tiistai 20. lokakuuta 2015

raksamatkalla Tallinnassa

Pitihän meidänkin sinne lähteä. Lapsivapaalle, joka naamioitiin raksamatkaksi ;) No ei. Alusta alkaen on ollut ajatuksena lähteä katsastamaan Tallinnaan väliovia Haapsalu Uksetehtaalle. Miksi sinne saakka? No ensinnäkin en löytänyt Helsingin läheltä paikkaa, jossa olisin oikeasti saanut haastatella ammattilaista väliovien ominaisuuksista ja päässyt niitä ovia oikeasti hypistelemään. Messuilla on ammattilaisia ja monta toimittajaa samassa paikassa, mutta tuntui niillä aina olevan vaikeaa niitä ammattilaisia saada kiinni. Lisäksi messuilla on mukana juuri ne perusovet. Toiseksi halusin myös tutustua myös kaikkiin väliovien hienouksiin, jotta osaisin arvoida ovatko ne meille tarpeellisia. Perus rautakaupan väliovissa ei ole paljon vaihtoehtoja. Niin ja viimeiseksi olin kuullut Haapsalu Uksetehtaan väliovista hyvää kanssaraksabloggaajien teksteistä. Muun muassa Kahden Savun ja Onnitalon ovet tulevat kyseisestä firmasta.

Nyt kun äitini tuli Suomeen hetkeksi piipahtamaan, niin saimme mahdollisuuden ulkoistaa lapset ja pääsimme siis lähtemään reissuun. Hieman aikaisessa vaiheessa, mutta toisaalta väliovet on hyvä tietää jo ennen väliseinien tekoa, varsinkin jos toivoo listattomia tai vähintään huullettuja ovia ;)

No aamulaivalla Tallinnaan ja 15 minuutin huristelu kohteeseen. Vastassa oli muitakin Suomalaisia menestyksekkäästi palvellut Rein jonka kanssa oli helppo asioida Suomeksi (muun asioinnin firman kanssa olen käynyt englanniksi liukuoven ja isojen ikkunoittemme osalta).


Tarjouksen perustietojen kirjaamista


Erityisesti minua kiinnosti päästä näkemään livenä piilosaranalliset ovet, pohtia ovien äänieristävyyttä (tiivisteitä, sisämateriaalia…) sekä päästä kokeilemaan magneettilukkoja. Myös kynnyksettömien ovien alaosan kumitiiviste kiinnosti. Tarjouspyyntöä varten piti myös tietysti tietää minkälaiset vetimet oviin haluaisimme.

Lisäksi halusin päästä testaamaan miltä Uksetehtaan seinän sisään liukuvat liukuovet tuntuvat. Mielenkiinnolla odotan tietoa onko niiden hinnoissa iso ero Suomessa myytäviin verrattuna.

Kuvassa piilosaranallinen ovi.
Tässä magneettilukko lähikuvassa
Vertailun vuoksi kuva perinteisestä lukosta

Tällainenkin hienous löytyi. Invisido, jolla pystyy hoitamaan ilmanvaihdon oven yläosasta alaosan sijaan. Tämän avulla pystyy laittamaan oven tiiviiksi alhaalta (joko kynnyksellä tai kumitiivisteellä) ja ilma kulkee oven yläosasta. Lupailivat tälle parempaa äänieristävyyttä kuin silloin jos rako jätetään oven alaosaan.
Tarjousta pyydettiin meille nyt sitten piilosaranallisista, huulletuista laakaväliovista (joiden sisusta en nyt millään saa mieleeni, mutta ei ihan sitä perushöttöä kuitenkaan) silikonitiivisteillä. Magneettilukkoja kaavaillaan makuuhuoneiden oviin, mutta katsotaan nyt sitten paljon ne nostavat hintaa. Kynnyksiä en haluaisi, joten ilma kulkekoon ovien alta. Tuo Invisido nostaisi oven hintaa taas varmaan useilla kympeillä. Lisäksi tarjous pyydettiin kahdesta pocket-liukuovesta. Vetimiksi valittiin edullinen, mutta kaunis perusmalli (olikohan se sama kuin Kahdessa Savussa, eli Stockholm). Nyt sitten jännitetään minkämoinen tarjous sieltä ovista tulee. Toivottavasti ei tarvitse alkaa toiveista tinkimään.

Nyt minäkin näin liukuovemme livenä :) Tällä viikolla se jo saapuu :)

Kun kerran Viroon asti lähdettiin, niin ajattelimme katsastaa rautakauppavalikoimat ja joko ostaa tarvikkeita tai ainakin pistää hinnat tulevaa varten korvan taakse. Etukäteen olin huudellut vinkkejä ostoksiin Facebookin Raksakimppa -ryhmässä, lukenut mm Talo Rautio -blogin Mikan kokemuksia hinnoista ja lisäksi haastatellut Onnitalon Jenniä. Jenni olikin aikamoinen tietopankki ja sain vinkiksi pistää ostoslistalle esimerkiksi asennusliimaa. Vinkkasi halvoiksi myös laattalistat, laminaatit, Tuplexit ja tapetit. No kun ollaan vasta kohta aloittelemassa sisähommia, niin vaikeaa oli oikein mitään ostaa. Siksi isoin saldo oli hintatiedoista kuvien muodossa. Käsiin jäi loppujen lopuksi ainoastaan sitä asennusliimaa (hinta 4,90e/tuubi Tallinnan K-Raudassa, Starkin verkkokaupassa hinta huimat 19,30e!!!) ja lisäksi laatikollinen uretaania (taitaa olla jo neljäs tai viides laatikko jota meidän taloon isketään…) jonka purkkihinta oli noin euron halvempi kuin Rautian alehintojen jälkeen.

Pohjamaalit olisimme ostaneet mukaan, mutta Tikkurilan Siro oli kalliimpaa kuin suomessa. Tämä Eskaron maali oli hyvässä hinnassa, mutta ei uskallettu ainakaan vielä sitä ostaa. Jos jollain on kyseisestä merkistä kokemusta niin vinkatkaa! 

Vaaleanharmaa Kiillon saumalaasti alle 15e K-Raudassa. Taloon.comissa näköjään vastaava maksaa 27,90e. Eli kannattaa! Olettaisin saman hintaeron olevan silikooneissa, mutta niistä en kuvaa ottanut.

Tämä amme muistutti haaveilemaani Westerbergsin Deep R:ää. HInta 790e. Netraudan tarjouksessa Westerbergs tällä hetkellä 849e, mutta mielestäni olen nänyt sen niinkin halvalla kuin 799e. Eli ei kannata tätä roudata Virosta.

Näitä hidastimella varustettuja pöntönkansia kuvasin useampia eri rautakaupoissa. Hinnat olivat järjestäen max 100e, eli jos tämä sattuisi pönttöön sopimaan (näytti hyvin samanlaiselta kuin Idon ja Villeroy&Bochin vastaavat) niin säästäisihän siinä! (nyt Taloon.comilla tosin Idon ihanasta sevenistä tarjous menossa jossa pönttö ja kansi maksaa yhteensä 409e)

Tätä Rento saunakiulua ei kannata lahden takaa lähteä hakemaan, sillä sen saa samaan hintaan tai halvemmalla kotimaasta.

Näiden kotimaisista hinnoista en tiedä, sillä merkistä ei tietoa, mutta halpoja ulkovalaisimia olivat! Värivaihtoehtona tosin vain mustat, eli ei tule meille näitä.

Kuivabetonisäkit näyttivät halvemmilta joten näpsäisin kuvan. Taloon.comissa hinta 5,17e, mutta Rautiasta sain hinnaksi rakentajahinnoilla 3,99e. Eli ei kannata raahata kaukaa :)

En sitten tiedä onko tämä halpaa vai ei? 

Taas vessajuttuja :) Nämä painikkeet maksavat esim Gerberitillä ihan älyttömiä, mutta idon omat eivät ole kalliita. Jos joku siis miellyttää silmää niin ehkä voisi kannattaa ostaa? Itseäni vaan mietityttää nuo yhteensopivuudet. Sama ongelma niiden seinäwc-telineiden kanssa.

Tässä sitä Tuplexia. Hinta 16,5m2 31e. Katsoin niin Suomen Starkissa normihinta vajaa 43e, mutta nyt juuri tarjouksessa 35e rulla (jossa on tosin 1,5m2 vähemmän tavaraa kuin tässä). 

Aivan ihana hexacon laatta joka muistuttaa etäisesti Tulikiven ihanaa (mutta törkyhintaista) laattaa, jota oli mm yhdessä asuntomessukohteessa. Tämä neliöhinta näytti erittäin kohtuulliselta! Muttamutta, minun hexacon haaveideni edessä seisoo yksi mies :( Vinkkinä siis jollekulle onnekkaammalle ;)
Bauhofista bongasin nämä valaisimet, jotka muistuttivat minua eräistä herra Dixonin lampuista ;) Mistäköhän suunnittelija on inspiraation saanut :D
Jos jotain vielä tuolta vinkkaisi, niin postilaatikot olivat halvempia kuin listahinnat Suomessa (tingityistä hinnoista en osaa vielä sanoa) ja valikoima erilaista. Melkein nappasin yhden Brabantian postilaatikon jo mukaan, mutta sitten sen pieni koko alkoi mietityttämään.

Raksakauppojen lisäksi sain kiskottua miehen muutamaan sisustusliikkeeseen. En ehtinyt (lue: jaksanut) tekemään etukäteistutkimusta hyvistä liikkeistä, joten käytiin sitten vaan Uksetehtaan vieressä olleissa Vepsäläisessä ja muutamassa muussa liikkeessä joiden nimiä en muista.

Vepsäläinen. Kiusasin miestä Egg chairin vieressä ja kysyin arviota hinnasta. Meni vaan reilulla kahdella tonnilla pieleen ;)
Mutta onneksi muistin tämän Rotermannissa olevan Norr11 liikkeen. Pieni, mutta aivan ihana paikka! Mies ei tosin innostunut paikan hinnoista. Pyh. Ei ymmärrä hyvän arvoa.
Kiva reissu, hieman vapaa-aikaa (ilman lapsia) ja mukaan vielä edukkaasti nestemäisiä tarjoiluja niitä joskus järjestettäviä harjakaisia varten. Ehkä uudestaan sitten keväämmällä tarkemman ostoslistan kera :)

* Lisäys: Rautakaupat joissa kävimme olivat K-Rauta, Ehituse ABC ja Bauhof. K-Rauta ja Ehituse ABC tekivät parhaat vaikutukset, mutta Bauhofissakin voi käydä kääntymässä kun on ihan Ehitusen vieressä.

11 kommenttia:

 1. Tuollainen reissu olisi pitänyt kyllä meidänkin tehdä taannoin, mutta ei tullut tehtyä. Myöhäistä se nyt on :-D Kynnyksistä tuli mieleen, että mikä lattia teille on tulossa? Jos parketti, niin sehän tarvii liikuntasauman kuitenkin useimmiten juuri sinne oven kohdalle, eli jonkunlainen kynnys on melkein pakko laittaa. Paitsi tietysti jos on esim laattalattia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille on suurella todennäköisyydellä tulossa vinyylilankkulattia. Edelleen takaraivossa pyörii mahdollisuus jostain betonipinnoitteesta, mutta kai se on aika epätodennäköinen ratkaisu nyt sitten kuitenkin.

   Tuo kynnyksettömyys on haave, mutta timpuri jo hieman varoitteli, että "lankku"lattioita voi asentaa asennusohjeen mukaan max 9m kerrallaan ilman sitä liikkumissaumaa… Kuulemma voi kyllä asentaa, mutta varmuutta miten sitten toimii ei ole. Eli varmaan jotkut pienet listat pitää asentaa… :(

   Poista
 2. Jossain rakennusblogissa, en ole vielä löytänyt missä, oli maininta magneettilukoista ja harmiteltu niiden hankkimista. Mikäli muistan oli syynä kova ääni.
  Parkettiin saa liikuntasauman kohdalle nykyään todella siistin ja huomaamattoman listan, jos ei kynnystä halua laittaa. Progress Profiles Procover nimeltään, alle kolmen millin paksuinen lista, jonka saa erilaisilla puukuvioilla tai muilla pinnoilla. Vaihtoehtoja on useita, myös laatta/parkettisaumoille - aivan eri näköisiä kuin rautakaupan myymät Duuri- yms. listat. Lista on kaksiosainen, se lukitaan pohjaosaan kiinni, ei siis liimoja, laasteja tai ruuveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli Puuta & Kiveä -raksablogissa se kokemus magneettilukoista. Tuon lukeneena halusinkin testata sitä ääntä Uksetehtaan versioissa ja pakko sanoa, että ei niistä ääntä tullut. Iso ero tavalliseen lukkopesään ei ollut, mutta kuitenkin hiljaisempi oli. Mutta päätös noista tehdään kun nähdään se hinta…

   Tuollainen huomaamaton lista meille varmaan pitää laittaa, kiitos vinkistä! olisi ollut ihana kun lattia olisi jatkunut ehjänä makuuhuoneista käytävälle, mutta kai se on pikkujuttu toi matala lista. TV-huoneen ja olohuoneen väliin en halua listaa kuitenkaan laittaa, eli se yritetään handlata ilman.

   Poista
 3. Hyvä postaus, mullakin olisi tehnyt mieli lähteä käymään Tallinassa raksan aikana mutta Oulusta matkaa on sen verran ettei oikein olisi kannattanut. Hyvö tietää mitä sieltä kannattee hakea ja mikä maksaa saman verran! Meidän kodinkoneet tilattiin Virosta ja niissä säästettiin isot rahat.

  Huippua kun pääsitte- vaikkakin raksan merkeissä - kahdestaan reissuun. Mulla ollut nyt raksan jälkeen haaveissa päästä omalle/kahdenkesken lomalle mutta kun uutteen kotiin on ihan loputtoman paljon hankittavaa ja sisustettavaa niin aina vaan lepoloma siirtyy ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin matkan kannattavuus selviää vasta sitten kun tiedetään otetaanko sieltä ne väliovet ja paljonko siinä säästetään :D Mutta jos ottaa matkan myös virkistyksen kannalta niin sittenhän kaikki muu on vain extraa. Me matkustettiin pääosin pisteillä, yövyttiin halvalla alennuspaikassa ja syötiin alennuspisteillä. Budjettimatka siis :D Ja hyvää parisuhdeaikaa.

   Muistankin, että te tilasitte ne kodinkoneet virosta. Pitänee vielä tsekata hintaerot ennen tilauksen tekoa. Jokainen euro on kotiinpäin tässä budjettihelvetissä...

   Poista
 4. Ihan mielettömän hyvä idea! Tän postauksen perusteella on kyllä melkein pakko lähteä raksamatkalle Tallinaan! Tai reissu on ollut suunnitteilla muutenkin, niin miksi ei muuttaisi sitä raksareissuksi. Kiitos vinkistä! :)

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huono kommenttivastaaja täällä hei… Onko Tallinan reissu jo varattu ;) Meillä mies lähtee tulevalla viikolla jälleen hamstraamaan uretaania. Älytöntä miten paljon sitä uppoaa kivitaloon...

   Poista
 5. Täytyy kyllä itsekkin lähteä Tallinnaan ;)
  Oletko muuten käyttänyt rautanettiä? Itse olen tilannut sieltä jonkun verran tavaraa, Virolainenhan sekin on ja selkeästi halvempi.

  VastaaPoista
 6. Täytyy kyllä itsekkin lähteä Tallinnaan ;)
  Oletko muuten käyttänyt rautanettiä? Itse olen tilannut sieltä jonkun verran tavaraa, Virolainenhan sekin on ja selkeästi halvempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole rautanettia käyttänyt. Siis tarkoitatko ihan rautanet.fi? Mainostaa sivuillaan olevansa suomalainen? Muuta rautanettiä en löytänyt...

   Poista

On mukava kuulla sinusta