tiistai 28. huhtikuuta 2015

hevii settii


Talotoimittajaksemme valikoitui lopulta HEVI kivitalot ja sitä kautta talo rakennetaan FinnEPS -harkoista.

HEVI kivitalot tuli jotenkin takavasemmalta, sillä ennen maaliskuuta en ollut ikinä edes kuullut kyseisestä firmasta. Satuin isäni luona vieraillessani selailemaan hänen rakennusmessuiltaan keräämäänsä esitepinoa ja sieltä löysin HEVI:n esitteen sekä mainoslehdykän, jossa mainostettiin mm. heidän Vantaan asuntomessualueelle tulevaa Panthera Tigris -taloa. Samassa lehdykässä kerrottiin, että keskikokoisen omakotitalon seinäharkot maksaisivat noin 15 000€ ja siinäpäs oli täky budjettirakentajalle ;) Marssin kotiin ja ilmoitin miehelle, että kyllä me nyt sitten koitenkin nostetaan se passiiviharkkotalohaave pöydälle ja katsotaan se kortti ennen kuin lähdetään puutaloja kilpailuttamaan.

Tarjouspyynnöt lähtivät kuvien valmistuttua siis HEVI kivitaloille, jo pitkään mielessä olleelle Passiivikivitalot.fi:lle ja lisäksi Lyoness ostoyhteisön kautta löytämällemme Passiiviharkko.fi:lle. Lisäksi pyörittelimme sivussa ajatusta Siporexharkkotalosta (saatuani niistä vahvan laatu ja hintasuosituksen yhdeltä kanssarakentajalta sekä vastaavalta mestariltamme) ja niistä tarjouspyynnöt lähtivät Rock kivitaloille sekä Aerocin Viron tehtaalle.

No, Siporextalovaihtoehto putosi pois siinä vaiheessa, kun tajusin harkkojen olevan suunnilleen samoissa hinnoissa, mutta että talon urakointi tulisi aikalailla kalliimmaksi. Lisäksi hintaan olisi pitänyt laskea enemmän nosturikustannuksia. Seuraavaksi porukasta putosi pois Passiiviharkko.fi, sillä heiltä myyntityö oli vähiten aktiivista (=en saanut mitään kosketusta heidän harkkomateriaaliinsa), tarjouksien saamisessa kesti eniten aikaa ja niiden sisältö oli vähiten tarjouspyynnön mukainen.

HEVI kivitaloista minulle jäi heti hyvä fiilis, kun firman TJ Lauri Pöyhönen soitteli minulle noin viikko tarjouspyynnön lähettämisen jälkeen ja pahoitteli hurjasti, ettei ollut ehtinyt tarjousta meille vielä laittaa. Tarjous saapuikin heti puhelua seuraavana päivänä ja kaiken lisäksi se oli silti ihan ensimmäinen joka meille saapui. Passiivikivitalot.fi oli meillä kuitenkin alussa se "ykkösvaihtoehto", pääosin johtuen siitä, että olimme saaneet heihin kosketusta useilla messuilla, taloesittelyssä sekä muutamassa passiivikivitalon rakentamista käsittelevästä blogista. Passiivikivitalojen Kimmo Raittila sai myös ensimmäisenä myytyä meille ajatuksen talon rungon urakoimisesta itse (apuvoimien kera toki) ja siten aikamoisista säästöistä. Tämä fakta oli sitten lopulta se, miksi esim Siporextalo ei enää sopinut budjettiimme.

Tarjoukset siis saatiin molemmilta toimittajilta ja ne olivat sisällöltään aika erilaiset.

HEVI:n tarjous oli hyvin selkeä siltä osin, että mitä tarjoukseen sisältyy ja mitä ei. Pääosin tuli fiilis, että tarjoukseen ei ole mitään "koiraa haudattuna" ts tällainen pieni ensikertarakentaja ei mene halpaan siinä mitä tarjouksen päälle pitää laskea. Tarjous tuli myös sähköpostilla, joka on nykyään aika harvinaista. Suurin osa talotoimittajista haluaa käydä tarjouksensa läpi kasvotusten. Tämä asia oli hyvä, mutta tavallaan myös huono. Kun emme alussa käyneet tarjousta kasvotusten läpi, niin en osannut huomioida monia plussia ja vertasin tuotetta suoraan kilpailijaan. Se tavallaan kasvatti HEVI:n altavastaaja roolia.

Passiivikivitalojen tarjous taasen saatiin ainoastaan paperiversiona ja kävimme sitä Kimmon kanssa läpi Kevätmessuilla kahvilla istuen. Hyvin selkeä tarjous myöskin, tosin en osannut siitä ensikädeltä poimia asioita jotka siitä puuttuivat ja en osannut arvottaa siihen extrana kuuluvia asioita (mm. ilmanvaihtokone, sähkösuunnitelma jne).

Tarjoukset siis syötin exceliin, jotta saisin jotain käsitystä toimituseroista. Siinä sitten pyydettiin puolin ja toisin vielä tarkennusta tarjouksiin jo ihan siihen pisteeseen saakka, että halusin molemmilta pelkästään puhtaat harkkotarjoukset, jotta pääsisin kiinni miten arvottaa ne.

Passiivikivitalot olivat jo melkein vakuuttaneet meidät laadullaan ja brändillään, mutta sitten päätin vielä tsekata HEVI:n läpikotaisin ja pyysin Laurin esittelemään minulle heidän tarjoamaansa. Minulla kun on sellainen "ärsyttävä" tapa kääntää jokainen kivi ja olla luottamatta myyntilauseisiin ilman omaa selvitystyötä. Lauri osasikin kertoa juuri oikeat asiat ja aloin ymmärtämään, että vaikka tuotteissa onkin pieniä eroja (mm harkkojen kiinnitystapa) niin käytännössä puhutaan aikalailla samalla periaatteella toimivasta konseptista ja että se pistää firmat aika pitkälti samalle viivalle.

HEVI:n käynnin jälkeen aloimme sitten katsomaan kustannuspolitiikkaa ja kun ero oli aika voimakkaasti HEVI:n puoleen kääntyvä, luulimme asian olevan sillä selvä. No, siitähän puhkesi aikamoinen hintavääntö ja tarjoukset otettiin aika tarkkaan syyniin. Pilkkuja siirreltiin, tuotteita lisättiin ja vähennettiin ja sitten kun vielä muutimme perustamistavan maanvaraisesta laatasta tuulettuvaksi alapohjaksi, niin kyllä myyjät saivat hommia eteemme tehdä. Kiitos molemmille kärsivällisyydestä! Erityisen paljon kiusasin HEVI kivitalojen Lauria ja sain häneltä paljon näkemystä ja vinkkejä.

Lopulta pitkän vääntämisen jälkeen saimme eilen tehtyä päätöksen ja päädyimme HEVI kivitaloihin. Ja mihin se päätös sitten perustui?

Ensinnäkin palveluasenteeseen. Vaikkemme Passiivikivitaloilta missään nimessä huonoa palvelua saaneet, niin ehkä pienempi vene vaan kääntyy nopeammin ja siten reaktionopeus oli ihan eri sfääreissä HEVI:llä.

Toiseksi puhtaaseen kotimaisuuteen ja jossain määrin pienempien firmojen "tukemiseen". HEVI kivitalot käyttää yhteistyökumppaneinaan pienempiä firmoja (esim ikkuna- ja ovitoimittajat) ja Lauri sai minut vakuuttumaan heidän laadustaan. Lisäksi Finn EPS-harkkojen materiaali ja itse harkot tehdään alusta loppuun Suomessa.

Kolmanneksi perustuksiin. Passiivikivitaloilla perustukset valetaan käyttäen passiivitriploja (harkkoja) valumuotteina ja harkot ladotaan sitten siihen valuperustuksen päälle. HEVI:llä taasen on erilliset antura- ja sokkeliharkot joka tarkoittaa sitä, että valu voidaan tehdä yhdellä kertaa ja erillisiä "irroitettavia" muotteja ei tarvita. Tämä kuulostaa houkuttelevalta omatoimirakentajalle sekä helppouden että nopeuden takia.

Neljänneksi harkkoihin. Vaikka Passiivikivitalojen harkoissa houkutteli niiden ponttirakenne, ts liimaa harkkojen välissä ei tarvita kuin aukkojen ylityksissä sekä kulmissa, niin vakuutuimme että FinnEPS-harkkojen kasaus on silti nopeampaa/selkeämpää. Hetken aikaa pohdin onko FinnEPS-harkoissa olevat "nystyrät" huono asia, mutta lopulta ymmärsin nekin plussaksi. Kun harkkojen nystyröiden pitää osua kohdilleen, tulee seinän suoruus "kuin itsestään". Olettaisin, että muuten voisi mennä hetkenkin vinoon tai vatupassin kanssa pitäisi sählätä entistäkin enemmän.

Viidenneksi hintaan. Vaikka ero firmojen pakettien hintojen välillä ei ollut suuri, niin kuitenkin tuhansia. HEVI:n puolesta puhui myös se, että sain tunteen että pääsemme nauttimaan heidän yhteistyökumppaniensakin eduista vaikka nimet olisivatkin jo paperissa.

Kuudenneksi sitoutuminen ja myynti. HEVI kivitalojen Lauri vaan osasi myydä minulle tavalla joka ei tuntunut myynniltä vaan ennemminkin konsultoinnilta. Hän pitäytyi kertomaan omasta tuotteestaan ja vakuutti firman kiinnostuksesta juuri meidän projektiamme kohtaan. Hän oli aina tavoitettavissa ja ei valittanut vaikka välillä pidättelin häntä puhelimessa tuntikaupalla. Passiivikivitalojen pystytyskoulutus oli heidän valttinsa alussa, mutta kun Lauri lupautui henkilökohtaisesti tulemaan auttamaan pystytysurakan vaativimmissa vaiheissa, oli se myös osoitus sitoutumisesta ja tuo sitä "kyllä me tässä onnistutaan" fiilistä.

Mutta siinäpä se. Vaikkei kumpikaan myyjistä minulle tätä sanonut, niin luulisin, etten ollut ostajana helpoimmasta päästä ;) Valitettavaa oli, että kun molempiin myyjiin pääsi syntymään jonkinnäköinen "suhde" tämän prosessin aikana, niin toiselle oli vaan tuotettava pettymys. Onneksi itselle ei jäänyt päällimmäiseksi tunteeksi pettymys vaan suuri riemu tulevasta. Uskon, että teimme meille juuri sen oikean päätöksen ja en malta odottaa, että pääsisimme vauhtiin projektin toteutuksessa ts oikeassa raksaamisessa.

14 kommenttia:

 1. Onnea!! Siitä se lähtee! Tiedän niin ton tunteen kun täytyy tuottaa hyvälle myyjälle pettymys :/ Talomyyjä ei jää viimeiseksi, tulee maalämpö ja portaat ja lattiavalu ja mitä näitä "muutamia" valintoja on tullut tehtyä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo mä tykkään höpötellä ihmisten kanssa ja haluaisin myös miellyttää. Siksi tulee varmasti olemaan haasteellista tehdä valintoja. Onneksi monen päätöksen voi perustaa rahalle tai laadulle ja kun itselle tekee ja omasta budjetista niin ei kannata ruveta liian sentimentaaliseksi :)

   Poista
 2. Onnea! Nyt on iso päätös tehty ja saa huokasta syvään. Meillä rakennetaan myös passiivikivitaloa ja se onnistuu hyvin omatoimirakentajalta, joten kannatan päätöstänne rakentaa itse. Hyvä te!

  Hienosti olet kuvannut eri vaihtoehdot mitä mietitte ja miten hyvin olet perehtynyt.
  Itse olen samaa mieltä että talopaketin osto on niin iso hankinta että ellei palvelu pelaa tarjousvaiheessa niin tuskin se tulee projektin aikana yhtään siitä paranemaan. Ja todellä hyvä että saatte raksa-vaiheeseen apua ja ohjeita paikan päällä. Aivan loistojuttu. Huonot omatoimirakentajakokemukset (etenkin blogissa) ovat firmoille todella huonoa mainosta. Mutta toisaalta, sekä huonot että hyvät kokemukset on syytä kertoa, se on reilua muita tulevia rakentajia kohtaan!

  Rakennusiloa ja paljon onnea ja hienoja hetkiä projektiinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karolina ja kiitos myös taannoisesta puhelusta. On kiva kuulla kokemuksia kokeneemmilta raksaajilta :) Kovasti tuo itse rakentaminen jännittää, mutta samaan aikaan sitä odottaa. Toivotaan, että osaamme asian ja saamme avuksi päteviä ammattilaisia. Toivotaan, että kaikki sujuu hyvin ja saadaan antaa talotoimittajalle lisää ruusuja :)

   Poista
 3. Onnea vielä tätäkin kautta!! Toivottavasti pääsisitte pian aloittamaan!!

  VastaaPoista
 4. Onnittelut valinnasta ja tsemppiä matkaan! :)

  VastaaPoista
 5. Onnittelut! Eikö olekin aika huojentunut fiilis, kun isoin päätös on tehty? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin huojentunut. Ja vaikka paljon on vielä päätettävää, niin jotenkin hyvä fiilis on jatkunut. Kaikesta näyttää selviävän :)

   Poista
 6. Ihan mahtavaa, että saitte valinnan tehtyä! Onnea suuresti! :)

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi :) Teillä etenee kovaa vauhtia, on mahtavaa seurata teidän rakennusta :)

   Poista
 7. Jään myös mielenkiinnolla seuraamaan projektianne -onnea matkaan jossa on mahtava loppuhuipennus :) meidän blogistamme voi löytyä myös vinkkejä, tervetuloa kurkistamaan www.kivitalourakointi.fi. -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne Paula! Minä itseasiassa seuraankin blogianne, ei ole tainnut vaan tullut jätettyä kommentteja ;)

   Poista

On mukava kuulla sinusta