perjantai 29. tammikuuta 2016

voihan varas ja muita kuulumisia (raksaviikot 23-25)

Hassua, miten alussa jaksaa iloita pienistäkin edistysaskelista, ja tässä vaiheessa turnausväsymys alkaa olla jo niin valtava, että nälkä on suuri ja kaikki edistysaskeleet tuntuvat liian pieniltä.

Kuluneet viikot ovat kuluneet yhden jos toisenkin haasteen kanssa painiessa. Tuntuu, että aina raksallemennessä on uusi haaste, joka pitää taklata. Milloin takan hormin osat ovat vääriä ja milloin LVI-suunnitelmasta puuttuikin asioita. Mutta pieniä juttuja nää kai on, kun vertaa viime lauantain raksayllätykseen kun siellä olikin käynyt yön aikana kutsumattomia vieraita. Vaikeaa oli töitä edistää kun työkalut ja työvaatteet (!) olivat lähteneet kävelemään ja poliisia piti odottaa puoli päivää. Varastettujen tavaroiden lista on pitkä ja kallis. Mutta siinä vaiheessa raivoon sekoittui hitunen huvitustakin, kun rosmoille oli kelvannut mukaan jopa puolikas kahvipaketti ja suodatinpussit! Onneksi vakuutukset ovat kunnossa ja toivotaan, että vakuutuskäsittelyssä ei tule yllätyksiä. Harmittaa silti, sillä arvokasta työaikaa meni hukkaan, kuluja syntyy ja millään ei olisi energiaa ja aikaa kirjoitella vakuutushakemuksia.

Mutta on meillä siis muutakin tapahtunut. Väliseinät ovat siis nousseet loppuun. Enää puuttuu se yksi ainut puurunkoinen. Varasto on tasoitettu ja maalattu - lattiamaalia ja sisäkattoa vaille valmis. IV-kone on asennettu ja IV-putkien asennus aloitettu. Kattojen alaslaskuja tehty. Putkia vedetty pitkin taloa, mm vesitakalle ja LTO-piipulle. Sähköpiuhaa ja sähkökaappeja asennettu aivan parhaan sähkömiehen Talotekniikka Huotari tmi:n Sami Huotarin toimesta. Autokatoskin alkaa saada viimeisiä lautoja suojakseen ja edessä olisi taas maalaus-urakkaa…

Tässä niitä ilmastointikanavia menee
Päätöksiä, niitä lopullisia, pitäisi tehdä jatkuvalla syötällä ja vision kodista tulisi kai olla jo ihan kristallinkirkas. No ei ole ei. No saatiin me laatat päätettyä. 

Tässä vilahtaa arkieteisen ja khh/vaatehuoneen lattia sekä toinen kylpyhuoneen laatoista

Tai no, edelleen yritän kääntää miehen päätä saunasiiven pesuhuoneen laatoituksen suhteen. Aika nopeasti pitäisi päätöksiä tehdä, sillä vesieristeet on jo ostettu ja seinälaatoituksia aletaan tekemään lähiviikkoina. Lattia jää odottamaan kuivumista, mutta kyllähän ne laatat samalla kerralla tulee. Ja olisi kiva saada taas yksi tehtävä yliviivattua kilometrin pituiselta työlistalta… 

Muitakin hankintoja on tehty. Lähes kaikki hanat ja suihkut on ostettu (tosin suuri osa niistä jo aikaa sitten), pääasialliseksi kattomateriaaliksi valikoitui sitten kuitenkin se stretch (josta lisää kirjoittelen kunhan ehdin) ja keittiön allas- sekä hanatilauksen tein muutama ilta sitten Saksasta ProKIRAlta. Silti hankittavaa on tuhottomasti. Illat kuluvat koneen ääressä yli puolenyön kun vertailen hintoja, kirjoittelen tarjouspyyntöjä, etsin inspiraatiokuvia ja yritän löytää sen selkeän vision. Kiireellisimpinä mielessä on se yksi puuttuva suihku, kosketusvapaa hana ja kylpyhuonekalusteet. Lopullinen saunavisiokin pitäisi nyt oikeasti löytää. Enää ei tuotakaan päätöstä voi siirtää kauemmas. Lattiahankinnan ajattelimme viimeistellä huomenna Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaalla. Päätös siitä on siis syntynyt :)

Väsy on kova ja muutama hermoromahduskin koettu. Mutta loppusuoralla ollaan! Olen kehdannut jo ihan ammattilaisillekin kertoa haaveaikatauluni ja ei minua olla tyrmätty. Päiväkotipaikkoja lapsille siis haettu Sipoon puolelta toukokuusta. Katsotaan miten meidän käy ;)

ps. jos haluat seurata edistystämme hieman aktiivisemmassa tahdissa niin tervetuloa seuraamaan Koti rakennetaan tunteella -blogin Instagram-tiliä ja Facebook-tiliä :)

keskiviikko 20. tammikuuta 2016

tekniset valinnat - vesitakka, LTO hormit ja vesivaraaja

Meidän lämmitysvalintoja ollaan käsitelty tässä meillekö nollaenergiatalo? - ja tässä energiakonsultointi -kirjoituksessani, mutta nyt pitäisi vielä esitellä mitä me nyt sitten ihan konkreettisesti hankittiin.

Tässä kirjoituksessa keskityn vesitakkaan, hormeihin ja vesivaraajaan. Seuraava kirjoitus käsittelee IV-putkistoa ja IV-laitetta, ne kun eivät olleet ihan peruskauraa.

Meillähän pääasiallinen lämmitysmuodoksi talolle ja käyttövedelle valikoitui vesitakka ja lämpöä talteenottavat (LTO) hormit sekä takkaan, että puulämmitteiseen kiukaaseemme. Tähän ratkaisuun päätymistämme avasin tässä kirjoituksessani. Lyhyesti sanottuna halusimme polttaa takkaa niin paljon kuin huvittaa pelkäämättä talon lämpenemistä liikaa, lisäksi halusimme samalla ottaa siitä polttamisesta hyödyn irti. Näin energiatehokkaassa talossa esim maalämpö ei ollut edes vaihtoehto ja kun energiaa saadaan tunnelman sivutuotteena takasta, niin muulle lämmitystavalle ei ollut tarvetta.

Vertailimme energiasuunnittelijamme NollaE:n Nikolas Salomaan kanssa muutamaa vesitakkamerkkiä. Kilpailutus lähti tarpeesta saada tehokas vesitakka, josta löytyisi iso, kulmaraudaton kulmaluukku. Takkatuli haluttiin näkyviin kaikkialle isoon yhteiseen tilaan, jossa sijaitsee keittiö, ruokailutila sekä olohuone. Hormien osalta vaadittiin mahdollisimman tehokasta lämmöntalteenottoa, että hukkaenergia olisi mahdollisimman pieni. Vesivaraajan kooksi määriteltiin heti alussa 1000 litraa, sillä halusimme varmistua, että emme joudu pakon edessä päivittäin takkaa polttamaan, vaan että iso varaaja varastoi lämmintä vettä tarpeeksi usean päivän käyttöön.

Hormien osalta kilpailutimme Linnatulen yhteistyökumppanin Härmä Airin water-piiput sekä Hormiproffan lämpöhormit. Härmä Air pääsi hinnoissa alemmaksi, mutta Nikolaksen tekemässä tarjousten tarkemmassa vertailussa kuitenkin selvisi, että tarjousten sisällöt erosivat toisistaan merkittävästi. Ominaisuuksiltaan tarjotut piiput eivät siten päässeet lähellekään toisiaan. Käytännössä emme olisi saaneet jokaisesta polttopuupesällisestä kaikkea sitä energiaa talteen jonka toivoimme ja jonka varaan olimme energialaskelmassa laskeneet. Onneksi Nikolas osasi laskea tämänkin asian! Emme siis voineet edes harkita Härmä Airia ja valintamme osui Hormiproffaan. Hormiproffan palveluasenne oli myös aivan mahtavaa ja se on jatkunut sellaisena kauppojen jälkeenkin.

Takaksi valikoitui kilpailutuksen jälkeen Linnatulen Hoxter Ecka 67/45/51. Vesitakkamerkkejä löytyy toki useita, mutta kulmaluukullisia ei ole tuhottomasti. Ensin ajateltiin, että haluaisimme takan olevan myös hissiluukullinen (joka olisi jättänyt kilpailuun mukaan ainoastaan Hoxterin, sillä muilta en hissiluukullisia vesitakkasydämiä löytänyt), mutta budjettimielessä päädyimme sitten lopulta ihan perinteiseen saranaluukkuun. Kilpailutuksessa kiinnitimme huomiota erityisesti teknisiin ominaisuuksiin, ulkonäköön ja palvelualttiuteen. Kaikissa näissä alueissa Linnatuli pärjäsi erinomaisesti.

Kaikki Hoxter vesitakkojen takkaluukut ovat kaksoislasivalmisteisia, joka vähentää lämpösäteilyä huonetilaan ja parantaa takkasydämen hyötysuhdetta. Tärkeää kun halutaan lämmittää kaikki käyttövesi puilla. Hoxterilla olisi ollut mahdollista saada takkaan myös kolmelasinen vaihtoehto, jolloin nämä ominaisuudet olisivat luonnollisesti parantuneet entisestään, mutta konsultoituani Nikolasta asiasta päätimme säästää nekin eurot muualle.

Vesivaraajan kohdalla emme ruvenneet kilpailutukseen, sillä Linnatuli teki meille niin hyvän tarjouksen Akvaterm Solar hybridivaraajasta (Akvaterm Solar hybridivaraaja, aurinkokierukalla, 1000l, 3 bar. Lämmitysvastukset varaajaan 2 kpl 6-9kW). Enpä minä tuosta varaajasta osaa muuta sanoa, kun että vesi meillä lämpiää siis pääosin puilla sekä vesitakan, että LTO hormien kautta. Jos puilla lämmittäminen jää jostain syystä liian vähäiseksi, niin sähkövastus hoitaa loput. Meidän kohdallamme varaajan ominaisuudet eivät tule koskaan pääse täysin käyttöön, sillä aurinkokeräimiä meille ei tulla asentamaan. Aurinkopaneelit kyllä, mutta niiden tuottamaa sähköä hyödynnetään muuallekin kuin pelkkään veden lämmittämiseen.

Tässä se siis on, takkasydämemme, joka itseasiassa saapui raksalle jo marraskuussa.
Kuva Linnatuli, tässä sydämessä kätisyys on väärä, meillä kulma on vasemmalla sivulla.

Mutta eihän tämä niin ruusuisesti mennyt tämäkään hankinta, sillä kun muurarimme Jari Moisander saapui männäviikolla keskustelemaan takan muurauksesta niin päätin vihdoin purkaa takkasydämen kuljetusmuoveista. En ollut sitä tehnyt aiemmin, sillä pelkäsin että se pölyyntyy ja naarmuuntuu raksalla. No, olisi kannattanut, sillä kun avasin tiukat kuljetusmuovit niin kuului räsähdys ja takkaluukun toinen sivulasi tippui lattialle säpäleinä.




Oli siis ollut rikki jo aiemmin, mutta tiivis paketti oli pitänyt lasin kiinni paikoillaan. Kuljetusvaurio, mutta mites todistat kun toimitus on tapahtunut jo yli kuukausi sitten? Suuri harmitus! Mutta onneksi Linnatuli oli reilu tässäkin asiassa ja saimme neuvoteltua molempia osapuolia miellyttäneen kompromissin. Huh! Eli uusi lasi saapuu toivottavasti jo tulevalla viikolla, kera tuuletusritilöiden jotka myös hankimme Linnatulelta.

Muurarimme kanssa olemme jo visioineet takan kuoren ulkonäköä ja se tulee olemaan 210cm korkea (=yhtä korkea kuin viressä oleva oviaukko) ja noin 110cm leveä. Takan ja ikkunaseinän väliin jää noin 35cm leveä aukko johon tulee tulevaisuudessa hyllyt materiaalista x (puu, lasi, metalli??) johon saamme piilotettua takanputsausvälineet, puut ja sytykkeet. Takan päältä lähtee musta Hormiproffan LTO hormi.

Takan pintamateriaaliksi olin visioinut aina valkoisen rappauksen, mutta matkalla ajatus on alkanut järkkymään. Nyt vahvimmilla pinnoitteeksi on harmaa rappaus, vaikkakin hieman pohdituttaa, että olisiko harmaa laatoitus sittenkin ollut kivempi? No, rappauksen päälle voi myöhemmin sitten laatoittaa jos mieli muuttuu :) Takan luukun eteen tulee muurausteknillisistä syistä muutaman sentin levyinen kynnys joka laatoitetaan puhtaanapidon helpoittamiseksi.

Pinterestistä voitte käydä kurkkimassa takkainspiraatiotani, mutta tässä muutama lempparini josta saatte ideasta kiinni.

Kuva

Kuva (kannattaa käydä tsekkaamassa, tällä Pinterest-taululla on hurjasi hienoja takkoja!)

Kuva

Siinä se takkasydän on jo melkein paikoillaan, kykemistä, hormia, lasia ja muurausta vaille valmiina :)


Vastaava työnjohtajamme suositteli, että kun takka on kytketty, niin sitä kannattaa alkaa polttamaan heti aktiivisesti. Polttaminen poistaa älytöntä kosteutta joka talossamme tällä hetkellä kuivuvasta lattiasta ja väliseinistä johtuen on.

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

valoa kansalle - ulkovalaistus

Viimeisenä valaistussuunnitelmastamme esittelen ulkovalaistuksen.

Talomme sijaitsee alueella, joka on asuinalueeksi melko harvasti rakennettu. Näin talvella kun olemme alueella ajelleet, niin pimeää on. Myös meidän aluettamme edeltävällä alueella, jossa talot on jo pääosin rakennettu. Siksi halusimme panostaa myös ulkovalaistukseen.

Pääosin talomme valaistaan tämänkaltaisilla seinävaloilla, joita käytämme myös sisällä valkoisena. (tarjousta ei olla Decolightiltä vieläkään saatu, eli katsotaan nyt haluavatko meille näitä myydä...).

Decolight Sitra Cube

Ulkovalaisimien väri noudattaa tehosteväritystämme, eli valaisimet ovat tumman harmaat. Näitä valaisimia tulee paikoille, jotka tarkimmat voivat bongata tästä sähkösuunnitelmastamme. Yhteensä huimat 12 kappaletta J

Lisäksi taloon liitettyä ulkovalaistusta hoidetaan takaterassin alakattoon tulevilla LED-spoteilla. Näitä oli suunniteltu myös etuterassin kattoon, mutta kun halusimme säilyttää katon jatkamaan avoräystäiden ilmettä, ei uppovaloja siihen saanutkaan.

Lisäksi meille on suunniteltu erillisiä pihavaloja, pollareita pihasuunnitelman mukaisesti. Nämä kuitenkin jätettiin tässä vaiheessa valaistussuunnitelmasta kokonaan pois ja niitä ei meinata edes kilpailuttaa. Tämä aihe on niin vaikea hahmottaa näin rakennusvaiheessa, että olen siirtänyt sen suosiolla pihanrakennusvaiheeseen. Kalliopihalla pollareiden paikat pitää pohtia pihanmuotojen mukaan ja lisäksi tietysti valaistustarpeen mukaan.

Mutta tässä on muutama pollarityyppi joka minua viehättää. Törkeästi plagioin ne naapurin Viivin ihanasta Kalliolle Kukkulalle -blogista. Ehdottomasti haluan että pollarit valaisevat alaspäin, eivät sivuille.





Pollareiden lisäksi haluan pihalle ehdottomasti korostusvaloja valaisemaan ihania mäntyjä sekä kiviä tähän tyyliin. 


Kuva yksiö puutarhassa

Talo Raution Mika on puhunut monesti Airamin Easy Connect valojen puolesta. Konsepti kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta sekä helpolta asentaa. Syvä asennussyvyys kun ei ole meillä mahdollinen.

Näiden lisäksi mietin, että pitäisiköhän terassiinkin upottaa jotain valoja? Nämä reunavalot ovat mielestäni nerokkaita, mutta tarvitaanko niitä? Meneekö joulukuusilinjalle?



Ai niin. Ja ei saa unohtaa, että sitten kun saamme Dropaltaan hankittua ja kun se on käytössä, niin pimeällähän se näyttää tältä:



Silloin varmaan haluamme laittaa muun valaistuksen minimiin ;)


Loppukaneettina sanottakoon, että valaistus on ihan oma maailmansa ja siihen saa upotettua tuhottomasti rahaa. Itse siis koimme erittäin hyödylliseksi ammattimaisen, johonkin tiettyyn valaisinfimaan sitoutumattoman valaistussuunnittelijan käytön. Nyt saimme ulkoistaa ainakin niiden teknisten ominaisuuksien sekä valon riittävyyden pohtimisen. Hämmentävää oli tässäkin suunnittelussa se, että hurjan aikaisin pitäisi olla tiedossa tehosteseinät, sisustus sekä värit. Aloittakaa siis suunnittelu ajoissa J

perjantai 15. tammikuuta 2016

väliovet

Jälleen yksi iso hankinta on tehty, kun tilasin tällä viikolla väliovemme Haapsalu Uksetehtaalta.

Väliovivalinta oli minulle jotenkin hurjan vaikeaa. Oli lähes mahdotonta päästä vertailemaan ja hypistelemään ovia minnekään. Ainakin kun ei innostanut laittaa kotiinsa ihan perus väliovia Bauhaussista. Aloitin siis etsimällä inspiraatiokuvia, ylläripylläri, Pinterestistä. Ideataululleni, joka keskittyy oviin, ikkunoihin jne, kertyi aika pian seuraavanlaisia kuvia.






Ei siis ihan perusovia :) Olin siis iskenyt silmäni hyvin huomaamattomiin oviin. Viisaammilta opin, että näin huomaamattoman oven saa vain huultamattomilla karmeilla ja piilosaranoilla. Suomen markkinoilta löytyy pääosin ihan perinteisiä ovia ja siksi katseeni kääntyi aika pian lahden toiselle puolelle. Kanssabloggareiden positiiviset kokemukset vahvistivat fiilistä ja viime vuoden Viron reissulla tärkein asia olikin vierailu Haapsalu Uksetehtaan myyntinäyttelyyn.

Reinin kanssa siellä käytiin läpi ovitoiveitamme, keskusteltiin eri herkkujen lisähinnoista ja hypisteltiin ovia ja kahvoja. Lähtiessämme visio olikin jo aika selvä. Tarjous saatiin joitain viikkoja tapaamisen jälkeen ja sitten asia unohtuikin hetkeksi.

Kunnes nyt havahduimme, että ovienhan pitäisi olla täällä jo kohta, sillä päädyimme tilaamaan Uksetehtaalta myös seinän sisään liukuvan liukuoven, joka tulee arkieteiseemme. Ja seinäähän ei voi rakentaa, saatika sitten tasoittaa, ennen kuin oven runko on sen sisällä. Eli suit sait sukkelaan tilausta viimeistelemään.

Ja mitä meille sitten tilattiin?

Saranoidut väliovet meillä tulee kaikkiin makuuhuoneisiin, molempiin vessoihin sekä kylpyhuoneeseen. Arkieteiseen tulee seinän sisälle liukuva liukuovi, kodinhoito-/vaatehuoneeseen seinän päälle liukuva liukuovi ja TV-huoneeseen teemme itse "latomaisen" liukuoven joskus tulevaisuudessa.

Kaikki tavalliset väliovemme ovat mahdollisimman vähäeleisiä, eli kaikki karmit ovat huultamattomia. Tämä tarkoittaa, että taitavalla asennustyöllä oven voisi asentaa vaikka täysin ilman listoja. Käytännössä tämä on kuitenkin aika haasteellista ja saattaa olla, että joudumme taipumaan jonkinlaiseen ohueen ja mahdollisimman huomaamattomaan listaan, kuten esim Villa Luovassa tehtiin. Jotta ovet olisivat yleisissä tiloissa ns seiniin uppoavia, tulee päärakennuksen oviin piilosaranat. Piilosarana tarkoittaa, että oven saranapuolelle ei jää näkyviin niitä saranan "mötiköitä" vaan tuloksena on yllä olevien kuvien kaltainen suora linja. Saunasiiven vessan oven kohdalla iski piheys ja siihen en viitsinyt maksaa piilosaranoiden suolaista hintaa.

Piheys iski myös ovien väreissä, eli ovet tulevat yhtä poikkeusta lukuunottamatta perinteisesti kalustevalkoisina. Meinasin jo tilata ne paperin valkoisena, mutta extra hinta (39e per ovi) tuntui liian raskaalta. Nyt toisaalta jo hieman kaduttaa, sillä en tiedä haluanko maalata seiniämme sillä kalustevalkoisella ja jos en niin tee, niin näyttävätkö ovet tunkkaisilta? Poikkeuksen värissä tekee saunasiiven vessan ovi, jonka uskaliaasti tilasin mustana. Mustana!?!-ihmettelee nyt moni (mm äitini…). Kyllä, mustana, sillä seinä, jolla ovi sijaitsee, tulee olemaan mustalla vanerilla vuorattu ja en halunnut, että siitä hyppää silmille valkoinen ovi.

Ovet tulevat olemaan sisuksiltaan hitusen stydimpää tavaraa, kuin se halvimmissa ovissa oleva pahvisisus, mutta massiivioviin meillä ei sijoitettu.

Yksi luksusominaisuus ovissa on magneettilukot. Niille jotka eivät tiedä mitä magneettilukot ovat, niin tässäpä kuva

Kuva Haapsalu Uksetehas

Eli lukon "kieli" on oven aukiollessa huomaamaton ja oven sulkeutuessa tulee ulos. Nämä lukot kiehtoivat minua, sillä niiden markkinoidaan olevan sekä kauniita, että hiljaisia sulkea ja avata. Hieman aloin epäilemään niiden järkeä, kun luin Puuta ja Kiveä -raksablogin kokemuksia heidän Skaalalta tulleista magneettilukoista. Mutta kun menimme käymään Uksetehtaalla, niin halusin nekin tsekata. Moneen otteeseen suljettiin ja avattiin sekä tavallista, että magneettilukollista ovea ja vaikka ero äänessä ei ollut älytön, niin oli se silti siellä. Ja kun lisähinta magneettilukolle ei Uksetehtaalla ollut mahdoton, niin tilattiin ne meidän makuuhuoneiden oviin.

Tilasimme myös painikkeet Uksetehtaalta, niiden hinnat kun ovat Virossa noin puolet halvemmat Suomen hintoihin verrattuna. Mitään ihmeellisyyksiä ei valittu, vaan tämä hyvin yleisesti käytetty Habon (11762) painike.

Kuva Habo
Saranoitujen väliovien lisäksi meille siis tulee kolme liukuovea joista kaksi Uksetehtaalta ja yksi nikkaroidaan itse.  Yksi ovista tulee liukumaan seinän sisään jotta säästetään seinäalaa. Olin jo kartoittanut suomen tarjontaa samanmoisista, mutta Viron hintatason ollessa 200 euroa halvempi kuin esim Eclissen vastaava, niin valinta oli helppo. Vaate-/kodinhoitohuoneen kohdalla päätettiin hieman vielä sniiduilla ja päädyttiin sekä rahasyystä että rakentamisen helpottamiseksi laittamaan seinän päälle liukuva liukuovi, eli se sellainen perinteinen. Tässä säästettiin noin 130e.

Se DIY ovi TV-huoneeseen tullaan tekemään mustaksi petsatusta vanerista ja tulee toivottavasti näyttämään joltain tämänkaltaiselta


Väliovien(kin) suhteen olin budjetoidessa ollut hieman yltiöoptimistinen, mutta toisaalta en osannut ennakoida kaikkia toiveita niiden suhteen. Mutta lopulta ei menty budjetissa kuin 600e metsään ja saamme ihan älyttömän hienot ovet. Tai ainakin toivon niin ;)

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

raksaviikot 18-22

Jopas on tullut taukoa raksaviikkokuulumisten kirjaamisessa. Kyllähän tässä on tapahtunut, mutta välillä niin hitaasti mitään konkreettista, että ei ole huvittanut kirjoittaa aiheesta. Lisäksi kuvia on otettu sotkun ja vähäisen valon takia niin vähän, että kuvasaldo olisi jäänyt päivityksistä vähäiseksi. Facebookin ja Instagramin puolella olen välillä vilautellut kuvia, mutta tänne en ole saanut aikaiseksi. Mutta tässä pieni kiinniotto, yritetään nyt hieman ryhdistäytyä.

Tästä lähdettii, ensimmäisenä nousivat TV-huoneen seinät sekä sen takana olevan kodinhoito/vaatehuoneen seinät
Isoin ja näkyvin asia on varmasti väliseinien nousu. Niistä oli valmiina reilu 3/4 tämän viikonlopun jälkeen. Loput nousevat ensi viikolla. Tosin ainoa puurakenteinen seinämme, arkieteisen ja eteisen välinen seinä, pitää jättää tekemättä toistaiseksi, sillä siihen tulee seinän sisään liukuva liukuovi joka toimitetaan vasta maaliskuussa.

Vaatehuoneen seinä (takaseinällä on oviaukko, joka rakentamisen loppuvaiheessa muurataan umpeen)
Näkymä vaatehuoneesta kohti käytävää ja makuuhuoneita
Tässä makuuhuoneiden seinät jo nousevat
Käytävä muodostuu
Tila pienenee hurjasti, mutta se oli tietysti tiedossa

Tässä makuuhuoneiden väliseinät ovat jo nousseet täyteen korkeuteensa. Tässä etualalle jää pikkuvessa jonka seinät puuttuvat vielä ja takana näkyy tyttären huone

Pojan makuuhuone on ensimmäinen joka on täysin muurattu

Meidän makuuhuoneen päätyseinä. Sähkökuviin oli eksynyt väärä korko television pistorasioille, ne kun oli tarkoitettu seinälle (reikien kohdalle). Nyt siis tiedossa turhaa työtä ja turhia pistorasioita seinälle...

Muuten ollaan männäviikkoina keskitytty mm seinien levytykseen. Nyt on kaikki seinät aika pitkälti levytetty varastoa myöten. Varasto on siis nyt tasoitusta, maalausta katon paneeleita ja lattian maaleja vaille valmis. Lisäksi ollaan tiivistetty ikkunoita ensin uretaanilla, sitten villalla ja lopuksi laittamalla höyrynsulkuteipit niiden päälle. Toivottavasti nyt ei enää vedä ;)

Rouva itte tasoittaa ylipursunneita uretaaneja. Aika paljon aikaa saa kulutettua ikkunoiden kanssa puljaamiseen.
Mies tekee tukikoolauksia saunan lauteille. 

Muita "saavutuksia" oli mm tämä

Kanssaraksaajat ymmärtävät tämän arvon ;)

Tämä ei tosin ole se lopullinen pönttö ;) Hankintoja ollaan muuten tehty. Ostin joulupyhinä alennusmyynneistä sekä molemmat seinäkiinnitteiset wc-pöntöt että hanat kylpyhuoneeseen. Esitellään ne tarkemmin kun päästään huone-esittelyihin (milloinkohan löytäisin aikaa niiden kirjoittamiseen…).

Sain maalattua teknisen tilan seinät loppuun ja nyt saatiin nostettua LVI-konekin seinälle. On se komea! Niinkuin on tietysti 1000 litrainen vesivaraajakin :)



Mitäs muuta? No siivottu on. Ja siivottu. Harkkoseiniä tehdessä sitä sotkua nimittäin syntyy. Ennen lumia sain onneksi siivottua pihalta loputkin EPS-harkkoroskat. Tuli huomattua eri jätteenkeräsypisteiden hintaerot: Sortti Kivikossa veloitti pakullisesta styroksia 60e kun puolikkaan sai vietyä Mömössenin pienjäteasemalle kympillä… Kolme kertaa halvempaa siis! Saatiin myös ystävien avustuksella tehtyä iso määrä puutöitä kun lajiteltiin jämäpuukasa pihalta sisällä poltettaviin priimalautoihin, maalattuihin lautoihin ja naulallisiin lautoihin ja pistettiin kaikki polttomittaan sirkkelillä. Nyt on melkein kaikki jämäpuut kuormalavoilla irtokaulusten suojassa.

Lumi löysi siis tiensä tänne eteläänkin. Ihan kivaa kun piha näyttää siedettävämmältä, mutta kyllä tuo kylmä on tuonut haasteitakin. Ikkunat ovat keränneet hurjasti kosteutta ja mm rautaiset tukipalkit ovat hikoilleet niin paljon, että vettä on lattialla jatkuvasti. Kosteudenpoistaja on huutanut ja lämppärit myös. Odotan ja toivon, että saataisi lattialämmitys päälle ensi viikolla. Olisi hyvä myös saada vesitakka ja hormit asennettua että saataisi ilma kiertämään. Takan kanssa olikin pieni ongelma, josta lisää pian kun saan viimeisteltyä takkakirjoitukseni. Mutta tähän nyt viimeiseksi muutama pakkaspäivän kuva talostamme. On se kaunis vaikka itse sanonkin ;)




Tähän kuvaan pääsi lisäksi uudet katulamput joita odotettiin hurjasti. Nyt illallakin näkee jotain :)



Tulevina viikkoina pitäisi saada taas vaikka ja mitä aikaan. Ensi viikolla raksalla ahkeroi taas mm putkari ja sähkäri. Lisäksi huomenna tavataan talolla yksi stretch-sisäkattotoimittaja. Vielä pohditaan josko meille sellainen tulisi ja asia pitää päättää pikimmiten. Huomenna pitäisi viimeistellä myös väliovitilaus, sillä kahdeksan viikon toimitusaika on aikamoinen. Perjantaina jo tilausta aloittelin, mutta muutama kysymysmerkki jätti viimeistelyn maanantaille. Kyllä tästä talo tulee ;) Hyvää raksaviikkoa kaikille!

maanantai 4. tammikuuta 2016

valoa kansalle – kylpyhuone, vessat, pesuhuone ja sauna

Valaistussuunnittelu-kirjoitussarjan viimeisenä sisäpuolista valaistusta koskeva kirjoitukseni käsittelee kaikkia kosteita tilojamme, eli kylpyhuonetta (kuvassa SH), molempia pikkuvessoja, pesuhuonetta sekä saunaa.


Edelliset kirjoitukset käsittelivät yleisiä tilojamme, makuuhuoneitamme sekä aputilojamme.

Kun lähdimme suunnittelemaan kosteiden tilojen valaistusta pyöri mielessäni kuvat Pinterest-kansiostani. Ehkä vahvimpana inspiraationa toimi tämä Musta Ovi –blogin ihana kylpyhuone, jossa valaistuksessa on mielestäni onnistuttu erinomaisesti.

Kuva Musta Ovi

Kylpyhuone




Kylpyhuoneemme valaistus hoidetaankin siis täysin epäsuoran valaistuksen avulla. Sisääntulon eteen sijoittuvan kahden altaan allaskalusteen alle tulee LED-nauhaa. Lisäksi LED-nauhaa laitetaan kalusteen päälle tulevan peilikaapin taakse niin, että valo siivilöityy ylös ja alas. Hieman jännittää, miltä peilikaapin taakse laitettu valo näyttää, sillä ensisijaisesti ratkaisu on taidettu tarkoittaa peilien taakse tähän tyyliin

Kuva Pinterest-tililtäni ja alunperin täältä
Kuvan räpsäisin viime vuoden asuntomessuilla kohteesta Villa Kapee.

Mutta kun peilikaapista ei olla valmiita mukavuus-syistä luopumaan, niin näillä mennään.

Kalusteiden alle sijoitettavien valonlähteiden lisäksi meille tulee suihku- ja wc-istuinseinälle katonrajaan valoura tähän tapaan


Valmiina se näyttää joltain tämänsuuntaiselta

Itseltä ei kuvaa tästä asuntomessuilla olleesta Potius Isokivi-kohteen toteutuksesta löytynyt, eli tässä kuva joka lainattiin Projekteista isoin -blogilta.

Vaikka valaistussuunnittelijamme Hendell Oy:n Ari vakuuttelikin meitä epäsuoran valaistuksen riittävyydestä, niin nyt olemme silti alkaneet pohtia, että pitäisikö kylpyhuoneeseen silti laittaa vielä spotti tai kaksi kattoon? Riittämättömässä valossa meikkaaminen on nimittäin inhottavaa…

Vessat


Kylpyhuoneessamme sijaitsevan vessan lisäksi meille tulee kaksi pienempää wc-huonetta.




Päärakennuksessa sijaitsevan pikkuvessan valaistus hoidetaan peilin taakse sijoitettavalla LED-nauhalla sekä valouralla, joka tulee seinäasennettavan WC-istuimen taakse kattoon. Lisäksi tilaan tulee yksittäinen LED-spotti, mahdollisesti jotain tämän kaltaista:

Decolightin Cube



Saunasiivessä sijaitsevan pikkuvessan valaistuksessa, kuten kaikissa sisustusratkaisuissakin, on säästetty. Sinne siis sijoitetaan ainoastaan edellisessä kodissamme kylpyhuoneen peilin yllä ollut Massiven Ice –valaisin.

Kuva täältä

Pesuhuone ja sauna




Pesuhuoneeseen tulee suihkujen ylle kattoon valoura. Lisäksi kattoon tulee neljä yksittäistä rosterin väristä LED-spottia. Rosterista siksi, että katto tulee olemaan samaa paneelia kuin saunassakin (materiaalia ei olla vielä päätetty).

Sauna päädyttiin valaisemaan ainoastaan lauteiden alta. Saunan valaistus näyttää livenä joltain tämäntyyppiseltä (tosin kauniimmalta, sillä lauteet eivät missään nimessä näytä tuolta):

Kuva täältä

Eli valo siivilöityisi lauteiden raoista jättäen huoneeseen hämyisän fiiliksen. Osan valaistusta hoitaa puukiukaamme ja tietysti iso lasipinta-ala suihkuhuoneeseen. Suihkuhuoneen valaistus siis valaisee myös saunan. Jonkin aikaa pohdimme, että pitäisikö kiukaan päällekin laittaa valo, joka valaisisi kiukaasta nousevan vesihöyryn, mutta luovuimme sitten ajatuksesta. Kaikennäköiset kuituvalaistukset halusin tästä saunasta jättää pois.

Nyt on kaikki sisätilamme valaistukset esitelty. No, en esitellyt teknistä tilaa tai varastoa, mutta voin kertoa, ettei niiden valaistuksessa ole mitään kummoista.


Tämän kirjoitussarjan viimeisessä osassa esittelen vielä ulkopuolisen valaistuksemme.