunnitelmia talotoimittajan kanssa (tai hän vääntää, mä vaikeutan prosessia) jajaja… Niin ja alkuvuodesta käynnissä ollut keittiöprojektikin alkaa olemaan loppusuoralla. Toivottavasti saan jo ensi viikolla kertoa teille millainen keittiö meille tulee, keneltä ja miksi. Joka päivälle siis riittää soitettavaa, viestitettävää, vertailtavaa ja maksettavaa. Kyllä tämä työstä käy, saa nähdä miten ihmeessä selviän tästä kaikesta, kun työt alkaa viikon päästä…

Ihanaa viikkoa kaikille lukijoille!

sunnuntai 23. elokuuta 2015

ensimmäinen raksaviikko

Haa, nyt minäkin saan vihdoin tehdä raportin ensimmäisen raksaviikon tuloksista. Raksaviikkojen tapahtumien listaaminenhan taitaa kuulua lähes jokaisen raksabloggarin tapoihin. Mitään ohjeistusta en kirjoittamisen sisällöstä tai tarkasta aloittamisajankohdasta en ole löytänyt, joten noudanpa nyt ihan omia sääntöjäni. Oma blogi, omat säännöt ;) Plagioida saa ken tahtoo ;) Eli meillä raksaviikot lasketaan alkaneeksi perustusvaiheesta, siitä mistä talo lähtee nousemaan. Maatyöt jäävät meidän laskuissa raksaamisen ulkopuolelle. Vaikka meillä siis anturan ja sokkelin latominen alkoi keskiviikkona, niin en jaksa laskea ensimmäistä raksaviikkoa ensi keskiviikkoon saakka, vaan katkaisen sen aina sunnuntaihin. Helpompi (ehkä) pysyä perässä laskemisessa.

Mutta siis asiaan.

Kauniina keskiviikkoaamuna huristelin raksapakulla vanhaa Porvoontietä kohti tonttia. Hymyilytti maisemia katsoessa ja maalaismaisema täydentyi kahdella pellolla ruokailevalla hirvellä. Pelottavia, mutta niin kauniita ilmestyksiä, varsinkin kun eivät ole tiellä. Vajaan vuoden päästä me saadaan asua täällä :) Äh, taas eksyin aiheesta. Mutta siis keskiviikkona aloitimme anturan sekä sokkelin kasaamisen.

Tästä sitä lähdettiin liikkeelle keskiviikkoaamuna.

Ensin vedimme linjalankaa kulmamerkkien väliin ja sitten valmiiksi anturaharkkoja lähelle oikeita paikkoja.

Hieman ennen kymmentä paikalle kurvasivat Lauri ja Santtu HEVI Kivitaloilta. Oltiin sovittu Laurin kanssa kauppoja tehdessä, että hän olisi paikalla aloituspäivänä muutaman tunnin, että päästään alkuun ja lisäksi sitten valupäivänä. No bonuksena saimme paikalle myös HEVIn uudehkon myyjän Santun ja eihän se "vierailu" vain muutamaan tuntiin jäänyt. Miehet uurastivat kanssamme raksalla melkein kuusi tuntia ja hyvä niin. Saatiin hommat hyvään vauhtiin ja HEVIn poistuessa paikalta oli antura (lähes) valmiina, kaksi seinäpätkää sokkelia liimattuna ja aika pitkälti harkkovarveja jo paikoilleen mallattuna. Kiitos kauheasti isosta avusta Lauri ja Santtu! Valitettavasti oltiin aloitettu sieltä selkeimmästä kohdasta taloa ja minulle ja miehelle jäi sitten ikävästi saunasiiven kohta, jossa oli eniten korkoeroja pohjatöissä sekä useita aukkoja (kulkuaukot tuulettuvaan alapohjaan). Yksin jäätyämme meinasi mennä pupu pöksyyn. Helppohan se on ammattilaisten apuna tehdä, mutta kun pitäisi itse tehdä kaikki päätökset niin homma hidastui ihan älyttömästi. Neljä tuntia hiottiin yhtä kulmaa ja itku meinasi tulla. Lopulta päästiin hommasta jujulle ja saatiin hieman jo valmistakin. Seuraavalle päivälle minulla oli tiedossa lastenhoitovuoro, joten alkoi hieman pelottaa aikataulussa pysyminen, valu kun oli tilattu jo perjantaille. Eikun soittoa yhdelle ystävälle, jolla onneksi on kokemusta FinnEPS-harkoista jo etukäteen, ja vieno toive, josko hänestä saisi apuja tuleville päiville.


Allekirjoittanutkin todistettavasti surraushommissa. Pienet kädet ja Byggmaxista ostamani automaattisurrari osoittautuivat hyödyllisiksi.



Tähän tilanteeseen jätettiin raksa keskiviikkona. Anturat kaikki tehty ja raudoitettu. Harkot oikealla liimattu (paitsi ylin kerros, joka vaan tuki tehtyä liimausta) ja raudoitettu. Takasivusta puolet liimattu ja raudoitettu.

Seuraavana päivänä apuja löytyi ja homma alkoi taas sujua. Hiottiin apumiehen kanssa harkkorivejä suoraksi välillä soraa anturan alta kaivaen ja välillä sitä sinne lisäten. Hidasta hommaa. Loppujen lopuksi pelkkiin pohjien suoristamiseen saatiin kulutettua aikaa kaikkiaan kuutisen tuntia. Kuulinkin Laurilta sitten, että jos oltaisi otettu urakoitsija runkovaiheeseen, niin sopimuksessa on vaade, että pohjassa ei saa olla kuin max 20mm heittoa ja anturan alla soran pitää olla pientä. No, oppikoon joku toinen tästä. Hiomisen jälkeen mun homma meni rautakauppa-ajeluksi kun ensin kävin ostamassa putkenpätkää alapohjan tuuletusaukkoja varten (ei muuten ollut moisista hajuakaan etukäteen), ontelolaattojen korokepaloja (eikä noista…) ja muuta sälää. Päästyäni takaisin raksalle sainkin sitten kääntyä kannoillani ja lähteä metsästämään maadoituskaapelia. Vastaava työnjohtaja osasi onneksi moisen tarpeesta varoittaa, valun jälkeen olisi ollut myöhäistä. Tuon keikan jälkeen jouduin poistumaan lastenhoitohommiin, mutta miehet painoivat duunia pitkälle iltaan. Ja valmista tuli valua varten. Harkot leikattuna, liimattuna ja raudoitettuna. Autokatoksen Formex-anturamuotit paikoillaan.

Tässä tilanne ennen valua. Betoniauton varjo pääsi mukaan kuvaan :)

Perjantaina olikin sitten vuorossa valu. Kilpailutin kolme betonifirmaa ja lopulta valitsin talotoimittajan suositteleman Kalle Urho Oy:n osittain hinnan, osittain fiksunoloisen hinnoittelumallin (esim pumppuautoa ei veloitettu erillisellä tuntihinnalla vaan kuljetukset ja pumppuauto olivat kaikki betonin hintaan laskettuna) sekä osittain EPS-harkkovaluasiantuntemuksen takia. Kahdeksalta aamulla valu aloitettiin autokatos-varaston Formex-anturamuotin valulla.



Se oli pikkujuttu ja nopeasti tehty.


Myös talon antura- ja sokkelivalui sujui pääosin helposti ja ilman kommelluksia. Betoni valutettiin harkkojen väliin ja harjateräksellä heiluteltiin sitten mahdollisiin ilmataskuihin/koloihin. Vibraahan ei EPS-harkoissa saa käyttää. Tämän takia betonin raekokokin on hienompaa, meillä 8 millistä.





Ainut kommellus sattui, kun saunasiiven yhden kulman anturaharkko poksahti rikki.


Kyseisessä kulmassa oli aika pieni jatkopala ja siten ilmeisesti ei jaksanut pitää betonin painetta. Ei siinä sitten muuta kun painettiin kulmaa takaisin paikoilleen, lapioitiin betonia pois ja laitettiin alkuunsa isoja kiviä tukemaan halkeamaa. Sitten vaan uretaania reunoihin. Jälkiviisaana olisi ehkä voinut laittaa isot kivet kulmien tueksi jo etukäteen, varsinkin noissa kohdissa joissa kulmapalat olivat pieniä. Vinkkinä tuleville FinnEPS-rakentajille. Valut olivat valmiina joskus yhden jälkeen. Aika paljon tuli betonikuormien odottelua, eli sen puoleen hyvä, ettei pumppuautosta veloitettu erikseen. Yhteensä pumppuauto oli paikalla reilu viisi tuntia.

Mitkä fiilikset siis ensimmäisen raksaviikon jälkeen? Erinomaiset. Kaikki meni tosi hyvin. Aikataulussa ollaan ja mitään mokia ei ole tullut. Mutta jos listaisin tämän viikon opetukset niin tässä ne ovat:

  • Jos alat itse urakoimaan EPS-harkkotaloa ilman mitään aiempaa rakennuskokemusta, niin hommaa paikalle yksi henkilö jolla sitä kokemusta on. Nopeuttaa tekemistä ja antaa varmuutta onnistumisesta.
  • Hommaa työmaasähkö ennen kuin alat rakentaa, 10mm harjateräksen poikkaiseminen on aika hankalaa ilman laikkaa ja sähköä jolla se laikka toimii. Jos sinulla ei ole sähköä, toivo, että naapurisi ovat ihania ja sitä sinulle lahjoittavat. Terkkuja Tiinalle ja Jusalle :)
  • Vaadi maatyöntekijää tekemään pohjat millintarkasti ja pyydä päällimmäiseksi kerroksesi pientä soraa. Säästät tunteja hiomisaikaa.
  • Muista, että vaikka ostaisit talo"paketin" niin aina toimituksesta puuttuu jotain. Nyt ihan ensialkuun yllärinä tulivat nuo läpivientien putket (sinne hujahti taas muutama satanen), maadoitusjohto (tänne reilu satanen) ja ontelolaattojen korokepalat.
  • Jos saat ammattilaisia rajatuksi ajaksi opastamaan sinua, aloita heidän kanssaan vaikeimmasta kohdasta. Tee valmistelevia töitä niin pitkälle kuin mahdollista, ettei niihin mene turhaa aikaa.
  • Jos pääset apupojaksi jollekin samantyyppiselle raksalle ennen oman rakennusprojektin alkamista, niin mene ihmeessä! On tosi hyvä päästä kokeilemaan hommia ihan oikeasti kuin vain lukea ohjeita. Väitän, että harva pahastuu apukäsistä. Tervetuloa vaan meille, jos EPS-harkkorakentaminen kiinnostaa ;)
Ja huomenna proggis jatkuu ontelolaattojen asennuksilla. Sitten meillä on jo lattia! Hurjaa!

Pakotettua vapaaviikonloppua betonin kuivumista odotellessa ollaan meillä vietetty sairastaen. Juniori sai syksyn ensimmäisen (ja toivottavasti viimeisen) keuhkoputkentulehdus-korvatulehdus-silmätulehdus combon. Näitä meillä oli turhan paljon viime talvena, joten todella toivon näiltä säästyttävän. Itseäkin hieman köhityttää, toivotaan että herra rakentaja säästyy terveenä.


lauantai 15. elokuuta 2015

laidallinen tyhmiä kysymyksiä

Talotoimittajamme HEVI kivitalojen yhteyshenkilö Lauri on ollut perheineen lomalla tämän viikon ja voi kuika paljon olen häntä kaivannut. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun olen ollut ahdistuksissani soittamassa hänelle jonkun epätoivoisen asian kanssa. Jo ennen meidän lomaamme (ja hänen lomaansa) pommitin häntä tuhannella ja yhdellä kysymyksellä. Tämän viikon hätätilanteita varten hän jätti onneksi minulle hänen myyjäkollegansa Santun yhteystiedot ja kyllähän minun piti piristää hänenkin viikkoaan konkareille varmasti huvittavilta vaikuttavilla kysymyksilläni. Viimeisimmässä meilissäni Santulle sanoin hänelle, että HEVI:n pitäisi ehdottomasti tehdä joku "EPS-talon rakennuksen FAQ for dummies" -opas jotta säästyisivät kaikenlaiselta häiriköinniltä. Santtu sitten sanoi, että ei tartte, kun mä varmaan kirjoitan ne tänne blogiin. Eli tässä nyt on teidänkin huvitukseksi muutama epätoivon hetkellä esitetty kysymys, ehkä teidän ei tarvitse olla näin pölhöjä, jos joskus samanmoiseen rojektiin ryhdytte.

Kauanko anturan ja sokkelin rakentamisessa oikein kestää? Milloin tilaan valun? Milloin ontelolaatat voi asentaa?

Meidän kohdallamme arvoitiin Laurin toimesta, että oltaisi perjantaina valukunnossa, kun aloitus on keskiviikkona. Santtu sanoi, että ei meillä kauaa nokka tuhise, että varmaan keskiviikkona on homma jo niin hyvällä mallilla, että torstaina voisi valaa. Toivotaan, että Santtu on oikeassa ;) Tosin valu on anyhow vasta perjantaina, jos jää aikaa niin askarrellaan autokatos-varaston Formex-anturamuotit valmiiksi paikoilleen ja valetaan ne samalla kerralla. Hommaa riittäisi varmasti myös pilarianturamuottien askartelussa.

Ontelot voi asentaa muutaman päivän kuivumisen jälkeen. Meillä ontelolaattatoimitus on tilattu heti viikon päähän maanantaille. IIK!

Jatkokommenttina vielä tähän, että ontelovalu tehdään kuulemma sitten, kun ontelolaatat on ensin raudoitettu (

Ovatko valusuojat tarpeellisia FinnEPS-harkkoja kasatessa? (Asennusoppaassa niitä markkinoidaan melko tarpeellisina)

Kuulemma ilmankin selviää, tärkeää on valun jälkeen huuhdella vedellä betoniroiskeet harkkojen päältä pois, tai jos valaja on taitava, niin roiskeita ei kuulemma edes synny. Tämä oli hyvä tieto, sillä meille ei ole moisia tilattu ja meinasi paniikki iskeä kun näin hyvällä ajalla aloin opiskelemaan tuota asennusopasta… Valusuojat ovat kuulemma tarpeellisemmat talvirakentamisessa.

Mitä tarvikkeita tarvitsee varata harkkojen kasauksen aloitusta varten?

Linjalankaa
Laser
Vesivaaka
Liimapistooleja (kiviliimat tulivat toimituksen mukana)
Käsisaha
Puukko
Surrikoukku
Surrilankaa
Pitkä mittanauha

Itse olen lisännyt tähän listaan omatoimisesti jo mm.

Lautaa (kakkosnelosta) esim erinäisten pilarianturamuottien tekoon ja mahdolliseen tukemiseen
Rakennustelineet (näitä tarvitaan sitten kun seinä alkaa oikeasti nousemaan)
Moottorisaha (tiedä sitten tarvitseeko, mutta ei siitä haittaa ole)
Akkuväännin (joku vinkkasi raksakimpassa, että kun tähän liittää 90 asteisen kuusiokoloavaimen, niin se korvaa surrikoukun)
Lapio (mahdollista pohjan korkoerojen tasoittelua varten sekä ontelolaattojen saumavalun tasoitusta varten. Eiköhän sitä rakennuksella muutenkin tarvita ;D )
Sorkkarauta (näin sen hyödylliseksi välineeksi eräässä ontelolaatan asennusvideossa)
Työhanskoja

Kunka paljon sitä surrilankaa oikein tarvitaan?

No kuulemma noin 5kg kela riittää, mutta kun kerran on aika halpaa kamaa (noin. 15€/5kg) niin parempi ostaa kaksi. Tätä kyselin, sillä pihinä naisena ajattelin ostaa joltain mahdollisesti ylijäänyttä lankaa. Mutta kun kerran on noin edukasta, niin ei varmaan maksa vaivaa alkaa sitä erityisesti jostain hakemaan, ellei naapurista löydy.

Miten harkkojen läpivienteihin pitäisi varautua?

Luin asennusoppaasta, että harkkojen läpiviennit pitäisi tehdä jo ennen valua. No d'oh, tottakai, mutta enhän mä ollut osannut tollastakaan ajatella. Paniikki iski, ja aloin pohtia että miten ne sellaiset hoidetaan. No Santtu sitten vahvisti epäilykseni, että jonkinnäköistä putkenpätkää siitä pitäisi läpi porata ja uretaanilla eristää. Koko riippuu läpivietävän hommelin paksuudesta. Äh, mikä ahdistus.

Lisäksi olen saanut Laurin (ja Santun) laskemaan meidän betonimenekkejä, eli taitavasti ulkoistin tämänkin matemaattisen toimenpiteen ;) Kuulemma ei kuulu normaaliin palveluun, joten jotain olen osannut oikein tehdä mielistelyssä :D

Mutta tällaista tällä kertaa. Nyt siellä on ruudun takana varmaan monta konkaria kädet silmien edessä, että mitäköhän tuostakin rakennusprojektista tulee kun aloittelijat rupevat räiskimään. No voin kertoa, että välillä itselläkin meinaa epätoivo iskeä. Sinänsä pakko antaa sellainen palaute HEVI kivitaloille, että voisivat hieman plagioida Passiivikivitalojen rakentamiskoulutus-konseptia. Toki siis tämä HEVI:n mahtava palvelu ihan paikanpäälle opastamaan tulemisessa on loistavaa, mutta tuolla etukäteiskoulutuksella saisi säästettyä muutaman unettoman yön pieneltä rakentajalta. Toki meitä meidänlaisia, jotka lähtevät lähes kokonaan ilman ammattilaisia talon runkoa kasaamaan, taitaa olla vain kourallinen.

Taidan täydennellä tätä tyhmien kysymysten listaa myöhemmin kun niitä taas (varmasti) eteen tulee :) Ja hei, nyt saa aloittelijaa opastaa oikein luvan kanssa, eli vinkkejä vaan kehiin, myös niitä tyhmiltä ja itsestäänselviltä kuulostavia :)

perjantai 14. elokuuta 2015

kohta se alkaa!

Huhheijaa kun on kiirettä pitänyt. Voin kertoa, että raksablogeista saattaa välittyä turhan optimistinen kuva rakentamisajan kiireistä. Tämä johtunee siitä, että kun on se kaikkein kiireellisin hetki, niin sitä blogia ei ehditä kirjoittamaan. Kyllähän minä osasin aavistaa, että se kiire jossain vaiheessa iskee päälle, mutta pakko sanoa, etten löydä sanoja kuvaamaan viime viikkojen härdelliä ja stressikerrointa. Ja toim.huom. me vietimme tuossa välissä viikon all inclusive loman Rodoksella... Kuluneiden viikkojen aikana olemme siis pääosin tehneet muuttoa 9v aikaisesta kodistamme motivaatiokämppään. Kuulostaa iisiltä, mutta voin kertoa, että ei ole sitä. Joko me olemme pahemman luokan hamstraajia, tai sitten nostan hattua kaikille kerrostaloasujille siitä, että saavat kaikki romunsa kämppiinsä mahtumaan. Minusta siis tuntui, että se muutto vain jatkui ja jatkui ja jatkui. Aina kun kuvittelin muuton olevan kohta valmis, sitä romua vain ilmestyi jostain. Ja eikä siinä kaikki. Lisäksi niille romuille piti löytää joku sijoituspaikka motivaatiokämpän 20m2 pienemmistä neliöistä.

No tuossa välissä saimme kuitenkin (osittain) unohtaa raksailun ja makoilimme neljän tähden täyshoidossa yli 30 asteen lämpötiloissa. Teki hyvää! Mutta valehtelisin jos sanoisin loman olleen pelkkää rentoutumista. Allekirjoittaneen stressikerroin alkoi palailla normitasoille, yöllisine ToDo-listojen kirjoitus-sessioineen, siinä loman puolivälissä. Asiaa ei yhtään helpottanut vastaavan työnjohtajan kanssa käyty keskustelu, jossa kävi ilmi, että joku ystävällinen naapuri oli tehnyt kunnalle valituksen itkumuuristamme. Valituksen perusteena, että muuri on "pelottava ja uhkaava" sekä ilmoittajan mielestä liian lähellä tietä. Tottakai oltiin sitten valitettu myös ajoliuskamme jyrkkyydestä sekä liuskan louhintareunan rosoisuudesta. Sensuroin tästä kohtaa mietteeni moisista vastalauseista. Kunta oli sitten käynyt katsomassa tilanteen, mutta todenneet, että pakko kyseiseen kohtaan on tukimuuri rakentaa ja että louhe on paras mahdollinen materiaali sen tekemiseen. Myöhemmin sitten tuli päätös, että muuria suositellaan muutettavan siten, että sitä madalletaan kaksi kerrosta ja siirretään ne kaksi kerrosta muurin sisäpuolelle luoden porrastus. Näin muuri ei ole niin korkean oloinen tielle päin (eikä niin pelottava, että pienen naapurin täytyy saada sydäri aina kun siitä ohi kävelee) ja lisäksi onnellisena lopputulemana säästymme aidan rakentamiselta muurin päälle kun putoamisriskiä suoraan muurin päältä tielle saakka ei ole. Muutokset on tänään toteutettu mahtavan kaivinkonekuskimme Jan-Erik Boxtrömin toimesta, mutta tulosta en ole vielä nähnyt. Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta kalliiksi tulee muuri. Laskeskelin tässä, että kaivinkonekuski taisi tehdä muurin parissa melkein kaksi työpäivää hommia ja kun tunnin hinta on 60€ + alv niin siitä voi jokainen laskea että paljonko tämä ystävällinen naapuri meille lisähintaa toi.

No, jotta ei oltaisi näin katkeran kuuloisia, niin kerrottakoon, että maatyövaihe on nyt siis ohi. Loppulaskua (ja sitä sydäriä) odotellessa siis. 

Tärytetty talonpohja. Kuva otettu paikasta johon saunamme tulee. Taustalla ruokahuoneemme sivuikkunan eteen jäävä ihana käppyrämänty :)

Sama pohja, eri kuvakulma. Tämä kuva otettu suunnilleen meidän makuuhuoneemme kohdilta. Kaivinkone autokatoksen pohjia tekemässä.

Tässä näkymä pihaan tultaessa. Täry suunnilleen keittiömme kohdilla.

Tässä pieni kanaali talolta autokatokselle. Tämä on nyt täytetty ja pohjat viimeistelty.
Tontille on myös ilmestynyt ensimmäiset tarviketoimitukset. Harkot saapuivat heti lomaltapaluumme seuraavana päivänä (hieman yllättäen). Eikun lapset hätähoitoon, raksakengät jalkaan ja kantamaan. Harkkoja tuli rekallinen + perävaunu ja talotoimittajamme oli ohjeistanut, että purkamiseen pitää olla paikalla kaksi miestä. No, minä en moisia usko ja ajattelin että kyllä yksi Essi yhden miehen korvaa. Onneksi paikalla oli kuitenkin yksi apumies extraa ja kolmeen pekkaan sitten purimme harkkolastin alle puolessatoista tunnissa. Harkkopaketit painoivat suunnilleen 3kg x 4 = 16kg (osa jonkin verran enemmän), eli kyllä tälläinen tyttökin niitä liikutteli. Epätasainen maasto, paahtava helle ja puutteelliset harkkojen sijoituspaikat aiheuttivat haasteita, mutta tyytyväinen olin lopputulokseen.

Tässä harkot purettuna peräkärryn osalta. Rekassa oli vielä anturaharkot, maskiharkkoja sekä kaikki autokatoksen kapeammat harkot. Napsin enemmän kuvia järkkkärillä, mutta sitä ei tullut mökille mukaan jossa tätä tekstiä vihdoin ehdin kirjoitella tarjouspyyntörumban ohella.

Nyt on tontille ilmestyneet lisäksi jo mm. raudoitusraudat. Lisäksi kunta kävi erittäin lyhyellä varoitusajalla merkkaamassa rakennusten kulmamerkit paikoilleen. Kiitos kunnalle taas jouhevasta toiminnasta! Tästä tuli jälleen pieni budjetoimaton kulu, sillä olimme laskeneet merkkauskäyntejä vain yhden. Louhinta aiheutti sen, että käyntejä piti ottaa kaksi.

Mutta hei, keskiviikkona siis aletaan oikea raksailu! Silloin aloitetaan anturan sekä sokkelin latominen. Viimeistään perjantaille pitäisi tilata betonivalu, jotta valu saa kuivua viikonlopun yli. Puolentoista viikon päästä maanantaina nimittäin tulee jo ontelolaatat. Huimaa sanon mä ja jatkan perustusvaiheen opiskelua... Jännitys ensikertaomatoimirakentajalle on kova ja aiheuttaa öisiä ahdistuskohtauksia, mutta silti uskon asioiden menevän hyvin. Wish us luck!