perjantai 29. toukokuuta 2015

ovesta asiaa

Tänään otin hoidettavaksi niin pienen suuren asian, kuin talon ovet. Ovi on aika merkittävä osa talon julkisivua, mutta toisaalta aika pieni asia johon ei osaa pistää sen ansaitsevaa aikaa. Toki olen pitkin projektia välillä miettinyt, että minkätyyppisistä ovista pidän ja messuiltakin on tullut hamstrattua oviesitteitä, mutta silti selkeää visiota ei ole syntynyt. Ja sama on tilanne edelleen.

Mutta asia pitää kuitenkin päättää, sillä kohtapuoliin pitäisi varmaan pistää ovilista kuntoon kun kirjoitellaan talotoimitussopimusta. Siksi otin täällä mökillä ollessani äitiäni kädestä kiinni, istutin iPadin ääreen ja pyysin hänen kommenttiansa talopakettiin kuuluvan Isoniemen ovivaihtoehdoista.

Pinterestiin olen kerännyt tämänmoisia inspiraatiokuvia.Visio oli aikaisemmin jostain massiivipuisesta umpiovesta jonka vierellä on kapea ja korkea ikkuna. No, Isoniemeltä ei ilmeisesti löydy massiivipuuovia ja en sitten tiedä olisinko siihen hurjasti rahaa valmis panostamaankaan. Ja haluanko massiivipuisen oven joka ei sitte olisikaan puun värinen? Siitä olen varma, että oven pitää olla saman värinen kuin sen vieressä olevan ikkunan karmin. Eli tumman harmaa ulkopuolelta. Näissä yllä olevisaa inspiraatiokuvissa harmaa umpiovi näyttää aika pliisulta… Mutta näyttääkö kun ovi on oikeasti tumman harmaa?

No sitten mietin tuota pystyikkunallista ovimallia. Meillä on sellainen nykyisessä kodissa ja minusta se on kiva. Mutta sitten tajusin, että meillä tulee oven eteen tulevalle kuistille vaakarimoitusta. Visuaalisesti siis minusta olisi kivempi jos ovessa toistuisi sama linja. Eli ovi, jossa on useampi vaakaikkuna-aukko (inspis-kuvissa ensimmäinen). Muttamutta… Tällainen vaakaikkunamalli on nykyään hyyyyvin suosittu. Asuinalueemme aiemmin valmistuneella osalla niitä taitaa olla joka toisella ja tiedän nyt meidän naapureihinkin niitä tulevan jo kahdelle. Onko siis tylsää jos kaikilla on "samanlainen" ovi?

Ja kun tätä asiaa aloin pohtia, niin päähän putkahti niinkin oleellinen asia kuin oven väri. No ulkoväri on siis selviö. Tumman harmaa on ainoa vaihtoehto, sillä ikkunanpokamme ovat ulkoa tummanharmaat. Mutta entä sisältä? Ikkunamme tulevat olemaan sisältä valkoiset. Pitäisikö ovenkin siis olla valkoinen? Mutta onko valkoinen ulko-ovi valkoinen vain uutena? Onko se kohta täynnä kengänjälkiä ja naarmuja? Mutta jos ikkunanpoka vieressä on valkoinen, niin voiko ovi olla jonkun muun värinen?

No sitten mieleen tuli ajatus mustasta ovesta. Yhdessä vaiheessa leikittelin ajatuksella josko ikkunanpokamme olisivat olleet sisältä joko tumman harmaat tai jopa mustat. Tähän asiaan minulla ei pokka riittänyt (vaikka olenkin ihaillut esimerkiksi näitä Puronmutka-blogin ihania mustia ikkunoita), mutta olisiko hirveä rikos, jos meillä olisikin yksi ikkuna jonka pokat olisivat sisältä mustat? Ja tämä siis olisi tietysti se kapea ja korkea ikkuna suoraan siinä mustan ulko-oven vieressä. Ottaisiko se silmään kun/jos olohuoneen ikkunanpokat ja liuku-ovi olisi valkoinen? Ja tästä sitten tuli aasinsiltana ajatus, että mitäs jos ne olohuoneen ikkunanpokat olisivatkin sittenkin tummat? (muihin huoneisiin joissa on normikorkeat ikkunat, haluan ehdottomasti valkoiset pokat)

Eli enpä päässyt asian kanssa puusta pitkälle. Mutta sain minä päätöksiä tehtyä (ne pitää toki vielä esitellä työmatkalla olevalle miehelle…). Ulko-ovi asia on ehkä isoin kysymys, mutta onhan meillä ovia muitakin. Arki-eteisen ovi saa luvan olla samanlainen kuin pääovenkin, eli se päätös pitää vielä tehdä loppuun toiste, mutta tässä olisi ajatus muiksi oviksi:
Isoniemen Metsävaahtera (tämä tummanharmaana ulkoa ja valkoisena sisältä, ilman vaakaraitoja jos mahdollista, ehkä?) tulee saunasiiven puku/vierashuoneen oveksi.

Isoniemen Kullero tummanharmaana molemmin puolin tulee sekä varaston, että teknisen tilan oveksi.
Lopuksi vielä vahva ehdokas pääulko-oveksi ja arki-eteisen oveksi.

Isoniemen Pohjanlumme
Onko vinkkejä? Ajatuksia? Mielipiteitä? 

Sellainen vielä tuli mieleen, että näköjään minua viehättää myös painikkeemattomuus (onko toi sana?) ja sen sijaan tuollainen pitkä tanko vetimenä. Olisikohan sellainen kätevä vai vaan harmitus? Ja onkohan kallis ratkaisu?

Jatketaan harjoituksia, nyt kello on miljoona ja lapset heräävät taas kukonlaulun aikaan ;)

12 kommenttia:

 1. Ovella on kyllä tosiaan iso vaikutus talon ilmeeseen! Meillä on nykyisessä keltaisessa talossa kirkkaan punainen ovi pienillä ikkunoilla keskellä, ja sitä on moni ihastellut. Se oli aikanaan minulla selkeänä visiona päässä. Uuteen taloon tulikin ihan toisenlainen koska koko talo on ihan toisenlainen. Siellä kaikki ikkunat ja ovet on mustia ulkopuolelta ja sisältä valkoisia. Ovet on kaikki kokonaan lasia, siis pääovi, arkieteisen ovi, kolme parvekkeen ovea ja terassille vievä liukuovi. Halusin hyödyntää ovien kohdatkin taloa valostuttamaan, eli ne on kuin osa ikkunoita. Tässä oli toki myös arkkitehdillä näkemys, hänen suunnittelemissa taloissa on usein noin, ja siitä me tykättiin jo valmiiksi eli toivottiin samaa meillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kokolasista pääulko-ovea en olekaan tainnut nähdä! Oliko sulla blogissa kuvia?

   Itsekin pyörittelin mielessä hetken jotain räväkkää oven väriä, mutta olen aivan liian tylsä moiseen ;)

   Meillä ei arkkitehti ottanut noihin paljon kantaa. Ehkä olisi odottanut vielä vähän vahvempaakin visiota sieltä suunnalta.

   Poista
  2. On siellä ovet-tunnisteen alla :-)

   Poista
  3. No niinpäs olikin :) Hienot ovat! Aloin pohtia, että pitäisikö meidän arki-eteisen oven olla tuollainen, mutta tosin sellaisella matta-lasilla. Miestä pelottaa, että onko murtoturvallinen? Mutta kai se on, eipä niitä varmaan muuten saisi moiseen tarkoitukseen myydä?

   Poista
 2. Meillä tuli kaikkiin tiloihin sisäpuolelle mustat ikkunakarmit, ulospäin karmit ovat tummanharmaat RR23. Ulko-oven värin kanssa kävin tahtojen taiston, ja lopulta siitä tuli sekä sisä- että ulkopuolelta RR23. En halunnut että väri vaihtuu ovessa, ja musta ovi olisi ulospäin voinut näyttää oudolta, kun kaikki muut tummat osat ulkona ovat RR23. Lisäksi tumma harmaa antaa aika paljon enemmän anteeksi kuin musta - vaikka rokkimiehet sanovat reteästi että mustassa ei kura näy, niin kyllä näkyy! Musta auto, moottoripyörä, katto, ovi - kyllä se on paljon armottomampi näyttämään pienimmätkin kolhut, pölyt ja tahrat kuin harmaa.

  Pääoven mallin valinta oli nopea päätös, ja meille tuli Kaskipuun Pallas Thermo http://www.kaskipuu.fi/fi/ovet/design/pallas/. Tällä hetkellä ovi viihtyy vielä tiukasti muovitettuna ja varjeltuna autotallin keskilattialla... Muut ulko-ovet ovat jotain Domuksen perusovia, tummanharmaita nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta taitaa olla tosiaan myöskin suht herkkä, mutta en silti usko että on niin herkkä kuin valkoinen ;) Mä tykkään mustista karmeista, mutta en missään nimessä haluaisi niitä meidän normi-ikkunoihin. Korkeissa ne on minusta mahtavan näköiset, tekevät maisemasta hyvin taulumaisen.

   Kivan näköinen tuo Pallas, tuollainen neliöaukkomainen voisi olla myös yksi vaihtoehto.

   Poista
  2. Vielä Jennille, että olikos teillä blogissa kuvia niistä teidän ikkunoista sisältä? Uskaltaiskohan sitä itsekin...

   Poista
 3. Meille tulee pääoveksi ja khh oveksi kaskipuun ounas, joka on vastaava kuin pohjanlumme. Vaikka sitä onkin joka toisella, niin me tykätään ja sehän se on pääasia :) Toinen vaihtoehto meillä oli tuo kaskipuun pallas, mitä Jenni mainitsikin. Eipä mulla kyllä ole muuta vinkkiä, kuin että valitkaa se mikä miellyttää eniten silmää on sitten joka toisella tai ei ole ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että omaa silmää miellyttävä pitää valita, oli se yleinen tai ei :)

   Poista
 4. Juuri postasin omat valintamme blogiini. Painikkeettomuus on käsitteenä mulle outo mutta se kuulostaa kalliilta vaihtoehdolta :D Itse menen aina raha edellä näissä, mutta tottakai kaikki valitsevat juuri sitä mitä tuntuu oikealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko painikkeettomuus oikea termi, mutta tarkoitan siis tuollaista pitkää, melkein oven korkuista vedintä ja sen lisäksi vain lukkopesää. Meillä ei nykyisessäkään ovessa ole tuollaista painiketta ulkopuolella ja en näe sille mitään tarvetta jos joku vedin ovessa on. Mutta en toki ole tuollaisesta hurjia valmis maksamaan ja muistelisin Hemma hos Oja-blogista lukeneeni että maksaa hunajaa.

   Poista
 5. Meillä myös tuota ulko-ovea pohditaan. Voi olla, että meille tulee lopulta palo-ovet harmaana, ainakin varastoon. Kukaan ei maininnutkaan aiemmin rakennuksen alkuvaiheessa, miten vaikea tämä päätös lopulta on! Hienoja nuo ovet jotka listasit postaukseen. https://www.vasmet.fi/tuotteet/teraspalo-ovet

  VastaaPoista

On mukava kuulla sinusta