tiistai 30. kesäkuuta 2015

rakas päiväkirja

Lauantain aloitimme Ikea-tourneella ja suunnittelimme illalla kodinhoito/vaatehuoneen sekä arkieteisen kaapistoja.

Sunnuntaina valitsimme maatyöntekijäksi paikallisen Erik Boxströmin, joka on tehnyt hyvää työtä muutamalle muullekin naapurille. Lisäksi päätimme valita sähkösuunnittelijaksemme Hendell Oy:n Ari Miettisen.

Maanantaina meistä tuli tontinomistajia. Lisäksi haastattelin useita louhintafirmoja sekä tapasimme erittäin potentiaalisen timpuriehdokkaan.

Tänään, tiistaina, olemme saaneet tiedon tulevasta vuokra-asunnosta ja mies aloitti puiden kaadon tontilla. Yhtään raajaa ei menetetty ;)





Loppuviikolla toivon vielä saavani päivitetyt dwg-kuvat välitettyä rakennesuunnittelijalle, LVI-suunnittelijalle sekä sähkösuunnittelijalle ja tarkastettua ovi- ja ikkunalistat HEVI Kivitalojen Laurin kanssa.

Sitten vietänkin viimeistä hoitovapaaviikonloppuani rentoutumalla ratsastusvaelluksella Virossa täällä.

Ihanaa loppuviikkoa kaikille :)

torstai 25. kesäkuuta 2015

edistystä!

Olin suunnitellut, että kirjoittaisin jonkun visuaalisesti kauniimman blogitekstin, mutta enpä näytä kiireiltäni ehtivän, niin tässä tälläinen "tylsä" tilannekatsaus. Nyt nimittäin tapahtuu ja rytinällä…

Asuntomme on vihdoin myyty. Tai olemme siis eilen hyväksyneet ostotarjouksen ja kaupat tehdään varmaan viimeistään viikon päästä. Asunto pitää luovuttaa jo 13.8. eli meille tuli nyt aikamoinen kiire löytää rakentamisajan motivaatiokämppä ja saada kaikki 8 vuoden romut pakattua…

Sipoon kunnan lupa-arkkitehti yllätti minut ja lupasi rakennusluvan meille jo 1.7.! Hurjan nopeaa ja joustavaa toimintaa heiltä. Ottaa nyt minuun yhteyttä ja pyydellä puuttuvia dokumentteja. Ja kun emme mm kauppakirjaa voineet hänelle toimittaa heti, lupasi hän silti käsitellä luvan niin valmiiksi, että kun maanantaina kiikutamme hänelle kopion kauppakirjasta niin lupa meille myönnetään :) Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki kunnalle tässä asiassa :)

Arkkitehti päivitti vielä talokuviamme kun tämä mamma päätti vielä sisustussuunnittelijan tapaamisen jälkeen, että tarvitsemme sittenkin oven kodinhoitohuoneesta ulos. Lisäksi muutama vesipiste vaihtoi paikkaa tapaamisen jälkeen. Kirjoittelen tuosta sisustussuunnittelijan tapaamisesta ja tuloksista kunhan ehdin.

Pihasuunnittelijamme Linda piipahti uudemman kerran tontilla kun olimme saaneet talon paikan mallailtua sinne. Nyt saimme sovittua mitkä puut säästetään ja mitä kiviä yritetään säilöä. Harmittavan moni ihana iso kivi jää juuri talomme kohdille, eli saavat lähtötuomion :( Mutta niitä meillä riittää, eli eiköhän muutama kaunis jää pihalle kaunistukseksi. Nyt kun tontti vaihtuu vihdoin meidän omistukseemme, alkaa moottorisaha laulamaan :)

Törmäsin naapureiden tontilla potentiaaliseen maatyöntekijäänkin. Toive on, että saisimme heinäkuussa maatyöt tehtyä tai ainakin aloitettua. Ylöspäin rakentaminen voisi alkaa sitten elokuun vikalla tai syyskuun ekalla viikolla. Ken tietää.

No, talotoimittajamme HEVI kivitalojen Lauri lupasi silti jo tilailla ontelolaattamme, jotta ei niitä jouduta odottamaan. Toimitusaika on 6 viikkoa ja toimitusta voi aina siirtää eteenpäin, mutta ei nopeuttaa. Rakennesuunnittelu aloitetaan asap.

Sähkösuunnitelman tekijöitä olen jo kilpailuttanut, mutta en osaa laittaa niitä järjestykseen muuten kuin hinnan perusteella… Jos jollain on hyviä vinkkejä joko tekijöistä tai mitä tarjouksissa pitäisi ottaa huomioon niin kiitän kovasti!

Timpurikin pitäisi löytää. Yhden vinkin sain raksakimpan kautta, nyt pitää katsoa josko kemiat ja aikataulut kohtaisivat.

Olikohan vielä jotain muuta? Varmaan. Pitäisi tätä järjestelmällisyyttä jotenkin petrata…

Ai sellainen pieni juttu, että palaan töihin puolentoista vuoden tauon jälkeen viikon päästä. Saattaa myös aiheuttaa pienimuotoista painetta...

Niin että aikamoinen sekamelska täällä on menossa. Asiat nytkähtivät vauhdilla eteenpäin. Kiireen tuntu ja stressi on aikamoinen. Pahoittelen siis jos täällä on melko hiljaista välillä…

Jotta tämä kirjoitus ei olisi nyt ihan kuvaton, niin lisätään tähän ihanan seesteinen kuva Pinterest tililtäni (alkuperäinen kuva on The Design Chaser -blogista). Oi kun oma olo olisi samanlainen kuin tunnelma tässä kuvassa…


maanantai 15. kesäkuuta 2015

meillekö nollaenergiatalo?

Energia-asiat, ja erityisesti talomme lämmitysmuoto, ovat olleet minulle yksi vaikein asia tässä taloprojektissa. Joku voisi asiaa ihmetellä, sillä valikoituihan rakennusmateriaaliksemme EPS-harkko tai toisinsanoen passiiviharkko. Harkko, josta talomme rakennetaan, on hyvin energiatehokas. Seinien U-arvo tulee olemaan 0,09. Sama U-arvo tulee olemaan myös katolla sekä alapohjalla. Mutta vaikka energiatehokas rakennusmateriaali olikin houkutteleva, ei se ollut meille tässä rakennusprojektissa itseisarvo, pohdittiinhan jossain vaiheessa jopa hirsitalon rakentamista. Mutta kun kerran jo talon runko mahdollistaa vähäisen lämmitysenergian käytön, niin miksi emme pohtisi energiansäästöä myös muilla alueilla?

No ehkä siksi, että se on niin hurjan monimutkaista. Call me old fashioned, mutta olen sen verran tyypillinen nainen, että minua ei jaksa kiinnostaa energiatehokkuusluvut tai oikeastaan mikään mikä liittyy tekniikkaan. Yritin ulkoistaa kaikki tekniset asiat, sisältäen mm. LVI-asiat, miehelleni, mutta hänen kiireisyytensä töiden kanssa ja minun pakkomielteeni pitää kaikki langat käsissä johti siihen, että olin sitten taas tämänkin asian päävastaava. Ahdistus. Luin aikalailla julkaisuja muunmuassa aiheesta lämmitystavat (tämä kun oli kiireellisin päätettävä asia, rakennuslupaa kun ei voi hakea ilman tietoa tulevasta lämmitystavasta), mutta en tullut hullua hurskaammaksi. Tai no, tiedot karttuivat, mutta mielipiteitä tuntui olevan yhtä monta kuin oli julkaisujakin. Ja aikaa (tai mielenkiintoa) ei ollut tarpeeksi, jotta olisi kaikkien pohjalta pystynyt vahvan mielipiteen luomaan.

Heti rakennusmateriaalin valinnan jälkeen oli selvää, että meille ei tule lämmitystavaksi maalämpöä. Tämä siksi, että lukemani perusteella olin päätellyt, että näin vähän lämmitysenergiaa vievässä talossa maalämpöjärjestelmä ei tule ikinä maksamaan itseään takaisin (hah, ensin väittää valintoja ohjaavan ekologisuus ja sitten sen päätöksen tekeekin lompakko). Toinen selvä asia meille oli, että meille tulee taloon vesitakka. Vesitakkaa emme valinneet siksi, että haluaisimme talomme ensisijaisesti puulla lämmittää, vaan siksi, että haluamme polttaa talossamme takkaa. No olisimme toki voineet laittaa ihan perinteisen kiertoilmatakan, mutta valitettavasti olen useammastakin paikasta kuullut, että harvassa uudessa talossa voidaan takkaa polttaa ihan huvin vuoksi montaa pesällistä, ilman että koko talo on sen jälkeen pätsi. Ja me haaveilemme takasta juuri siksi, että sitä saisi myös polttaa. Varaavassa takassa on sama ongelma ja lisäksi se sitten säteilee sitä lämpöä paljon pidempään. Eli ei tavallista takkaa meille. Vaihtoehdoiksi jäivät siis vesitakka tai vastaava järjestelmä, jossa veden sijaan kierrätetään lattiaputkistoissa kuumaa ilmaa ts. Tulilattia. Tulilattia kiinnosti kovasti, mutta lopulta kiinnostusta vähensi järjestelmän hinta sekä se, että kuulin järjestelmän hinnan kasvavan myös hurjasti kun lasketaan extra betoni, mikä pitää laskea lattiavaluun isompien putkistojen peittämiseen. Väitettä en alkanut tarkistamaan, mutta lisäksi talotoimittajavalintamme osittain ohjasi pois tuon Tulilattiavaihtoehdon luota. Mutta siis vesitakka on järjestelmänä nerokas, sillä takan lämpöhän siirtyy putkia pitkin isoon vesivaraajaan, josta sitten lämpö tarpeen mukaan johdetaan eri puolille taloa. Takka ei itsessään siis hohkaa kuumaa niin paljon ympärilleen ja samalla ylikuumenna tilaa, jossa se sijaitsee.

Mutta kun osa lämmöstä tulee takasta, niin mistä loput? Pyörittelimme ajatusta poistoilmalämpöpumpusta tai vesi-ilmalämpöpumpusta, aurinkopaneeleista tai ihan vaan sähköstä. Samaan aikaan mietitytti, että kuinka paljon joudumme takkaa polttamaan, paljon puu maksaa, mitä mikäkin muu järjestelmä maksaisi (ja mikä merkki olisi tarpeeksi hyvä) ja mikä nyt ihan oikeasti olisi kaikista ekologisin sekä kustannustehokkain tapa lämmittää juuri meidän talo.

Olin jo päättänyt ottaa toisaalta konsultoinnin nimeltä energiaoptimointi (kuten kerroin tässä kirjoituksessani), jossa minulle olisi laskettu järkevin neljästä itse ehdottamastani lämmitystavasta, kun minuun otti yhteyttä Nikolas Salomaa NollaE nimisestä firmasta. NollaE on nimensä mukaisesti erikoistunut energiatehokkaiden talojen suunnitteluun sekä vanhojen talojen energiatehokkuuden parantamiseen. Nikolas vakuutti minut siitä, että hän ottaa pallon järkevimmän ja kustannustehokkaimman lämmitystavan laskennassa. Ja ei pelkästään siinä, vaan myös kaikessa muussa, mikä vaikuttaa talomme energiankulutukseen. Tarkoittaen esitystä siitä, että mikä ilmastointilaite meidän kannattaa juuri meidän taloomme asentaa, miten viilennys olisi järkevintä hoitaa, kuinka paljon ja millaista ilmastointikanavaa juuri meidän taloomme olisi järkevää asentaa. Ja että hän ehdottaisi laitteistot juuri sen mukaan mikä on meille järkevintä ja kustannustehokkainta, ilman että hän jälleenmyy niitä ts. on naimisissa maahantuojien kanssa. Olin myyty. Iso taakka putosi harteilta. Nyt olisi joku, joka laskisi puolestani ja jolla olisi oikeasti käytännön kokemusta aiheesta. Joku joka osaisi selittää asiat muullakin tavalla kuin MuTu-periaatteella, ihan oikeisiin lukuihin vedoten. Joku jolle voi soittaa ja kysyä asioita energia-asioihin liittyen.

Me siis tilasimme NollaE:ltä LVI-suunnittelun, energiatodistuksen ja energiasimuloinnin sekä kustannusten optimointi-konsultoinnin.

Tässä kuvassa visualisoidaan meidän talon lämpöhäviöt. Kuvan on tehnyt NollaE.

LVI-suunnitteluprosessi on lähtenyt käyntiin ja lisäksi olemme energia-asioissa olleet Nikolaksen kanssa yhteydessä useita kertoja energiasimulointiin ja kustannusten optimointiin liittyen. Ensimmäiset fiilikset yhteistyöstä ovat erittäin positiiviset. Uskon, että satsaus tähän suunnitteluun säästää meiltä pitkän pennin nyt toteutusvaiheessa sekä koko talon elinaikana.

Kerron asiasta lisää ehdottomasti pitkin tätä projektia, mutta jo nyt uskon, että NollaE:n lupaus siitä, että heidän suunnittelupalkkionsa säästää takaisin moninkertaisena, tulee toteutumaan. Kovasti myös tätä Eko-Essiä kutkuttelee mahdollisuus siitä, että meidän talo saattaisi olla parasta A-luokkaa ainakin energiankulutuksessa :)


torstai 11. kesäkuuta 2015

terassin lasiliukuovi valittu

Tässä kirjoituksessani jo kerroinkin, että haaveeni lasiliukuovesta tulee toteutumaan :) Helppo prosessi se ei ollut. Ensinnäkin se vaati muutaman viikon kilpailutuksen (ja viivästyksen lupakuvien piirtämisessä…) ja toiseksikin aikamoisen miehen taivuttelun ;) Kaikkea kokeiltiin itkusta ja kiristyksestä lahjontaan saakka, mutta lopulta se oli eurot jotka asian päättivät. Mies oli heikkona hetkenään luvannut, että jos lasiliukuovesta ei tule yli 3 000 euron lisäkustannukset, niin saan hankintaluvan. Odotukset eivät siis olleet kovin korkealla halvimman tarjouksen ollessa siihen mennessä + 5 250€ alkuperäisiin kustannuksiin (tarkoittaen ikkunaseinälle alkuperäisesti kaavailtuihin ikkunoihin ja tavalliseen terassioveen). Ensimmäisessä lasiliukuovea koskevassa kirjoituksessani sain hurjasti hyviä vinkkejä teiltä ihanat lukijat vaihtoehtoisista liukuovitoimittajista, joilta kannattaisi myös tarjouksia pyydellä.

Loppujen lopuksi pyysimme tarjousta Suomesta Profinilta, Lagerholmilta, Klas1:ltä, Tiiviltä, Alufrontilta. Lisäksi pyysimme Virosta tarjousta Haapsalu Uksetehtaalta sekä Lasita Aken AS:ltä. Tarjousta pyysimme lasiliukuoven lisäksi liukuoven viereistä korkeista, kiinteistä ikkunoista, jotta niiden profiili olisi samanlainen oven kanssa. Aluksi tarjouspyyntö tehtiin 2,6m korkeilla ikkunoilla, mutta sitten kun huomasimme ikkunatoimittajamme HR-Ikkunat olivat tehneet (epähuomiossa hyväksymämme) tarjouksensa virheellisesti 2,40m korkeilla ikkunoilla, niin päätimme sen olevan tarpeeksi korkea ikkunakorkeus. Tarjouksissa oli eroja sekä mekanismien, että karmimateriaalien osalta, mutta koska meillä eurot määräsivät valintaa niin voimakkaasti, emme voineet ruveta toimittajia näiden ominaisuuksien mukaan rankkaamaan.

Tässä vielä kuva ikkunaseinästä, jonne tarjousta pyydettiin. Aukon koko on yhteensä 7,5m ja liukuoven molemmille puolille piti jättää tila 10cm tukipylväille. Pahoittelen jälleen kuvan laatua, skanneria ei ole käytössä joten tämä(kin) kuva on näpsäisty tulosteesta kännykän kameralla.
Tässä ne tarjoukset siis ovat kahdelle kiinteälle ikkunalle (1790x2390) ja yhdelle liukuovelle (3590x2390) toimitettuna. Pyysimme hintaa siten, että karmit ovat ulkoa harmaat ja sisältä valkoiset (kaksivärisyys tuo lisähintaa):

Profin: 9 200 €
Lagerholm: 19 950 €
Klas1: 10 219 € (tarjous 2,60m korkeina)
Tiivi: 7 750 €
Alufront: 11 000 € (tarjous 2,60m korkeina)
Lasita Aken AS: 8 160 €
Haapsalu Uksetehas: 5 204,84 €

Selvää varmaan siis on, että liukuovitoimittajamme tulee olemaan ylivoimaisesti halvimmalla tarjouksellaan Haapsalu Uksetehas. Kun heidän hinnastaan otetaan pois ikkunatoimittajamme sekä ovitoimittajamme hyvitys poisjäävistä tuotteista, jää meille extrakustannusta noin 2 700 €, miehen vaatimassa budjetissa siis ;) Uksetehas käyttää Saksalaisen Roton Patio Life-liukuovijärjestelmää, joka nettitutkimuksen perusteella vaikuttaa ihan pätevältä systeemiltä. Ikkunat ovat tällaiset. U-arvot olivat ikkunoissa 0,79 ja liukuovessa 0,88.

Patio Life lasiliukuovi
Ikkunat
Hieman minua jännittää ostaa "sikaa säkissä", joten kun mies lähti työmatkalle Viroon, niin passitin hänet vielä tarkastamaan ovet ja ikkunat. Hän antoi hyväksyntänsä, vaikkakin kuulemma on hän sulavampiakin liukuovikokonaisuuksia liikutellut. No, toivotaan parasta, että on niin ihana (ja toimiva) systeemi kuin odotan. Pieni "leap of faith" tässä tehdään ;) Jos ei olisi ollut euroista niin hurjan tarkasti kiinni, niin luulen että oltaisi päädytty tuon Lasitan kokonaisuuteen. He kun myyvät Schücon liukuovia, joiden olen kuullut olevan yksiä parhaista.

Toimittajavalinnan jälkeen päätimme vielä tilata Uksetehtaalta lisäksi yhden kiinteän ikkunan, joka tulee ikkunaseinän viereiselle seinälle. Näin näissä kaikissa ikkunoissa on samanlainen ulkoasu.

Onnellinen olen, että tämäkin unelmani toteutuu :)

maanantai 8. kesäkuuta 2015

rakennuslupa jätetty

Ei mulla muuta kuin, että meidän rakennuslupa on vihdoin jätetty Sipoon kunnalle käsiteltäväksi! Ihan mahtavaa! Uskomatonta on, miten kauan tähän meni sen jälkeen kun talon piirustukset olivat valmiit. Osa viivästyksestä johtui tarjousten odottamisesta ja osa ihan omasta päättämättömyydestä. Mutta tuleville rakentajille vinkiksi, rakentamisessa mikään ei tapahdu ihan hetkessä…

Nyt sitten odotellaan milloin lupa myönnetään. Odotettavissa on minimissään kahden kuukauden odotus. Mahdollisesti jopa pidempi, sillä rakennusvalvonta on kiinni koko heinäkuun. Silti pidän sormia ristissä, että lupa saataisi elokuussa. Mutta ennen sitä pitää toki myydä yksi asunto ;)

lauantai 6. kesäkuuta 2015

touhuja tontilla

Kaikki oli suunniteltu. Lapset oli kuskattu mummilaan hoitoon koko viikonlopuksi, autoon oli pakattu tarvikkeita ja odotukset olivat korkealla. Lapsivapaata viikonloppua oli tarkoitus viettää mm tontin rajoja ja talon paikkaa merkaten. Olin odottanut sitä kuin kuuta nousevaa. Rauhallista aikaa tontilla ja vihdoin selkeämpää visiota siitä, miten se talo oikeasti tontille sijoittuu. Tietäisipä sitten paremmin mitkä kivet vaativat siirtoa ja mitkä puut tulevat saamaan kaatotuomion. Samalla ajattelimme viettää parisuhdeaikaa ehkä makkaraa grillaten ja ihan vaan tontilla fiilistellen. Ihan kahdestaan. 

No ei se tietenkään mennyt niin. Mies päätti sitten sairastua ensimmäisen kerran kahteen vuoteen… ja vietti sitten tämän ihanan parisuhdepäivän vuoteen omana. Huoh.

Mutta en antanut sen lannistaa itseäni ja painelin sitten tontille itsekseni. Aloitin vetämällä tontin rajoille Byggmaxin sponssaamat nauhat ja todettuani, että talon paikan mittaaminen on mahdotonta ilman kaveria, jatkoin siivoilemalla tontilta joskus aiemmin kaadettuja puita ja oksia isoihin kasoihin myöhempää poisvientiä/polttamista varten. 

Tauolla
Kivasti meni kolme tuntia reippaillessa. Ja harvoin sitä on suu yhtä maireassa hymyssä, kun ruumiillista työtä tekee. On se vain niin ihana paikka. Tunne on jo nyt kuin kotona olisi :)

Hassua muuten miten pieneltä tontti näytti heti kun on rajat merkattuna! Toivottavasti suurenee taas kun talo ja autokatos ovat paikoillaan ;)

Ja hei, pääsuunnittelijan pitäisi viedä rakennuslupapaperit kuntaan alkuviikosta, pitäkää peukkuja ettei mitään viivästyksiä enää tulisi...